Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

15.3.2014 odehraje ASMODEUS první koncert v nové sestavě. Pádný důvod k rozhovoru s Milošem Beštou.

Už více než tři roky uplynuly od posledního koncertu skupiny ASMODEUS na konci roku 2010, od vydání posledního řadového alba „Řetěz kritických událostí“ (2006) skoro let osm! Po „Řetězu...“ ještě vyšlo několik neřadových nosičů a po reedici „Prosincovky“ (2010) a koncertů na její počet si ASMODEUS dal pauzu. Ta ale končí, v březnu se ASMODEUS vrací na pódia, tak jsme se spojili s Milošem Beštou a krátce probrali aktuální dění.

Ahoj Miloši, tři roky rychle utekly a ASMODEUS je zpátky. Když skončilo turné k vinylu „Prosincová noc...“, říkal jsi, že si dáte časově nespecifikovanou pauzu a že když se ASMODEUS vrátí, tak v jiné sestavě. To se právě děje, tedy ve zkušebně dělo už loni. V březnu začnete koncertovat, tak by asi bylo vhodné uvést, v jakém složení momentálně působíte.

Ahoj Honzo. Fakt ten čas letí jako voda, ani se mi nezdá, že by to bylo tak dlouho. Minulá  sestava opravdu skončila své působení v samotném závěru prosince 2010. Pak jsme se společně dohodli, že už dál spolupracovat nebudeme a nastal čas klidu. Dnes je ASMODEUS v obsazení sólová kytara Franta Knetl, basová kytara Dalibor Hirič, bicí Roman Houška, kytara a zpěv má maličkost.

Proběhl při skládání „nového“ ASMODEA nějaký konkurz, nebo jsi vybíral mezi svými známými, kamarády, případně lidmi, se kterými ses potkal při producentské práci a nějak Tě zaujali?

Během produkce skupin SNAIL a MORTIFILIA, jsem se dohodl na spolupráci s bubeníkem Romanem a kytaristou Frantou. Měl jsem je možnost poznat blíže nejen jako muzikanty, ale především i jako fajn lidi, se kterými si budu rozumět. Basová kytara však byla obsazena úplně nejdříve a jediné jméno, které mě právě v souvislosti s tímto nástrojem napadalo, bylo Dalibor Hirič alias „Žába“. Dříve působil v klatovských PROMISES, odkud ho dobře znám jako velmi kvalitního muzikanta.

Všichni za sebou máte spoustu hudebních zkušeností. Když jste se začali scházet ve zkušebně, šlo všechno hladce, nebo jsi třeba pochyboval, zda to má ten správný náboj, zda budete v této sestavě schopni koncertovat a tvořit? A jestli to nešlo samo, kdy a jak se to „zlomilo“?

My jsme se začali intenzivněji scházet až od cca listopadu 2013, do té doby (od února 2013) to bylo zhruba jednou za 6 týdnů, což je pro sehrání kapely velmi málo. V podstatě zapomeneš vše, co jsi se naučil. Teď hrajeme pravidelně jednou týdně a pomalu si to začíná sedat. Nejsme žádní mistři světa, ale v posledním měsíci jsme udělali značný pokrok.

Máš obavy z toho, jak vás fanoušci přijmou? Přece jen „sejde z očí, sejde z mysli“... I když vaši fanoušci asi většinou patřili ke starší generaci a ta na své oblíbence nezapomíná...


Já myslím, že naši fanoušci ASMODEUS natolik dobře znají, že ti, co ho budou chtít vidět opět v akci, rádi na vystoupení dorazí. Nemám z toho obavy naprosto žádné. Nikdy se na nás nevalily davy a nepředpokládám, že by to mělo být dnes jinak.

Sledoval jsi během přestávky hudební scénu? Objevilo se podle Tebe něco, co Tě překvapilo, nějaký nový trend? Zaregistroval jsi thrashmetalovou vlnu, která se v posledních dvou letech zvedla? Myslíš, že zvýšený zájem o thrash je pro vás příznivý?

V roce 2011 a 2012 jsem si nařídil naprostou izolaci od hudebního světa, až v závěru roku 2012 produkcí SNAILU jsem znovu k muzice přičichnul. Popravdě říká se, že thrash je v módě, ale já to nějak neprožívám a je mi to v podstatě úplně jedno. Kdo ví, zda ASMODEUS hraje vůbec thrash. Já myslím, že je to celkem šumák, protože ve finále zjistíš, že lidi nejvíc reagují na melodii, kterou si mohou nějak zapamatovat a zda u toho ohobluješ trsátko kolem dokola, je jim úplně volný.

V minulosti jsi říkal, že je pro tebe zajímavější studiová práce než koncerty. Teď jste měli dlouhou pauzu, takže - těšíš se na pódia?


Řekl bych, že jó, těším se až zase zahrajeme pro naše fanoušky, až jim budeme moci přinést nějaký nový hudební zážitek. Spíš myslím víc na ně než na sebe a nějaké mé uspokojení. Jsem zvědavý, co řeknou na novou tvorbu. Hodně zvědavý. Největší odměnou je pro mne jejich radost z poslechu naší hudby.

Pojďme k termínům - kde vás mohou fanoušci v nejbližších týdnech vidět na živo?


15.3. Strakonice, 28.3. Klatovy,19.4. Sušice, 21.6. Čermná u Sušice, 2.8. Točník u Klatov.

Můžeš prozradit, jak bude vypadat setlist? Nechci samozřejmě konkrétně celý seznam, ať jsou návštěvníci koncertů překvapeni, ale obecně, jestli budete třeba hrát nějakou úplně novou skladbu, nebo jen starší kusy a třeba něco z A+?

První koncerty budou o 10, max. 11 skladbách, přičemž 5 věcí bude starých a pět až šest nových. Víc prozatím neumíme.

Co léto? Chtěli byste si dát nějaký festival, nebo se budete před sluncem schovávat ve zkušebně a ve studiu? V jaké fázi je připravovaná nová nahrávka „Past na Davida Kleinera“? Kdy, jak a u koho vyjde?

Nahrávání nové desky zahajujeme 30.5. pět dní točením bicích a pak postupně do koce srpna dotočíme vše ostatní. Malý festiválek je to vystoupení 2.8 v Točníku U Klatov (Jemnostfest).

Po vydání desky se můžeme těšit na co? Máte v hlavách nějaké souvislé turné, častější koncertování, řekněme aktivnější působení, nebo bude „Past“ jednorázový projekt, k němuž odehrajete několik koncertů a dál se nedíváte?

Nemyslím si, že by byla „Past na Davida Kleinera“ jednorázovým projektem. Podle možností živého vystupování se přizpůsobíme. Neplánujeme nějakou rozsáhlou šňůru, ale zahrajeme vše, co nám bude po vydání desky nabídnuto v dlouhodobém horizontu. Je to čistě na pořadatelích, nikam se sami cpát nebudeme. Muziku si chceme užívat a nedělat jí otroka.

www.asmodeus.info




Zveřejněno: 03. 03. 2014
Přečteno:
3864 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 03. 2014 19:33 napsal/a Berry | MDM
Don\'t await glam rock!
Nový skladby zabíjí, slyšel jsem prvních pět, v jedný regulérní prvky deathmetalu, všechny variabilní, ctící asmostrukturu. Poslech nový desky bude zhodnocenej čas! Don\'t await glam rock!
06. 03. 2014 09:52 napsal/a immortal
Jo!
Tak i já se na kult jménem Asmodeus těším moc. Byla po nich na scéně už dost dlouho nezaplněná díra. Velkej dík Milošovi, že do toho zase jde a velkej dík Johanovi, za to že je máme hned napoprvé doma.
06. 03. 2014 09:24 napsal/a Miloš - Asmáč
Reakce do diskuze
Je hezký, když čtu diskuzi na téma jak bude nový Asmáč vypadat. Nedělám si legraci, je to opravdu příjemný. Nový Asmáč je prostě jiný. Ani tvrdší ani techničtější, je hodně barevný a to doslova. Před rokem a čtvrt jsem naznačil, že nechceme hrát stokrát ohrané od A do Z a od Z do A tak, jak to bylo už milionkrát prezentováno od jiných. Na druhou stranu v muzice lze už jen stěží přijít s něčím nový. Ale snažíme se, aby se při poslechu skladeb fanoušci nenudili. To je základním cílem, aby na koncertu nebo desce po třetí skladbě neřekli, že je to pořád to samé. Těšíme se.
04. 03. 2014 06:35 napsal/a Johan
Soutěž o volný vstup
Kdo má zájem vyhrát volný vstup na Peklo nad Otavou 8, najde soutěžní otázku zde: http://paratmagazine.com/souteze/vyhrajte-listek-na-peklo-nad-otavou/
04. 03. 2014 06:33 napsal/a Johan
Těšení, zvědavost....
5 starejch věcí, 5 novejch, to asi bude z Prosincovky tak jedna :-) Nebo možná dvě :-))) Jsem hodně zvědavej na nový věci, technika mi nevadí, a myslím, že to nebude tak složitý jako Vchod do kruhu. Spíš bych sázel na pokračování Sabatu a Řetězu. Těším se moc!