Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Jedna z nejdéle působících tuzemských kapel (vznik 1991) vydala v prosinci 2013 již 8. řadové album „Follow“, které provází celá řada zajímavých skutečností, ať už jde o místo, kde se nahrávalo, nebo křest za asistence Derricka Greena.

A protože TORTHARRY mají prsty i v MetalGate Czech Death Festu, dojde i na jeho letošní ročník. Na otázky odpovídali Goro (manažer) a Jirka (bubeník).

Začal bych možná trochu netradičně pohledem do historie - jste na scéně od roku 1991. Z původní sestavy už v kapele není nikdo, ale Dan do kapely přišel hned o rok později... Když zavzpomínáte na tehdejší časy a ambice, s jakými jste kapelu rozjížděli, můžete říci, že tehdejší očekávání byla naplněna, nebo jste netušili, kam až byste mohli dojít, případně jste si mysleli výš?

Goro: No, nejprve tě musím poopravit, z původní sestavy zbyl v kapele zakládající člen a to basák Martin Vacek. Ten byl u úplného zrodu muzicírování někde už v roce 1986. Jinak máš pravdu, že z prapůvodní sestavy už nikdo jiný není. Já jsem u úplného zrodu také nebyl, dostal jsem se k Tortharry v roce 1995 po prvním CD. Na začátku nikdo ani netušil kam až Tortharry doputují, k 8 CD, stovkám koncertů po celé Evropě ale i v Jižní Americe, tour se slavnou Sepulturou, koncert s legendárními Death, přátelství se členy Sepultury, je toho opravdu strašně mnoho, co za těch 23 let Tortharry dokázali. Nic takového nikdo netušil a jsme za to dnes nesmírně rádi. Pokorně ale tvrdíme, že to je jen zlomek toho, co dokázali jiné světové kapely, kterým se nemůžeme nikdy rovnat, proto jsou cíle dá se říci nekonečné.

Co považujete za top moment v historii TORTHARRY?

Goro: Vlastně to co jsem vyjmenoval v předchozí otázce. Tour v Brazílii s Gorgoroth a Belphegor, tour se Sepulturou v CZ, koncerty s legendárními Death, ale určitě by se toho našlo při vzpomínkách mnohem víc.

Během let se priority určitě mění, jinak člověk přemýšlí ve dvaceti a jinak ve čtyřiceti. Vy pořád berete kapelu hodně vážně, pravidelně vydáváte desky, koncertujete, spolupořádáte festival. Pořád vás ten kolotoč baví natolik, že jste ochotni mu obětovat tolik energie? Co vám „dobíjí akumulátory“?

Goro: Přesně jak říkáš, bereme to opravdu vážně, samozřejmě s notnou dávkou legrace, ale to k tomu taky patří. Energii si bereme právě z těch koncertů, festivalu MetalGate Czech Death Fest, který spolupořádáme, z natáčení desek, prostě ze samotné činnosti kolem kapely. Ono se to nezdá, ale nejhezčí pocity jsou, když na tebe přijde mraky lidí, kterým se líbí to, co děláš, po koncertě tě pochválí, pokecáš s mraky kamarády, které máme v každém koutu naší vlasti. Je to pro nás prakticky jako droga, obrovský koníček, který je prakticky na celý život. Dovedu si představit, až jednou Tortharry nebudou moct stát na podiu, že stejně budeme všichni dělat něco jiného kolem muziky, protože to je pro nás opravdu styl života. Samozřejmě to vše, o čem mluvím, až po rodinných záležitostech, protože bez tolerance našich nejbližších by se takovýto koníček nedal dělat.

Pojďme k novému albu „Follow“, které jste nahrávali v polském studiu Hertz, proslaveném produkcemi BEHEMOTH, VADER, SEVERE TORTURE nebo HATE. Prošli jste předtím řadou studií u nás, takže můžete srovnávat. V čem tkví kouzlo studia Hertz? Mají tam třeba diametrálně odlišné vybavení?

Jirka: Chtěli jsme si vyzkoušet něco nového, posunout se někam dál… Ne, že bychom nebyli s českými studii spokojení, ale člověk se stále učí a chce zkoušet něco nového… Myslím si, že celkový sound alba smrdí trochu jinak než na předchozích albech.
Kouzlo tkví jak v profi vybavení, tak v neposlední řadě velkými zkušenostmi bratrů Wieslawskych, kteří se tímto zabývají více než 20 let. Oba dva jsou muzikanti, takže o další páry uší víc… když člověk maká celý den a stále dokola jen poslouchá, tak kolikrát něco přeslechne… Což je zrovna třeba u nahrávání pilotního nástroje… bicích… velký problém.

Kolik hodin denně jste ve studiu strávili? Byl nahrávací proces v něčem odlišný od předchozích nahrávání?

Jirka: Ve studiu jsme strávili osm nahrávacích dní. Proces nahrávání byl stejný jako jsme zvyklí u nás. Takže nejprve bicí, kytara, atd… Ale různé vychytávky v podobě ladění… časté měnění strun a blan… kvůli zvuku. A nebo nahrávání více kytarových stop kvůli hutnosti…

Nahrávání v Hertzu asi bude finančně mnohem náročnější než v Šopě či Haciendě. Asi není slušné se ptát, kolik vás to stálo, ale třeba denní paušál za nahrávání byste odtajnit mohli?

Jirka: Je pravda, že úplně laciná záležitost to není. Měli jsme sice od firmy MetalGate jistý rozpočet,  ale ten to zdaleka celé nepokryl. Ale pokud se chcete posunout dál, tak tomu musíte obětovat nejen čas, ale i peníze, tak to prostě je, nejenom v muzice. Proto jsme si řekli, že do toho jdeme. A to, jestli se to vyplatilo, musíte posoudit sami… Ale abych neodbíhal od tématu a od toho co tě zajímá nejvíc… kolik,kolik,kolik. (úsměv) Je to zhruba 7500,- za natáčecí den, se vším všudy… Jedná se pouze o natáčení. Mix a mastering je ceněn samostatně, celkově se to blížilo 100 tisícům korun.

Myslíte si, že v dnešní době posluchači ocení kvalitní zvuk? Řada lidí dnes poslouchá muziku z mobilů, MP3přehrávačů, bedniček u PC... Audiofilů je jen zlomek, i když v metalovém světě jich asi bude mnohem víc než v oblasti „spotřební“ muziky.

Jirka: Myslím si, že ano. Samozřejmě ne všichni, ale pořád funguje to, že pokud chce člověk parádní sound jak víno, tak to nesmí pouštět z telefonu. (úsměv) Je pravda, že když jsme míchali desku, tak jsme to poslouchali snad na všem, co šlo. Porovnat to tak, aby deska hrála dobře jak v autě tak ve sluchátkách… udělat kompromis hlasitostí byl taky porod. (úsměv)
 
„Follow“ jste křtili těsně před vánoci za asistence vašeho přítele Derricka Greena. Jak akce probíhala a jak dopadla? Zpíval Derrick nějakou skladbu TORTHARRY, nebo jste zařadili něco od SEPULTURY?

Jirka: Akce se konala 21.12.2013 V Music hall Zděřina u nás ve východních Čechách. Společně s kapelami DEATHSTARS, ANTIGOD, MINORITY SOUND a NANOVOR. Přišlo se podívat cca 700 lidí, odehráli jsme set + čtyři věci z nové desky. Pak proběhl samotný křest, kdy nám CD pokřtil právě Derrick, čehož si nesmírně vážíme. Potom přišlo zmíněné překvápko společně s ex-kytaristou Mácou jsme si s Derrickem dali pět kousků od Sepultury. Byl to myslím pro nás pro všechny pěkný předvánoční dárek.
 
Když jsme u SEPULTURY, určitě jste slyšeli poslední album, a předpokládám, že i aktuální počin SOULFLY. Jak se vám alba líbí a které víc? (úsměv)

Jirka: No je pravda, že Soufly jsem slyšel dost z rychlíku. (úsměv) A už pár let je nemám ve svém top šuplíčku. Ale každé to album má něco. Z těchto dvou alb mně více sedí Sepultura, i když je pravda, že jsem tomu na chuť taky ještě nepřišel… Chce to asi více poslechů.

„Follow“ je intenzivní album, proto asi stopáž čítá jen něco málo přes 32 minut. Měli jste před vstupem do studia připravených právě oněch devět skladeb, nebo jste ke konečnému počtu došli až v průběhu nahrávání? A měli jste skladby zcela připravené, nebo jste ještě něco dodělávali ve studiu?

Jirka: No tak dříve jsme měli na albech vždy přes 10 skladeb a až moc velkou minutáž, ale myslím si že 9 je akorát. Ani málo ani moc… Už na minulé desce jich bylo devět, i když to nebyl záměr. „Follow“ má stejný počet. Stále si říkáme, na co desetiminutové songy, za každou cenu zaplácnout desku,  ať je tam toho co nejvíc... proč?
Některé věci se dodělávaly průběžně ve studiu, jako třeba celá basa, vid´Lemy, ha ha ha, A sem tam zpěv, frázování atd.

Máte na albu nějakého svého favorita, 1. singl, na který byste ukázali v případě, že by někdo neznalý chtěl slyšet o čem že TORTHARRY aktuálně jsou, a ke kterému byste třeba rádi pořídili videoklip???

Jirka: Momentálně pracujeme na natáčení nového videoklipu. Doufáme, že půjde vše jako po másle a v nejbližších dnech budeme moct představit fanouškům nový klip z dílny TORTHARRY. Myslím si, že můžu prozradit, že videoklip se bude točit na skladbu s názvem „Epilogue“. Tím tedy odpovídám i na otázku, který že je to favorit.

Vizuální prezentaci určitě nepodceňujete, máte pěkně zpracovaný web, CD opět vyšlo jako digipack. Kvituju vloženou knížečku obsahující texty jak v originále, tak i české překlady. Asi i texty jsou pro vás důležité, když chcete aby jim rozuměli i „nelingvisté“ jako jsem já. (úsměv) Když se tak texty probírám, vinou se jimi příběhy lidí, kteří se zbavují odpovědnosti za své činy schováni v nějakém stádu, lidí, kteří jsou semleti soukolím, které jim neumožňuje z něj vystoupit... Jsou to podle vás důležité problémy současného světa, že stojí za to jim věnovat desku?

Goro: Kdybychom si to nemysleli, tak o tom přeci nepíšeme texty, to je jasný. Musím tedy říci, že mozek textové stránky Tortharry je dlouhá léta náš kamarád Štefan „Unesen“ Ležovič, který textům dává myšlenku a smysl. Je to především jeho práce a my mu ji pouze odsouhlasujeme. Nicméně téma posledního CD je velmi – velmi vážná věc a každý by se nad tím měl zamyslet a dovolím si říci, nebýt pouze členem nějakého hloupého stáda.

U deathmetalových kapel nebývá častým jevem, aby se ostře vymezovaly vůči fašismu a rasismu, vy jste se v textu ke skladbě „Repeating Mistakes“ proti těmto nešvarům vyjádřili...

Goro: Ano, proč ne. Stejně tak ke spoustě jiných nešvarů dnešní moderní společnosti. Odsuzujeme to, tak na to poukazujeme, aby se každý rozumně zamyslel nad tím, že se jedná o velmi vážný problém dnešního světa. Mám třeba velké obavy, jak to vše dopadne např. na Ukrajině, to je nyní nejžhavější i náš problém.

Blíží se jaro a po něm léto. (úsměv) Doba festivalů, včetně „vašeho“ MGCDF, který se letos rozroste do třech dnů. Co vás vedlo k tomu, že odstartujete už ve čtvrtek? Bude čtvrtek plnohodnotný den včetně zahraničního headlinera?

Goro: Především nás k tomu vedly místní podmínky, když si na nás hrstka chalupářů stále stěžovala, že děláme v noci bordel a hluk. Proto jsme se rozhodli zkrátit páteční i sobotní program, ale abychom zachovali počet kapel, museli jsme udělat startovací večírek už ve čtvrtek. Uvidíme, jak se tento model osvědčí, zatím nevíme do čeho jdeme :o))). Čtvrtek se bude skládat výhradně z CZ kapel, ale bude tam určitě několik zásadních jmen české scény, takže si nenechte ujít i čtvrteční úvod.

Je mi sympatická dramaturgie, která dává hodně příležitostí našim kapelám. I letos to vypadá na přehlídku domácích top kapel, které loni vydaly zajímavá alba. Hraje roli i to, aby měla kapela aktuální nahrávku, když vybíráte koho zařadit mezi účinkující?

Goro: Aktuálnost nahrávky je samozřejmě vítána, ale není to rozhodující měřítko výběru. Kapely vybíráme napůl - Tortharry/MetalGate, takže i proto se fanoušek vždy dočká určité pestrosti všech možných stylů metalu. Jinak dalších měřítek je spousty, nebudu je ale tady jmenovat, protože by je na příští rok všechny kapely splnily a my bychom z toho museli udělat minimálně týdenní festival :O))))).

Fest má v podtitulu uvedeny žánry grind/death/metal/core. Z extrémních metalových subžánrů mi tam chybí doom a black. Proč?

Goro: Čoveče, to mě ani nenapadlo. Blackmetalových kapel se u nás pár vystřídalo, doommetalových taky, takže o tom musíme pouvažovat. Ten podtitul se táhne už od zrodu z roku 2009, možná bude potřebovat zrevidovat.

Jsme na konci, takže jestli jsem na něco zapomněl, můžete to zmínit, případně pozvat fanoušky metalu na MGCDF, kde jako hlavní hvězdy vystoupí...

Goro: Angličtí grindoví šílenci LOCKUP a řečtí tajemní mystikové SEPTIC FLESH.
Všechny fanoušky dobré muziky a metalu zvlášť zveme na 6. ročník naší veselice, která se koná v přenádherném přírodním areálu kempu Brodský v Červeném Kostelci ve dnech 12. – 14.6.2014!

www.tortharry.com

www.czechdeathfest.cz/

RECENZE


Zveřejněno: 23. 03. 2014
Přečteno:
3682 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář