Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

EKTOMORF – Retribution CD 2014, AFM Records

Ani se tomu nechce uvěřit, že Maďaři EKTOMORF existují už dvacet let (od roku 1994). Za tu dobu si kapela kolem charismatického Zoltána Farkase vydobyla silnou reputaci a prosadila se ve světě. To je na partu kluků z malého města Mezőkovácsháza poblíž rumunských hranic úspěch ve stylu amerického snu. Samozřejmě to je vypracované a nic jim nespadlo do klína. Jsou velmi často přirovnáváni k SOULFLY, což jim trochu sráží kredit. I já jsem se k nim dostal skrze SOULFLY, ale tím bych jakékoliv propojení vyloučil. Však Maďaři fungují daleko déle než Cavalerovo dítě, které vzniklo až o pět let později. Samozřejmě hrají groove metal, ten byl v devadesátých letech hodně populární, za což můžou především formace PANTERA a EXHORDER. Ovšem stejně jako SOULFLY i EKTOMORF do tvrdé muziky přidávají etnické vlivy. Tím se obě grupy odlišují od armády jedoucí na groove vlně. 

Nyní je rok 2014 a Maďarům vychází v pořadí desátá studiovka „Retribution“. Přiznám se, že mě poslední deska „Black Flag“ nebavila. Líbí se mi trojice „Destroy“, „Istinkt“ a „Outcast“. To je období, které definovalo EKTOMORF. V aktuálním rozložení je vycítit snaha o vstřebávání více vlivů (hardcore, rock, industrial) a tím se u mě vytrácí ten agresivní groove s etnickým nádechem. Obezřetně jsem přistoupil k novince, abych se náhodou nespálil jako u dobře okořeněného guláše.

Ostrá vypalovačka „You Can’t Control Me“ by se klidně vešla na starší CD „Outcast“. Útočný groove první třídy! Tak se bude pokračovat i nadále. „Ten Plagues“ ještě přidává povedený a hutný spodek a moc se mi líbí kvílející kytary. Není to jen o primitivním hrábnutí do strun, ale také o pohrání si s výsledným zvukem. Opět je dobře zvládnutá produkce, za kterou stojí dlouholetý dánský producent Tue Madsen (DAGOBA, THE HAUNTED, MNEMIC, ABORTED, MOONSPELL). Hutný groove guláš se bude podávat i v „Escape“ a „Face Your Fear“. K tomuto guláši si přidám další knedlíky. Slušně si začínám podupávat a věřím, že to v živém provedení rozproudí krev. Spolupráce s americkou moderní (nu)metalovou kapelou ILL NINO přijde  v  „Numb and Sick“, kde pomůže Cris Machado z této formace svým klidnějším zpěvem. Rozhodně zaujme kontrast vokálu Zoltana a Crise. Výsledkem je mutant, který neskrývá postupy Maďarů, ale v pozadí je cítit moderní chuť Američanů.  Moderna je pak hojně zastoupena v druhé polovině. Tím se dostáváme k podstatě „Retribution“. Ve svém jádru je to ten starý dobrý EKTOMORF, ale na povrchu už to tepe v aktuálním trendu made in USA. „Lost and Destroyed“ kombinuje klidné a živé pasáže. To je chvíle pro pozorné posluchače, aby neusnuli u dobré/ho hudby/jídla. Uhodit se hlavou o stůl není příjemná zkušenost. Poté přijde „Souls Of Fire“, která má mnohem složitější charakter. Především kytary už nesází jednoduché riffy, ale citlivě rezonují a dohrávají své party. Pak se několikrát reprízují agresivní výpady v „I Hate You“, „Mass Ignorance“ a „Who the Fuck You“. Jak už názvy napovídají, tak se nebude filozofovat, ale jde se rovnou na věc. Zoltánův projev je jednoznačný a sází na princip úderných hesel. K tomu se přidají další pomalejší „Save Me“ a „Watch Me“, kdy hlavně druhá si uzme kytarové podobenství slovutného mága Tonnyho Iommiho z legendárních BLACK SABBATH. Kdyby tak Iommi věděl, že může slyšet citaci jeho kytaropisu i u maďarské kapely... (smích) Pak se už na konci krčí dvojice protikladů „Whisper“ a „Collapsed Bridge“. Ta první je velmi chytlavá a skočná vypalovačka. Bonus na CD „Collapsed Bridge“ je pak pravým opakem. Tato jemná a teskná balada by slušela leckteré rockové kapele.

Jak se dívat na jubilejní placku maďarských EKTOMORF? Zní moderně, produkce je opět na světové úrovni a hoši už mají v rukách dost nahráno (nečíst nahrabáno). Mně samotnému se novinka zalíbila více než předešlá „Black Flag“. Jsem zvědavý na přednes aktuálního materiálu na turné, které zavítá i do naší republiky. „Retribution“ je tím lepším, čím se aktuálně EKTOMORF mohou pyšnit. Takže se těším na dalších dvacet let na scéně!

Seznam skladeb:
  1. You Can’t Control Me
  2. Ten Plagues
  3. Face Your Fear
  4. Escape
  5. Who The Fuck Are You
  6. Numb And Sick
  7. Lost And Destroyed
  8. Souls of Fire
  9. I Hate You
  10. Watch Me
  11. Mass Ignorance
  12. Save Me
  13. Whisper
  14. Collapsed Bridge

Čas: 43:17

Sestava:
  • Zoltán Farkas – zpěv, kytara
  • Tamás Schrottner – kytara
  • Szabolcs Murvai – baskytara
  • Robert Jaksa – bicí

https://www.facebook.com/EktomorfOfficial
http://www.ektomorf.com/
http://www.last.fm/music/Ektomorf


Zveřejněno: 01. 03. 2014
Přečteno:
3881 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář