Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

DOMAINS – Sinister Ceremonies CD 2014, The Sinister Flame

Jazyky zla se rozlézají pomalu kolem mé duše. Stojím uprostřed celého vesmíru a pořád nejsem rozhodnutý, na kterou stranu se přidám. Zvítězí studené a beztvárné dobro nebo propadnu hřejivému zlu? Kolikrát se musíme za život vlastně takhle rozhodnout? Okolo se vznášejí velmi podobné otázky a někde vzadu se pomalu prochází ta paní, která nám dá jednou rozhřešení. Samotná matka Smrt. Kápě, která jí zakrývá obličej bez tváře, dává tušit, že je spokojená. Slyšíte ten skřehotavý smích? A vidíte ty její smutně šedivé následovníky? Tentokrát si říkají DOMAINS. Slouží jí od roku 2005. Byli vždy sveřepě oddáni a nikdy neztratili ten správný směr. První ukázkou, vydanou k opěvování smrti, bylo demo „Towards Pleroma“ z roku 2009. Letos pak, upsáni finskému labelu The Sinister Flame, stvořili další, neméně bezbožné dílo s názvem „Sinister Ceremonies“. Za kmotra jim šel samotný Lucifer a pokud už jste měli někdy tu čest, určitě víte, o čem mluvím. Rouhá se zde tak, jak se to kdysi dělávalo v dobách dávných, kdy vládli světu smečky jako BOLT THROWER, ASPHYX, MAYHEM, IMMOLATION, EMPEROR apod. Anglicky mluvící země pro tenhle typ muziky mají krásné označení Satanic Metal Classic.

Při poslechu před sebou vidím utrpení lidí, kteří byli zasaženi rukou španělské inkvizice, mučení čarodějnic, hořící hranice i šílené pohledy jezuitů. Dlouho jsem hledal to správné slovo, které by tuhle desku charakterizovalo nejlépe. Nakonec mi, po mnoha společných chvilkách, na mysl naskočila přesná definice. Hniloba. Absolutní rozklad, prašivina, chlad, usazená špína a smrt. Tady už se ani netancuje mezi hroby. Spíš se exhumují staré vzpomínky a na povrch vylézá poctivá práce kdysi zručných tesařů a jejich umělecky ztvárněných rakví. Je to, jako byste pootevřeli těžké mramorové víko od polorozpadlého hrobu. Tenkrát se ještě pohřbívalo poctivě, lidé měli ke smrti větší úctu a na muzice je to také náležitě znát. Za „Sinister Ceremonies“ by se nemusela stydět žádná okultně laděná smečka z devadesátých let. Jakoby se opět po letech rozezněly chorály nemrtvých. Všichni už stejně dávno ztratili svoji víru. Není tedy proč dál otálet. Stačí jen podat ruku a budete ztraceni. Tedy, je to vlastně jako vždy u podobné „retro“ hudby. Musíte zkrátka přistoupit na tu hru. Jinak se otočte na podpatku a koukejte utíkat pryč. Tenhle hřbitov je už dávno obsazen všemi věrnými (těmi, co přísahají dodnes na „pravý“ old school death metal).

Nezapomíná se zde ani na vznešené melodie, vytvořené speciálně ke chválení našeho Pána (asi už dávno víte jakého). Imaginární výlet na opuštěný hřbitov může začít. Nebudete potřebovat nic, stačí vám jen tričko s nápisem nějaké staré death metalové smečky a dobrý morbidní vkus. Víc netřeba. Samozřejmě musíte počítat s tím, že po vás půjdou pánové s růženci v rukách. Není se ale čeho obávat. Vždyť se pravdivě říká, že všichni tam jednou stejně musíme. A je dobré si dopředu pořádně prozkoumat terén, ne? DOMAINS vám budou velmi zdatnými, poctivými průvodci. Nemohli jste si vybrat lépe. Tedy alespoň letos. Přiznám se, že se mi nechtělo vůbec věřit tomu, že tahle smečka obětuje na oltář death metalu poprvé. Byl jsem v menším šoku, ze kterého mě probralo až tak páté přehrání CD, jinak jsem se zmítal v mrtvolné letargii a marně hledal ta správná slova. Všechny songy jsou pečlivě vystavěné, nikde není žádné hluché místo. Zvuk (Javi Felez – mix, mastering v Moontower studiu) je živý, špinavý a záhrobně uvěřitelný. A obal, jedním slovem nádhera (má ho na svědomí Hector Granero).

Sedli jsme si do noty s DOMAINS ihned a bez jakýchkoliv dlouhých prostojů. Dokonce bych řekl, že deska každým dalším poslechem u mě roste a vkládám ji do CD přehrávače čím dál častěji. Dokonce přeskakuje často v pořadí některé slavnější kapely. Hranice byla opět zapálena. Ta paní, nyní křičící a proklínající celý svět, byla asi nevinná. To ale teď není důležité. Hlavní je to, že se bezejmenný dav baví a že bylo pár jedincům umožněno nahlédnout na chvilku za černou oponu. Ano, je to přesně tam. Za odvrácenou stranu světa. Tentokrát byla překonána díky nihilistické hudbě několika šílenců z Valencie, kteří se ukrývají za názvem DOMAINS. Temný a zvláštně smutný pozdrav ze záhrobí. Je čas nasadit kápi zla a vydat se na cestu. Nezapomeňte se obráceně pokřižovat. Opus o smrti, symfonie o utrpení a krutosti. Old school death metalový underground přesně podle mého gusta! Ave DOMAINS!

Seznam skladeb:

  1. Domains
  2. Mastery
  3. Through Infernal Damnation
  4. Raped by Darkness
  5. Hopeless
  6. Eucharist of Relevance
  7. Crowned at Dusk
  8. Towards Pleroma
  9. Labyrinth of Incense
  10. Sinister Ceremonies


Čas: 43:18

Sestava:

  • David „Aggressor“ – basa, zpěv
  • Nocturn – bicí
  • Francisco – kytara, klávesy


http://www.domainsoftheendless.com/
http://domainsofdeath.bandcamp.com/
http://www.thesinisterflame.com/


Zveřejněno: 02. 04. 2014
Přečteno:
3380 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 04. 2014 08:05 napsal/a Asphyx
TEITANBLOOD
TEITANBLOOD je totální ZLO. Mám novinku už asi týden doma a to CD je zabijácký:)) DECAPITATED CHRIST na cestě:))
10. 04. 2014 07:58 napsal/a prepil
souhlas
Vzpomínané bandy jsou super, hlavně nezapomínat na TEITANBLOOD, ty mám ze Španělska asi nejraději. Poslední DECAPITATED CHRIST nemám, ale loňská deska byla dost dobrá, jako hosté se tu mihli i Sandoval a Drunen. Dost se mi líbí i FORENSSICK a AVGRUNN, řádný masakr :-)
10. 04. 2014 06:27 napsal/a Asphyx
joj
já děkuji. GRAVEYARD i DOMAINS jsou skvělý old school party. Ještě mě poslední dobou vzali poslední DECAPITATED CHRIST. To je sice trošku šmrnclý blackem, ale řeže to taky řádně. O tom, že ve Španělsku (obzvláště okolo Barcelony) to žije není pochyb. Příští rok se tam snad chystám na dovolenou, tak zkusím nějaké kluby prolézt...dá-li Satan:)) HELL!
09. 04. 2014 23:37 napsal/a Peťan
Španělsko
Míro, na Atletico Madrid bych dnes klidně šel a fandil jim proti Barceloně :-))) Jinak Domains jsem neznal, po poslechu max spokojenost !!!
09. 04. 2014 23:29 napsal/a Míra
Masakr
Domains jsou naprosto luxusní dm! :) Dostal jsem se k nim náhodou, když jsem viděl, že je to DM ze Španěl. Odtud mám rád GRAVEYARD, také skvělá DM partička. Postupně odhaluji, že na jihu evropy se rodí velmi zajímavá jména. Není to jen o Skandinávii. Raději než na španělský fotbal bych šel do klubu na DOMAINS s GRAVEYARD. To by byl panečku zabijácký balet! Naprosto parádní recenze, která vystihuje moje pocity z poslechu. :-)