Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Představují se plzeňské BOMBY!

Málokterá nová kapela se během minulého roku tak často v undergroundu skloňovala jako plzeňští 1000 BOMBS. Ti na sebe upozornili hlavně hojným koncertováním, teprve na samotném konci roku 2013 nabídli k poslechu studiovou prvotinu – 3skladbové mini CD.

Zdravím „BOMBY“! Asi to budete považovat za zbytečnost, ale třeba tyhle řádky čte někdo, kdo netuší, kdo kapelu tvoří a kde mají členové 1000 BOMBS další „závazky“. Můžete tedy krátce představit jednotlivé členy včetně jejich hudební historie i současnosti?

Metal! Zdravíme, Johane! A nazdar maniaci! (čti čtenáři). Za 1000 BOMBS stojíme my tři:

Asura (basa, zpěv) – jeden ze zakladatelů TROLLECH, kde hraju na basu a „zpívám“, jsem zakladatelem a hlavním mozkem projektu GRONDHAAT. Starší metalheads si mě mohou pamatovat jako zpěváka z doom/deathmetalové kapely MYTHOPOEIA, kde jsem působil od roku 1993 až do konce. A jsem absolutní samouk. Všechno jsem si musel vydřít, stále to dělám a nijak se nelepším. :-D

Throllmas (kytara, zpěv) – působí v black metalovém TROLLECHU – kytara, občas zpěv, dále občas zpěvem hostuje v nejdůležitějším UMBRTKOVI a jinak má svou metal crossoverovou kapelu ALTER IN MIND, kde zpívá a v současnosti s ní nahrává druhou desku.

Sheafraidh (bicí) – de facto Morbivodův dvorní bubeník – TROLLECH, STÍNY PLAMENŮ a live verze projektů WAR FOR WAR, příp. UMBRTKA. V současné době ještě tour member PANYCHIDY. Mimo bicích se ještě věnuje trochu i zvuku pod hlavičkou KSVstudios. Co se historie týče, kromě bicích má za sebou několik let hraní na zobcovou flétnu, klasickou kytaru a violoncello…

Název 1000 BOMBS je určitě originální, pochybuji, že na světě existuje kapela téhož názvu. Co vás vedlo k tomu pojmenovat kapelu takhle zajímavě? Má název nějaký hlubší význam, nebo to byl jen momentální nápad, který se všem zalíbil? Kdo to vlastně vymyslel?

Throllmas: Názvů bylo vícero – nakonec jsme se shodli na tomhle, s tím, že nástřely textů, žánrové zařazení k thrashi – to plně vystihuje! :) A vymyslel to Asura!

Sheafraidh: Určitě jsme nechtěli, aby kapela podobného názvu existovala – strávili jsme dny hledáním na Googlu. :)

Asura: Díky, díky, díky… I nám se název 1000 BOMBS líbí. :-D Napadaly nás názvy jako Evil Messerschmitt, Africa Corpse, Demolica, Funerator a tak podobně. :-D Kdo by chtěl použít pro svou kapelu jeden z těchto názvů, ať nám napíše, my mu požehnáme. Chtěli jsme něco neutrálního, originálního, aby to na první pohled i poslech zaujalo a to se myslím povedlo. Všichni jsme se s názvem 1000 BOMBS ztotožnili, většina textů se točí okolo válečných témat, byť ne fakticky. Jo a dny jsem hledáním určitě nestrávil, :) jen jsem kontroloval, jestli někde ve světě není kapela se stejným názvem. A naštěstí není….

Retro thrash, neo thrash, návrat starých časů – to jsou slova, která se aktuálně docela často skloňují. Boom thrashových kapel přišel ze zahraničí, ale i u nás se to rozjelo, byť je scéna samozřejmě co do počtu slabší. Vedle veteránů DEBUSTROL to funguje hlavně na jihu Čech, kde za všechno „můžou“ LAHAR a RADIOLOKÁTOR, většina posluchačů žánru si přidá EXORCIZPHOBII a pak už přijdete na přetřes nejspíš vy. Leckdo by mohl namítnout, že jste nastoupili do rozjetého vlaku, vezete se na trendové vlně... Co byste mu na to řekli? A která česká thrashová parta vás baví nejvíc?


Throllmas: Trendy nás nějak moc nezajímají – prostě jsme chtěli víc hrát naživo – což v současnosti s TROLLECHEM nejde, dále jsme si chtěli vyzkoušet hrát thrash, na kterém jsme skoro všichni vyrůstali a máme ho pořád rádi! :) Já osobně z české thrashové scény mám rád pořád ARAKAIN, DEBUSTROL, taky starší ASMODEUS, FERAT...

Sheafraidh: Když jsme založili 1000 BOMBS, skoro jsem nevěděl, jak přesně zní thrash a vůbec jsem netušil, že by to mohl být nějaký rozjetý vlak.

Asura: Jak odpověděl Throllmas. Chtěli jsme hrát víc živých akcí. Na thrashi jsem vyrůstal, mám ho velmi rád a když jsme se s klukama bavili, co bychom chtěli hrát, jednohlasně padlo slovo thrash. Nic víc bych v tom nehledal. A rozhodně NE nějakou vypočítavost. No a z českých kapel mám rád první tři desky ARAKAIN, první dvě od DEBUSTROL, LAHAR, KAAR, EXORCIZPHOBIA, HELLOCAUSTOR, starý KRYPTOR…

S thrashovou vlnou souvisí i časté koncerty zahraničních kapel u nás. Chodíte se dívat, jak to mydlí jiní? Kdo z té thrashové enklávy, o které je aktuálně největší řeč, vás zaujal? Nebo dáváte přednost starým vlkům? (úsměv)

Asura: Samozřejmě. Teda jak to čas, finance, práce dovolí. A mohu kapely z „obou táborů“, na tom až tak nezáleží. Mně se na živo líbili TOXIC HOLOCAUST, DR. LIVING DEAD, STAGEWAR. HAVOK mně žel minuli a ty bych rád. No a ještě bych se rád podíval na VIOLATOR, ZOMBIE HOLOCAUST, AMOK (ze Skotska) a strašně bych chtěl vidět SACRED REICH nebo ATTOMICU.  

Throllmas: Mám rád samozřejmě jak staré vlky (KREATOR, DESTRUCTION, SODOM, SLAYER, ANTHRAX, METALLIKU, MEGADETH – trochu do hardcoru – S.O.D., D.R.I., speed/thrash S.D.I. aj., pak i pozdější vlnu jako MACHINE HEAD, atd.), tak i nové thrashové party, viz TOXIC HOLOCAUST, HAVOK atd...

Sheafraidh: Většinou mě historie moc nezajímá, ale i staří vlci jako SODOM nebo ANNIHILATOR mě dokáží oslovit, když vydají novou desku. Co se nových kapel týče, tak určitě už zmínění  TOXIC HOLOCAUST nebo HAVOK.

Před časem Morbivod, se kterým hrajete v TROLLECH, říkal, že omezí koncertování TROLLECH (ale i STÍNŮ PLAMENŮ) na pár akcí ročně. 1000 BOMBS jdou opačnou cestou, hrají často. Dá se říci, že jste novou kapelu postavili taky proto, abyste si častěji zahráli před lidmi?

Asura: Přesně tak. :) A zkusit hrát jiný styl.

Throllmas: Ano, to bylo také jedním z důvodů! :)

Sheafraidh: Já osobně jsem chtěl víc hrát naživo a také vyzkoušet nějaký jiný styl.

V současnosti nebývá zvykem, aby kapely delší čas fungovaly, aniž by vydaly nějaký nosič, spíše se snaží, aby měly „v ruce“ nějaký důkaz své existence, kterým by se mohly prezentovat veřejnosti. Vy jste na to šli opačně, odehráli řadu koncertů a po více než roce existence přišli nahrávkou. Proč tenhle postup?

Throllmas: Jednoduše – chceme hrát živě, vyzkoušet, jestli naše muzika funguje a průběžně nahrávat – na prvních koncertech ještě nebylo tolik materiálu, aby to vydalo na desku – tak jak postupně vznikaly písničky, tak jsou zařazovány do playlistu a nahrávány!

Sheafraidh: V dnešní době stejně nosiče nemají valný smysl, klíčem je spíše hrát živě a pomalu vytvářet fanouškovskou základnu. V původních plánech bylo vydání CD na konec roku 2013, ale stihlo se pouze demo, se kterým se nepočítalo.

