Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

STORMESS – Stovky tváří CD 2013, vlastní náklad

Znáte z TV Šlágr, mohla by hlásat nálepka na CD skupiny STORMESS. Nevím, jestli máte ponětí, co tahle obskurní televize vysílá, ale určitě vám už kdosi poslal z legrace nějaký odkaz na youtube, kde jste pak zhlédli dva exoty za klávesami zpívající falešným hlasem lidovky, nebo nějaké letité songy. Brak, řekli jste si, zasmáli se, zalomili rukama...

Úplně stejné pocity mám při poslechu kvarteta z Prahy. STORMESS sice nehrají lidovky, ani písničky staré čtyřicet let, ale jejich muzika má prakticky stejně mizernou úroveň, jako produkce neumětelů z TV Šlágr.

Sebemrskačsky jsem CD slyšel snad desetkrát, doma při vaření, v práci, pak při psaní recenze... První dvě varianty jsem ještě jakž takž bez úhony vydržel, ale soustředěný poslech v obýváku z velkých beden odhalil veškerou bídu v plné nahotě. Ať to vezmu z jakékoliv strany, je to prostě mizérie.

Zpěvák neumí zpívat, to je první závěr. Ono i slovo zpěvák je pro falešně se projevujícího „nevímkoho“ mimo, ten člověk prostě zpívá jako já, když hulákám s kamarády někde na kraji civilizace.

Skladby jsou kostrbaté, bez jakéhokoliv nápadu, vše je zahráno tak, jako kdyby to hrály děti po prvním ročníku hudebního kroužku. Triviální bicí, neskutečně plytké riffy, kde nic, tu nic, čeho by se mohl posluchač chytit... Navíc zvuk je taky jako z roku cvaj.

Nápad dát do bookletu jen různé portrétní fotky muzikantů a jejich rukou s nalakovanými nehty mi nepřijde úplně marný, ale kromě křestních jmen napsaných na oněch nehtech se člověk o kapele nedozví vůbec nic, ani to, na jaký nástroj kdo hraje, o textech nemluvě. Na zadní straně je seznam skladeb a nejmenším možným písmem v rohu jsou uvedeny alespoň nějaké informace o nahrávání a hostech, ale bez lupy to přečte asi jen ostříž. A aby to bylo atraktivnější, tak tam taky stojí nahá žena zakrývající si ňadra rukama s nalakovanými nehty. Titulku vidíte...

Texty sice nejsou v bookletu (k tomu se ještě dostanu), ale rozumět je všemu a je to tedy další marnost. Jedno klišé za druhým, jedna blbost za druhou... „Byla jsem sama – taky já jsem býval sám, tak za co pykat mám, vždyť láska není hřích.“ To je citace z duetu, ve kterém kapele pomáhá nějaká kamarádka. Nebo tohle: „Stala se z tebe holka, co cenu přátel nezná, ve všem´s viděla prachy, no prostě princezna.“ Podobnými bláboly se hemží celá deska a já se ptám, jestli to není nějaká legrace, recese... To přece nemůžou kluci po dvacítce myslet vážně?

Ještě jsem se nedostal k žánru, který STORMESS produkují. Asi bych to nazval zábavovým bigbítem, ale na kdejaké vesnici by takovouhle kapelu před pětadvaceti lety na zábavě vypískali.

Za loňský rok jednoznačně nejhorší tuzemská nahrávka, kterou jsem musel poslouchat. Dal bych jeden bod, ale když si vzpomenu na jednoho experta z Irska...

Seznam skladeb:
  1. Dlouhý roky
  2. Česká
  3. Dům
  4. Stovky tváří
  5. Temná chvíle
  6. Zlatá klec
  7. Poznamenanej
  8. Princezna
  9. Válečná
  10. Horská dráha
  11. Sekaná
  12. Vloni
  13. S Tebou

Čas: 40:29

Sestava:
  1. Filip
  2. Lukáš
  3. Pavel
  4. David

www.stormess.cz
www.bandzone.cz/stormess


Zveřejněno: 03. 02. 2014
Přečteno:
3296 x
Hodnocení autora:
2 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář