Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

PANYCHIDA, AVENGER, ASGARD, GATE OF ILLUSIONS

Pátek 27. prosince byl dnem posledního letošního koncertu, na který jsem se chystal vyrazit. V plzeňském Parlamentu připravila plzeňská PANYCHIDA křest své třetí řadové desky „Grief for an Idol“, jako hosté původně měla vystoupit trojice AVENGER, ASGARD a LLYR. Poslední jmenovaní však bohužel na poslední chvíli museli koncert odříci kvůli nemoci bubeníka. Možnost za LLYR zaskočit jsme dostali s GATE OF ILLUSIONS.

Do Parlamentu už chvíli po šesté začali vstupovat první návštěvníci, a tak když jsme ve čtvrt na osm začínali, bylo už pěkných pár desítek lidí na místě. Což nám dosti přidalo na nervozitě (úsměv). Tentokrát jsme vystoupili z důvodu absence baskytaristy pouze ve třech. Před koncertem bylo dost času vše pořádně nazvučit, na pódiu jsme tak měli zvuk výborný a dle ohlasů i před pódiem bylo vše dobře slyšitelné. No, tím spíše bylo slyšitelných také těch milion chyb, které jsme vyplodili. (smích) Přehráli jsme všechny čtyři skladby z nedávno vydaného debutového EP + další čtyři a vešli jsme se akorát do pětatřicetiminutového času, který nám byl přidělen. Moc děkujeme za podporu a příjemný ohlas, prodalo se i několik EP, takže velká spokojenost. PANYCHIDĚ děkujeme za pozvání na tuto super akci!

Po nás to rozbalili brněnští ASGARD. Přiznám se, že nová deska „Eleonora: Odhalení jinotaje“ mne příliš nevzala a hudebně jdou ASGARD trochu mimo mne. Více mne bavil třeba debutový počin „Monte Liliorum“ kytaristy Pačessa. Naživo měly ale nové skladby přeci jen o dost více energie a ač mi ke konci set přišel už trochu monotónní a jednotvárný, nemůžu kapele upřít zápal pro věc. Nenechávají se rozhodit různými nechvalnými komentáři na internetu a podobně a hrají to, co je baví, a stojí si za tím. Tak by to i mělo být.

Na AVENGER se těším vždy a všude. Letos už poněkolikáté dorazili Jihočeši do Plzně, tentokrát však bylo vystoupení o mnoho odlišné od předchozích. Za bicí totiž po letech znovu usedl Honza Kapák a zhostil se té náročné úlohy – skloubit bicí a zpěv. A zhostil se jí náramně. Bylo skvělé znovu po nějaké době AVENGER slyšet s živými bicími. Z playbacku tedy byla tentokrát puštěna Honzova kytara. Kdyby byla ta Rámusova trochu více nahlas, stejně tak jeho mikrofon, a o něco více slyšitelné Jardovy tympány, mohl bych říci, že AVENGER byli nazvučení naprosto dokonale! Ten zvuk totiž jinak naprosto zabíjel! Bylo to asi jedno z nejlepších vystoupení AVENGER, které jsem dosud viděl a slyšel. Zazněly palby jako „Zlo, nenávist, válka“, „Godless“, „Před bouří“, „Rituál hněvu“, „Vstříc dálkám“ nebo „Duševní chirurgie“. Nemám, co dodat, koncert AVENGER jsem si užil naplno a v páteční večer u mne čtveřice vyhrála.

PANYCHIDA uspořádala tento koncert na podporu nově vydaného počinu „Grief for an Idol“. V Parlamentu byla první možnost si novinku zakoupit ve fyzické podobě a také byl naplánován její křest. Za bicími zůstal sedět Honza K., Sinneral pouze vyměnil basu za kytaru. Před pódiem bylo narváno ještě před tím, než koncert vůbec stihl začít. PANYCHIDA začala skladbou „Minnestund“, kterou na studiovce nazpíval V’gandr (HELHEIM, TAAKE), zde si ji však střihl Vlčák. Po klasice „Running out of Rules“ z debutu „Paganized“ a zářezu „Three Pillars“ z loňského EP „Woodland Journey“ se dostalo na očekávaný křest, který provedli Míra Horejsek a Paramba z kapely ASGARD. Aby kapela na křest navázala, následovaly další dvě skladby z „Grief for an Idol“ („Wayfarer’s Awakening“ a „The Great Dance of Dionysus“), poté již plzeňská pětice čerpala z alb předchozích. Oproti AVENGER byl trochu přeřvaný zvuk a ne všechny kytarové melodie, které jinak zdobí hudbu PANYCHIDY, úplně vynikly. To však jistě nevadilo množství pařících fanoušků, kteří od nějaké poloviny setu rozpoutali totální inferno před pódiem. V Plzni se prostě umí odvázat! (úsměv)

Setlist PANYCHIDA:
  1. Minnestund
  2. Running out of Rules
  3. Three Pillars

    Křest "Grief for an Idol"

  4. Wayfarer's Awakening
  5. The Great Dance of Dionysus
  6. Pageant of the Eternal Ones
  7. Red Moon Rising (The Drink Offering)
  8. Ryhope
  9. The Story (...of a Murderer)

Po všech stránkách vydařená akce, Parlament byl narvaný a jak kapely, tak příznivci byli spokojení. PANYCHIDA už má v Plzni pevnou fanouškovskou základnu, která vždy kapelu dojde podpořit a vytvoří jí fantastickou atmosféru. A myslím, že s novým albem se bude základna rozšiřovat geometrickou řadou.

Fotky: Kabrio, Oskar999

Celý fotoreport


Zveřejněno: 30. 12. 2013
Přečteno:
3587 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář