Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

7.3.2014 - Plzeň, Klub Kapsa

Splacený dluh. Jak na TUMMO, tak na SAADE jsem měl políčeno už dlouho, ale okolnosti mi dosud nepřály vidět obě kapely na živo. Když jsem se dozvěděl, že moraváci TUMMO vyráží na třídenní výlet do Čech, nebylo na co čekat a využil jsem hned první zastávky v Plzni. Do Plzně jezdím rád, ale o klubu Kapsa jsem dosud nikdy neslyšel, naštěstí se mnou vyrazil místní domorodec a kolega v jedné osobě a do klubu vyrážíme společně. No klub... podle mě je to normální nalejvárna, ale budiž. Stísněné prostory k podobným kapelám patří a i když to do ideálního koncertního místa mělo daleko, radost z toho, že obě party konečně uslyším na živo, u mě převážila.

Dřív než jsme se nadáli nastoupili jako první TUMMO, a dá se říct, že do puntíku splnili to, co jsem od nich očekával. V rozhovoru kluci tvrdili, že jdou do každého koncertu naplno a snaží se zapálit oheň a být maximálně heavy. Podle mě se jim to daří, a bylo to z nich dost cítit. Jejich hutná porce sludge stoneru má vysoké parametry, a není je potřeba chválit jen za to, že jsou u nás jedinou kapelou, která takovouhle hudbu hraje. TUMMO sleduju už od jejich debutu, který mám rád, ale věci z nového splitka s TOMORROW´S HELL mě baví ještě o kousek víc. Taková „Roots of evil“ je naprostá bahenní hitovka a netřepat hlavou do rytmu jednoduše nejde. Jak tradice pankáčů hlásá, jejich set byl krátký, max ½ hodiny, hlasitý a intenzivní, tím pádem pro mou osobu plně uspokojivý, takhle nějak jsem si koncert TUMMO představoval. Velká spokojenost a chci repete.

SAADE stejně jako TUMMO jsou ve své podstatě totální undergronud. Dvojice muzikantů v obsazení bicí a zpívající kytarista má na kontě několik nahrávek, z nichž u mě vévodí loni vydaná pohodová deska „Guide to Happy Living“, která vyšla na vinylu. Že by jejich hudba strhla masy a oni patřili k vyhledávaným atrakcím, to bohužel nelze tvrdit. Přitom po poslechu posledního alba se vlastně divím proč. V tom, co SAADE hrají, se, podobně jako jejich moravští kolegové pro dnešní večer, v našich končinách také vymykají. Z desky zní sice poněkud uhlazeněji, a to platí i pro vokál, ale i na živo to mělo slušné parametry a syrovější výraz nebyl na škodu. Jejich mix grunge a rocku s hitovými refrény dává sice vzpomenout na kapely typu FOO FIGHTERS, ranou NIRVANU, atd., ale díky povedeným refrénům a chytře vystavěným písničkám si mou pozornost plně zaslouží. Dokážu si představit, že místo nás, třicetiletejch otrhanců stojících vepředu, fandí SAADE mladé dvacítky a zamilovaně na ně koukaj (úsměv). Písničky na to mají a vizáž jakbysmet.

Zveřejněno: 11. 03. 2014
Přečteno:
3406 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 03. 2014 18:59 napsal/a DéPéHá Prodakšn
Peklo nad Otavou 9
TUMMO jsou v hledáčku DéPéHá na příští Peklo, které proběhne na podzim... tak snad to klapne.
11. 03. 2014 13:48 napsal/a Peťan
Tummo
Pěknej report i fotky kolego :) Musím se na Tummo taky vypravit, z desek mě hodně baví a jak to tak čtu, live to bude podobné :)