Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

8.2. 2014, Sušice - Tradiční kloub

Nemám úplně ideální paměť, ale jestli mě neklame, tak jsem v sušickém Tradičním kloubu byl poprvé v roce 2007 - na INSANII. Ta tehdy jela turné k růžovému albu, které mám z její diskografie dodnes nejraději. Ale líbí se mi všechno, a tak, když se INSANIA vytasila s přehledem koncertů k nové desce „Zapal dům poraž strom...“ a nejblíž se vyskytla Sušice, vypravil jsem se na večerní výlet i sám, když už se mnou nikdo nechtěl jet... Tedy kromě kamaráda, kterého jsem vyzvedl na návsi v Hrádku. Spolu jsme pak přesně ve 21.00 vkročili do sálu, kde bylo kolem stolů usazeno nějakých 50 lidí. Návštěvnost vcelku očekávaná, ve finále ještě pár duší došlo, takže se v klubu mohlo pohybovat nějakých 60 - 70 fanoušků INSANIE a možná i nějaký fanda CAFFEINE.

CAFFEINE nezdržovali a krátce po 21. hodině začali do poměrně netečného publika valit něco mezi crossoverem a nu metalem. Muzika, která zažila vrchol asi před deseti lety, je jednoduše mimo můj záběr, nebaví mě, neposlouchám ji, takže se nechci ke CAFFEINE ani moc vyjadřovat. Tři fanoušky si nakonec, i přes statickou pódiovou prezentaci, našli, sál je po každé skladbě odměnil potleskem, pro mě ale těch 45 minut bylo příliš dlouhých...

INSANIA na sebe nenechala dlouho čekat a někdy kolem půl desáté rozehrála to, kvůli čemu jsem oželel finále jízdy v boulích na OH. (úsměv) Čekal jsem úvod v podobě „Božské komedie“, ale Poly a spol. začali dvěma staršími kusy a teprve potom došlo na novinky. Napřed jsem si říkal, že si budu playlist cvakat do mobilu a pak tady vystřihnu, jak to šlo všechno po sobě, ale věčným datlováním bych si koncert tak neužil, takže jsem se na to vyflákl. (úsměv) Mám dojem, že jsem z novinky slyšel zhruba polovinu skladeb, kromě zmíněné došlo i na „Ať shoří v pekle všechny kapely světa“, ekologický „Bioprodukt podsvětí“ či punk/core divočinu „Nejsvětější trojice“. Hojně se hrálo i z předchozího „Kultu hyeny“, z něhož nechyběly přímočaré hitovky „Volný radikál“ a „Pověsíme celebrity“ i pro mě poněkud nevýrazná „Charisma krysy“. Zato z „Freuda“ došlo na „Večer, kdy Freud zpíval basem“ a hlavně na mou oblíbenou milostnou píseň „Je mrtvá“. Při další punkovce jsem si vzpomněl na Coorneluse, kterému by určitě udělala radost „Vražda ve staré hvězdárně“. (úsměv) To mě roztančila famózní jízda „Rouhání je pro nás evergreen“, kterou jsem si stejně jako všechny předchozí skladby odhulákal s kapelou.

Koncert trval asi hodinu a byla to hodina sakra intenzivní! Pochválit bych měl i pódiovku, čímž nemyslím aparaturu, ale Polyho a Klímu, kteří nevydrželi v klidu a koncert si pěkně užívali (Tudy a Black Drum přece jen mají manévrovací prostor poněkud omezený). U Polyho mě oslovila i jeho kazajka, kde hlavně kolárek (nebo jak se to jmenuje) působí vtipným a recesistickým dojmem.

Zatímco na první kapelu se před pódiem tísnila trojice mládežníků, na INSANII se počet zpívajících a tančících zhruba zečtyřnásobil. (úsměv) Zbytek si vystoupení vychutnával v klidu vsedě... Ale akční tucet si to užil po svém a když pánové dali pódiu vale, zapojil hlasivky i pískavky a vynutil si přídavek v podobě „U.R.DEAD“. To už Poly vypadal, že je zcela vyšťavený, ale nakonec se kapela musela ještě jednou vrátit, i když frontman „vyhrožoval“, že by mohl zvrátit. (úsměv) Naštěstí se tak nestalo a výtečný koncert skončil bez újmy na zdraví všech účastníků.

INSANIA opět potvrdila, že patří do nejužší tuzemské špičky a vzhledem  k tomu, že její turné ještě není za polovinou, dovolím si neplacenou reklamu a pozvu všechny příznivce neotřelé muziky na další koncerty. Sám bych si dal repete hned - a jestliže se něco nesemele, tak vyrazím ještě do Českého Krumlova 7.3. Další termíny odhalíte na insania.cz.

Fotky ilustrační, z koncertu v Brně, uloupeny z webu INSANIE.

Zveřejněno: 11. 02. 2014
Přečteno:
3546 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 02. 2014 19:44 napsal/a Šnejdy st.
souhlas
já také nikde info o ceně nenašel a i přesto jsem do Kloubu dorazil. Přestože jsem byl přítomen i den předtím v Plzni Pod Lampou. Bylo zajímavé srovnat den po dni tu samou kapelu v jiném prostředí. Díky tomu \"komornějšímu\" v Kloubu mě se ten Sušický set líbil víc. A zazněla tu jedna skladba, která v Plzni ne, a to druhý a poslední přídavek Hell Knows Who We Are. Proto Johane, pokud můžeš, tak do Krumlova jeď. Třeba zažiješ taky trochu jinou podobu koncertu, tak jako já:-)
11. 02. 2014 09:57 napsal/a Johan
Pořadatel
Asi máš recht, já taky nevěděl, kolik bude vlez, ale bylo mi to tak nějak jedno, jel bych každopádně, i kdyby byl třeba 200... Pro info - byla to rovná stovka. Mně ke štěstí stačilo, že jsem si na webu INSANIE přečetl, že v Sušici hraje. Jinak ale žádný problém, v klubu vše klapalo a zvuk byl taky OK.
11. 02. 2014 08:58 napsal/a Bhut
TK
Já se tam chystal, ale nakonec se neukázal. Důvod je jednoduchý. Pořadatel nebyl schopen po celou dobu nikde zveřejnit podrobnější info, třeba to zásadní kolik bude vstupné. Už z principu jsem tu akci bojkotoval. Navíc Insania nehraje naposled :) Tipuju, že vina padá na hlavy provozovatelů klubu, kteří už delší dobu nejsou schopni na svém webu jakkoliv vyplnit sekci \"program\". FB nemám, ale ani tam nic nebylo. Vážně bída. Kloub už zjevně nikdy nebude tím, čím býval. Rozhodně ne tímto stylem. A je malinkej, takže dvanáct lidí před podiem je myslím narváno :D