Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

GRIND-O-MATIC – Flower Power CD 2013, Grind-o-Records

Bonjour France! Francie je plná hudebních i nehudebních chuťovek. Pokud sáhnete do jakéhokoliv žánru, tak vždy najdete labužnický požitek. Stejně jako si v gurmánské čtvrti vybíráte, kde poškádlit své smysly. Tato čtvrť je i plná stánků se zeleninou a je tu i jedna apotéka plná bylin a rostlin. Stojí tam na rohu od roku 2003 a na štítu visí nápis GRIND-O-MATIC. Za výlohou je inzerována akce na produkt „Flower Power“, který je horkou novinkou. Vcházím dovnitř, starý zvonek na dveřích se rozezní a za pultem se už usmívá trojice bylinkářů ve složení kytara-zpěv-bicí. Do ruky dostanu avizovanou novinku a při odchodu mi ještě slušně zamávají a rozloučí se. Z promo materiálu se mohou (po)chlubit, že podium sdíleli s ROMPEPROP, INHUMATE, YACOPSAE nebo SQUASH BOWELS. Nebudou to tedy žádní nazdárkové. Tak jsem zvědavý, co na mě Francie tentokrát chystá.

Třetí dlouhohrající album kapely držím v ruce a musím uznat, že se mi po grafické stránce líbí. Žádná střeva, mrtvoly, ani nahá ženská těla. Každá z dvaceti skladeb je věnována jiné rostlině, např. „Hannibal Feast“ odkazuje na mandragoru, „Arabian Gunje of Enchantment“ na marihuanu. Celkově to Francouzi pojali jako oslavu přírody a návratu ke kořenům. Texty jsou pak v některých případech půjčené z materiálů, které brojí proti rostlinám jako je tabák („Tobago Staccato“), již zmíněná „Arabian Gunje of Enchantment“ využívá úryvky z dokumentu o marihuaně. Tím je jasné, že v textech krev stříkat nebude, střeva nevyletí ven a ani se nebude na všechno kálet. Sama příroda nabízí velká množství materiálu nejen pro duše hudbou okouzlené.

Průměrná stopáž se pohybuje kolem minuty a půl, což není v ranku grindcore nic neobvyklého. Francouzi však nepraktikují obyčejný výplach mozku. Tady se nevysmívám stylu, já si rád poslechnu masakry třeba od NASUM. GRIND-O-MATIC ale patří do škatulky progresivní grindcore. Nehraje se na valchu ani na trumpetu (což by nebylo špatné). Kulometné bicí, podmanivé kytarové riffy a houpavé rytmy. Není to nic nového pod sluncem, ale v tomto případě je to dobře poslouchatelné. Určitě si umím představit živý výstup, který asi dokáže pořádně zatopit pod kotlem. Možná to je shrnuto krátce, ale podrobně popisovat minutové palby asi nemá smysl. Rozhodně jsem se celou dobu nenudil a byl jsem z výkonu trojice bylinkářů mile překvapen. Technicky dobře odvedená práce a na grindcore netradiční postupy se mě zamlouvaly. A opět jsem si potvrdil, že extrémní hudba z Francie dobře chutná. Thrash, death, black, grincore a další žánry tam jsou v dobrých rukách.

Album „Flower Power“ je voňavou květinou v jinak hodně špinavém a smradlavém (bráno s nadhledem!) extrémním stylu. Talentovaní GRIND-O-MATIC se mohou pyšnit instrumentální zručností i snahou nebýt jako jedni z mnoha „prasopalů“.

Seznam skladeb:
  1. The Ayahuasca Path
  2. Elderberry Fields Forever
  3. Wartime Tart
  4. Betel Nut Beauties
  5. Xenophons Rhododendrons
  6. The Seagulls Are Coming
  7. Tobacco Staccato
  8. Strychnine Cream
  9. Naughty Nepenthes
  10. Harsh Rash
  11. Psychedelic Beans
  12. Rural Warfare
  13. Hannibal Feast
  14. Arabian Gunje of Enchantment
  15. Beta-Caroten Botulism
  16. Municipal Haste
  17. Fussy Cat
  18. Markov's Umbrella
  19. Socrates Fizz
  20. Peyote Coyote

Čas: 39:44

Sestava:
  • Grind-O-Roger – zpěv
  • Cyril-O-Matic – bicí
  • Grind-O-Manu – kytara, doprovodný vokál

www.grindomatic.com

www.grind-o-matic.bandcamp.com
www.facebook.com/grindomatic

Zveřejněno: 17. 02. 2014
Přečteno:
3887 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář