Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

ISACAARUM mají venku novou desku, jejíž vydání zaštítilo nové vydavatelství. Hudebně se ale nic nemění, netřeba se obávat.

Okolo ISACAARUM se toho událo za poslední roky poměrně dost. Vrcholem veškerého snažení je pak nová deska "Whorecraft". Námětů k rozhovoru se ale sešlo více, a i když si vzal za kapelu slovo pouze kytarista Míra, díky jeho vstřícnému přístupu se dozvídáme vše podstané.

Ahoj Míro, tentokrát se scházíme k rozhovoru naštěstí dřív než po šesti letech. Je pravda, že jste minule říkali, že už tak dlouhá pauza nenastane, ale na druhou stranu, že bude nová deska venku po dvou letech, to jsem taky nečekal. Jak to, že to teď šlo takhle rychle? Ustálený bubenický post, dost nápadů v šuplíku... ?

Ahoj Coornelusi. Také mě těší, že s tebou můžu pokecat dřív jak za šest let. Sami jsme nečekali, že další desku uděláme tak rychle. Je fakt, že jsme část nového materiálu měli připravenou, už v období vydávání "Vaseline", třeba songy "Felch Me" nebo "Spermafrost". No a návrat Monthyho na post bubeníka ISACAARUM samozřejmě hudební pohodě v kapele také jenom prospěl. Takže díky všem těmto okolnostem můžeme fans již po dvou letech představit novou desku nesoucí název "Whorecraft".

Pár změn u vás ale v mezičase přece jen proběhlo, když to vezmu popořádku, tak důležitým krokem v chodu kapely je vydavatelství. Opustili jste Čurbyho vody a uvízli v síti MetalGate. Co si od této spolupráce slibujete? A není vám to tak trochu blbé být v téhle stáji a takhle jim kazit renomé, přece jen jste extrémní spolek uchylných bytostí (úsměv)?

Ale vůbec nám to není blbý... právě naopak. Je třeba všem stájovým kapelám MetalGate ukázat, jak se vlastně to umění má dělat (úsměv). Ale teď trochu vážněji. Čurby s Obscene Productions udělal pro ISACAARUM mnohé, jsme mu za to moc vděčni, satanžel v posledních pár letech jsme ani Čurby ani my nevěděli, kam dál spolupráci směrovat, takže asi jediným rozumným východiskem byla pro nás změna vydavatele. S Čurbym jsme se rozloučili v dobrém, jsme i nadále přátelé. Co se týče spolupráce s MetalGate, tak jsme dostali při hledání nového vydavatele tip od jednoho našeho kamaráda (zdravíme Aleše z M.S.), a to oslovit právě MetalGate, resp. to doporučení nás jenom utvrdilo s tom, že to je cesta správným směrem, protože s Ondrou Šmejkalem jsme již delší dobu byli v kontaktu, několikrát ISACAARUM pozval na různé koncerty včetně METALGATE MASSACRE, a věděli jsme, že spolupráce s MG byla vždy výborná... takže jsme ji akorát krapet rozšířili.

Další změnou je proces nahrávání „Whorecraft“. Tentokrát jste zakotvili v Hellsoundu. Co to, že jste se rozhodli jít do profi studia? Minulá „Vaseline“ vznikala napůl v domácích podmínkách, teď jste chtěli výsledný sound posunout někam dál? Jak jste ve finále s výsledkem spokojeni?

Studio HELLSOUND jsme si vybrali z několika důvodů. Zaprvé známe práci H. Kapáka, v poslední době jsme z jeho produkce slyšeli dost výborných nahrávek, líbí se nám jeho přístup k práci ve studiu a také cenová politika studia (platí se za výslednou stopáž nahrávky, nikoliv za dobou strávenou ve studiu = žádný stres pro muzikanty, že přešvihnou stanovený rozpočet pár hodinami strávených ve studiu navíc). Také máme HELLSOUND skoro za rohem, takže vlastně nebylo co řešit. To, že "Vaseline" tenkrát vznikala napůl ve studiu LOCO a napůl u mě doma, bylo dáno okolnostmi. Nebyl moc velký rozpočet na nahrávání a i Rena (zvukař z LOCO) díky svým pracovním povinnostem na nás neměl tolik času, kolik by bylo ve skutečnosti potřeba. O natáčení "Whorecraft" z části u mě doma jsme také uvažovali, tento systém má své nesporné výhody, ale díky mému pracovnímu vytížení (i když bych třeba chtěl) jsme si tentokrát takový luxus nemohli dovolit. Vůbec to ale nevadí, protože v HELLSOUND jsme dosáhli toho, čeho jsme chtěli. H. Kapák  je skutečně mistrem svého oboru a tak jsme to tam za jeho podpory za 9 dní nasekali. Jen příprava před studiem byla trochu náročnější, přece jenom udržet najednou v hlavě všechny kytarové linky, které byly pro "Whorecraft"  použity, mně dalo docela zabrat. Ještě, že existuje chytrý muzikantský software s názvem CUBASE (úsměv).

Míro, ty jakožto známý zvukový a technický kutil sis musel návštěvu u Honzy Kapáka pěkně užívat (úsměv)?

Samozřejmě (úsměv). Dobré technické vybavení by mělo být základem každého studia, v tomto směru se česká studia přiblížila na dost podobnou úroveň k těm zahraničním. Díky digitálnímu pokroku si dnes může různé softwarové programy, které se používají i v těch nejlepších studiích, pořídit kde kdo... Díky tomu se ale také dnes každý, kdo má počítač se zvukovou kartou za 2 tisíce, pasuje do role „zvukaře“. K tomuto řemeslu je však potřeba mít především uši a cit. A naštěstí ty uši a zkušenosti ničím nahradit nelze... To je na tom právě ta sranda, že Honza má ve studiu technické vybavení celkem normální, ale těmi zkušenostmi a sluchem z toho dokáže vyždímat maximum, což nedokáží zvukaři ani v podstatně dražších studiích. To, co jsem mu ale upřímně záviděl. byl kytarový preamp KEMPER. Moc šikovná mašinka. Páni kytaristi budou určitě vědět. Shodou okolností jsme se při natáčení "Whorecraft" spolu domluvili a 2 týdny poté jsem Honzovi jel do HELLSOUND předělával kabeláž mezi nahrávací místností a režií, takže jsem měl možnost se s jeho vybavením seznámit celkem důkladně (úsměv).

Na novince se do vašeho stylu hudby „vetřelo“ nemálo nových vlivů. Zaslechl jsem thrash metal, nechybí black, v poslední skladbě zazní i trochu doomu. Dokonce i malý náznak crustu. Odráží se v tom i to, co posloucháte sami jako posluchači?

Vliv toho, co jako kapela posloucháme, byl na nahrávkách ISACAARUM patrný vždy, "Whorecraft" nevyjímaje. Každý z nás sice preferuje něco drobet jiného, a tak každý z nás tam dá právě to své... za ten black, přiznávám se, mohu já, posledních pár let na něm dost ujíždím, takže je ho v nahrávce z mého pohledu celkem dost. Náznaky thrashe a crustu byly v muzice ISA vždy, akorát trochu schované. To, že tentokrát vylezly trochu více na povrh, bych připsal na konto Monthymu a jeho hře na bicí. "Whorecraft"  není totiž jen o sypačkách, Monthy udělal nahrávku rytmicky dost rozmanitou, všeho tak akorát. A ten doom, to je zase ten náš klasický jeden song „trochu jinde“.

Na „Vaseline“ jste šokovali zařazením houslí a vokálu „Broni“. O něčem podobném jste tentokrát neuvažovali? Nebo vám už i tak přišla „Whorecraft“ dost barevná?

Měli jsme pár zajímavých nápadů, které se na desku nedostaly, nevyšlo to z časové vytíženosti dotčeného hosta a také z různých na to navazujících technických důvodů. Takže si to schováváme na příště. Trochu s odstupem času musíme ale konstatovat, že ta neúčast hosta "Whorecraft" vůbec neuškodila, deska má perfektní atmosféru i tak.

Po minulém „bílém“ albu jste se graficky vrátili k obalu, který je pro vás typičtější. V Chymusovi se zase projevilo jeho zvrhlé já, a muselo ven. Ten papírový přebal tam máte proto, aby se to v Bontonlandu lépe prodávalo (úsměv)?

Je to, jako když otevíráš dárek... také nejdříve sundáš balící papír a pak se raduješ z toho, co je pod ním. Stejně to funguje u té papírové převlečky "Whorecraft" (jejíž design se mimochodem Chymusovi fakt povedl). Je celkem nenápadná a po jejím sejmutí a vyndání vlastního obalu CD se na tebe grafika a tématika "Whorecraft" vybalí v plné kráse a síle. Pak už si stačí jen pustit kotouček a vychutnat si vše dohromady.

Už hodně dlouhou dobu máte stále stejnou koncertní image. Tím pádem, když vás někdo vidí několikrát do roka, prvotní šok s každým koncertem opadá. Je jasné, že se na koncert vždy přimotá někdo, kdo o tom jak vypadáte a co vyvádí Chymus s Jimmym do té doby netušil, a pak na vás kouká s otevřenou pusou, ale přece jen už dnes téměř každý ví, o co jde. Neuvažujete o nějaké změně, nebo si myslíte, že jsou lidi, kteří kdyby vás neviděli na pódiu ve vašich úborech, by byli zklamaní?

Upřímně řečeno, nedokážu si ISACAARUM představit s nějakou zásadně jinou image nebo show. Jako natupírované kravaťáky s bílými košilemi nás fans na pódiu asi těžko kdy uvidí (úsměv). Takže bych to osobně neviděl na zásadní „změnu“, spíše na „rozšíření“ či „posunutí“ někam dál. Je docela úsměvné, že když při "Blowjob Time" dojde na felaci mezi Chymusem a Jimmym, tak lidi pak říkají, to už je ohraný, to už jsme viděli x-krát, a že by to chtělo změnu. No ale nedejbože abychom tuto scénu vynechali (což už se několikrát z časových důvodů opravdu stalo), to pak po koncertě lidi chodili a ptali se, proč nebyla „kuřba“ ??? No a teď si vyber (úsměv). Nicméně máme novou desku, budeme dle toho upravovat koncertní playlist, takže dojde zřejmě i na nějaké změny v choreografii či úpravu koncertních „kostýmů“.

Jste bráni jako grindová kapela. Pohybujete se většinou na koncertních pódiích se spolky z grind scény. Přitom když vezmu v potaz čistě hudební složku, tak jste vůči funny grind kapelám, typu GUTALAX, SPASM atd. někde úplně jinde. Nemrzí vás, že jste někdy házeni do stejného pytle. Myslím to ve smyslu, „jo ISACAARUM to rozjedou, udělaj show“, při tom hudba je u těchto lidí až na druhém místě, což mi přijde ve vašem případě škoda.

Živá produkce jakékoliv kapely je jak o té hudbě, tak o té show. Některé kapely mají víc toho prvního, jiné zas toho druhého, s ISACAARUM se snažíme dávat fans od obojího rovným dílem. Co si každý člověk z toho odnese, to je zcela individuální záležitost, je ale fakt, že hodně lidí si nás cení víc za tu show, než za instrumentální dovednosti. Škatulka grind je nám dávno malá, to víš sám, proto pro nás není problém hrát na jakémkoliv tvrdě-metalovém koncertě a nejenom na hopsavých grindových akcích. Mimochodem v tomto směru pro nás byla velmi zajímavá zkušenost koncert s brněnskou INSANIÍ. Známe se s nimi už dlouho, v minulosti jsme několikrát uvažovali o společném koncertě, chtěli jsme např. INSANII pozvat na 15 let ISACAARUM, to tenkrát z časových důvodů neklaplo, takže se společné hraní povedlo až v prosinci 2010. Kluci z INSANIE měli trochu strach, jak lidi takovouto kombinaci kapel přijmou, dopadlo to ale skvěle a mě osobně se tak splnil jeden malý sen, protože jsem jejich dlouholetý fanoušek (basák Jimmy také).

Co pro vás představuje vlastně koncert a to divadlo s ním spojené? Je to relax, vypnutí po celotýdenním pracovním vytížení, atd.?

Všechno, co jsi napsal... relax, odpočinek, seberealizace, útěk od každodenního stereotypu. Každý muzikant má vnitřní potřebu své „hudební vize“ předávat dál ostatním lidem, už je jedno jestli ve formě hudby, textu nebo nějaké „živější“ prezentace. Jak už jsem psal výše, snažíme se skloubit rovnoměrně vše zmíněné

Věc, kterou u vás žalostně postrádám, je vinyl. V dnešní době, kdy má desku každej druhej Lojza, se kapela vašeho formátu nemůže pochlubit svojí LP deskou. Obzvlášť tebe, Míro, to musí jakožto milovníka tohoto formátu štvát. Je něco v tomto směru v plánu? A je to čistě otázka financí, nebo je tam ještě nějaké "ale"?

No to víš, že mě to šve!! V minulosti nebyla ze strany vydavatele snaha LP realizovat, doba tenkrát vinylům ještě tolik nepřála. Teď je však úplně jiná situace, proto nechceme u "Whorecraft" už nic ponechat náhodě a intenzivně na vydání LP pracujeme. Doba vinylům opravdu přeje a i v kapele jsme se shodli, že "Whorecraft" si to vyloženě zaslouží. Ta finanční stránka je ale samozřejmě dost zásadní.

V lednu plánujete dva křty. Jeden na domácí půdě v ČB, druhý v Praze. Bude nějaké překvapení, nebo se bude jednat o standardní koncert?

V obou případech, jak 17.ledna v Českých Budějovicích v klubu Velbloud, tak 18. ledna v Praze v klubu Exit-Us o zcela standardní koncert určitě nepůjde, jelikož se jedná o křest CD, tak playlist bude tomu uzpůsoben a bude se hrát z větší části právě z nové desky. Ale kultovní songy jako "Cumshot Combat", "Teenage Cunt Powerplay" či "Cock Control" také určitě zazní. Větší koncertní překvapení ale pro fans chystáme realizovat až koncem roku 2014, protože budeme s ISACAARUM slavit 20 let... Dvacet... Dvacet... Ty we, to snad ani není možný, že už jsme fakt tak starý ??!!... (smích)

V prosinci jste si odskočili na akci do Holandska. Jak výlet proběhl, co samotný koncert, a kolik jste odtamtud přivezli svým blízkým dárků k vánocům (úsměv)?

Akce samotná byla výborná, The Willemen v Arnhemu je pěkný klub, pěkné zázemí, starostliví organizátoři, dostalo se nám vřelého přijetí od fans i od ostatních kapel (holandští KLONT!! a němečtí BY BRUTE FORCE). V Holandsku jsme nehráli přes 7 let. Přímo v Arnhemu jsme pak naposledy byli před 9 lety v rámci PUSSY OFF-ROAD TOUR s americkým WACO JESUS. Ovšem další okolnosti tohoto výletu už nám moc nepřály. Původně jsme měli hrát víkendový dvoják, druhý sobotní koncert měl být nejdříve kousek za Rotterdamem, pak byl přesunut do Gentu do Belgie, ovšem dotčený „organizátor“ nakonec druhou akci cca týden před uskutečněním bez náhrady zrušil (bůh ví, jestli jí vůbec měl nějak domluvenou). Sehnat za týden náhradní koncert bylo pro nás už nereálné, takže jsme si udělali do Holandska výlet 1869 km pouze na jednu sólo akci. To by celkem ještě šlo, jsme zvyklý jezdit delší vzdálenosti, německé dálnice jsou v tomto směru bezproblémové, ne jak náš tankodrom D1, v Německu šlápneš na pedál a valíš... Horší to bylo s počasím, protože blbější den (pátek 6.12.) jsme si na cestu fakt vybrat nemohli. Hned jak jsme vyrazili z ČB, chytla nás sněhová vánice, po cestě jsme potkávali jedno auto ve stoce za druhým, chvílemi silnice vypadala jak jedna velká sněhová kuželková dráha, po které se právě prohnala koule ve formě pravého nordic stormu, prostě nefalšované studené blackmetalové peklo. O pár desítek kilometrů dál nás pak čekal namrzající déšť a ledová klouzačka, ač jsme optimisti, jednu chvíli jsme opravdu mysleli, že nedojedeme ani do Plzně, natož do Holandska. Ještě mohlo začít padat hnědé z nebe a nemělo by to chybu... Naštěstí se počasí směrem k německým hranicím umoudřilo, takže jsme nakonec těch 900 km a pár drobných do Arhnemu ten den zvládli vcelku bez větších problémů. Kolem Oberhausenu jsme ještě chytli 17kilometrovou kolonu aut, ale to už byla jen taková drobná nuance... Druhý den po koncertě jsme samozřejmě nelenili a vyrazili jsme do města, bylo na co koukat, předvánoční ruch byl v Arnhemu v plném proudu, v centru byly předvánoční selské trhy, tak jsme něco okoštovali holandského sýra a koupili nějaké ty drobnosti rodinám. Celkově hodnotíme i přes všechny nepříjemnosti tento výlet velmi kladně.

Díky za tvůj čas a jestli chceš říct něco na závěr, je to tvoje.

Děkujeme všem našim fanouškům za neutuchající přízeň a podporu a věříme, že se jí budeme těšit i nadále. Děkujeme také tobě Coornelusi za rozhovor a přejeme vašemu zinu FOBIA mnoho a mnoho úspěchů.

http://bandzone.cz/isacaarum

https://www.facebook.com/ISACAARUM


Zveřejněno: 12. 01. 2014
Přečteno:
3659 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 01. 2014 21:54 napsal/a F.C.
Brutal párty
Už aby byla . . . :-)
13. 01. 2014 23:19 napsal/a immortal
Díky
Pánové díky za parádní rozhovor. Edit uděláme na Brutalpárty ne?