Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ISACAARUM – Whorecraft CD 2013, MetalGate

Jestli se někdo obával, že přestupem od Čurbyho stáje Obscene Productions k agilnímu vydavatelství MetalGate, jehož ediční plán čítá víceméně konzervativně pojatý metal, se stane tvorba prasáků ISACAARUM snad přístupnější, může své obavy s klidem zapudit. Buďme rádi za tento stav! ISACAARUM jsou totiž neustále tou extrémní kapelou, která má své know-how, a kdo je už pěkných pár let řadí mezi své oblíbené spolky, nemůže být z nového materiálu pojmenovaného „Whorecraft“ zklamaný.

„Whorecraft“ je totiž plná toho, čeho jsme za ta léta u ISACAARUM zvyklí dostávat. Už jen samotné uchopení CD do ruky dává jasně na srozuměnou, že jsou to oni v plné kráse. Po minulém „bílém“ albu se vrací Chymus jakožto dvorní grafik kapely ke své klasice. Další neměnný pořádek jsou názvy a především pak samotné texty skladeb. V době, kdy by už jeden měl pocit, že Chymus řekl vše a  dané téma vyčerpal, vybafne na mě s další úchylárnou, kterou já, jakožto slušný a sexuálně nezkažený občan, musím pak dohledávat na internetu, abych věděl, o čem že je řeč (úsměv).

Léta si na ISACAARUM cením to, co bych jiným kapelám vyčítal. ISACAARUM se totiž drží svého kopýtka, které za ta léta vyleštili do blyštivého stavu. Stačí, když zazní pár tónů, Chymus otevře pusu a každému musí být jasné, že jsou to oni –  ihned identifikovatelní. Zmiňovat v souvislosti s nimi žánr grindcore je sice fér, ale vystačit si pouze s ním bych považoval za urážku toho, co ISACAARUM hrají. Ano, je to divoké, rychlé, oplzlé, úchylné, ale na grindcore to má až moc velkou hloubku, dá se to poslouchat doma a nemusíte u toho držet kelímek s pivem v ruce a tupě třepat hlavou. Může za to velké množství vlivů, které do svého výrazu přimíchávají, aby z toho ve finále vylezla rychlá směs šlágrů, které si s radostí několikrát pustíte a nebudete mít pocit, že skladba číslo dvě je vlastně ta samá jako věc číslo šest. Pěkných pár let je s ISACAARUM spojován black metal, a i když čistou blackárnu tu neuslyšíte, náznaků lze vypozorovat samozřejmě dost. Nejmarkantnější to je v temnotě načichlých „Spermafrost“ a „Whoreshift“. Když potom na úvod v „Queef Corps“ thrashově zahrozí kytara, nemůže to vyloženě překvapit, ale jsou to právě tyto momenty, kterými ISACAARUM svůj standardní a stále kvalitně zahraný nářez oživují. Posluchači pak poslech zpestřují, a i když by někdo mohl tvrdit, že stojí už několik let na tom stejném místě, lze s tímto tvrzením souhlasit, ale za sebe dodávám, že mají neustále jednou nohou nakročeno vpřed. Stačí si vzpomenout na minulé album „Vaseline“ a zakomponování houslí a čistého vokálu Broni Míky. Tentokrát se takového šoku nedostane, ale i německé počítání v „Twat Machine Gun“ nebo závěrečná doom metalová „Cum Together“ dodávají desce tolik potřebného nadhledu a jen potvrzují výše řečené.

ISACAARUM jsou vděčným koncertním artiklem. Díky jim za to. Vnímat ale jejich hudbu jen a pouze jako „tupa tupa“ zábavu mi nepřijde vůči nim spravedlivé. Půlhodinová zběsilá jízda jménem „Whorecraft“ v čele s obscéním kazatelem u mikrofónu a trojicí zvrhlých ministrantů je dalším povedeným výpraskem všem puritánům. Věci se mění z minuty na minutu, ale u ISACAARUM si můžete být jisti, že dostanete další zdařilou desku, která stojí i za domácí poslech.

Seznam skladeb:
  1. Felch Me
  2. Spermafrost
  3. Queef Corps
  4. Born for Porn
  5. Revulver
  6. Whoreshift
  7. Public Enema
  8. Twat Machine Gun
  9. Cum Together
Čas: 30:49

Sestava:
  • Chymus - zpěv
  • F.C. - kytara
  • Jimmy - basa
  • Monthy - bicí

Zveřejněno: 08. 01. 2014
Přečteno:
4302 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 01. 2014 22:56 napsal/a immortal
I Vy škatulkáři...
a kadenci má ta, ta, ta, ta, ta a někdy i víc :-)) Asphyxi ty jsi tomu dal, z té Tvojí škatulky mám záchvat smíchu :-)) . Pravdu má Johan s tím doomem, jelikož to poslouchám doma neb důma, tak to asi bude nejblížší zařazení :-)) . Také by to mohl být working metal nebo spíš industrial, když to poslouchám v práci ne? Mně z toho jebne :-))))))))))) Hlavní je, že je ta fošna fakt dost dobrá.
12. 01. 2014 09:43 napsal/a Venca
Samopal metal
Stresor by celkově měl vydat publikaci, ve které by definoval nové pojmenování stylů. V autě cestou na koncerty se občas nestačíme divit :-))))
11. 01. 2014 21:23 napsal/a F.C.
Co tedy hrajeme . . .???
Za ta léta jsem k naší kapele slyšel nesčetně přirovnání, že hrajeme tohle nebo tamto, ovšem nejblíž to jednoho krásného dne trefil můj kámoš Stresor (jak dnes bubeník DARK ANGELS, NO BELIEVE), který řekl, že je to \"samopal metal\" kvůli Monthyho hře na bicí a myslím si, že to trefil velice přesně . . . Já osobně toto označení velice rád používám :-)
11. 01. 2014 19:47 napsal/a Johan
БУТ
Nene, kalašnikova maj v logu БУТ! :-) Radši to tedy vyřeším, když jsem ten odborník :-) ISA jsou prostě grind/black/death/thrash/doom!
11. 01. 2014 19:45 napsal/a Peťan
Asi jsem jediný,
ale mě to vůbec nebaví. Slyšel jsem tedy jen ty tři vály na bandzone, ale právě mi chybí špína, kterou mám v tomto ranku rád... je to strojový a \"umělý\". Já Isacaarum nikdy moc nemusel (snad jediná kapela z jihu haha), ale to je můj problém :-) Naživo to ale slušně valí a novej matroš asi nebude vyjímkou.