Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

12.2. 2014, Praha - Storm club

Konečně jsem se vrátil z práce, rozbalil jsem krabici plnou desek, kterou jsem si přivezl z pošty. Pokochal jsem se obaly, pomazlil jsem se s nimi (smích). Pokládám na gramofon první nový přírůstek do sbírky. Mám asi hodinu, než začne zkouška. No tak honem sepsat příběh včerejších událostí. Je středa, zhruba tři hodiny odpoledne, vracím se z práce. Už se cítím lépe, začínám se těšit na večer. V půl páté usedáme (já a Mařenka) do thrashportéru a vydáváme se směr Praha. Provoz je hustý, ale dá se říct, že cesta i tak příjemně utíká. V půl sedmé jsme na místě. Chvilku trvá, než najdeme vhodné místo na zaparkování, věčný problém v Praze. K našemu překvapení klub Storm je přejmenovaný Matrix. Naposledy jsem na tomto místě byl na koncertu kapely AMEBIX pár let nazpátek. Předkládáme vstupenky z předprodeje v hodnotě 550 Kč a jsme vpuštěni dovnitř. Do začátku hudební produkce zbývá bezmála půl hodiny. Sedáme do jednoho z kupé, vystavěných po pravé straně klubu. Netrvá dlouho a zjevují se první známé tváře. Večer prosáklý thrash metalem a přátelskou atmosférou považujme za zahájený. (KubaAjz)

První významnější thrashmetalová akce v tomto roce na našem území za účasti zahraničních kapel byla naplánována do koncertně náročného února. Na poslední chvíli se měnilo místo konání, když tradiční Chmelnici nahradil další žižkovský klub Storm (dříve Matrix). V roli headlinerů celého turné se představili řečtí SUICIDAL ANGELS a záda jim kryjí kalifornští thrasheři FUELED BY FIRE, finští mlaďáci LOST SOCIETY a další řecká smečka EXARSIS. Před půl šestou přijíždí Štěpán a vyrážíme „přes kopec“ pro Korka. V Písku se naloďují poslední pasažéři Žakyn s Alešem. Na benzíně dokupujeme lahvový a po cestě se dozvídáme, že naši prohrávají se Švédskem už 0:3. No, ještě, že jedeme za muzikou (úsměv). Parkujeme a po vstupu do podzemních prostor klubu zjišťujeme, že už se začalo hrát. (Peťan)

Lidí je opravdu málo a z pódia to sypou EXARSIS. Tyhle kluky vidím poprvé a musím uznat, že jim to naživo funguje parádně. Trochu jsem se obával uřvaného vokálu, ale EXARSIS mě svým pojetím thrash metalu naprosto přesvědčili. Půlhodinový set energického a přímočarého thrashingu, který samozřejmě jednoznačně odkazoval na ikony let osmdesátých. Především vály z kvalitní desky „The Brutal State“ se svou stopáží cca tři minuty syrově řezaly. Byl vidět zápal a nadšení ze hry, které později některým chyběly. Ale nepředbíhejme. (Peťan)

V souladu s uvedeným harmonogramem akci v 19:30 otevírají řečtí EXARSIS. Obě jejich alba mě velice baví. Několikrát jsem si je v nedávné době přehrával, takže jsem nemohl být ničím zaskočen. A přece jsem překvapen byl. Byl jsem ohromen energickým přednesem a pódiovou show kapely. Parta vlasatých mladíků ve stejnokroji, skládajícího se z trička bez rukávů, nezdravě upnutých jeansů a bílých tenisek s vytáhlými jazyky (smích). Neothrash jak vyšitý. Uječený charismatický zpěvák Alex v samém středu dění. Mosh-pit na sebe nenechá dlouho čekat. Dnešek jsem si chtěl maximálně užít, takže v circle-pitu nechyběla ani moje maličkost. (KubaAjz)

Kraťounká 15minutová přestávka a na podiu už to opět valí. Tentokrát krky kytar škrtí mladí a neklidní Finové LOST SOCIETY. Už jsem je měl možnost vidět na německém Beastivalu, kde mě víc než bavili. Veselý, jednoduchý a přímočarý thrash s crossover příchutí. Tady se nic neřeší a musí se prostě pařit, jak na podiu, tak pod ním. Nemůžu opomenout název jednoho ze songů, kterým by se dal shrnout dnešní skvělý večírek „ Diary of a Thrashman“ (parodizující název legendárního alba Ozzy Osbourna). Na letošek pánové připravují svojí druhou řadovku! Sem s ní, má náruč je otevřená!! (KubaAjz)

V pauze jdeme na pivko a na výběr jsou Krušovice a Heineken – jedno horší než druhé, takže volím tuzemskou značku, pít se to ale stejně nedá. Na řadě jsou LOST SOCIETY, kapela, na kterou jsem se opravdu těšil, protože naživo to pro mě bylo první setkání s těmito finskými mladíky. Jejich thrash metal s příchutí hardcoru pro mě však byl naživo zklamáním. Čekal jsem tu lehkost, jednoduchost a nadhled jako na desce „Fast Loud Death“, místo toho ale přišel na můj vkus jednotvárný thrash „obohacený“ častým roztleskáváním lidí. I vokál byl naživo jiný než na desce. Některé skladby bavily a chuť k moshi byla velká, jiné mě zase neoslovily vůbec. Těžko hodnotit LOST SOCIETY. Za mě to bylo nemastné neslané. Čekal jsem víc. (Peťan)

Naopak vrchol večera přišel s kalifornskými thrashery FUELED BY FIRE. První koncert v Plzni se mi hodně líbil a tento byl ještě o třídu výš. FUELED BY FIRE od začátku začali pálit ostrými a svůj nefalšovaný Bay area thrash metal mixovali s ranými KREATOR a také starým floridským death metalem. Ano, death metal tam byl cítit. Možná i proto, že kytarista Chris válí ve SKELETAL REMAINS. Set FUELED BY FIRE mě bavil od začátku až do konce. Radost se dívat na hru obou kytaristů. Bicman chvílemi působil jako by se ho koncert netýkal, výkon však byl parádní. Po chvilce neváhám a jdu si skočit z pódia. Pod pódiem ale stál snad každý s foťákem (nechápu!!!) a moc pochopení jsem nenašel (smích). FUELED BY FIRE ve svém play listu neopomenuli žádnou ze svých třech desek a po výborném koncertu se šli zrušit na bar (smích). Nejlepší kapela večera! (Peťan)

Konec srandy, s vážnějším a „zlejším“ thrash metalem nás přišli potěšit kalifornští borci stojící pod již zavedenou značkou FUELED BY FIRE. Už jsem párkrát měl tu čest si je pod podiem užít, zatím nikdy nezklamali. Jsem hrdým vlastníkem všech třech jejich alb na vinylech, takže není co řešit a hop po hlavě do dalšího z nekonečných circle-pitů. Rick Rangel chroptí opravdu excelentním vokálem, který mi místy připomněl Chucka Schuldinera. Tohle opravdu jen tak někdo neumí. (KubaAjz)

SUICIDAL ANGELS už jsou dnes poměrně velká kapela u velkého vydavatele. Jejich koncertů jsem viděl několik a některé byly horší, jiné mě zase bavily. Na rovinu říkám, že tento byl jeden z nejhorších. Kapela na tomto turné podporuje svou novinku „Divide and Conquer“ a nutno říci, že skladby z této fošny i všechny ostatní byly precizně zahrané. Thrash metal na circle pit a divoký mosh jako dělaný. Však také kotel měli SUICIDAL za celý večer nejlepší. Celý koncert měl jedno velké ALE. Přístup všech členů kapely mi přijde poněkud studený, hra je sice bez chyb, ale až moc strojová. Kluci jsou statický, bez nějaké jiskry nebo předání svého jižanského temperamentu. Místo aby tekl pot proudem, cítil jsem z jejich thrashe chlad a opravu nudnou jednotvárnost. Já vím, že SUICIDAL ANGELS dávají veřejně na obdiv své sympatie ke KREATOR, SLAYER či METALLICE, jenže je to až moc okaté. Jakkoliv mě dříve SUICIDAL ANGELS bavili, tentokrát jsem jen vyčkával konec. Asi málo punku (smích). Nejlepší věcí byla divočina „Moshing Crew“. Hodina a čtvrt však byla přespříliš. (Peťan)

Vydařený večer uzavírají SUICIDAL ANGELS. Řekové, toho času žijící v Německu. Myslím, že už dnes snad není fanouška nové thrashmetalové vlny, který by o „sebevražedných andělech“ neslyšel. Jasně, že nejsou příliš originální a inovativní už vůbec ne. Ale kdo dneska vlastně je? Styl určilo několik zásadních alb z osmdesátých let. A dnes se už jen obměňují akordy a přeskládávají riffy. Ale všechno už tu bylo a s ničím novým už nikdo prostě nepřijde. Takže není třeba žbrblat nad neoriginalitou. Berte, nebo nechte být. A já beru všemi deseti. Co skladba, to jasná hitovka. Není jednoduché napsat song, který člověku utkví v paměti a set SUICIDAL ANGELS byl takovýmito písněmi naprosto prošpikován. Hned jak doznějí poslední zaskřípění kytar, cupitáme do auta. S nikým se neloučíme, vždyť se hned v neděli opět shledáme znovu v Praze na M.O.D. Noční cesta domů, Ve dvě hodiny konečně v pelechu. V sedm vstávačka do práce… Nádhera. Nejde popsat, pouze zažít! (KubaAjz)

Pražská zastávka „Conquering tour“ je za námi. Vládci večera pro mě tentokrát byli FUELED BY FIRE a EXARSIS. Cestu na koncert si našlo odhadem pouhých padesát až šedesát návštěvníků, čemu se při výši vstupu vlastně ani nedivím. O merch jsem zavadil pouze okem, protože při zjištění, že všechny vinyly jsou za 600 Kč a kazeta za 300 Kč jsem doufal, že jde o špatný vtip. Ale nešlo…  Zvukově byl celý večer průměrem. Někdy to haprovalo, ale na to, že se jednalo o Storm club, zvuk vcelku ušel. Kolem půlnoci vyrážíme zpátky na jih Čech a cestu si tradičně zpestřujeme výborným feferonkovým salátem na oblíbený benzíně. Tentokrát však s příjemnou obsluhou asi jako vosina v pr**** nebo ve Strakonicích na Křemelce (smích). Ve dvě ulehám s mírným hvízdáním v uších do postele.  (Peťan)

Fotky: Mařenka

Celá galerie

Zveřejněno: 14. 02. 2014
Přečteno:
3661 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 02. 2014 20:09 napsal/a Mezos
Fueled By Fire
Pro mne koncert splnil očekávání. Co se týká Fuled by fire, tak jsem se málem posral blahem. Viděl jsem je poprvé a hodnocení frotmana v recenzi, vychválení jeho vokálu, je absolutně trefné. Hodnotili jsme to stejně včetně příbuznosti k Chuckovu vokálu. Návštěvnost byla mizerná, ale...hrál se hokej, nejsou prachy a blížej se daně. Faktem je že by jim to konec konců na té Chmelnici slušelo víc. Každopádně Píďo a vlastně i Šéfová díky, byl to super koncert.
14. 02. 2014 15:19 napsal/a KubaAjz
drahý
drahý, drahý, nechlastejte pivo a nefajčete malborka a na vstupenky bude peněz habaděj:-) Cena je identická se zahraničními koncerty.
14. 02. 2014 15:14 napsal/a Demonick
nudaaaaaaaaaa
Nič v zlom, ale pytat cca 600 kč za listok, kde je headlinerom SUICIDAL ANGELS je zverstvo najhrubsieho zrna. Pre porovnanie - v utorok idem do žiliny za 23 eur (cca 600kč) na Sepulturu, Flotsam and Jetsam, Legion of the Damned a Mortillery, čo je absolútne neporovnatelná zostava (pri vsetkej ucte k SA a spol.). Dat koncert niekde inam (napr ostrava, plzen atd) a za rozumny peniaz (max 400 kč), tak dojde mozno o 100 - 150 ludi viac.
14. 02. 2014 14:11 napsal/a immortal
Jasná věc.
Souhlas s tím, že by v Písku bylo plno. Myslím, že i přes 200 fans by dorazilo. Já nemít do čeho kopnout, tak na tuhle akci jedu. Cena lupenu mne v tomto případě nezajímá. Častokrát vzpomínáme právě na to, když lupeny stály v rozmezí 400 - 600, jaká to byla láce, viď Johane?
14. 02. 2014 11:37 napsal/a Peťan
Návštěva
tak já říkám vždy, že můj odhad je blbej :D Nicméně, u vstupu mi řekli, že bylo v předprodeji lístků 40 ...tak nevím ;-)