Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ARTILLERY – Legions CD 2013, Metal Blade Records

Dánsko dalo světu plno skvělých věcí (např. stavebnice LEGO, pivo Carlsberg, spisovatele Andersena), také se tam odehrává jedno z nejznámějších dramat od Williama Shakespeara Hamlet a v neposlední řadě zásobuje svět skvělými hudebníky. KING DIAMOND má v pase dánskou vlaječku stejně jako bubeník Lars Ulrich z kolosu METALLICA. My se zaměříme na kapelu, která v osmdesátých letech vzala do svých rukou thrash metal, aby ho vychovala do kultivovanější podoby technického skvostu. Desky ARTILLERY jako „By Inheritance“ a „Terror Squad“ patří do zlatého fondu metalu. Společně se Švýcary CORONER hrávali thrash, jaký neměl konkurenci. Ani Amerika ani Německo se nemohlo rovnat s mistry ze zemí malých rozlohou, ale velké svojí láskou k hudbě.

„Je cosi shnilého v království dánském..“

Po třiceti letech od založení je tu celkově sedmé album. Dánská legenda nesype desky jako rohlíky na krám. Je to zapříčiněno tím, že delší dobu neexistovala (1991-1999, 2000-2007) a také kolotočem změn hlavně na pozici zpěváka. Nemluvě o faktu, že si na materiálu nechávají záležet. Zatím jsem neslyšel špatné či slabé výkony, navíc jsem je stihl v roce 2011 vidět a zažít na festivalu Way Of Darkness v Německu. Neuvěřitelná jízda, energie létala vzduchem, těmto thrashovým „fotrům“ to prostě šlapalo jako za mlada. Samozřejmě někde zmizel vlas, tu přibylo kilo, ale jak se chytli nástrojů, tak jim mohla závidět celá řada mladších ročníků. Na tomto festivalu se ještě u mikrofonu pohyboval Sören Nico Adamsen, který nazpíval dvě předchozí alba „When Death Comes“ a „My Blood“. Trochu strachu zavládlo, když rok poté odešel a přišel nový pěvec. Tyto dvě placky se mi totiž hodně líbily. „Legions“ přichází se střídmějším obalem (opět maskot smrtka). Černobílý koncept se mi zamlouvá, ale daleko více mě u ARTILLERY zajímá samotná muzika než grafika. Snad je okamžitě jasné, že tu píšu z pozice fanouška.

„Žít, nebo nežít — to je, oč tu běží.“

Úvod „Chill My Bones (Burn My Flesh)“ se nese v duchu orientálních melodii, které pak přenechají pozici absolutní technické nádheře. Bratrské duo kytaristů Stützerů předvádí riffy, které lahodí uchu. Kytarová sóla jsou šílená a dokazují prvotřídní prstovou ekvilibristiku. Skočná „God Feather“ se velmi dobře drží mantinelů technického speed-thrash metalu, kde si zavzpomínám na podobné kreace od technických šílenců TOXIK. Už se začínám opakovat, ale titulní „Legions“ je představení, kdy každý riff, úder bicích a tón hlasu vytváří fantastický umělecký výtvor. Nejedná se však o žádnou studenou profesorskou záležitost. Má to sílu, drajv a gigantické koule! Takový start se těžko vydýchává, tak si dánští technici vzali malé volno a zvolnili. „Wardrum Heardbeat“ se nese v duchu klasického heavy metalu, který chytne a baví. Osmdesátky v tom dobrém smyslu. Ještě jsem tu nezačal psát o novém člověku za mikrofonem. Michael Bastholm Dahl vynikajícím způsobem zapadl do dánského stroje – „Michaele hodíme tě do stroje!“. Vynikne v pomalejších polohách jako na „Global Flatline“, která má celou první část podobu klidné balady. Nebojte se, že by ARTILLERY změnili své hudební cíle na „rádiovou tvorbu“ á la NICKELBACK. Ta druhá část vystřelí dopředu stejně pohotově, jako závodní sportovní vůz po aplikaci nitra. V tuto chvíli se na pultu přepne do stavu „rychle a zběsile“. „Dies Irae“ (latinsky den hněvu) dává za pravdu svému názvu. Plni elánu se tu bratři Stützerové předhání v soutěži, která by se mohla jmenovat „Zahraj co nejkousavější riff“. Jak jsme cestovali časem, tak dojde i na začátek samotné existence grupy. „Anno Requiem“ je čistě přímočarý tupa-tupa thrash metal, který si Dánové dopřávali na prvních nahrávkách. „Enslaved to the Nether“ je přímý sourozenec „Global Flatline“, který se ve složitosti náramně vyžívá. Krásný rozjezd akustické kytary, srdceryvný zpěv a melancholická atmosféra. Navíc se v průběhu celé skladby mění tempo a kytary splétají pohádkové riffy. Celé mně to připomene jiný technický mistrovský kus – „Crystal Mountains“ od legendárních DEATH. No jestli jste (ne)přežili hudební extázi, tak se za vámi vydá sám doktor Zlo(un). „Doctor Evil“ ordinuje plnou dávku melodií, aby se jedinec postavil na vlastní nohy. Melodičtější thrashík se bude líbit více posluchačům. „Legions“ je jako správná legie složena ze silných jednotlivců, kteří utváří důsledně pevný celek. Cílovou pásku protne „Ethos of Wrath“ a to s razancí dělové koule. Ostré riffy, přesné bicí a vysoce posazený vokál. Konec jen udržel standard na celé desce. Hodina ve společnosti dánských techniků uběhla velmi příjemně a nejen mě to láká k dalšímu poslechu. Po všech stránkách (zvuk a výkon) bez chyb. Technický thrash metal pro 21.století! Plný počet z celého svého srdce dávám bez výčitek. Na každého to může působit jinak. U mě Dánsko vyhrálo thrashové mistrovství světa.

„Být, nebo nebýt? To je to, oč jde!“

Takto vyzrálý výkon jsem za rok 2013 v thrash metalu neslyšel. Prvotřídní technický thrash metal, který má hnací sílu lokomotivy. Na rozdíl od jiných kapel mě u ARTILLERY nevadí delší stopáže. Já bych ty riffy a melodie poslouchal i déle. Svůj názor jsem nezměnil ani po malé odmlce od poslechu. Tato dovolená naopak více pomohla, protože s dalším poslechem se dostavilo ještě větší opojení. Moc bych si přál zapařit na tento materiál na koncertě.

Seznam skladeb:
  1. Chill My Bones (Burn My Flesh)
  2. God Feather
  3. Legions
  4. Wardrum Heartbeat
  5. Global Flatline
  6. Dies Irae
  7. Anno Requiem
  8. Enslaved to the Nether
  9. Doctor Evil
  10. Ethos of Wrath

Čas: 55:19

Sestava:
  • Michael Bastholm Dahl – zpěv
  • Morten Stützer – kytara
  • Michael Stützer – kytara
  • Peter Thorslund – basa
  • Josua Madsen – bicí

http://www.facebook.com/pages/Artillery-The-Official-Page/200465503336769

http://www.artillery.dk/
http://www.last.fm/music/Artillery



Zveřejněno: 14. 02. 2014
Přečteno:
3386 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 02. 2014 17:24 napsal/a Asphyx
souhlas
Konečně jsem se k téhle desce dostal a musím uznat, že kouše opravdu hodně. Minulý počin \"My Blood\" se mi moc nelíbil, ale tohle je velice příjemné...pěkná recenze a souhlas! Dneska budu pít jako Dán:))
14. 02. 2014 00:22 napsal/a Demonick
hm
Lars Ulrich