Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

GLORIOR BELLI – Gators Rumble, Chaos Unfurls CD 2013, Agonia Records

Dalo by se říct, že hlavním mozkem kapely GLORIOR BELLI je prakticky jen Billy Bayou, který se okultismem zabývá již od roku 2002. Z původního osazenstva vlastně zůstal jen on sám a v kapele se vystřídalo nespočet spoluhráčů. GLORIOR BELLI mají venku již pět alb. Počáteční alba „Ô Laudate Dominvs“, „Manifesting The Raging Beast“ a „Meet Us at the Southern Sign“, jsou poznamenána black metalem. Zvrat v pojetí hudby nastal rokem 2011 u alba „The Great Southern Darkness“. Billy Bayou zde začal trochu experimentovat. Řekněme, že ubral prudce nohu z plynu a přidal rockové prvky, jak napovídá sám název alba. Respektive už v roce 2010 kapela (Billy Bayou) začala skládat věci, které vybočovaly z původního blackmetalového směru. Tím pádem pod hlavičkou projektu 11 AS IN ADVERSARIES vytvořili hardcorovější dílo „The Full Intrepid Experience of Light“.

Pokračovatelem „The Great Southern Darkness“ je loňské album „Gators Rumble, Chaos Unfurls“. Nové album je o poznání „tvrdší". Oproti lehčímu stoner albu je zde víc sludgem zatěžkaných tónů. Můžete si klidně smíchat dohromady americké MELVINS, CROWBAR, trochu to zjemněte KYLESOU anebo si přimyslete cokoliv podobného. Avšak je důležité odstranit „civilnější" zpěv a místo něho vložte black metalový skřehotavý vokál, který je plný hněvu a okultismu.

Jak jsem už zmínil, tak album není nasáklé jen black metalovou krví, ale je to kombinace černé a bílé magie. Úvodní „Blackpowder Roars" otevírají sabbatovské doomové riffy, které se přelívají z jedné písně do druhé, jednou naberou pořádné otáčky, jindy drží stěžejní riff ve středním tempu. Taková houpavá je hned druhá skladba „Wolves at My Door". Občas to po dobu alba vypadá, jakoby Billy Bayou nevěděl, co chce, protože těžké black-sludge pasáže se střídají s různými metalovými sóly s náběhem k metalcorovým prvkům, například v „A Hoax, a Croc!" nebo v „The South Will Always Know My Name". Každá píseň má rockové pozadí, ovšem s hutným groove spodkem s pěkně čitelnou basou a těžkými tupými bicími. Nevyjímaje ani blackově nejvýraznější nejrychlejší skladbu alba „I Asked for Wine, He Gave Me Blood". Naopak „čistě" rockově naladěna je „Le Blackout Blues“ a instrumentální skladba „Backwoods Bayou". Jakobych v nich slyšel jakési útržky z NIRVANY. Sabbatovské, jestli chcete doomové nebo stoner riffy, jsou někde více, někde méně čitelné. V „Built for Discomfort" je jich přehršle. Jednou se opět nesou v pomalém hutném rytmu a v další části skladby připomínají deathmetalovou sypačku. Závěrečná skladba, podle níž je nazváno celé album, „Gators Rumble, Chaos Unfurls" je opět výrazná rocková píseň a je nejmelodičtější z celého počinu.

Jak jsem již zmínil, v „Gators Rumble, Chaos Unfurls" jakoby kapela hledala nějakou cestu kam se vydat. S blackového tělesa GLORIOR BELLI zůstal vlastně jen skřehot vokalisty Billy Bayoua a to, co produkují, je kombinací všemožného rocku či metalu se silnými groove spodky. I když album není na každodenní poslech, kupodivu tato sludge míchanice funguje. Při poslechu jsem sice měl někdy pochybnosti, zda nějaká změna tempa není zrovna navíc, nebo jestli tam či onde místo skřehotu neměl být spíše zpěv, ale skousnout se to dá a nějaká drobnost se stejně rychle rozplyne. K obalu, přestože jsem dostal jen samotný promo kotouček, můžu dodat, že se nese v duchu předešlých alb, tedy motiv ztvárněný kresbou v klasické černobílé podobě. Jen dodám, že album vyšlo jako digipack.

Seznam skladeb:
  1. Blackpowder Roars
  2. Wolves at My Door
  3. Ain't No Pit Deep Enough
  4. A Hoax, a Croc!
  5. From One Rebel to Another
  6. I Asked for Wine, He Gave Me Blood
  7. The South Will Always Know My Name
  8. Le Blackout Blues
  9. Backwoods Bayou
  10. Built for Discomfort
  11. Gators Rumble, Chaos Unfurls

Čas: 45:10

Sestava:

  • J. - kytara, zpěv (Julien nebo Billy Bayou)
  • Q. - kytara
  • S. - basa
  • JHM. - bicí

http://www.gloriorbelli.com/

Zveřejněno: 25. 03. 2014
Přečteno:
3533 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář