Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

AVENGER – Bohemian Dark Metal LP 2013, Doomentia Records

Skoro dva roky od vydání pátého řadového alba AVENGERU na CD se čekalo na vinylový nosič. Ten vyšel krátce před koncem roku 2013 a zkompletoval tak celou řadovou diskografii kapely na gramodeskách. AVENGER jsou tradicionalisté a vždycky k vinylům tíhli, na deskách jim vyšly i dva demosnímky, kterýmžto počinem odstartovala spolupráce s labelem Doomentia. Ten se postaral i o asfaltovou podobu předchozího alba „Feast Of Anger, Joy Of Despair“, jehož limit vyšel v luxusním balení (gatefold, bonusový sedmipalec) a obal se lišil od CD edice.

LP „Bohemian Dark Metal“ je taky zabalena jinak než CD; přebal lze označit jako černočerný. Ale ona není černá jako černá, logo a název nahrávky jsou vyvedeny lesklou černou barvou, podklad je mírně světlejší a celé to na první pohled splňuje „zadání“ na darkmetalovou grafiku. Zadní strana pak osahuje seznam skladeb a velký bafomet, obdobně jako na titulce jen v černočerné kombinaci. Jednoduché, ale na pohled velmi působivé, v souladu s hudební náplní.

O té už toho bylo napsáno dost při vydání CD, i na Fobii vyšla podle mě trefná recenze, ale přidám i pár svých postřehů. Z desky se během uplynulých dvou let vylouply dva velehity, které se usadily v koncertním programu a které považuju pro AVENGER za signifikantní. Jak „Duševní chirurgie“, tak „Bohemian Dark Metal“ jsou typické avengerovské darkmetalové skladby, které i přes sáhodlouhé stopáže (přes šest a skoro osm minut) ani chvilku nenudí a pozornému posluchači poskytnou nevšední zážitek. „Duševní chirurgie“ má hodně tíživou atmosféru, kterou sice na chvíli zmírní akustická kytara, ale následný výkřik vrací vše do starých kolejí, nebo lépe řečeno do kolejí blackového nářezu; v závěru se skladba „zklidní“, zmelodičtí a dojde na výrazné tympány. „Bohemian Dark Metal“ je hodně chytlavá hymna, i ty ultrarychlé pasáže zdobí parádní melodie, refrén pak dopadá na posluchače jako kladivo, protože jej z hlavy nelze vytěsnit. Hlasy do něj poskytli Franta Štorm, Blackie, Devilish (CULT OF FIRE), Přéma Šíma (dříve AVENGER, dnes IMPURITUM), Branko Panič (BANE) i samotný vydavatel CD a majitel Deathgasm Rcs. Evan March.

Ale ani ostatní skladby nezaostávají a poslech z vinylu odkrývá jednotlivosti, které mi při poslechu z CD nějak unikaly... Jde o řadu drobností, které tvoří prakticky bezchybnou mozaiku, v níž i mluvené intro (i další „schované“ promluvy), efekty (třeba na konci „Duševní chirurgie“, ale nejen tam) a kratší skladby mají své místo; navíc když se člověk ponoří do textů. Z textů totiž mrazí... Jsou plné vnitřních bojů, pochybností, touhy... Nevím, jestli vše chápu tak, jak to Honza myslel, ale přijde mi, že jde o příběh člověka, který je zprvu otrávený vším okolo sebe, ponoří se do vlastního světa a pere se s vnitřními démony, volí únik jinam, přemýšlí o sebevraždě, aby v poslední chvíli (snad) našel nový smysl života.

Zatímco kolegovi příliš nevoní „Umírání životem“, já tu úchvatnou melodii i Blackieho zpěv doslova žeru. A mám to tak vlastně s celou nahrávkou, třeba akustické kytary mi přijdou perfektně zakomponované, potěší tympány, kytarová sóla (to nejšílenější ve „Vstříc dálkám“; jestli je to tedy sólo – úsměv), majestátní varhany („Vítej...“), přepestré bicí... šepoto-recitace v „Hleďme, plamen duše!“ taky krásně zapadá a jako předzvěst závěrečné „Bohemian Dark Metal“ funguje ideálně!

Ještě se vrátím k obalu, respektive k vnitřní příloze. Ta, obdobně jako booklet CD, obsahuje texty jak v originále, tak anglické překlady, za což míří k vydavateli pochvala. Co už mi ale po chuti není, je absence informací o vzniku nahrávky, které na obalu CD jsou. Chybí sestava, která nahrávala, místo i čas nahrávání, což by se jistě na dvojlist vešlo... Mně by to tam pasovalo více než děkovačky a fotky muzikantů, kteří sice v době vydání tvořili live sestavu, ale na nahrávání se nepodíleli... (studiová sestava níže je převzata z bookletu CD). To je ale jediná výtka k jinak parádnímu dílu.

Poděkovat bych měl hlavně Lukášovi Páralovi z Doomentie. Nebýt vinylu, tak hluboko bych se do téhle nahrávky asi nedostal... Moje tehdejší blbost, o to větší radost teď... AVENGER dokonce dokázali na poměrně dlouhý čas odsunout z talíře novou INSANII, na které jsem si celkem rychle vybudoval závislost. Teď je mou aktuální drogou pravý český temno metal!

Seznam skladeb:

Strana A:

  1. Vítej zpátky doma... v krajině smutku a beznaděje
  2. Faleš a apatie
  3. Duševní chirurgie
  4. Vstříc dálkám

Strana B:
  1. Umírání životem
  2. Z jeho krve
  3. Hleďme, pramen duše!
  4. Dark Metal

Čas: cca 38 min.

Sestava ve studiu:
  • Honza Butcher Kapák, Petr Rámus Mecák – all instruments and sounds

Hosté se studiu:
  • Petr Blackie Hošek – vocals, chorals (1, 5), horns / orchestral arangement (5), chorus scream (8)
  • František Štorm – vocals (2), chorus roarrr (8)
  • Devilish – vocals (3, 4), chorus shout (8)
  • Přéma Šíma – chorus shout (8)
  • Evan March – chorus growl (8)
  • Branko Panič – chorus scream & growl (8)

Sestava na pódiích (v prosinci 2013):

  • Honza Kapák – bicí, řev
  • Petr Rámus Mecák – kytara, řev
  • Míra Sinneral Lavička – baskytara
  • Jarda Kremator Pelán – tympány

www.facebook.com/avengercz
www.bandzone.cz/avengerband

www.doomentia.com

ROZHOVOR



Zveřejněno: 20. 01. 2014
Přečteno:
3588 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 01. 2014 11:35 napsal/a immortal
Souhlas
Vše bylo již napsáno a plně souhlasím. Z gramce je to prostě velkolepá nádhera. Na obalu LP mělo bejt upozornění o závislosti a o trvalé přítomnosti tohoto počinu na talíři gramce, jakožto velkého nebezpečí možného poškození této luxusní nahrávky :-)) . Fakt paráda a není co dodat.
20. 01. 2014 19:07 napsal/a Mišina
Avenger
Naprosto luxusní záležitost,kterou považuji za vinylový počin roku 2013(vedle reedice MH).A hrdě se hlásím k vlastnictví kompletní LP edice této fenomenální kapely!
20. 01. 2014 18:38 napsal/a KubaAjz
Dark metal
Vinyl už mám doma i s autogramem mistra Honzy, geniální záležitost. Proč nedát 10/10? tady není slabého místa! Avenger by měli dobývat svět po boku Rotting Christ...
20. 01. 2014 11:52 napsal/a Peťan
Avenger
Výborná recenze a výborná deska. Mám to u plně stejně: \"z CD jen další řadová dobrá deska Avenger\"...z vinylu jsem se posadil na zadek. Temná, ale zároveň svižná deska. Docenil jsem ji, podobně jako Johan, až teď. Nebojím se říct, že Bohemian Dark Metal je nejlepší album co kdy Avenger nahráli. Smekám...