Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

EQUIRHODONT - Black Crystal CD 2004 - SHINDY PRODUCTIONS

Velký mág se vrací. Přichází podruhé. Ve velkém stylu. Až na ten obal. Když si vedle sebe položím jedničku a dvojku, smekám před nádhernou kresbou Deathera. Ne, že by na Black Crystal byl titulní obrázek nějaká vyložená slabota, ale působí na mě tak trochu amatérským dojmem a na sílu Grandiose Magus prostě nemá. Uvnitř už je všechno v pořádku ? velmi pěkné fonty, nechybí fotka ani obligátní pozdravovačky. Přiloženy jsou i překlady textů do češtiny, za což zasluhuje vydavatel pochvalu.

Proti prvotině došlo k podstatné změně sestavy ? naprogramované bicí nahradil Sixty z Animé. Zbytek je jak minule ? BigBoss, Ashok, Igor, Tudy a Don Sparling coby vypravěč. Nahrávalo se ve známém studiu Shark a zvuk je srovnatelný i se zahraničními produkcemi.

Úvod obstarává mluvené intro a po něm už to začíná doopravdy. Return je i na poměry Equirhodont vcelku křehká a pomalá skladba, prim hraje kytara a samozřejmě procítěný čistý zpěv. V čase 7:06 začíná naprosto fantastická kytarová pasáž. Líbí se mi i zvuk kláves, které zde zní skoro jako opravdový klavír. Moc Krystalu je přecejen kapánek rychlejší (i kratší), ale opravdová bomba je následující Cesta. Ostře řízlé kytary, BigBossův drsnější zpěv a konečně i nadupané bicí, k tomu výborná kytarová sóla. Lar je tak trochu ponurá záležitost, Big Boss používá další barvy hlasu a Ashok sóluje o sto šest. Otcovo poselství uvozuje výrazná melodie, střídají ji tvrdé rify a hrubší zpěv ? ale nic tady nemá delšího trvání ? mění se jak tempo, tak zpěv, tak podíl nástrojů na celkovém soundu skladby. Z hudebního rámce se lehce vymyká závěrečná Blood and Punishment. Nejrychlejší, oproti předchozím skladbám trochu jednodušší. V úvodní schizo pasáži Big Boss šepoto ? skřehotá, poté se nálada úplně mění; možná, že z téhle písně mohly být dvě. 

Texty volně navazují na první album, kde se Equirhodont stal Velkým Mágem. Před každou skladbou je vyprávěná pasáž, která jednotlivé epizody spojuje v příběh. Nyní se Mág vrací domů, kde nenachází ani otce, ani přátele. Má ale mocný Černý Krystal. Vydává se na další cestu, na které svede vítězný boj s Gryallem a v jeho krvi najde odkaz Lara. Pochopí, co se stalo když byl u Monolitu Démonů a vzpomíná na otcova slova a na národ Kärgeräs. Slibuje pomstu viníkům utrpení svých blízkých, ale také slyší hlas, který se mu vysmívá. Mág slibuje, že neznámého najde ... a to nejspíš na dalším albu.

Jako bonus je zařazen videomateriál ze studia, který snad má pobavit. U mě tedy moc nezabral a na holou řiť velkého šéfa opravdu zvědavej nejsem.

Když srovnávám oba Equirhodontí materiály, těžko se mi hledá ten lepší, oba jsou výborné. První deska je možná více klávesovější, dvojce jednoznačně vévodí kytarová práce. Zpěv je opět výtečný, dost dobře nechápu, kde se v Big Bossovi berou všechny polohy hlasu. Kdo má rád kytarové kudrdlinky, majestátní vokály a temné příběhy, musí být z téhle party nadšen. I já jsem velice spokojen.

Čas: 47:11

Seznam skladeb:

1. The Crystal - Oration Of Crystal

2. Return

3. Power Of Crystal

4. The Way

5. Lar

6. My Father?s Message

7. Lost Nation

8. Blood & Punishment

web: www.equirhodont.mysteria.cz


Zveřejněno: 31. 01. 2005
Přečteno:
3681 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 10. 2005 00:02 napsal/a Tudy
vypravěč
Vypravěč se nehodil ani do jedničky. Člověk s několika logopedickými vadami nemá co dělat za mikrofonem!!!
31. 01. 2005 14:43 napsal/a manafob
re: gut
no sola tam byla vzdycky i kdyz ted jsou jeste vic "videt" ale co mi tam nesedi je vypravec... do jednicky se hodil ale tady mi nesedi...
31. 01. 2005 10:55 napsal/a marty
gut
az na par kytaro-solovejch onanii ala Yngwie, ktery zrovna nemusim, je to super deska na svetovy urovni,....