Na demu (asi se tomu tak dá říkat) máte jen tři skladby, přitom živě jich hrajete mnohem víc. Proč jste rovnou nenahráli a nevydali plnohodnotné album? Při vší úctě krátká dema v dnešní době hudebního nadbytku zas tak netáhnou, „velká“ nahrávka má šanci zaujmout mnohem větší...

Throllmas: To samozřejmě ano, ale chtěli jsme mít něco rychle v ruce – abychom mohli rozdávat naší hudbu, než nahrajeme plnohodnotnou desku.

Sheafraidh: V době vydání dema byla nahraná větší část celé desky, ale demo jsme vydali, abychom splnili alespoň část plánů.

Nenapadlo vás vydat raději sedmipalcový vinyl, třeba jen s dvěma songy? Doba vinylům přeje, vychází jich řada a tenhle nosič by byl určitě atraktivnější než pálené CD.


Throllmas:
Nemyslim, že by to bylo výhodnější – CD se udělá snadněji než se patlat s vinylem, který stojí fůru peněz – ten myslím by byl lepší udělat až na celou desku, aby to stálo za to!

Sheafraidh:
Určitě uvažujeme o vydání vinylu, ale spíše později a jako raritu. CD můžeš dát komukoliv a přehraje to, u vinylů to, myslím, tolik neplatí. Důležitá je ta šiřitelnost, kde stejně vede internet. :)

Většina našich thrashových kapel zpívá česky, vy jste zvolili angličtinu. Je důvodem snaha odlišit se od ostatních, nebo touha ukázat se i v zahraničí, případně se vám prostě v angličtině lépe píše?

Asura: Hlavně si od češtiny odpočinout, TROLLECH až na opravdu vzácné výjimky v textech, je kompletně v češtině. A pak od něčeho trochu – odlišit se, ukázat se v zahraničí, lenost pracovat s češtinou, možnost psát klišovité anglické výrazy. :) Rád bych tímto poděkoval Skylandovi z KILL KILL KILL za opravy a kontrolu angličtiny.  

V obalu texty nemáte, ale názvy skladeb napovídají... „1000 Bombs“, „Zombie Syndrome“ a „Peace Is Dead“, dá se říci typická thrashová témata? Nebo názvy klamou a v textech řešíte něco závažnějšího? (úsměv)

Throllmas: Ano, jsou to typická témata, válka, nálety, násilí, sociální krize, útrapy, strach z vesmíru, jaderné útoky... atd. Samozřejmě se i naše texty budou vyvíjet... :) No a někdy musí bejt taky sranda a né pořád vážný záležitosti.

Nenecháváte stranou ani image, na koncertech vystupujete stylově oblečení. Někteří muzikanti tvrdí, že image je na nic a důležitá je muzika, druzí chtějí fanouškům nabídnout i vizuální vjem. Předpokládám, že patříte ke druhé sortě... Inspirovala vás konkrétně nějaká kapela, nebo jste jen vsadili na klasické thrashmetalové „stejnokroje“?

Asura: Koncert je akcí vizuální i poslechovou. A to se našim fans a všem okolo budeme snažit nabídnout. Žádná konkrétní kapela nás neinspirovala, snad jen ty čapky – D.R.I., NUCLEAR ASSAULT a jiní. :)

Throllmas: Asi jsme vsadili na thrashové stejnokroje... hraje se nám v tom dobře... no... čepice možná á la D.R.I., nebo ANTHRAX. :)

Sheafraidh: Image je možná na nic, ale posluchači se přijdou na koncert i podívat, tak je potřeba je zaujmout a i pobavit, když už za to zaplatili. Poslechnout si nás mohou i doma. :)

Potkávám vás akorát na koncertech, kdy jste i v pozici fanoušků většinou v metalovém odění. Co v soukromí, nosíte metalové oblečení, vzali byste si třeba do práce metalové triko a džísku s nášivkami nebo křivák? (úsměv)

Asura: Trika do práce nosím, ale jen „umírněná“, žádné mrtvoly, ďáblové a jiné pikantnosti by neprošly. Džíska nebo křivák už vůbec ne. :-D

Throllmas: Jo, myslim že normálně nosim metalová trika – i křiváka!

Sheafraidh: V osobním životě image neřeším, jako na koncertě, takže se oblékám spíše neutrálně a prakticky. Ale nějaké metalové nebo „bicí“ triko mám většinou a tmavé barvy mi jsou celkově blízké. Do práce metalová trika nosím běžně a jednám v nich i s kravaťáky. :)

Jako autory muziky uvádíte celou kapelu. Jak vůbec tvoříte? Je docela zajímavé, že některé kapely se třeba vůbec nepotkají ve zkušebně a vše řeší s pomocí moderních technologií na dálku, ale pak si člověk přečte, že nějaká velká kapela nedá na zkušebnu a společné vymýšlení a pilování skladeb dopustit. Čemu dáváte přednost vy?

Asura: Tvoříme celá kapela. To mě baví. Si právě nejsem jistej, když z něčím přijdu, jak to kluci vezmou. A baví mně to dávat dohromady s nima, protože každej má na to jiný pohled a vzniknou tak věci, které by mě nenapadly a naopak. A technologie nechávám na Sheafraidhovi. :)

Throllmas: Právě tvoříme úplně opačně než u TROLLECHU – vše vzniká jako celek ve zkušebně – většinou Asura nebo já přijdeme s nějakým riffem – nebo více riffy, které pak dáváme dohromady – Karel si do toho udělá bicí a pak něco nahrajem a poskládáme. Pak se to jen piluje, aby to nějak znělo, dodělají se texty a hurá!

Sheafraidh: Kapela si musí vždy najít to správné workflow, které vyhovuje všem. Moderní technologie na dálku jsou sice zajímavé, ale většinou práci trochu prodlužují. Nejrychlejší komunikace je ve zkušebně, kde každý má svůj nástroj. Oba přístupy mají něco do sebe – digitální a moderní může mít tendenci překombinovávat, kdežto zkušebna může zase věci trochu zjednodušovat. Z mého pohledu to chce udělat základ ve zkušebně a dopilovávat na dálku a digitálně.

Zúčastnili jste se soutěže MetalGate Massacre – co vás k tomu vedlo? Splnila účast vaše očekávání?

Throllmas: Ano, zúčastnili jsme se, chtěli jsme vyzkoušet, co tomu řekne porota a lidi. No a trochu propagace kapely. Ano očekávání se splnila do písmene – postoupili jsme z asi 100 přihlášených kapel mezi 16, který mohly zahrát živě! Což je pro nás velký úspěch myslim a ostudu sme snad neudělali!

Sheafraidh: Vyzkoušeli jsme to taky proto, že nám to doporučili HELLOCAUSTOR, a byla to motivace pro zrychlení práce na Demu. :)

Asura: Mě k tomu vedl odpor ke všem hudebním soutěžím. :-D Přemohl jsem své vlastní já a dostal se tak na vyšší level bytí. :-D Strašně mne to obohatilo ve vnímání okolního světa a pohled na duchovní hodnoty, takže smysl to má. :-D

Letošní zima je hodně mírná, skoro jarní, pak přijde léto... aspoň doufám. (smích) A letní festivaly... Máte už nějaké domluvené? Kde si na vás budou moci fanoušci zahrozit? (úsměv)

Throllmas:
Ano máme – Eternal Hate Fest!

Sheafraidh: No hlavně teď připravujeme velké Thrash Tour.

Asura: Tour je hotovo! Jmenuje se Za modlitby červů je ve společnosti kapel BAJONET, MAJSTER KAT a RADIATION. Mrkněte na naše stránky nebo profily a přijďte si zaskotačit! (http://bandzone.cz/1000bombs?at=gig)

A kromě koncertů, co dalšího chystáte? Dočkáme se letos dlouhohrající desky?


Throllmas: No snad jo, zbývá nahrát pár maličkostí, smíchat, zmástrovat – no pravda Karla čeká ještě hodně práce, ale výsledek bude stát určitě za to! :)

Sheafraidh: Letos určitě – snad do konce dubna bude hotový mix i mastering. Potom bude záležet na příhodné konstelaci k vydání.

Asura: Deska vyjde snad do začátku léta. Bylo by to fajn!

www.1000bombs.com
www.facebook.com/1000bombs
www.bandzone.cz/1000bombs
1000bombs.bandcamp.com

Zveřejněno: 30. 03. 2014
Přečteno:
3680 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář