Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
LLYR

Situaci kolem nominace na cenu Anděl za rok 2013 v kategorii Hard & Heavy, komentují zástupci kapel HEIDEN, INFERNO a INSANIA.

Cenu Anděl v kategorii Hard & Heavy obdrží za rok 2013 některá z těchto tří nominovaných kapel:

HEIDEN – „A kdybys už nebyla, vymyslím si tě“

INFERNO – „Omniabsence Filled By His Greatness“

INSANIA – „Zapal dům poraž strom...“


Všem kapelám bylo položeno šest stejných otázek, týkajících se pouze a jen cen Anděl. Za HEIDEN odpovídal Kverd, za INFERNO Adramelech a za INSANII Poly.


Máte vůbec radost z toho, že jste se objevili v nominaci v cenách Anděl?

HEIDEN: Samozřejmě, že máme radost! Věděli jsme, že to „Akunvst“ bude mít velmi těžké vzhledem ke svojí vlastní povaze i velké spoustě kvalitních desek, které se na České scéně letos objevily. Protlouct se mezi 3 nejlepší alba je super pocit.

INFERNO: Nějakou vypovídající hodnotu o kvalitě desky „Omniabsence…“ snad tato cena má nebo může mít, ale že bychom tomu nějak extra fandili, tak to asi ne. Co se má stát, stane se. V hudbě jde o více než o ceny, nominace nebo ankety. Také mi tahle cena nějak k black metalové subkultuře nesedí, ale časy se mění. Nejde tedy ani tak o radost, jako o překvapení.

INSANIA: Jasně. Ale mnohem víc nás těší rozběhnuté turné k nové desce, protože hrát pro klub plnej lidí, co s tebou sdílí smysl pro černej humor a ironii, nás naplňuje přece jen o něco víc, než sedět doma a číst si na webu recenze.


Uspěli byste radši v této ceně, nebo si víc vážíte jiných ocenění?

HEIDEN: Vážíme si každého, upřímně myšleného, uznání. Vážíme si i lidí, kteří naší hudbě dali šanci a neoslovila je. Mrkněte se kterýkoli den na nějaký hudební blog. Desek se objevuje šílené množství, a tak samotný fakt, že je někdo ochotný poslouchat (natož ocenit) nějaké HEIDEN, je rovný téměř zázraku.

INFERNO: Cesta k vlastní duchovní a artistické dokonalosti je ta největší cena jakožto první krok dlouhého procesu iniciace a vyšší realizace. V tomto směru tyto záležitosti jako ocenění, reakce ostatních, přínos k publiku atd…vypouštíme, protože zastávám názor, že pokud se na něco takového zaměřím, ztrácím svou uměleckou integritu.

INSANIA: My se s ostatními kapelami nepoměřujeme. Tohle není skok do dálky. Jedeme si svou vlastní kategorii a bavíme se po svém. Nechceme silácky prohlašovat, že na ankety kašleme – to bychom si nedovolili, protože si lidsky vážíme řady těch, kteří v nich hlasují. Už jen kvůli nim přiznávám, že nás nominace potěšily.


Proč byste za loňský rok měli bodovat zrovna vy?

HEIDEN: Možná proto, že si na nic nehrajeme, nikam se necpeme ani se neschováváme za pózu nebo stylizaci. Protože se skrze hudbu snažíme najít nás samotné, nikoli zrcadlově převrácený obraz svých idolů v domnění, že takhle je to správně (není). Žijeme svoje životy, ty ovlivňují naši hudbu a tu se prostě snažíme zaznamenat. Jestli to jako odpověď stačí nebo nestačí, to už musí zhodnotit někdo jiný.

INFERNO: Nemám důvod si něco takového myslet.

INSANIA: Já Ti spíš řeknu, proč bychom bodovat neměli. Protože jsme zradili „scénu“ a místo všeobecně oblíbené mystiky se vyjadřujeme k ráji na zemi, který nás aktuálně obklopuje, což mnohým lidem připadá příliš pokleslé a vulgární. Protože jsem se dopustil společenského faux pas a použil na novém albu místy hrubé výrazy, k jakým se slušný člověk nesnižuje. A k hudbě samotné se vyjadřovat ani nebudeme, protože nestojí za řeč.


Když už byste neměli vyhrát vy, komu ze zbylých kapel byste cenu přáli a proč?

HEIDEN: Asi INSANII, poslední nahrávku INFERNA jsme (až na ukázky) nějak minuli - je to žánr, který nám už nemá moc co říct, a tudíž by nebylo správné se o ní nějak vyjadřovat. INSANIA zplodila zcela objektivně kvalitní desku a Poly napsal tradičně skvělé texty.

INFERNO: Za sebe bych cenu dal kapele INSANIA, jsou mi sympatičtější jak po hudební, tak textové stránce. Mám pocit, že jejich umění imituje vlastní životy.

INSANIA: Svým způsobem to přejeme všem. Je to fuk. A myslím, že skvělou desku vydali PRVNÍ HOŘE. A spousta dalších kapel, které jsem si ani neměl možnost poslechnout, což si budu do smrti vyčítat, ale bohužel jsem měl minulý rok jiné starosti.


Kdo si myslíte, že skutečně vyhraje? Doplňte i proč...

HEIDEN: Bude záležet na tom, čemu dá andělská porota přednost. Vybrat jednoho zástupce, který by měl být obrazem českého Hard'n'Heavy za rok 2013 není vůbec snadný úkol a dotyčným ho nijak nezávidíme. Myslíme si, že největším favoritem je INSANIA, protože z třináctkového chleba subjektivně ukousla největší díl.

INFERNO: Myslím si, že HEIDEN. Hrají dost líbivou, konstrukčně jednoduchou muziku směrem k masám, která se rychle vštěpuje do podvědomí lidí.

INSANIA: Vím jen, že my to nebudeme. Na to sklízí naše album až příliš kontroverzní reakce. Pokud dokážeme provokovat a až do konce svých dnů nevzbuzovat nic jiného než kontroverzi, budu šťastný člověk.


Budete zklamaní, když nevyhrajete?


HEIDEN: Zamrzí nás to, ale hroutit se určitě nebudem, možná vypijeme trochu víc absintu - máte nás na svědomí vy poroto! (smích)

INFERNO: Nebudeme. Co nás může posílit, to nás může i zabít.

INSANIA: Ne. Samozřejmě, že ano. Bude to nejčernější den našeho života.




Zveřejněno: 23. 02. 2014
Přečteno:
3352 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 03. 2014 22:57 napsal/a immortal
Dle mne...
to vyhraje Insania, ale já osobně bych to přál Infernu.