Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

VEDONIST – A Clockwork Chaos CD 2013, Witching Hour Productions

Pozor, pozor, pozor! Povolávám do zbraně všechny pravověrné thrashery a deathaře! Válka za práva rychlých riffů, odsýpajících bicích a třepající basy ještě neskončila. Možná se jednalo jen o zdánlivý klid před bouří, ale k bitvě se schylovalo již dlouho. Nyní je nutné vyrazit na zteč a dát všem protivníkům pořádně do těla. VEDONIST by nám mohli s přehledem dělat velitele. Není to sice ještě na frčky generála, ale jako četaře bych si je dovedl představit. Cítíte to napětí, tu pachuť smrti, před tím, než vyběhneme všichni ze zákopu? Zkontrolujte si svoje nábojnicové pásy, džínové uniformy a do předních kapes si dejte nezbytnou placatici s oblíbeným alkoholem. Uvědomte si, že se právě pohybujete v období, kdy nám všem velely kapely jako DEATH, VADER, SLAYER, SEPULTURA nebo novější „záložáci“ LEGION OF THE DAMNED a HATESPHERE (s těmi jsem si pro sebe našel asi nejvíc styčných bodů). Připraveni? Tak bodáky nasadit, a pokud jste správní old school fanoušci, pojďme do boje! Sirény hlásí poplach!

VEDONIST byli založeni v roce 2002 a od začátku bylo všem jasné, jakým směrem se vydají. Poprvé práskli do koní v roce 2005 albem „Awaking to Immortality“, které bylo po jednom demu a splitku s BRAINWASHED spíše takovým kolem pro rozehřátí. Osobně jsem kapelu zaregistroval až v roce 2008 s jejich zásekem „The World of Reversed Decalogue“, které mi dělávalo několik měsíců společnost za dlouhých zimních večerů. Pak se kapela na dlouhých pět let odmlčela a z hibernace byla probuzena až letos. Bylo také na čase. Ne, že by thrash a death metal zrovna skomíral, ale každá jednotka, která za to umí pořádně vzít, se cení. A tak se letos můžeme pokochat další porcí rychle odsýpající a nahuštěné muziky, která by snad mohla zaujmout nejednoho fanouška výše zmiňovaných stylů. Občas se sice, hlavně díky zpěvu, přejde někam až k metal coru, ale nebojte, není to nic, co by dovedlo jeho odpůrcům zkazit radost. Celá deska „A Clockwork Chaos“ sklízí všude po světě většinou jen samé dobré reakce. Nedivím se, i já jsem časem víceméně podlehl. Ta energie je totiž doslova nakažlivá.

Možná snad jen občasné sklouznutí k určité rutinně, či monotónnímu opakování může být na škodu. To ale zase na druhou stranu může velice dobře působit při živých vystoupeních, tam se příliš nějaké zbytečné preludování moc necení. VEDONIST se nebrání ani melodičtější poloze thrash metalu a tak je deska vcelku přístupná všem, kdo se jen kdy otřeli o tento styl. Osobně bych ocenil více mého oblíbeného death metalu, který je jinak obsažen spíše v jeho snad „gothenburgské“ podobě. Album je tedy velice pestré, dobře se poslouchá, a pokud nehledáte u muziky nic „hlubšího“, mohlo by se vám líbit. Pěkný je i obal desky, za kterým stojí zpěvák Pachu. Zvuk z Hertz studia je klasicky dobrý. Určitě by mi dělalo dobře více špíny a „hnusu“, ale člověk nemůže pokaždé „skákat radostí“. I když je tedy vše na mě poněkud čisté a produkčně „dokonalé“, jako celek cd působí velice příjemně. Na první ligu to sice zatím pořád není, ale v některých momentech se jí VEDONIST nebezpečně přibližují. Bohužel dolů vše trošku sráží velká podobnost jednotlivých songů, kdy ani po dlouhodobějším přehrávání nemám příliš jasno, který je který (smích).

„A Clockwork Chaos“ je bezesporu kvalitním počinem. Určitě si své posluchače najde a myslím, že v některých přehrávačích se bude vyhřívat dlouhou dobu. Osobně sáhnu pro recenzované cd pravděpodobně jen občas. Ne, že by mě něco vyloženě vadilo, kvalita je více než slyšitelná, muzikanti hrají velice dobře, ale přiznám se, že jsem čekal trošku víc. VEDONIST jakoby sice dali do nahrávání úplně vše, ale chybí tomu pověstné něco, co by mě rozsekalo na padrť. Možná ke všemu přistupovali až příliš „akademicky“. To může ale být také jen můj problém. Přeci jen, já raději muziku trošku více „drsněji“ (smích). Přes všechny mé připomínky ale musím nezaujatě ocenit schopnost kapely napsat dobrý song s kvalitní melodií. CD nepostrádá náboj, některé riffy jsou opravdu vynikající. Občas to sice řeže trošku méně, ale i to někdy stačí (smích). Ze sousedního Polska se k nám tak dostala další kapela, která za to tentokrát bere trošku z jiného konce. Album plné zajímavých melodií.

Seznam skladeb:

  1. Visual Echo of Distress
  2. Vulture of War
  3. Little Boy Black
  4. At the Feet of Christ
  5. Tunnel Rat
  6. Sentedced to Atavism
  7. Nhac Do
  8. Internal Bleeding
  9. Delusional Parasitosis


Čas: 40:39

Sestava:

  • Pachu – zpěv
  • Domin – kytara
  • Schroder – bicí
  • Xan – kytara
  • Gerhalt – basa


http://www.facebook.com/Vedonist
http://www.myspace.com/vedonist
http://www.youtube.com/user/VedonistOfficial
http://witchinghour.pl/


Zveřejněno: 22. 04. 2014
Přečteno:
3285 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 04. 2014 15:24 napsal/a pekop
vedonist
Deska je solidní, ale v dnešní neskutečné konkurenci nemá šanci prorazit a uspět.