Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ASTARIUM/CTATYC – Siberian Bloodlust CD-R 2013, Le Crépuscule Du Soir Productions

Až z dalekého Novosibirsku (třetí největší ruské město s 1,5 mil. obyvatel) nám do redakce doputoval balíček se čtyřmi cédéčky, na nichž se opakuje jedno jméno: ASTARIUM. Pokaždé jde o trochu jinou formu – jednou o řadové album, podruhé o album tributní, v dalších případech o splitka.

Nejzajímavěji, co se vizuální stránky týče, vypadá nejkratší split dvou sibiřských kapel. Původně jsem si myslel, že jde o sedmipalec, obal je formátu 18 x 18 cm, ale po rozevření vypadne další vložený list a na přebalu je na nalepené „bublině“ nasazeno CD. Podle dostupných informací ale vyšla u Zombi Records i vinylová verze v počtu 26 kopií... Zpět k pálenému, leč pěkně potištěnému CD, na jehož obalu jsou použity přírodní motivy svádějící k domněnce, že se bude hrát nějaký pagan black... Ale nápis uvnitř hlásá Black / Thrash metal attack from Siberian Lands, další pátrání pak odhaluje poznatky, dle kterých by ASTARIUM měl být symphonic black metal a CTATYC (pro ty, kteří nevládnou azbukou, kterou CTATYC všude používají, STATUS) thrash/black.

Každá parta přispěla na split jen jedním songem. No, parta... slovo parta lze použít pouze u CTATYCU, tříčlenné skupiny, protože ASTARIUM je jednomužný projekt. Nicméně projekt neuvěřitelně plodný, alespoň podle údajů metalové encyklopedie, která eviduje 15 nahrávek (za 6 let), na kterých se nachází logo ASTARIUM; a to ještě některé vyšly několikrát v různých formátech, kazety nevyjímaje). SiN si všechno dělá sám, nikdo ho nezdržuje a tak chrlí několik nahrávek ročně.

Pojďme na první z nich, skladbu „Creping“. Ta žel nese všechny známky produkce typu „udělej si sám“, což je patrné hlavně u bicích, které zní nepřirozeně, živým člověkem nehratelně, v rychlých úsecích je to lehký kulomet. (úsměv) SiN se snaží udělat skladbu pestrou, ale na úkor spádu, přeskoky od zběsilých temp ke středním či pomalým jsou násilné a skladba působí lehce chaotickým dojmem. Velký prostor dostávají klasicky znějící symphoblackové klávesy, kytary se projevují spíše ve volnějších úsecích.... vše ale masakrují zmíněné podivné bicí, takže některé celkem zajímavé nápady ani nemají šanci vyniknout. ASTARIUM alias SiN se snaží pracovat s hlasem, ale opět tu platí, že v rychlých tempech se vokál utápí pod nánosem kláves a tuc tuc tuc bicích. Dvě základní polohy – klasický skřehoták a neklasickou deklamaci – doplňují i nějaké výkřiky a snad i pokus o jakýsi parodický vklad.

CTATYC nabízí přehlednější song, jenž ale opět limituje nepříliš kvalitní zvuk. Obal hovoří o nahrávání ve zkušebně, o mix se pak postaral externí pomocník, ale dnešním pohledem jde o maximálně o demáč, a to ještě z pohledu zvuku „všelijaký“. Hudba odsýpá na rozhraní thrash, black a death metalu, je většinou rychlá, ale docela chytlavá, až mě ten zvuk mrzí, protože s dobře čitelnými kytarami by mě to i bavilo. Kytara jakž takž zní, když pánové zpomalí, ale jakmile se bubeník rozjede (tady bych asi věřil, že jsou bicí živě zahrané), jsou kytary utopené; aspoň, že je slyšet basa. Marš pasáže jsou sice monotónní, ale třeba na živo by STATUS nemuseli být marní. Trochu zbytečné mi přijdou vsuvky z nějakého filmu, snad týkajícího se upalování čarodějnic (lze rozeznat syčení plamenů a praskání dřeva plus kvílení žen), ale když se podívám na název skladby, tak to asi dává smysl. Zpěv je v ruštině, což zní zvláštně, ale nikoliv rušivě. Bolod má ale obyčejný hlas, který jednoduše řečeno nemá žádný výraz.

Typicky undergroundová nahrávka zaujme asi jen pár skalních, ostatně nevysoké náklady v tak obrovské zemi, jako je Rusko, jsou určitým signálem, že kapely zatím příliš velkou díru do světa neudělaly. Ale co není, může přijít. Snaha tu minimálně ze strany ASTARIUM je, o čemž svědčí nejen velký počet produkovaných nahrávek, ale i pěkně zpracovaný web v ruštině i angličtině.

Seznam skladeb:

  1. ASTARIUM: Creping
  2. CTATYC: Fire Clears

Čas: 9:51

ASTARIUM:
  • SiN - guitars, sampler, vocals

CTATYC:
  • Sergin - guitars, drums
  • Bolod - vocals
  • True & Evil - bass

http://www.astarium.ru/
http://vk.com/evil_status
www.lecrepusculedusoir.yolasite.com

Zveřejněno: 13. 03. 2014
Přečteno:
3327 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář