Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

16.2. 2014, Praha – Futurum

Pohled první: Peťan

Opravdovou lahůdku přichystali pro všechny trešery a hárdkóristy pořadatelé z Neonarcis na polovinu února. Podařilo se jim do pražského Futura dotáhnout zastávku evropského turné legendy crossover/thrashe – M.O.D. (Method Of Destruction). Adekvátní náhrada za odpadnuvší soukmenovce WEHRMACHT. O support se měli postarat jihočeští nestoři GRIDE, trutnovští thrashers EXORCIZPHOBIA a domácí BEAST WITHIN THE SOUND. Za málo peněz (350 Kč na místě) hodně muziky!

V půl čtvrté mám sraz s Anet na Smíchově a rovnou si to štrádujeme na pozdní oběd do Jihočeskýho dvora. Naše vesty v restauraci budí trochu rozruch, ale už jsme si zvykli, že jsme jiní (smích). Trochu se zastydím sám před sebou, když jako Jihočech zrazuji Budvar a dávám přednost polotmavému Démonovi, který do mě padá s velkou chutí (úsměv). Před sedmou vcházíme do klubu, kde nás jako „vrátní“ už vítají Žakyn, Korek, Žrout a Štěpán, kteří právě dorazili z jihu. Probíhá zdravice s klukama z EXORCIZPHOBIE a další silnou jihočeskou enklávou v čele s Pandou, Vlakinem, nastydlou Mařenkou a jako vždy dobře naloženou „Blatnou“ (úsměv).

V klubu je strašný vedro, téměř nedýchatelno. Padá první Plzeň, druhá…. No to nám to hezky začíná (smích). Z pódia se hrnou vály BEAST WITHIN THE SOUND. Tahle pražská sebranka udělala za poslední dobu velký kus práce a postupně sklízí ovoce. Energický mix hardcoru, thrashe, metalu i grindu podpořený kvalitním vokálem postupně k pódiu několik fans přilákal. Mě BWTS tolik neoslovili, ale kapela má určitě co nabídnout.

Další pivko a jdeme k pódiu! Banda mosh z Krkonoš EXORCIZPHOBIA právě roztáčí svůj cca půlhodinový set a znovu si chrochtám blahem. Já už kluky viděl hodněkrát a jejich koncerty (i nahrávky) mají pořád vzestupnou tendenci. Skoří je pan kytarista a když je obklopen partou srdcařů – destruktivní thrash je na světě. Rozjíždí se první mosh a kluci si to náramně užívaj. Ke slovu přicházejí jak nové flákoty ze splitka s LAHAR, tak i starší věci. Bay area, hardcore, melodie, dřevní thrash, sóla a Skořího specifický vokál dělají z EXORCIZPHOBIE silného hráče na tuzemské thrash scéně. A já pevně věřím, že o těchto Krakomosherech bude slyšet více i za hranicemi. Za svůj přístup si to jistě zaslouží.

S Anet a Skořím jdeme na Jacka a dáváme tak další důležitý základ celému večeru, hehe. Atmosféra je opravdu parádní, všude mraky kámošů, houfujeme se v blízkosti EXORCIZPHOBIA merchu. Po chvíli nastupují GRIDE. Má cenu o těchto harcovnících ještě něco psát? GRIDE tvrdili muziku do už výrazně plného sálu a znovu si to pánové užívali na max. Iny štěkal do mikrofonu s pekelnou kadencí. Co na tom, že den před tím řval s RADIOLOKÁTOR  v Blatné? „Kolaps“, „Možnost volby“, „Podmínka vývoje“ nebo „Plán B“ – to je jen zlomek ze zhruba třicetiminutového pekla.

A je tady hlavní chod večera – M.O.D.! Billy Milano se zase zlobí! M.O.D. od začátku do konce začali servírovat nefalšovanou dávku poctivého amerického crossover thrash metalu. Okamžitě skáču do moshe, třepu palicí a propadám se časem. Billy nechal narůst řepu, prošedivělý plnovous a možná ještě nabral nějaký to kilo navíc. Dobře naladěný, vtipný a v dobrém rozmaru ze sebe chrlí jeden vál za druhým a tohle nezbývá než si maximálně užít. Několikrát se drápu na pódium, abych se vzápětí po hlavě vracel zpátky. Stage diving jak se patří. Vedro dosahuje v moshi vrcholu, pot teče proudem, přijímám rány, které ani necítím. Za chvíli už skáče i Anet a vede si opravdu znamenitě! (úsměv). I pro holky je v kotli místo! M.O.D. postavili svůj set na svých nejzásadnějších válech z LP „U.S.A. For M.O.D.“ a také „Gross Misconduct“. Byl jsem v jednom kole, takže všechny pecky ani vyjmenovat nelze. Nechyběly samozřejmě skladby „Aren't You Hungry?“, „Get a Real Job“, „Step By Step“, „Hate Tank“, „Bubble Butt“ a „Thrash Or Be Thrashed“. Závěr setu pak gradoval s pro mě srdečními skladbami od S.O.D., kde Milano také vládl. „Kill Yourself“, „Milano Mosh“, „Milk / Pussy Whipped“ nebo „United Forces“ byly posledními hřebíky do mojí rakve! M.O.D. se loučí a odchází do předsálí, kde pokračují v diskusi s fans. Výborný a energický koncert, kterému nechybělo absolutně nic! M.O.D. jsou žijícím odkazem na thrash/hardcore scénu osmdesátých let!

Závěrem snad jen dodám, že bylo údajně 360 platících, přičemž na ostatních evropských koncertech M.O.D. se účast pohybovala kolem 100 – 120 lidí. Výborná atmosféra, kvalitní zvuk, dobrá organizace, fajn cena, spousty přátel, mosh, stage diving, výborné kapely – co víc si přát? Díky pořadatelům za tenhle jedinečný večer. Z hlavy to jen tak nedostanu! Ještě kecáme, popíjíme a po jedné vyrážíme do víru města (úsměv). Druhý den se skoro nemohu hnout a pod kolenem se na mě směje modřina velikosti povidlového koláče. THRASH OR BE THRASHED!


Pohled druhý: Míra


Pro mě to byla první velká thrashová akce v roce a hned to byl legendární Billy Milano a jeho M.O.D. Moc jsem se těšil i na ostatní kapely GRIDE a EXORCIZPHOBIA. Do Prahy jsme jeli ve čtyřech (Mařenka, Syky, já a Slája), bohužel bez Kubajze, kterého schvátila nemoc. Snad se brzy uzdraví a akce opět budou i s jeho účastí. V půl sedmé jsme byli na místě, ve Futuru ale ještě nikdo nebyl a tak byl čas prohlédnout merchandise a prostory klubu. Vzpomínám, že před lety jsem tu byl na koncertu SATYRICON. V merchandise se objevují trička M.O.D., ale žel již nebyly vetší velikosti. Buď má Milano velkou spotřebu oblečení, anebo má plno následovníků. Každopádně ceny byly velmi slušné a to ještě byla později cena snížena na 300 Kč. Já už ale nekupuji na koncertech tolik triček (hlavně černých), protože už je nemám kde skladovat. Každopádně jsem něco zakoupil, několik placek mi zaplní ta malá prázdná místa na mé džísce. V tu chvíli se začne seskupovat hlouček z jižních Čech, bez kterých se tařka žádná thrashová akce neodehraje.

První předkapela BEAST WITHIN THE SOUND mě od prvních tónů absolutně nebavila. Moderní metalcore se směsí death metalu (deathcore?) mě moc nechytl a tak jsem po několika fotkách raději přenechal prostor fanouškům tohoto stylu. Rozhodně nepatřím k lidem, kteří budou postávat a hulákat na ostatní. Nemám to rád, když to dělá někdo mně. Svých dvacet minut slávy si užili a energií překypovali po celou dobu. Byl tedy ještě čas si dát jedno pivo...

Jako druhá v programu byla mladá thrashmetalová krev EXORCIZPHOBIA. To byla jízda! Masivní zvuk, energie a vyhranost v jedné celistvé formě. V tak malém čase předvedli svůj best off.  Futurum se započalo pořádně hýbat v rytmu bay area thrash metalu z českých luhů a hájů. Nejde to dobře popsat slovy – to musíte zažít naživo! Jako by toho nebylo málo, tak následovala jihočeská raketa GRIDE. M.O.D. to po GRIDE měli těžké, protože v rychlosti rozhodně neměli jihočeští řezníci konkurenci. Najednou si začal člověk připadat jako doma (smích). Snad jedině v začátku byl trochu horší zvuk a to hlavně zpěv.

Vše se začalo chystat pro hlavní hvězdu večera – M.O.D. Klub se už hodně slušně zaplnil a  fanoušci dychtivě očekávali jednu z legend thrash/crossoveru. Naprosto mě vystoupení Billyho Milana a jeho kapely vytřelo zrak. Tento za chvíli padesátník byl akčnější než jeho někteří souputníci. Superakční byl i moshpit! Měl jsem pocit, že se do celé té mely přidal celý klub, barmani a snad i kolemjdoucí z ulice. Po vzoru olympijských her se z pódia skákalo o medaile. Jižní Čechy tam měli několik reprezentantů exceloval hlavně Peťan (smích); ten by mohl dostat zlato i za estetickou složku. Set Milanovy party trval hodinu a věřte mi, že to byl totální masakr. Hrálo se především z prvních věcí „U.S.A. for M.O.D.“ a „Gross Miscondut“ a to je věru materiál na zabíjení. Nesměla chybět i balada na SCORPIONS a především tolik očekávaný S.O.D. přídavek. Kultovní pecky jako „Kill Yourself“, „United Forces“, „Pussy Whipped“ a hlavně „Bubble Butt“ (dvakrát!), to byl splněný sen každého thrashera. Spokojen a propocen jsem opouštěl sál Futura. Tam jsem se rozloučil s jihočeskou partou a příslibem, že si něco podobného zreprízujeme v Písku na Thrash Death Madness.

Celá akce byla perfektní! Zajímavé je, jak si poslední dobou plním sny o thrash/crossover legendách – zažil jsem WEHRMACHT a nyní M.O.D. Možná bych odejmul první předkapelu, ale to není na mně. Omlouvám se fanouškům, mě tento styl nejde moc pod vousy. Zbytek programu byl vydařený a hlavně klub slušně zaplněný. Pro mě jedna z nejlepších thrash show v klubu.  To nám ten rok 2014 skvěle začal.

Fotky: Míra

Sykyho galerie včetně videí




Zveřejněno: 19. 02. 2014
Přečteno:
3304 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 02. 2014 08:53 napsal/a Peťan
Em Ou Dý
Kubajz - zdraví je jen jedno, myslím, že zrovna Ty budeš mít šanci na reparát ať už u nás nebo určitě v zahraničí :) Na vinyl USA for MOD jsem si při koncertu taky vzpomněl - tedy hlavně na to, jak je tam Billy vyfocen - takový hodný mladý cvalík a teď takový zvíře :DD Jinak odkaz na Sykyho galerku je tady + videa všech kapel: http://525foto.rajce.idnes.cz/16.2.2014_Praha%2C_Music_Bar_Futurum%2C_M.O.D._GRIDE_EXORCIZPHOBIA_BEAST_WITHIN_THE_SOUND_FotoSyky/
19. 02. 2014 07:50 napsal/a KubaAjz
holy shit
zku.vená chřipka, na tohle sem se těšil jak malej kluk. USA for MOD mam na vinylu a je to pro mě jedno z nejzásadnější alb... každopádně perfektní čtení, pořád leště ležím v nepoužitelném stavu v posteli..
19. 02. 2014 07:22 napsal/a Asphyx
M.O.D mosh
M.O.D vám závidím, ty bych dal rád. Z reportu je krásně vidět, že jste ho psali přímo z mosh-pitu:)) Pěkné, pěkné...nemohl jsem se bohužel zůčastnit (práce)... a teď, když to čtu, tak mě to mrzí dvojnásob....:((