Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

19.2. 2014, Praha - Club Kain

Koncertně velmi nabitý týden měl ve středu na programu další pokračování. Tentokrát si v rámci svého turné do Prahy našly cestu kapely ENFORCER a SKULL FIST. Kdo podrobněji sleduje vlnu „retro metalu“, nemohly mu tyto dva spolky uniknout. Obě kapely se navíc v posledních dvou letech představily na plzeňském Metalfestu. První třetinu hokejového čtvrtfinále sleduji v jedné ze žižkovských hospod a až o přestávce se přesunuji do pár stovek metrů vzdáleného klubu Kain. Popravdě jsem původně nechtěl věřit, že Pragokoncert tuhle akci opravdu dá do tohoto malého klubíku. Ve výsledku se však jednalo o skvělý tah.

Tak nějak mi celou dobu unikal fakt, že turné jedou kapely čtyři. Tou první byli mladí GENGIS KHAN z Itálie. Přicházím zhruba do poloviny jejich setu, chvíli poslouchám, sleduji, ale nijak zvlášť mě tento heavík nebere. Takhle hrají stovky dalších a postrádám něco málo navíc. Vracím se tedy nahoru do Kainu k hokeji, který sledují i kluci z hlavních kapel večera. Postupně přicházejí další známé tváře a jdeme opět po schodech do koncertních prostor. Hokej tu běží na plátně, ovšem po pátém americkém gólu rezignuji a jdu se věnovat druhé partě VANDERBUYST z Holandska. Zajímavé uskupení valící poctivý hard rock/heavy metal. Tak trochu bych je po hudební stránce přirovnal ke starým dobrým THIN LIZZY. Problém mám však s vokálem. Dělám si srandu, že je to jako hlubší Michael Jackson (smích). Není to žádný ječák, ale na můj vkus příliš sladký. Pravdou je, že poslední tři čtyři skladby na tom byly i zpěvem nejlépe. Dobrá kytarová práce, ale VANDERBUYST u mě zůstanou nevýrazným průměrem.

Pauza, pokec, nadávání na drahý desky v merchu (opět 600 Kč za LP – slušně řečeno zvracel bych) a za chvíli jdou na řadu Kanaďané SKULL FIST. Klub se celkem zaplnil a může tu být nějakých 50 lidí? I to je ve srovnání s dalšími koncerty tohoto tour průser, ale v Kainu to opticky vypadá dobře. SKULL FIST na turné podporují svou výbornou novinku „Chasing the Dream“, ze které padá hned několik válů – např. úderná „Hour to Live“, titulní „Chasing the Dream“, klipovka „You're Gonna Pay“ a především moje top skladba „Bad for Good“. SKULL FIST předvádějí heavy metal se vší parádou. Džísky, legíny, nábojáky, otlučený kytary... jako kdyby právě vylezli z garáže. Srdcaři jak se patří. Tenhle set si maximálně užívám a dostávám se do první poloviny osmdesátek, kdy v podobných klubech váleli IRON MAIDEN, DIAMOND HEAD nebo TANK. Kluci si to užívají, s kytarami se nechají zvedat ke stropu. Jiné pasáže zase koketujou s dřevním thrash metalem. Nášivkami se to v kotli jen hemží a všichni staromilci paří jako o život. Zazní i pár starších věcí a na pecku „No False Metal“ skáču ze stolu u pódia do lidí (úsměv). Melodie, sóla, dřevní NWOTHM jako z partesu. SKULL FIST jsou kluci milující old school a pokud nepodlehnou nějakému velkému labelu a nástrahám všudypřítomné moderny, dočkáme se ještě velkých věcí. Prvotřídní koncert! Díky! No False Metal!

Laťka byla nasazena hodně vysoko a pokud ji následující Švédové ENFORCER nepřekonali, tak určitě vyrovnali. Kotel sice o něco prořídl, ale kdo vydržel, nelitoval. ENFORCER pokračovali v tom, co SKULL FIST načali – naprosto poctivý, syrový heavy metal s neskutečnou energií. Švédové mi přišli o něco přímočařejší a také mnoho skladeb na sebe okamžitě navazovalo. Pot znovu tekl proudem a ENFORCER do nás ládují především skladby z loni vydané desky „Death By Fire“. Výborné album funguje parádně i naživo a důkazem budiž skladby „Take Me Out of This Nightmare“, „Run for Your Life“, „Mesmerized by Fire“ nebo „Satan“. Ze starších pak nechyběla zpěvná „Walk With Me“ nebo „Midnight Vice“. Excelentní set vyšperkovali ENFORCER přídavkem coverem od VENOM. Skutečný old school! Jedinými mínusy byly kouřové efekty (nevím, zda je to v klubu typu Kainu „ideální“) a nařvaný zvuk, který chvílemi rval uši, když jsem stál po levé či pravé straně. Také vokál byl lehce utopený a i proto u mě tento večer zvítězili kluci ze SKULL FIST!

Celkový dojem z koncertu je výborný. Jednalo se o svým způsobem undergroundovou akci, na které se sešli skutečně pouze znalí fans hlavních kapel. I méně lidí proto vytvořilo parádní atmosféru. SKULL FIST i ENFORCER pak o třídu vylepšili své sety z plzeňského festivalu. Zkrátka klub, kde si můžete na kapelu „sáhnout“ a zařvat si s ní, udělá hodně. Po dlouhé době jsem si do sytosti užil nefalšovaný heavy metal, kde si kluci na nic nehrají. K čertu se všema těma Sabatonama, Hammerfallama a Manowarama, takhle to má vypadat!

Fotky undergroundové...

Zveřejněno: 21. 02. 2014
Přečteno:
3553 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 02. 2014 11:05 napsal/a KubaAjz
heavy
a nám v poličce zůstali dvě propadlé vstupenky, zku.ená chřipka podruhé, díky aspoň za fajn report. Ale náhodou Manowar a Hammerfall mam rád!
21. 02. 2014 06:47 napsal/a Asphyx
old SKULL FIST a ENFORCER
Tak tohle musela být dobrá práce....Skull Fist jsem si zrovna včera rval do hlavy: \" So cold But no one understood No control Just because I could Because you know I\'m bad for good Bad for good Just like I knew I always would Bad for good I\'ve got a feeling that I should Bad for good Because you know I\'m bad for good\" Pěkný report a za mě zase závist....někdy si říkám, proč jsem se nenarodil jako rentiér, moh bych jezdit obden jako ty:)) Zajímavý je, že na Metalfestu tyhle dvě smečky mezi všema těma heavíkářema s tričkama Sabaton zase tak moc velkej úspěch nezaznamenali....HELL