Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Nejen o dění kolem nového alba, přípravě finského turné či tvorbě videoklipů jsme si povídali se Standou Jelínkem.

Patnáct let uplynulo od vydání debutu DYING PASSION. Patnáct let, během kterých šumperští vydali řadu podařených alb a odehráli koncerty po boku světových kapel i v malých klubech. V poslední době zvýšili obrátky a pustili do světa dvě alba: „Amplify“ (2012) a aktuální „Transient“, který vyšel na sklonku roku 2013. Dění kolem „Amplify“ i nějaké historické souvislosti jsme probrali předloni, letos se budeme bavit o záležitostech aktuálních a budoucích.

Ahoj, zatímco dříve dělily vaše desky dva tři roky, teď jste nějak zvýšili obrátky. (úsměv) Čím to? Nápady se jen hrnuly?

Ahoj Johane, myslím že to bylo tím, že jsem měl více času na skládání. Navíc se zvolil trošku jiný postup. Dříve jsem donesl kytarový motiv na zkušebnu a komponovalo se společně, což zabere mnohem více času než se dobereš nějakého výsledku. Tentokrát jsem se zavřel na několik týdnů doma u počítače a skládal jsem v teple domova. Nahrál jsem si kytarový motivy, který jsem postupně zkrášloval. Následovaly bicí, basa v midi a klávesy buď živě nebo též v midi. Až jsem měl pocit, že by to mohlo být dobré, tak jsem to poslal klukům, ať se vyjádří. Takhle si to doma každý prošel případně vylepšil a na zkušebně jsme měli v podstatě hotový song. Samozřejmě, že se ještě pilovalo, Honza si hrál ještě více do detailu s rytmikou, ale celý průběh skládání byl v tomto směru rychlejší.
Pak následovala bych řekl ta nejdůležitější část a to zpěvové linky a texty. Toho se hlavně chopil Dušan. Vymyslel celý koncept a z větší části melodie. Společně se Zuzkou to dotáhli do finální podoby. Hodně se pracovalo se slovy, aby to bylo znělé, ale zároveň mělo svůj význam.

V minulosti jste poměrně často měnili sestavu, ani teď se vám změna nevyhnula. Když srovnám personální obsazení na nové a minulé desce, tak mi někdo chybí – klávesista Pavel Vantuch. Proč a kam odešel?

S Pavlem jsme se rozešli těsně před miniturné, které jsme jeli s FORGOTTEN SILENCE. Měl v té době jisté osobní problémy a poté nezvládal časově fungovat. Připravovali jsme setlist a pár dní před koncerty Pavel stále neměl vše připravené. Vkládali jsme do turné spoustu energie a nebyli jsme v tom sami, pracovala na tom Štěpánka z Kontra Production a kluci z FS. Myslím, že jsme dost dlouho tolerovali jeho situaci, ale nejde to věčně. Myslím, že jsme cítili úlevu. Na druhou stranu je to smutné, protože je to velmi talentovaný člověk. Má obrovský cit pro zvuk a danou aranž umí skvěle oháknout do gala. Možná sis všiml, že dělá i výborné remixy. Naposled, co vím, tak spolupracoval na poslední desce kapely FREE FALL.

Ani nevím, jestli už jste hráli v zahraničí... Nicméně na duben máte naplánované miniturné po Finsku, společně s tamní skupinou EMBASSY OF SILENCE. Ta se po vašem boku objeví i v ČR na čtyřech koncertech. Jak jste se s nimi dostali do kontaktu? Kdo turné „spískal“?

No pár koncertů v zahraničí jsme už měli, ale nikdy ne tak daleko. Aleš Ondráček z Kontra Production se stará o zahraniční booking a nabídl nám tuhle možnost si zahrát společně s EMBASSY OF SILENCE. A jdeme do toho po hlavě, máme rádi dobrodružství. ;-)  Celkově jsem s Kontra Production spokojený a jsem rád, že Štěpánka přibrala do své agentury člověka, který se stará i o zahraniční výjezdy. Navíc českou část turné obohatí belgičtí HERFST hrající našlapaný melodický death/black metal a domácí kapela MADGOD.

Můžete trochu představit EMBASSY OF SILENCE? Jak „velká“ kapela to ve Finsku, případně ve světě je, jaký žánr hraje, co má za sebou... Proč by měli fanoušci na její koncerty u nás vyrazit?

EMBASSY OF SILENCE hraje kombinaci metalu a rocku se silně progresivním nádechem v čele se zpěvačkou Innes Lukkanen. V roce 2009 natočili debut "Euphorialight", který vyšel pod Supernova Records. Album mělo skvělé recenze a přilákalo jak pozornost medií, tak fanoušků. Následovala deska "Antler Velvet", ta vyšla pod britským labelem Ravenheart Records v roce 2012. Nyní se nachází kapela ve studiu a točí třetí album, které  představí i u nás. Díval jsem se na pár živáků a myslím, že to umí pěkně rozpařit.

Jak se na výlet těšíte? A jak chystáte? Je pro vás složité vyrazit na zahraniční misi? Přesouvat se budete po zemi, nebo nad zemí?

Přesouvat se budeme letecky. A bereme si jen minimum nástrojů, spoléhat se budeme na aparát Finů. Ale strach z toho nemám, jsou to zkušení muzikanti a vybavení mají slušné. V místě se budeme přesouvat dodávkou. Jinak se samozřejmě moc těšíme, i když víme, jaká je realita a budeme si muset i hluboko sáhnout do kapes. Ale vidím to jako cestu se dostat do povědomí zahraničních fans. Byli bychom určitě rádi, kdyby těch koncertů bylo venku více, ovšem stojí to mnoho úsilí při organizaci, ale Johane, baví nás to. ;-)

V jakých prostorech se ve Finsku představíte? Půjde spíše o menší klubové akce, nebo třeba nějaké kulturní domy (jestli tedy něco takového na severu Evropy mají)?

:-)) No, jestli tam mají kulturní domy, netuším, ale vše na místě zjistím a dám vědět. My budeme vystupovat v hudebních klubech. Docela slibně se jeví Liberte Club v Helsinkách, další dva kluby vypadají též útulně, alespoň co jsem zhlédl na netu. Koncerty v Hyvinkää a Riihimäki chtějí podat jako součást festivalu "Chaos Carnival", kde to udělají formou strašidelného cirkusového vystoupení.  Ale těším se i na tamní přírodu, ty jezera si mě určitě získají, čerstvé ryby a taky jsem zvědavý, jak tam umí vařit pivo.

Zatím jsme se nedostali k novému CD „Transient“. To jste opět vydali u Epidemie, stejně jako nosič předchozí. Takže s labelem asi spokojenost... Na druhou stranu nejste vidět, Epidemie nedělá žádnou výraznější promo kampaň, prakticky nevyšly žádné recenze, rozhovory...


Ono to není s námi zas tak jednoduché. Martin vydává limitovanou edici a moc se mu asi nevyplatí CD rozesílat na recenze. Poslal to tuším jen do tištěných medií a pár  webzinů. Pak jsme rozesílali link pro média, kde bylo možné album poslechnout, stáhnout a bylo k dispozici vše, co recenzent potřebuje. Touhle formou to ale zafungovalo jen v zahraničí. U nás toho je pramálo, i když mají CD, tak zatím se to neodvážili napsat. :-) Ale věřím, že si to chtějí jen pečlivě naposlouchat. Co vím, tak recenze byla k mání zatím v Rock Popu, Sparku, Muzikusu, Abysszinu, CriticMusic, Sicmaggot a slovenském Hellmagazine, někteří si CD dokonce koupili, nebo stáhli, nevím. :-) Myslím, ale že u nás to tak stačí, stejně to moc lidí asi nečte, maximálně koukne, kolik má album hvězdiček. :-))

Někde jsem zachytil, že album je koncepční. O čem pojednává? A co vlastně znamená název „Transient“?

O texty se kompletně postaral Miky. Vychází hodně z jeho zkušeností, ale taky o lidech z jeho blízkého okolí. Člověk sleduje, jak lidé dělají pořád ty stejné chyby a vlastně si neuvědomují proč, až přijde na to, že jedná v mnoha situacích úplně stejně. Každé rozhodnutí nese určité následky a je jednoduché si je nepřipouštět. Příběh naší desky vypráví o tom, co se stane, když se následky dostaví a vše je najednou reálné. Miky řekl, že se jedná o dost osobní věc. Věřím, že z toho posluchač pochopí atmosféru jednotlivých bodů příběhu a dokáže se s tím pocitem ztotožnit. Nebo také ne. ;) Transient se dá přeložit jako "pomíjivý" a když jsem ti vysvětlil podstatu příběhu, tak asi chápeš, že název alba je na místě.

Máte pocit, že novinka je v něčem jiná než předchozí „Amplify“? Na co byste chtěli případné posluchače upozornit, na co by si měli „posvítit“?

Myslím, že nové album je mnohem tvrdší a ještě více progresivní. Zvuk jsme tentokrát posunuli víc do středů a působí to tak agresivněji. Dle mého zpěvové linky jsou více chytlavé, hlavně v refrénech, i když někteří tvrdí, že se mají problém k albu prokousat. Celkově se nám podařilo vytvořit na desku zajímavou atmosféru, která dělá album zase něčím novým. Nechtěl jsem, aby se některé naše desky výrazně podobaly. Navíc je to první zkušenost udělat album koncepčně. Navíc vše je propojené, obal, klip, téma.

Když si prohlížím digipack, vychází mi, že velký podíl na nahrávce jako celku má kytarista Dušan "Miky" Mikulec. Se Standou napsal muziku, sám veškeré texty, podílel se na designu, produkci, později i na videoklipu... Je aktuálně hnacím motorem?


Miky přinesl do kapely druhý dech. Před tím jsem měl pocit, že jsem na všechno sám, Miky mi teď se vším dost podstatnou měrou pomáhá. Je výborný grafik, programátor a v tomto směru velice schopný. Na desce se podílel nejen výborným songem "Will to Find", ale řešili jsme společně spoustu zvukových dokresů a hlavně, jak jsem už zmiňoval, napsal komplet texty. Ve studiu na vše dohlížel. Navíc mi s ním moc chutná pivo. ;-)

„Transient“ je na dnešní poměry poměrně dlouhé album, trvá hodinu. Dá se říci, že jdete proti proudu, že jsou vám současné trendy (rychlá doba, krátké desky) „ukradené“? Plánovali jste delší nahrávku, nebo to prostě tak vyšlo?

Mysleli jsme, že něco, co se nám bude zdát slabší, vyhodíme. Je fakt, že pár songů nám ještě zůstalo v šuplíku. Víceméně vše, z čeho jsme chtěli vybírat, se nakonec dostalo na album, aby se synchronizovalo s konceptem. O zrychlené a hlučné době jsme se zmiňovali na minulé desce „Amplify“, bylo to v podstatě ústřední téma. Současné trendy, tedy jestli myslíš to, co běží v komerčních mediích, mě nezajímají. To, co mě zajímá, jsou nové nahrávky mých oblíbenců nebo v poklidu objevuji nové kapely a chodím na jejich koncerty, což může zanechat daleko hlubší pohlazení na duši, než rádoby vtipné a vlezlé trendy kapely. Ale to by bylo asi na delší diskuzi.

Třísetkusový náklad vypadá jako poměrně nízký. Jaké máte zkušenosti z minulosti – stačí těch 300 nosičů na pokrytí poptávky? Co když ve Finsku prodáte všechno, co s sebou povezete? Je tu možnost dolisu, nebo jde o striktně limitovanou sérii, a až se vyprodá, budou mít další zájemci smůlu?

No „Amplify“ je téměř vyprodané a žádný dolis není v plánu, ti co zaváhali, se budou muset uspokojit s mp3 nebo flac na internetu, viz. třeba Bandcamp, Spotify atd. Filip (basa) je přesvědčený, že na „Transient“ bude dolis, bylo by to fajn, ale nechci být naivní.

Každý digipack je ručně očíslovaný, což nebývá u cédéček až tak obvyklé, spíše se to týká vinylových kruhů. Ale vy jste měli takhle číslované i předchozí album. Je pro vás tato exkluzivita důležitá?

Tato exkluzivita je především zásluha Martina Čecha. Navíc tam nedává žádné kódy, loga Compact Disc atd., myslím, že to narušuje grafiku. Takhle je každý kus originál a ručně očíslovaný vydavatelem.

Obaly vašich nosičů vždycky vypadaly zajímavě, ani tentokrát to není jiné. Zadumaný panáček v prázdné místnosti, nad ním světlo... Co ten obrázek znázorňuje?

Každý song má svůj obraz, který je celý zobrazen jak u textů v bookletu, tak ve videoklipu „Vertical Edge“. Titulka na nás působila ohromně. Jde zní cítit ta obrovská prázdnota hrdinky příběhu.
 
V průběhu let neustále modifikujete logo. Na novince představujete nový znak sestávající se ze spojených písmen „d“ a „p“ a jednoduchý nápis DYING PASSION. Už je to finálovka, nebo nevíte? Kdo je autorem nového logotypu?

Nové logo vymyslel Miky. Nový znak DP vznikl s původního loga, kterého je autorem Petr Phob Štefek a je i autorem obalů „Relief“, „Absorb“ a „Amplify“. Trošku jsme to modifikovali a takový je výsledek. Čas ukáže...

Když už jsme u grafiky, musím vám pochválit krásné promo fotky. Vypadá to, že jste se svěřili do rukou profesionálů. Kdo vám s fotkami pomáhal? Třeba i nějaký vizážista, nebo jak se tomu říká? (úsměv)

Nové fotky nám obstaral Mikyho kamarád Tomáš Kesáň Sekanina. Má profi vybavení a zdá se, že to i umí. ;-) Celé jsme to pořídili během jednoho odpoledne. Vizážisty jsme nemuseli využít, jsme krásní lidé od přírody. :-) Fotili jsme jak v interiéru, tak pod širým nebem. Měli jsme to štěstí, že bylo pěkné počasí a zrovna zapadalo slunce, což vytvořilo příjemné pozadí. Celkově se nemuselo ani moc kolorovat. Postprodukcí fotek se pak zabýval opět Miky.  

Před pár dny jste představili nový videoklip. Je to u vás už tradice, ke každému albu pořizujete video, a dá se říci, že vaše klipy jsou vždycky něčím výjimečné. Tentokrát jste zvolili animované obrázky – čí to je nápad, čí to je práce a kolik to dalo práce? (úsměv)


S Pepou Prokopem jsme pracovali už v minulosti,  je autorem klipu k písni „Words“ z alba Relief. Proto jsme se na něj obrátili s nabídkou na spolupráci na novém albu. Dostal do ruky stručné zadání v podobě vysvětlení konceptu desky a mlhavé vize o vzhledu vizuálu. Příběh by nebyl kompletní, kdyby mu někdo nevdechl obrazovou podobu. Pepa vše nakreslil a Miky to rozpohyboval a sestřihal. Obrazy posílal postupně, jelikož je časově hodně vytížen a touhle prací se živí. Samotný střih pak Mikymu zabral asi týden práce.  

Klip v první řadě visí na Youtube, kde jej samozřejmě může zhlédnout kdokoliv. Ale není to trochu škoda? Zkoušíte třeba i nějaké televize, hudební pořady, kde by jej taky pustili, nebo to necháváte internetovému osudu?

Klip jsme zatím poslali na Rebel TV a už tam byl viděn. Pak máme domluvený rozhovor na BTV, v pořadu "Vlna z Brna", kde by měl být klip taky v průběhu rozhovoru viděn. Co se týče komerčněji laděných hudebních kanálů, mám trošku obavy, že na to nebudeme mít dost peněz. :-) Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že internetová prezentace klipů funguje. Já se na TV téměř nedívám a pokud chci sledovat hudbu/klipy tak jedině na netu.

Od vydání „No Time“ letos v lednu uplynulo patnáct let. Když se za sebe ohlídnete, máte pocit, že jste ty roky i díky kapele prožili hezky, že vám to dělalo radost, a že tedy do budoucna neplánujete stopnutí hudebních aktivit a za čas se zase můžeme těšit na nové album?

Já jsem za ty roky strašně rád, bylo mi ctí poznat spoustu lidí z této branže a našel jsem tu pár opravdových kamarádů. Dnes mi už je jasné, že nebudeme "slavní a bohatí", ale o to tady vůbec nejde. Uvědomuji si, že působení v kapele mě dokáže přivést na jiné příjemnější věci, než zažívám v běžném životě. Samotná tvorba hudby je pro mě taky hodně důležitá, nazval bych to terapií. Když se budete těšit na nové album, bude to fajn. ;-)

Nedávno jsem dělal rozhovor se SDOS a ti se podivovali, že jsem se na závěr nezeptal, co by chtěli ještě říci. Nakonec jsme tam tu otázku přidali, takže tady už takovou chybu neudělám a poslední slova jsou vaše (taky abychom zaokrouhlili otázky na dvacet, smích). Třeba jsme na něco zapomněli, co byste rádi všem sdělili...


Metal s Vámi!

Termíny tour:
  • 17.4.2014 Praha
  • 18.4.2014 Brno
  • 19.4.2014 Karviná
  • 20.4.2014 Šumperk
  • 24.4.2014 Helsinki
  • 25.4.2014 Hyvinkää
  • 26.4.2014 Riihimäki


www.dyingpassion.com

https://www.facebook.com/dyingpassion
http://bandzone.cz/dyingpassion



Zveřejněno: 06. 04. 2014
Přečteno:
3346 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář