Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Tentokrát si Agony pospíšili. Zatímco interval mezi předcházejícími alby byl čtyřletý, teď je něco přes rok. A zhruba po roce jsem znovu oslovil Mrcyho, abychom probrali co se za ten rok v kapele událo.

1. Nazdar chlape! Jak se daří? Deska je venku pár dní, takže je hloupost se ptát na prodejní cifry. Ale o minulé by ses zmínit mohl. Jaké jste za ten rok posbírali ohlasy, jak se album Call The Rain prodávalo / prodává a jak splnilo vaše očekávání?

Čuzz Johane, díky moc za optání, mohlo by bejt líp, ale to asi vždycky... práce... práce... práce...:-(. Co se týče ohlasů na Call The Rain, tak prodejní cifry Ti neřeknu, ty spíše získáš od Ífy, ale ohlasy, pokud vycházím z recenzí, tak byly vždy kladné (snad jen na dvě) a někdy i hóódně dobré, jsme spokojený, očekávání se určitě splnilo, snad výborný odrazový můstek po dlouhé odmlce Agony a příprava ?písečku? na aktuální počin.

2. Když jsem u očekávání, co si slibujete od nové nahrávky? S čím bys byl, řekněme do roka, spokojenej?

Spokojenej? Já pořád zůstávám na zemi, tak asi by me potěšilo hodně dobrých recenzí (jako třeba ta od Tebe..:)) a dobrá prodejnost alba, aby už taky Ifa něco vyvařil, když se teď tolik rozjíždí. Takže kdybychom prodali všech 1.000 kousků do roku, bylo by to víc než super!

3. Jak jste spokojeni s prací IFA Rcs? Měli jste od začátku jasno, že nové album vyjde u Ífy, nebo jste zkoušeli oslovit i jiné labely?

Určitě ano, občas si vjedem do vlasů a někdy i hlouběji (viď Ifo), ale jsme spokojeni. Nezkoušeli jsme oslovit jinou firmu. Ono měnit label je dost těžké, pokud to není solidní zahraniční, tak se i těžko shání, natož si pak ještě vybírat. Myslím, že i posluchači čekali nové album pod Ifa Rec., pro reklamu alba Call The Rain bylo uděláno dost, tak je škoda v tom nepokračovat s ještě větším úsilím a v to Ífovi věřím na 100%.

4. Řekl bych, že máte tak trochu pech s titulníma obrázkama desek. Minule žádná sláva, ani tentokrát nad coverem neplesám. Tobě se líbí? A co ten král, já si myslím, že je dokonce úplně stejnej jako ten Asgardí. Věděli jste, že už se tahle kresba na titulce v Čechách objevila?

No po obalu Ashes, který dělal Marcel Musil a dal laťku hodně vysoko bylo těžké navazovat... Já osobně jsem s bordelem na hřbitově byl spokojenej, i celému bandu se zamlouval a tak tomu bylo i nyní, jen s tou vyjímkou, že tentokrát celý cover dělal kytarák Milan. S tím králem jsme to neveděli, poprvé jsem se to dozvěděl až z Tvé recenze, to víš, nepotěšilo to, ale už se nedá nic dělat. Nesleduju natolik domácí tituly, takže toto nám uniklo. Jinak jsme všichni s Milanovou prací naprosto spokojeni, jenom to chtělo ještě tak dva dny na úplné doladění, ale nebyl čas, klasicky vše na poslední chvíli.(jako tradičně) Snad už příště to bude vše optimální.

5. A další grafická záležitost ? logo. Mě se víc líbilo to starý, které jsem už měl zafixovaný. Neříkám, že nový je úplně špatný, ale třeba ?A? má o jednu vodorovnou čárku víc :-)!

Ó, díky za kompliment, já také na staré logo občas stůňu.... Logo jsme měnili i díky určitému odklonu v hudbě, díky kompletně nové sestavě, zkrátka skoncovat se vším starým z dřívějších Agony. Nové logo je super a ta vodorovná čárka navíc mi ani nepřijde, celé je daleko uhlazenější a propracovanější. Dokonce z tohoto místa dokážu tvrdit, že je i definitivně poslední.

6. No, nebudu Tě trápit, pojďme k veselejším věcem, a těch je na novince víc. První, co mě zaujalo, je zvuk. Pitval jsem ho už v recenzi, ale jak je možný, že ve stejným studiu jste teď dosáhli o poznání hutnější sound?

Trochu jsme se zapojili do produkce a více se i osmělili oproti předchozímu albu. Hudba je o poznání jiná, s tím musí přijít i jiný sound a za něj patří opět velké díky do Haciendy, kde vše dotáhl k dokonalosti Milošův mastering. Slibuju, že další deska bude ještě víc našlápnutá!

7. A pokrok je cítit i z hudby. Slibovaný věčný odklon od doomu, zahájený už minule, se opravdu koná. Teď je to melodický death metal, a nebojím se napsat, že originální. Těžko hledám někoho, kdo hraje podobně, možná to bude tím, že téměř nesledují zahraniční kapely. Máš pocit, že jste originální kapelou?

Díky moc, snažíme se dělat muziku, dobrou muziku a snad i originální, tedy já ten pocit mám. Samozřejmě zde slyšíš různé vlivy, ale tak je tomu u každých kapel. Ovšem tento názor nemá každý, každopádně kapelku, která hraje nějak podobný styl Agony ani sám nevím. Kromě toho veškeré škatulkování nesnáším, ale nebojím se napsat, že už jde opravdu o mix melodického thrash ? death metalu....móóóc hezké zařazení.

8. Ještě jedna věc mě překvapila ? málo zpěvu Petry. Minule jsi sliboval, že Petra by mohla zpívat nějaký song sama, ale nakonec se to nekoná, možná je její hlasový prostor menší než minule. Pročpak?

Hmm, záludná otázka...Ten jeden song jsem opravdu sliboval, ale ve výsledku je to celé jinak.Trošku je to dáno celkovou kompozicí skladeb jednotlivých nástrojů. Skladby na Call The Rain jsou pro zpěv a zároveň pro hru na klávesy náročné (už jenom tím, že fungoval v kapele sólo klávesák), Peťa chtěla se hlavně na 100% věnovat klávesám, které jsou podle mého daleko více propracovanější než tomu bylo na minulé desce. No a její party pro zpěv vyplynuly z lyriky. Jeden nejmenovaný nasosaný recenzent po jednom našem velmi povedeném koncertě napsal, že bychom si Petra i já měli zalepit huby, a raději nezpívat. (...názor konzervatoristky byl přesně opačný, to je ale jiná stránka věci...). To víš, tohle také občas moc nepřidá, ale já se dál rozhodl srát lidi, kteří zrovna můj hlas v lásce nemají a stejně tak i Peťa. To víš, pořád je dost lidí přesvědčeno, že čím větší growling a k tomu nějaký tenký sopránek, tím lépe, ale na to my z vysoka. Barva Petry hlasu se k této muzice naprosto hodí a její altík tam perfektně sedí. Víc melodických zpěvů, jak z mé či její strany by jednotlivé songy posunulo opět trošku jinam, kam asi už v tuto chvíli určitě nechceme. Ale nikdy neříkám nikdy..:)

9. Metalová kapela, to je také živé hraní. Jak to s vámi minulý rok bylo? Nejlepší koncert, nejslabší, jak často hrajete a jak často byste rádi hráli a kde byste si rádi zahráli?

Odehráli jsem něco kolem 15 koncertů, letos počítáme, že toho bude podstatně víc. V průměru, tak jedno, dvě hraní měsíčně, což nám naprosto vyhovuje. Co se týče nejlepších koncertů, asi určitě AFOD 2004 a poslední koncert roku v Českých Budějovicích. Průserová akce? Asi křest v Nové Říši, v kulturáku bylo poloprázdno díky posraným oslavám podnikových silvestrů a nemilé silniční kalamitě. Moc se letos těšíme na fesťák do Rakouska a velkou radost by nám udělalo pozvání na Brutal Assault .

10. Jsme na začátku nového roku, je doba anket, tak by mě zajímalo, které loňské album, tě zaujalo, ať už doma nebo v zahraničí, a od kterého jsi očekával víc.

Trošku mě zklamalo nové album Nightwish Once, ale vše mi to vynahradili na koncertě v Norimberku, to byl super zážitek roku 2004. Jinak je skvělé DVD Destruction Metal Discharge a líbí se mi docela i poslední Cradle Of  Filth. Jinak se těším na nový Kreator. (Thrash rules!!!)

11. A jsme u konce, páč mě už žádná rozumná otázka nenapadá. Takže jak je zvykem, můžeš teď vlastně cokoliv ... myslím napsat.

Velké díky Johane za tento rozhovor, přeji Tobě i celé Fobii hodně spokojených čtenářů, hafo kvalitní muziky & STAY IN AGONY FOREVER!!!!

www.agony.dacicko.com


Zveřejněno: 02. 02. 2005
Přečteno:
3481 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář