Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Polští death metalisté TRAUMA vydali loňský rok nové album Karma Obscura. To byla pro nás příležitost se zeptat na okolnosti jeho vzniku. Podívali jsem se i do minulosti. Odpovídal kytarista Jaroslaw „Mister“ Misterkiewicz.

Ave Trauma! Zkoušel jsem někde najít historii a informace o vaší kapele. Nikde jsem nic v češtině nenašel. To musíme napravit (smích). Zavzpomínej prosím na vaše začátky, historii a představ nám současnou sestavu.

TRAUMA vznikli v květnu 1988 v Elblagu, městě na severu Polska. Byli jsme fascinováni SLAYER, POSSESSED, KREATOR, SODOM, SEPULTUROU, CELTIC FROST. Pod jejich vlivem jsme chtěli začít tvořit svou vlastní muziku a texty. Nejdřív jsme 4 roky hráli pod názvem THANATHOS. Hudbu jsme dělali podle podnětů v daném okamžiku. Zkoušeli jsme skoro každý den, abychom byli lepší a ve větším souladu. V červnu 1989 jsme nahráli první demo „Deo Optimo Maximo”. Další rok jsme natočili druhé pod názvem „Out Of Sanity”. V roce 1992 jsme se rozhodli přejmenovat kapelu, takže od té doby fungujeme jako TRAUMA. Nahráli jsme 7 alb, jedno splitko „Daimonion”, které se skládá z dvou mini alb a jednoho živáku „Crash test Live”. Trauma jsou považováni za velmi zkušenou polskou kapelu, která absolvovala hodně turné a koncertů s kapelami jako: Nile, Morbid Angel, Behemoth, Monstrocity, Vomitory, Vital Remains, Loudblast, Samael, Sinister, Rotting Christ, Bolt Thrower, Xenomorph, Enslaved, Schizo, Krabathor, Discharmonic Orchiestra, Tiamat, Moonspell, Master, Vader, Decapitated, Sceptic, Dies Irae, Crionix, Lux Oculta, Christ Agony, Dead Infesctrion, Squash Bowels, Parricide, Disenter, lost Soul, Devilyn, Hate, Hermh, Dead Infection, Abused Magisty, Vesania, Calm Hatchery, Devilish Immpresion,  Soulfly, Azarath, Sepultura… atd…

Nemáte nikde uvedeného žádného baskytaristu. Jak to řešíte při nahrávání, kdo obstaral basové party na „Karma Obscura“? A co koncerty? Proč vlastně nemáte žádného stálého baskytaristu, neříkej mi, že jste u vás v „death metalové zemi“ žádného nenašli (smích)?

Oficiální line-up je: Chudy - vokály, Maly – bubny and já Mister – kytara. Během uplynulých pár let se line-up měnil tak často, že jsme se rozhodli být 3člennou kapelou. Čím víc lidí je ve skupině, tím těžší je dosáhnout určité shody. Nahrávám všechny kytarové pasáže a to mi dovoluje mít vše pod kontrolou. Když hrajeme naživo, podporují nás dva kytaristi: Tomasz Myslinski – basová kytara a Krzysztof Piatek – kytara. A ano, je pravda, že v Polsku je hodně opravdu dobrých muzikantů, nicméně v oblasti, kde žiju já je… sucho. Protože Chudy a Tomasz žijí a pracují v Gdaňsku (60 km ode mě), tak dojíždějí. To samé Krzysztof, získal doktorát, tak musí dojíždět taky. Jak vidíš, není jednoduché mít stabilní line-up.

Právě máte v prodeji nové album „Karma Obscura“. Jaké jsou první ohlasy? Co fanoušci, recenze apod.?

Tady v Polsku mají Trauma pevnou pozici, takže všechno, co natočíme, se prodává velmi dobře. Lidi sbírají naše cdčka. Vědí, že jsme jedna z nejstarších kapel v Polsku, proto nás respektují. Abych byl upřímný, nikdy jsem o nás doopravdy nic špatného neslyšel.

Hudba je naše vášeň a my jí děláme, když cítíme, že je ten správný okamžik. Nemám na mysli ekonomické faktory a situace. Díky takovým příznivým stanoviskům víme, že náš přístup k muzice je absolutně správný.

Desku jste nahrávali v slavném Hertz studiu u bratrů Slawka a Wojteka Wieslawskich. Proč právě tam? Nahráváte tam již po několikáté. Nechtěli jste třeba nějakou změnu? „Karma Obscura“ má skvělý zvuk. Jen si říkám, jestli jste se nechtěli posunout třeba jiným směrem.

Už víckrát se mě ptali, jestli mají Trauma nejakou dlouhodobou smlouvu s Wieslawscy Bros. Ve skutečnosti se nedivím. Všechno, co jsme nahráli za posledních 13 let, pochází z Hertz Studia v Bialystoku. Nikdy jsem s tím neměl problém. Hertz studio se mění tak rychle jako děláme muziku, takže pokaždé, když se vrátíme do Bialystoku, vracíme se do nového, moderního studia vybaveného materiálem a vysoce vyvinutou nahrávací technologií. Známe Wieslawscy Bros. už léta, takže se vždycky cítíme pohodlně, když jsme v Hertz Studiu. To je druh pozitivních účinků na nahrávacích sešlostích. Nevím, co přinese budoucnost. Možná přijdeme s konceptem nahrávání někde jinde.

„Karma Obscura“ jste vydali u polského labelu Witching Hour Productions. Proč právě tento label? Jste s jeho prací tolik spokojeni? Co jsem měl možnost slyšet nahrávky od této společnosti, byl to převážně samý black metal.

Naše nahrávání v Hertzu má svou stinnou stránku. Bohužel jsou naše sešlosti velmi drahé. Na druhou stranu, nikdy jsme nešetřili na produkci. V dnešní době veřejnost očekává vyšší úroveň, než jaká bývala. Když se chceš odlišovat od ostatních kapel, zapomeň na obyčejný zvuk. Je jasný, že metal musí znít brutálně, velkolepě. Není to blues nebo country. Při podpisu smlouvy bylo naší prioritou mít všechny nahrávací výdaje placené labelem. Witching Hour. Prod. platili za naše poslední nahrávání stejně jako minule. Šéfa Witching Hour Prod. známe už léta, takže nám nevadilo podepsat s ním smlouvu. Je pravda, že Witching Hour Prod. jsou považováni za nahrávací label specializovaný na black metal, ale ne úplně. Během několika málo let zrealizovali nějaká death metalová cd např.: Massachist, Lost Soul, Vedonist, Naumahia a re-vydání Vader.

Za obalem stojí Mentalporn. To je polská designová agentura. Kdo je ale autorem obalu a co má znázorňovat? Osobně se mi velmi líbí, jen jsem dlouho přemýšlel, co na něm vlastně je namalováno? Vztahují se motivy z coveru nějak k textům? Líbí se mi, že přikládáte i v dnešní době stahování muziky z internetu takovou důležitost grafické stránce.

Jméno člověka z grafické designové agentury METALPORN je QRAS. Je to známý a uznávaný umělec v naší zemi. Dělal nějaké umělecké práce pro Behemoth, Hate, Lost Soul. Qras přepracoval nákres pro vinylovou verzi "Archetype Of Chaos", stejně dobře navrhnul grafiku pro náš merchandise. Abych byl upřímný, odvedl skvělou práci. Opravdu s ním chci pracovat, protože si navzájem fakt rozumíme. Ptáš se mě na vztah mezi obalem a texty. Dobrá, nechci o tom mluvit. Vztahy mezi obalem a texty jsou celkem pochopitelné, nicméně každý si je může vysvětlovat různými způsoby.

Kdo je autorem hudby v TRAUMA a jak vlastně probíhalo nahrávání „Karma Obscura“? Zajímá mě ten samotný proces skládání. Je někdo hlavním „mozkem“ kapely nebo skládáte dohromady?

Když jsme byli mladí, občas jsme na hudbě Trauma pracovali společně. Čím starší jsme byli, tím méně času jsme měli. Bylo to opravdu těžké sejít se a dělat něco dohromady. Nebylo to jednodušší, než když jsme byli mladí. Pár let jsem si dělal svůj vlastní byznys, takže jsem nebyl schopný obětovat vice času muzice. Kdo je “hlavní mozek”? To není tajemství. Já jsem leader, “hlavní mozek”, já skládám veškerou Trauma muziku. Potřebuju svůj tým jen k dokončení nahrávky. Jsme zvyklý takhle pracovat. Dokud tento system funguje, není důvod ho měnit.

Někdy se zapomíná u death metalu na texty. Jaký je obsah textů na novém albu „Karma Obscura“?

Nevím, jak vypadá názor jiných kapel, ale pro nás jsou texty stejně důležité jako muzika, protože tvoří jedinou a jednotnou zprávu. Zkus se s nimi seznámit a uvidíš, jak důležitou součástí jsou.

Hrajete death metal od roku 1992 (dokonce od roku 1988 pod jménem THANATOS). Když se podíváš zpět do historie, které období bylo podle tebe nejlepší pro prodej cd? Jak vnímáš vlastně dnešní „konzumní“ poslech muziky. Spousta lidí již originální cd neocení. Je ten pokles prodeje velký? Vyplatí se to vůbec ještě vydávat muziku na cd?

Nestarám se o to, kolik cdček prodáme. Nikdy nedostáváme žádné profity, takže na to s…u. Vždycky jsem chtěl psát muziku pro své potěšení a uspokojení. Když hrajeme pro maniaky, vždycky to děláme s tou samou oddaností. Nezáleží na tom, kolik jich stojí před námi. Baví mě dělat muziku. Dokud cítím radost z toho, co dělám, nepřestanu být součástí Trauma.

Za celou dobu existence TRAUMA jste snad nenatočili slabší album. Máš nějaké ve vaší diskografii, které nemáš tolik v oblibě a naopak, které se ti hraje třeba při koncertech nejlépe, a máš k němu nejsilnější vztah?

Nejsem objektivní osoba, která tohle může posoudit. Jsem emocionálně obsažený ve všech našich albech. Nebyl bych schopen skládat muziku, která se mi nelíbí. To by bylo hloupé. Celou diskografii Trauma bych přirovnal k rodinnému fotoalbu. Prohlížíš se ho, listuješ a cítíš, jak přicházejí intenzivní vzpomínky. Intenzivní a silné jako dobré víno.

Váš styl by se dal označit jako kombinace old school death metalu s technickými prvky (občas zazní i black, thrash a dokonce i heavy metalové sólo). Je slyšet, že jste jako muzikanti velice zruční. Máte nějaké hudební vzdělání nebo jste samouci?

Už dvě dekády stojíme na scéně. Během této doby jsme vyvinuli svůj vlastní styl hudby, který je de facto kombinací různých druhů metalu. Snažíme se, aby naše muzika byla původní, ale její znovuobjevování a modernizování je taky naším smyslem. Abych to zkrátil, nikdo z nás nemá konzervatoř nebo jiné hudební vzdělání. Jsme samouci s mnoha zkušenostmi a plní nadšení pro to, co děláme.

Když už jsme u těch hudebních nosičů, co vy a vinyly? Co jsem hledal v obchodech, vyšla vůbec někdy nějaká deska TRAUMA na gramodesce?

Dosud bylo na vinylu vydáno jen album “Archetype of Chaos”. Děláme, co můžeme, aby na vinylu vyšla i “Karma Obsura”. Využiji příležitosti k oznámení: Kdyby nějaký label u vás v České republice měl zájem vydávat TRAUMA na vinylu, prosím dejte mi vědět e-mailem.

Pohybujete se na scéně přes 21 let. Změnil se za tu dobu hodně přístup fans, promotérů apod.? A co vy? Přistupujete k nahrávání, koncertování apod. jinak než před dvaceti lety?

Hrajeme nepřetržitě od května 1988. Je to už víc než 25 let. Začali jsme jako Thanatos, ale v roce 1992 jsme si změnili jméno na TRAUMA, protože holandští THANATOS se stali v Evropě hodně populární a my jsme nechtěli, aby si nás s nimi pletli. Ve vší úctě, za ta léta se změnilo všechno. Za prvé padl socialismus, což byla nejvíc významná změna, která nabídla “cestu do světa”. Musíte vzít v úvahu, jak moc jsme vězeli v tomhle shitu po skončení 2. světové války. Zpočátku žádná domácí scéna neexistovala. Tady v Polsku jsme byli jednou z prvních kapel společně s Vader, Armagedon, Imperator, Violent Dirge, Slaughter, Ghost, Necrophobic, Dragon, Dead Infection a dalšími. Všechno kolem se měnilo a začalo ovlivňovat naše životy. Objevil se internet a mobily, připojili jsme se k Evropské unii (Česká republika taky (smích)), tohle všechno vyvolalo změny v komunikaci mezi lidmi a podstatně jí to i urychlilo. Mělo to skvělý vliv na hudební scénu a lidi obecně. Dnes je několik kapel z mé země na vrcholu. To bylo předtím nemožné.

Polsko je větší země než Česká republika. Máte u vás spoustu skvělých death metalových kapel. Když si odmyslím ty nejslavnější jako BEHEMOTH, VADER apod., poslední dobou je i mnoho nových, mladých kapel. Namátkou třeba SPHERE, EMBRIONAL, HELL UNITED a další.  Máš mezi touto „novou vlnou“ nějakou oblíbenou, doporučil bys nám nějaké nové dobré album z vaší země?

Má vlast je zlatý důl ve smyslu počtu kapel  zde hrajících. Podle mě máme jednu z nejlepších hudebních scén na světě. Naneštěstí nemůžu to samé říct o koncertních agenturách, managamentu, promoterech atd. Stále jich tu ještě moc není. Jasně, opravdu rád poslouchám hudbu mladých kapel z mé země. Zmíním Mass Insanity, Hyperial, Redemptor, Sothoth, Calm Hatchery, Pleroms Gate, Anthem, Deivos, Gortal, Extinct Gods, Devillish. Nejsem úplně na hard core, ale vím, že by se tu určitě pár dobrých skupin, které prezentují tenhle hudební směr, našlo.

Když u vás doma v Elblag uspořádáte koncert, kolik dorazí fanoušků? Chodí v Polsku lidé na death metalové koncerty? U nás někdy i na „slavné“ kapely přijde jen pár lidí. Každý raději sedí doma u internetu.

My moc často v Elblagu nehrajeme. Naposledy to bylo v květnu tohoto roku a přišlo na nás 150 lidí. Atmosféra a klima během koncertu byly opravdu skvělé. Lidi z Elblagu nás mají fakt rádi. Na našich koncertech najdeš dvě generace fanoušků, kteří vyrostli na hudbě TRAUMA.

Obecně je návštěvnost na koncertech v Polsku značně nižší, než byla před pár lety. Podle mě se to týká celé Evropy, takže se to nezdá být problém jen naší země. Internet dělá lidi línějšími a netečnými. Dávají přednost zasranýmu videu na Youtube, než zažít tu správnou atmosféru pravýho koncertu. To je důvod, proč respektujeme maniaky, kteří chodí na naše koncerty, kteří podporují kapely kupováním triček nebo cédéček.

Jinak mi přijde, že příliš často nekoncertujete. Je problémem cestování nebo peníze?

Nejprve, TRAUMA není profesionální kapelou jako Behemoth, Vader, Decapitated. Hrajou velký množství koncertů po celém světě, protože je to jejich práce. Jsou podporováni spoustou lidí zodpovědných za určité věci. Čím víc hrajou, tím víc dostanou a stávají se populárnějšími. V případě TRAUMA není hudba naší profesí. My obyčejně pracujeme, takže nemůžeme hrát tolik jako kapely, které jsem zmiňoval.

Co posloucháte v kapele za muziku? Jaká alba tě zaujala za poslední rok?

Myslím, že každý z nás se zajímá o jinou muziku, bez ohledu na druh nebo styl hudby, my všichni si ceníme dobré muziky. Je spousta vynikajících skupin, které člověk může snadno uznávat. Já osobně mám rád poslední Autopsy, Gorguts – všechno, moderní, ale zajímavá hudba, poslední Carcass – zkažený, fantastický album, Dream Theater – obyčejné album ve vrcholné formě (jsou jako krvaví roboti (smích)). Hrozně miluju psychedelickou náladu Midday Veil “The Current”. Je to příjemný album. Spousta dobrých desek vyšla letos a je těžké všechny zmínit.

Sbíráte originální cd nebo vinyly? Jakou desku sis koupil jako poslední?

Cédéčka nesbírám. Jenže jsem, kdo jsem, proto jich mám několik stovek. Nedávno jsem si koupil  několik Diových (Black Sabbath) alb, která jsem neměl na cédéčku. Ačkoliv mám na polici kolem 30 vinylů, nesbírám je. Náš vokalista Chudy je maniak, který sbírá všechno na cd a vinylu. Utrácí horentní sumy za audiofilní vybavení a cédéčka. Tento rok se vrátil z Brutal Assaultu obtěžkán jako velbloud (smích). Trvalo by mi roky, poslechnout všechna cédéčka, která koupil.

Znáte a posloucháte nějaké kapely z České republiky?

Samozřejmě, že znám. Byli jsme na evropském turné s Master a Krabathor, takže se všichni navzájem dobře známe. Taky znám Bruna z Hypnos, legendární Master’s Hammer. Kromě toho si vzpomínám na Tortharry, Pandemia, Spasm, Disfigured Corpse, Malignant Tumour, Godless Truth, Root. Ve své sbírce mám jedno z nejstarších alb DEMENTOR „Kill The Through On Christ” a Forgotten Silence „ Thots”.

Objevíte se někdy také v České republice. Vím, že od vás je to přes celé Polsko, ale co třeba nějaký festival, přijeli byste?

Byli bychom už dávno rádi přijeli do vaší země, ale neznáme nikoho, kdo pořádá hudební festivaly v České republice. Opravdu rádi bychom se příští rok zúčastnili Brutal Assaultu nebo jiného festivalu. Vím, že se jich koná celkem hodně během letních prázdnin. Navzdory nedostatku konexí doufáme, že se to podaří.

Co chystají TRAUMA v nejbližších měsících?

Budeme hrát tolik koncertů, kolik budeme moct a pomalu, ale jistě začneme psát nový album, nicméně to nebude tento rok.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu šílených fanoušků a prodaných cdček.

Díky za podporu a příjemný rozhovor. Prosím poslechněte si novou desku „Karma Obscura”. Dřív nebo později přijedeme do České republiky, takže se uvidíme.

Přeložila Susan.

http://trauma.art.pl/
https://www.facebook.com/TraumaOfficialPage

http://www.youtube.com/user/traumadeath
http://witchinghour.pl/

RECENZE - "Karma Obscura"


Zveřejněno: 02. 02. 2014
Přečteno:
3236 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář