Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

ENMACHINED – Thrash Assault Demo 2013, Salute Records

Nevím, co vás napadne, když se řekne Bangladéš, ale pochybuju, že to bude metal. Alespoň já věděl o Bangladéši akorát to, že leží vedle Indie a že tam je život hodně odlišný od toho našeho. Ale když se ozvala tamní thrashmetalová kapela s žádostí o recenzi svého dema, které rovnou poslala mailem (30 mega!), tak trochu ze zvědavosti jsem si materiál poslechl a pak se začal pídit po nějakých informacích o Bangladéši i jeho metalové scéně.

A dověděl jsem se například toto:
  • v Bangladéši žije cca 162 milionů lidí, jde o sedmou nejlidnatější zemi světa;
  • Bangladéš má rozlohu 144 000 km²;
  • Metal-archives eviduje pouze 41 bangladéšských metalových kapel.

Pro srovnání:
  • v Česku žije cca 10,5 milionů lidí;
  • Česko má rozlohu 78 800 km²;
  • Metal-archives eviduje 1187 tuzemských metalových kapel.

Co z uvedených čísel plyne? Bangladéšanů je zhruba 16x víc než našinců, ale žijí jen na dvojnásobné životní ploše, tudíž zalidnění je extrémní. Nepoměr metalové kapely versus počet obyvatel je mezi naší zemí a tou asijskou zřejmý.

Statistika nuda je, má však cenné údaje, a z těch je zřejmé, že se metal v Bangladéši asi masové popularitě netěší. A nejspíš ani nemá živnou půdu pro svůj život. Tudíž na nahrávku kvintetu z hlavního města Dháka (7 mil. obyvatel) pohlížím shovívavýma očima přemýšleje o tom, jaké podmínky kapela má, jak zkouší, jaké má k dispozici nástroje a aparáty, jaké studio a jestli je vůbec metal v islámské zemi legální.

Současným pohledem jde o obstarožní materiál, který jako kdyby vypadl z první poloviny osmdesátých let, kdy vznikaly vůbec první nahrávky kombinující heavy, speed a thrash metal. ENMACHINED jsou evidentně ovlivněni všemi třemi žánry, z nichž ale umíchali docela poslouchatelný materiál, který mě po několika posleších svým způsobem začal bavit. Tu se zjeví JUDAS PRIEST včetně uječeného vokálu, tu dojde na nějaký pra-thrash á la SLAYER 1984, a dá se říci, že každá skladba je trochu jiná, takže o monotónnosti nemůže být řeč. „Loggerhead“ je thrashmetalová jízda amerického střihu, nechybí vcelku podařená kytarová práce a hlavně specifický vokál. Úvod je sice trochu nesourodý, ale v druhé polovině se kytaristé postarají o docela zajímavé momenty. Titulní kompozice taky na začátku příliš krásy nepobrala, ale po chvíli se docela rozjede, i když některé přechody působí trochu násilným dojmem. Nicméně kytaristé opět potvrzují, že kvílivá sóla od svých vzorů studovali poctivě. Poslední zářez míří spíše do heavy vod, kde plave dravá „Piranha“. Mně to nejvíc připomíná již zmíněné JUDAS PRIEST, hlavně zpěvák se hodně snaží Robovi přiblížit. Ale nedrží se jen výšek, s vokálem hodně pracuje a střídá hrubší a vysoké polohy, dojde i na recitaci. Opět bych mohl pochválit kytary, které předpisově kvílí, opět bych mohl krkolomné zvraty kapele vytknout, ale výsledek je nakonec takový, že každé dva poslechy jsme zvedl hodnocení o jeden bod; začal jsem na třech a výsledek vidíte. (úsměv) Výš už to ale nejde... A na rovinu, být to materiál z nějaké vyspělejší země, zůstal bych níž.

Zvuk se mi nechce nějak podrobně hodnotit, přece jen to poslouchám z počítače. Kytary docela zní, trochu horší je to s bicími, ale celkově to není žádná tragédie. Zkusil jsem si ale poslechnout skladby i z netu a tam je zvuk podivný, zkreslený, úplně jiný než na nahrávce, kterou kapela poslala. Komprimace tam asi udělala kapele medvědí službu.

Seznam skladeb:
  1. Loggerhead
  2. Thrash Assault
  3. Piranha

Čas: 11:14

Sestava:
  1. Abir - vocals
  2. Anil - guitars
  3. Noor - guitars
  4. Nasa - bass
  5. Sabbir - drums

https://www.facebook.com/enmachined
http://www.reverbnation.com/enmachined



Zveřejněno: 07. 02. 2014
Přečteno:
3222 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 02. 2014 19:41 napsal/a Asphyx
omyl!
NECROFOBIATOR !!! :)))
07. 02. 2014 19:38 napsal/a Peťan
Fobiator
ok, jdu do toho! A Johan nám -3 body nedá, protože bude náš manažer :D Death metal Angola jsem kus viděl, to je underground....
07. 02. 2014 15:38 napsal/a Asphyx
no
to by ale musel bejt nihilistic old school thrash death with chaotic influence:)) A Johan by nám pak dal mínus tři body:))) Každopádně Enmachined jsou kluci fakt sympatický. Jestli vás zajímají podobně \"exotické\" kapely, zkuste film Death Metal Angola...http://www.youtube.com/watch?v=2kUsGB1nMpE a budete si u nás připadat jako v hudebním ráji...každopádně u podobných kapel velmi oceňuji to nadšení, ten zápal, který mi mnohdy u některých \"slavnějších\" smeček už trošku chybí..... Jasně, není to nic světobornýho, ale má to v sobě určité kouzlo...A KubaAjzi....udělejte s klukama koncert na výměnu:)))
07. 02. 2014 13:52 napsal/a KubaAjz
thrash
ono je těžký najít lidi na hraní thrash metalu třeba i v Budějcích.. co založit Fobia zine crew kapelu ve složení: KubaAjz kytara, Peťa - basa, Míra - bicí a Asphyx - zpěv, myslím že by to nemuselo bejt špatný:-)
07. 02. 2014 00:12 napsal/a Peťan
Exotický thrash
a mě je to sakra sympatický! Přesně jak píše Johan - když člověk vezme v úvahu ty podmínky pro hraní a dost možná i problém najít podobně naladěný kluky, smekám! My si to asi moc neumíme představit. S hodnocením souhlas! Je třeba na nahrávku nahlížet trochu jinak, ale po poslechu jsem příjemně překvapený! Dobrý heavy/thrash! /// \"Good job guys, I support You, greetings from Czech! :-)\"