Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SUBROSA – More Constant Than The God CD 2013, Profound Lore Records

Loňská záplava doom/sludge kapel byla neskutečně mocná. Tolik kapel, které u mě loni bodovaly, bych za minulá léta nenapočítal dohromady. Spokojeně jsem si pobrukoval, rochnil se těmi pomalými tóny a uléhal k zimnímu spánku, když tu na na mě z ničeho nic spadla SUBROSA.

V případě kapely, jakou je SUBROSA, stojí za to se trošku kouknout na to, kdo že to u ní tahá za nitky a natahuje pavučiny, do kterých pak nebohé chlapce, jako jsem já, chytá. Za vším hledej ženu, a je tomu tak i tady. V čele stojí kytaristka a zpěvačka Rebecca Vernon, zakladatelka a tahoun(ka) kapely. Společnost jí dělají další dvě talentované dámy, které hrají na housle a doplňují Rebeccu ve vokálech. Rytmickou sekci, jakožto dunivou a těžší část, už tvoří chlapi, to aby byla nastolena nějaká rovnováha.

Možná někoho vyděsí, nebo u druhého vyvolá falešné naděje, spojení houslí s kytarami. Každopádně není třeba se obávat, „brajdovské“ skučení nebo snad folklorová fidlovačka se na „More Constant Than The God“ neodehrává. V případě SUBROSY jsou housle nedílnou součástí celku, ale znějí mnohem zajímavěji, než u konkurenčních kapel a mnohokrát jsou pojaty velmi originálně. Je potom samozřejmostí, že se podílejí na vytváření nevšední atmosféry, která tak z desky mocně dýchá. SUBROSA si libuje ve vodách doom metalu, sludge a rocku a odpovídá tomu i stopáž desky. Sedmdesát minut hudby na šest věcí, to na první pohled dokáže lehce zasít sémě nedůvěry... zbytečně. Pocit zabitého času se u mě nedostavil ani na chvíli. Naopak, když si desku pustím, nedokážu jí vypnout. SUBROSA pracuje skvěle s dynamikou skladeb a i v těch odlehčenějších momentech dokáže udržet pozornost, aniž by si jí vynucovala. Její hudba je tak hrozně moc silná a emotivní, že přímo pohlcuje, a když dojde na refrény nebo gradující konce skladeb, jedná se o prvotřídní záležitost.

Na „More Constant Than The God“ je hodně věcí, které příznivec sludge/doomu musí jednoduše ocenit. Základní sestava – bicí, basa, kytara –, už sama o sobě vytváří chytlavé a úderné skladby, které by samy o sobě bez problému obstály, a i tak by už vytvořily parádní desku. Ale proč nevyužít housle, které měli při ruce, a díky ním tu paletu nálad nerozšířit a nezpestřit? SUBROSA se mi zkrátka trefila do vkusu. Vytvořila chytlavé melodie, zahustila je několika bahenními riffy, oprostila se od zbytečných vycpávek v podobě ambientních ploch, dlouhého vazbení a dalších neduhů. Dodala spoustu magické chytlavosti a atmosférična, promíchala houslemi, okořenila naléhavým a uhrančivým vokálem Rebeccy a vylezlo z toho šest skladeb, které mě svou atmosférou dokonale pohltily. A to platí i o poslední „No Safe Harbor“. která je dvanáctiminutovou klidnější záležitostí, kde hudební doprovod vokálu Rebeccy dělá především klavír.

Na první poslech se zaryjí do paměti dvě totální hymny a hitovky zároveň. Hned první „Usher“ má v sobě vše, co dělá SUBROSU pro mě tak přitažlivou. Čtrnáct minut dlouhá skladba, při tom si při poslechu přeju, aby nikdy neskončila. Poutavé, klidné vtáhnutí na začátku, kdy se k Rebecce přidá i mužský hlas, a následuje gejzír chytlavých a uhrančivých melodií, kterým nejde odolat. Druhou pak je „Cosey Mo“, nejkratší to skladba na desce přes sedm minut dlouhá, která díky svým melodickým linkám vyvolává závislost hned. Ostatní věci ale nezůstávají pozadu, a tak když, mimo jiné, nastane v druhé „Ghosts Of A Dead Empire“ závěrečná gradace, už nemám slov. Takhle podobně to mám zkrátka s celou deskou. Vždy se vynoří něco, čím mě SUBROSA totálně převálcuje a odzbrojí.

Po desítkách vyslechnutí „More Constant Than The God“ jsem z alba neustále nadšený a zjišťuju, že nemám desce ani na vteřinu co vyčítat. Vše mě baví, vše mi dává smysl a přistihuju se, že jsem v  podstatě v žánru, jako je sludge nebo doom, ještě lepší desku neslyšel, a to neplatí jen pro letošek, respektive loňský rok, kdy tahle krása vyšla.

Dalším zajímavým faktorem je potom působiště kapely. SUBROSA pochází ze Salt Lake City, kde se podobné hudbě náramně daří. Když k tomu ještě připočtu, že deska vyšla u vydavatelství Profound Lore Records, tak vše do sebe krásně zapadá.

Seznam skladeb:
  1. The Usher
  2. Ghosts Of A Dead Empire
  3. Cosey Mo
  4. Fat Of The Ram
  5. Affliction
  6. No Safe Harbor

Čas: 69 minut

http://subrosausa.bandcamp.com

https://www.facebook.com/SubrosaSLC

http://subrosa.cc

http://www.profoundlorerecords.com


Zveřejněno: 27. 01. 2014
Přečteno:
3720 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 01. 2014 08:49 napsal/a Asphyx
Profound Lore Records
Jen doplním jednu věc. Měl jsem co do činění s Profound Lore Records již několikrát a jako label jsou velmi solidní. Některá Cd jdou sehnat i v našich obdchodech a to co ne, lze koupit v jejich internetovém obchodě. Z Kanady je to sice kousek, ale za mě velká spokojenost. Poslední desku Disma jsem měl doma snad do 14 dní.
27. 01. 2014 21:40 napsal/a prepil
chce to asi čas..
Předchozí album No Help.. mě kdysi totálně dostalo, do aktuální novinky se mi nějak nepodařilo dostat, asi to chce osvědčenou metodu - zatím jsem to odložil a zkusím zase po čase. Každopádně dík za takovéto partičky..
27. 01. 2014 20:49 napsal/a Bhut
Coornelus
no, já se přiznám, že novinku ještě nemám tolik naposlouchanou. Ale rozhodně si o ní nemyslím nic špatného. Těch deset z deseti je oprávněných. Jen si zatím více smlsávám na předchozí nahrávce :)
27. 01. 2014 16:56 napsal/a Coornelus
ano
Bhute, tohle je ještě o kousíček lepší. Help... za 9, tohle je strop:-)
27. 01. 2014 16:32 napsal/a Bhut
SR
SubRosa byla vždy originální a výjimečná. Viz třeba uchvacující předešlé dílo No Help For The Mighty Ones.