Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

1000 BOMBS – Demo CD-R 2013, vlastní náklad

Thrash metal je už hezkých pár let znovu na výsluní metalové scény a o nějaké postupné stagnaci zatím nemůže být řeč. K jakési reinkarnaci thrashe přispělo několik reunionů světových legend žánru a také vlna nových kapel. Českou republiku tento „boom“ nevyjímaje a i u nás se na scéně objevilo několik více či méně zajímavých jmen. V loňském roce pak čeští thrasheři mohli poprvé registrovat tříčlenné uskupení z Plzně – 1000 BOMBS.

1000 BOMBS je vlastně thrashový TROLLECH bez Morbivoda. Sestavu tak tvoří Asura (řev, basa), Throllmas (řev, kytara) a Sheafraidh (bicí). Za celý loňský rok odehrály Bomby několik koncertů, aby na jeho sklonku spatřilo světlo světa první demo. Tříčlenná sestava á la DESTRUCTION zařadila na demo CD tři vály a materiál vydá celkem na dvanáct a půl minuty. Jako ochutnávka nové kapely na scéně ideální. Obal a provedení CD v případě demáče nemá smysl nijak hodnotit, ale ve srovnání s některými dalšími kapelami se jedná o dobře reprezentující nosič.

Poněkud horší už je to s jeho obsahem. Ani po několika posleších se mi ty tři skladby nedostaly pod kůži a přísnější měřítko snese asi jen titulní věc „1000 bombs“. Bomby se prezentují staroškolským thrash metalem jednoduchého a přímočarého střihu. Slyšet je trochu Ameriky, trochu Německa, ale nebál bych se tvrdit, že největší inspirace táhne od starých DEBUSTROL, KRYPTOR nebo nejstarších ARAKAINů. Vál „1000 bombs“ má chytlavý a zpěvný refrén, takže je to jasná koncertní vypalovačka. Také se mi líbí střídání obou vokálů. Je to asi jediný prvek, který skladby zpestřuje. Tím se dostávám k neuvěřitelné monotónnosti celého dema. Druhá v pořadí „Zombie Syndrome“ je spíše heavy metalovou halekačkou (nic proti), ale nenacházím žádný moment (u thrashe tak potřebný), který mě nakope zadek. Žádná kytarová pastva, pouze jeden riff stále dokola čtyři minuty. Závěrečná „Peace is Dead“ po krátkých vyhrávkách konečně zní slibně a 1000 BOMBS spustí své „tupatupa“. Řekl bych, že tohle je trochu „revival“ SODOM, satanžel na rozdíl od Agentů je to bez šťávy a nekonečné opakování textu „Peace is Dead“ působí jako příliš hustá vata.

Bomby na svém prvním počinu v mých uších působí rozpačitě. Nahrávka mi přijde stereotypní, bez jiskry a chladná. Žádná thrashová živelnost a horkokrevnost. Žádný nutkání k mosh pitu. Nechci se kluků dotknout, ale tak nějak to na mě celé působí dojmem „vezmeme si džísky, objednáme várku nášivek z Overzone.com, ohneme kšilty a budeme hrát thrash“. Jejich plzenští souputníci KILL KILL KILL jsou o něco dále, o EXORCIZPHOBII nebo LAHAR ani nemluvím. Ale aby to nevypadalo, že jen prskám – demo má kvalitní zvuk (KSV Studios), který má na svědomí bicman Sheafraidh. Rovněž angličtina je na dobré úrovni. Texty mi sice chybí, ale dle názvů skladeb si dokážete domyslet o čem 1000 BOMBS jsou. Koneckonců – jde o první nahrávku, tak je třeba demo (jako u každé začínající bandy) brát s rezervou. Cosi jsem zaslechl o full-albu, tak jsem zvědav, čím nás Bomby překvapí. Tentokrát je to horší průměr.

Seznam skladeb:
  1. 1000 bombs
  2. Zombie Syndrome
  3. Peace Is Dead

Čas: 12:22

Sestava:
  • Asura - vokály, baskytara
  • Throllmas - vokály, kytara
  • Sheafraidh - bicí

www.1000bombs.com
www.facebook.com/1000bombs
www.bandzone.cz/1000bombs

Zveřejněno: 28. 03. 2014
Přečteno:
3345 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář