Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

O dosavadní, již patnáctileté existenci kapely THE WITCH z Třemošné u Plzně, jsem si povídal s jejím zakladatelem a leaderem Michalem Tomanem, alias VogelGreifem.

THE WITCH sice působí na metalové scéně již dlouhých 15 roků, přesto předpokládám, že mimo rodné Plzeňsko bude spousta lidí, kteří se s kapelou dosud neměli možnost seznámit. Můžeš tudíž na úvod říci alespoň pár vět o vaší dosavadní historii?

Buď zdráv! Skupina THE WITCH funguje od léta 1999, hrajeme primitivní muziku (zaškatulkoval bych to jako black’n‘ roll s příměsí crust/punku) bez nějaké invence, originality nebo ambicí. Prostě nás baví si hlavně pro vlastní potěšení občas udělat randál. Byl bych rád, kdyby to každý takto bral, že styl muziky, co produkujeme, děláme proto, že nás to takto baví a tak to chceme. Necítíme se být a ani nejsme součástí nějaké scény, vše si děláme po svém a upřímně. Ovšem otázkou také je, zda by naše technické schopnosti stačily na něco hudebně sofistikovanějšího. Museli bychom na sobě určitě daleko více pracovat a více všemu obětovat, což se nám, upřímně řečeno, ani moc nechce. THE WITCH je pro nás jen jeden z dalších několika koníčků.

Za těch 15 let jsme si prošli určitým vývojem – od počátečního totálního neumětelství, přes pár ambiciózních a zapálených let, až po dnešní pohodu. Nemá cenu tady vyjmenovávat všechny členy kapely za ty roky, ale zmínil bych určitě alespoň kytaristu Štembuse (dnes BRUTALLY DECEASED, OCTAGONE) a basáka Sira (LLYR, NEUROTIC MACHINERY). Ať už byl v sestavě jeden nebo druhý, považuju to za nejlepší etapu THE WITCH. V současné době jsme v kapele pouze dva - já (vokál, basa, kytara a programování) a Major (kytara). Nikdy jsme nevydali (a zřejmě ani nevydáme) nějaký oficiální nosič, vydáváme jen dema točená „doma na koleni“, s garážovým zvukem. Přehlednou demografii a další info o kapele najdete na www.bandzone.cz/thewitch.

Přesto, že veřejně deklamujete, že THE WITCH jsou projektem bez jakýchkoliv ambicí, tak si osobně myslím, že kdokoliv se něčemu věnuje, ať už se třeba jedná konkrétně právě o muziku nebo i cokoliv jiného, snaží se vždy dosáhnout nějakého cíle. Takže jestli Ti dobře rozumím, u vás je tou danou metou právě zmiňovaná zábava, která vás naprosto naplňuje. (úsměv)

Máš naprostou pravdu. Já bych to řekl asi takto. Například máš spoustu amatérských fotbalistů, a ne každej hraje divizi. Jsou i Ti, co kopou jen pro žízeň a zábavu okresní přebor a jsou spokojený. A THE WITCH je právě ten okresní přebor. Dřív jsem sportoval na celkem slušné úrovni, takže dosahování cílů mám už za sebou. Teď se muzikou, ale i dalšíma koníčkama (jízda na kole, tůry po horách) chci hlavně bavit a ne se honit za nějakou metou. Taky už mi není 20. (smích)

Pod původním názvem WITCHCRAFT jste před lety začínali v podstatě jako blackmetalová parta. Proč jste se rozhodli vydat právě tímto směrem a byly tenkrát nějaké kapely, které vás ve vašem zaměření vyloženě ovlivnily?

Když jsem THE WITCH v létě 1999 dával dohromady, hltal jsem (nejen) black metal a vše okolo a chtěl taky řezat do kytar a dělat rámus ve stylu BATHORY, BURZUM, IMMORTAL nebo MASTER’S HAMMER. Navíc jsem si naivně myslel, že hrát black metal bude něco strašně jednoduchýho. To jsem se ale šeredně přepočítal, protože jsme v začátcích neuměli absolutně nic a výsledkem byl strašnej chaos, kterej s black metalem moc společnýho neměl, vlastně to nemělo nic společnýho ani s hudbou, jako takovovu. (smích) Až po rozpadu první sestavy THE WITCH jsem na sobě zapracoval a naučil se trošku hrát, především hlavně alespoň držet rytmus.

Říkají Ti dnes třeba ještě něco veličiny českého black metalu, jakými byly především na přelomu 80. a 90. let minulého století kapely jako ROOT, TÖRR, FATA MORGANA nebo MASTER’S HAMMER? Sleduješ jejich tvorbu i v současnosti?

Já na kapelách, co jsi jmenoval, vlastně vyrůstal, kromě FATY, tu jsem nikdy moc nemusel, třeba MASTER’S HAMMER jsou pro mě pořád v ČR číslo jedna a jejich tvorbu sleduju (stejně jako například DEBUSTROL). Co se týče TÖRR a ROOT - mám rád jejich tvorbu z první poloviny 90. let, ale dnes už je moc nesleduju. Někdy kolem roku 1992 jsem poslouchal TUBLATANKU a KREYSON, pak mi ale bratranec nahrál KRYPTOR a Maťo Ďurinda letěl do koše. (smích) Takže ta česká porevoluční metalová scéna mě hodně ovlivnila, asi i víc než ta zahraniční, protože v té době jsem z ciziny znal asi tak jenom HELLOWEEN a METALLICU. Proto taky hrajeme s THE WITCH old school, jelikož nás nejvíc ovlivnily právě kapely ze začátku 90. let a chtěli jsme dělat něco podobnýho bez ohledu na to, jestli je rok 1992, 1999 nebo 2012. 

Momentálně váš styl označuješ jako kombinaci blacku, crustu a punku. V čem je pro Tebe osobně kouzlo tohoto spojení?

To, co vytváříme, jde prostě z nás, od srdce a baví nás to. Víc v tom nehledej.

V průběhu let se, z řekněme klasického složení (2 kytary, basa, bicí) kapely, stal pouze dvoučlenný (a jeden čas i one man) band. V čem vidíš hlavní problém (jestli to tedy vůbec považuješ za problém) toho, že se nepodařilo udržet THE WITCH v kompletním personálním obsazení?

Problém v tom nevidím, navíc to vypadá, že alespoň na koncerty budeme mít zase po letech živýho basáka, jinak si my dva a bicí automat vystačíme. Na dema stejně basu nahrávám já, takže to neřešíme. Ono taky ne každýmu vyhovoval a vyhovuje náš přístup a pohled na věc.

V úvodní odpovědi zmiňuješ, že hrajete muziku, na kterou vaše schopnosti stačí. Zároveň se ale čtenáři můžou dozvědět, že kapelou v minulosti prošli třeba Sir nebo Štembus, kteří později zakotvili ve známějších spolcích, tvořících, dalo by se říct, malinko složitější hudbu. Má to znamenat, že pracanti odešli za lepším a lenoši spokojení s jednoduchou muzikou zůstali v THE WITCH? (úsměv)

Dá se to tak říct, já bych to zase přirovnal k fotbalu. Přece nebudeš celej život kopat někde v Příbrami, když přijde nabídka z Bayernu Mnichov a ty na to budeš mít. (smích) Konkrétně třeba Sirovi a Štembusovi jsme v posunu za lepším nikdy nebránili a jsem rád, že je to, co dělají, baví a přeju jim úspěch. THE WITCH je vlastně taková přestupní stanice. Neskromně mě těší, že i na jejich úspěchu mám s THE WITCH taky trošičku podíl. (smích)

Vaše koncertní aktivity jsou hodně omezené. Co je tím hlavním důvodem, že četnost vystoupení není větší? Je zádrhel ve složení kapely, nebo jen prostě není dostatek příležitostí, chuti a času?

Jelikož jsme kapela nepříliš známá, líná a ne tak hudebně na výši, jako třeba jiné skupiny, je logické, že těch příležitostí a nabídek na hraní není tolik. Většinou odehrajeme tak 2 - 3 akce do roka. Hlavně přes zimu, v létě se věnujeme jiným aktivitám. Ale kdyby akcí za rok bylo třeba 5 - 6, bylo by to ideální. Na nějaké větší množství by ale nebyl čas ani chuť.

Možná hloupý dotaz, ale třeba se najdou i lidé, kteří si budou klást otázku, jak že to vlastně vypadá vystoupení metalové kapely o dvou lidech? (úsměv) A je tahle věc pro vás spíše handicapem nebo výhodou?

Vypadá to vlastně úplně normálně, navíc většinou hrajeme v malých klubech s malým pódiem, tak se tam aspoň nemačkáme. (smích) Naprogramované bicí pouštíme od zvukaře z CD nebo flešky. Basu neřešíme, těch pár akcí jsme dali bez basy (co odešel Sir, rok 2009, jsme zas tak aktivní nebyli) a nikomu to absolutně nevadilo.

Když už někde hrajete, jedná se většinou o akce v Plzni nebo blízkém okolí, tedy v podstatě na domácí půdě. Ale co kdyby vás třeba někdo chtěl pozvat mimo Plzeňský kraj, přijeli byste? Máte stanovené nějaké podmínky nebo jen prostě hodíte kytary do futrálů a jdete na to? (úsměv)

Hrajeme většinou maximálně za cesťák, ale vše je o domluvě, takže se nebráníme ničemu a je nám jedno kde hrajeme (ale měla by to být akce zaměřená na metal, potažmo jinou tvrdou hudbu). I když třeba na Moravu nebo Slovensko už by se mi moc nechtělo, je to přeci jen daleko. (smích) Jedině to tam snad spojit s nějakým aktivním víkendem, něco zažít, poznat, abychom takovou dálku nejeli jen na koncert.

Který z vašich dosavadních koncertů v Tobě zanechal největší dojmy a vyzdvihl bys ho tím pádem jako nejvydařenější?

Za povedenou akci považuju tu, kde máme (hlavně na pódiu) super zvuk, přijde pár lidí si zařádit, a uděláme minimum hráčských chyb. Z tohoto pohledu se nejvydařenější akce odehrála v roce 2011, na křtu EP skupiny PANYCHIDA. Tam jsem byl opravdu se vším na 100 % spokojen. Náš hlavní a asi jediný kapelní cíl je hrát sice jednoduše, ale přesně a bez chyb.

Za svou existenci už jste si zahráli s různými partami, je nějaká, se kterou hrajete nejraději a na jejíž nabídku na společnou akci se vyloženě těšíte?

Nejraději hrajeme (nebo bychom rádi hráli) s kapelama z Plzně, ve kterých máme kamarády – SORATH, PANYCHIDA, 1000 BOMBS, OCTAGONE, LLYR…, všechny je tímto zdravím!

Od živého hraní přejděme k tomu studiovému. Na svém kontě máte poměrně dost různých nahrávek, které vznikají v domácích podmínkách. Co je pro vás stěžejním důvodem pro zvolený postup zaznamenávání skladeb? Je to úspora peněz, maximální svoboda dělat si, co uznám za vhodné, případně nějaké další příčiny, mezi kterými může být i to, že vám to takhle prostě stačí?

Hlavním důvodem bude to, že zase tolik lidí si naše nahrávky nepořídí, takže nám to opravdu takhle stačí. Navíc k THE WITCH už z podstaty prostě ten garážovej, dřevní zvuk patří. Je to totální underground. Samozřejmě je tam i úspora, ale hlavně času (peníze jsem do toho přeci jen nějaký vrazit musel), možnost nahrát si demo, když se to zrovna hodí mně a mám chuť něco nahrát. Navíc v dnešní době není až takový problém si sehnat nějaký základní software a hardware k nahrávání doma. Před deseti lety to bylo daleko nedostupnější a dražší. Když si vzpomenu v jakých podmínkách a za jakého úsilí vznikalo demo „Trimuf“ v letech 2004 – 2005, a jaký byl potom výsledek (průser), jsem rád, že je rok 2014 a jaké jsou dnes možnosti.

Máte například při natáčení někoho, kdo vám dodá ten mnohdy pro kapelu potřebný pohled zvenčí nebo vyznění nahrávek necháváte jenom vyloženě na svých pocitech?

Většinou to posílám na ukázku Sirovi, řekne mi k tomu třeba občas pár postřehů, ale nakonec si to stejně většinou udělám podle sebe. Ovšem jeho názory beru a vnímám, má cit a pochopení pro náš punkový feeling. Nemohu to konzultovat s někým, kdo by nám sice právem vyčetl jednoduchost a špinavý zvuk, když ale právě o to nám jde.

Prakticky totožný způsob, jako při tvorbě demáčů, volíte i při jejich distribuci, to znamená, udělej si sám. Jestli se nepletu, pořízený materiál šíříte volně po netu v podobě MP3, kdo má zájem o fyzický nosič, můžete dostat vypálené CD. Je pro vás tenhle způsob opravdu dostačující, nebo se jedná jen o východisko z nouze? Vážně jste nikdy neuvažovali nad tím vytvořit regulérní placku, tedy lisované CD, s kompletním bookletem, případně pro vydání oslovit nějakou alespoň menší firmu?

Na tohle jsem vlastně odpověděl dvě otázky zpátky. O regulérním nosiči jsme ani neuvažovali, navíc nám to Štembus zakázal, protože jak správně řekl, THE WITCH je kapela dem. (smích) Nikdy jsme nikoho ani neoslovovali, jsme soudný, a víme, že by asi nebyl zájem. Tenhle DIY přístup nám maximálně vyhovuje a nebudeme na tom do budoucna asi nic měnit. Navíc v dohledné době ani neplánuji další nahrávání. Došly nápady.

Otázka trochu na tělo (úsměv), jak velký je mezi fanoušky zájem o nahrávky THE WITCH?

Pár zoufalců, co si to pořídí, se vždycky najde. (smích)

Ty sám jsi prakticky stoprocentním autorem skladeb kapely. Zajímalo by mě, v jakém rozpoložení nejraději tvoříš a z čeho čerpáš inspiraci při komponování songů, ať už se jedná o jejich textovou či hudební náplň?

Žádné zvláštní rozpoložení typu procházka nočním lesem nepotřebuju. Vezmu občas do ruky kytaru, a buď mě něco napadne, nebo taky ne. Inspiraci ohledně hudební složky získávám poslechem oblíbených kapel a ohledně textové složky tím, co mě vadí v okolním světě (hlavně tedy věci jako je pokrytectví, přetvářka, pozérství, pomluvy, atd…).

Možná by bylo dobré zmínit, že vaše texty jsou v mateřském jazyce. Proč jste se tak rozhodli?

Jsme Češi, tak zpíváme česky. Kdybychom byli Angličani, zpíváme anglicky, kdyby Bulhaři, tak bulharsky. Mám rád, když kapely zpívají svojí rodnou řečí. V češtině daleko lépe vyjádřím své pocity a postoje.

Na svém kontě máte docela pěknou řádku klipů. Pověz nám něco o tom, jak jednotlivá videa tvoříte, s kým na nich spolupracuje a další podrobnosti, týkající se jejich vzniku.

Natáčení klipů nás baví, pokaždý si užijeme moře srandy. Vlastním kameru a rád něco natáčím. Na natáčení klipu pozveme vždy dost kamarádů (někdo hraje, někdo točí, někdo jen kybicuje), vytvoříme „štáb“ a experimentujeme, jak by co mělo být. Víc hlav, víc nápadů a podnětů. Nějaký základní „scénář“ si připravíme dopředu a na místě přidáváme různé vychytávky a nápady. Na cca dvouminutový klip uděláme pokaždý cca 30 minut záběrů a já to pak doma dám do kupy a sestříhám.

Na 7. února 2014 je do plzeňského klubu Parlament naplánovaný výroční koncert k 15 letům existence skupiny. U renomovaných umělců jsou tyhle oslavné akce plné různých překvapení, takže se zeptám, co v tomhle ohledu chystají THE WITCH? Bude nějaká pyroshow, odhalené tanečnice na podiu (smích), nebo alespoň účast některých bývalých členů?

Nic výjimečného nechystáme, žádnou show, žádné proslovy atd.. Asi jen jedno překvapení (jak jsem již naznačil s live basákem). Přijďte a uvidíte.

15 let je už docela dlouhá doba, myslíš si, že Tě bude tahle muzika bavit ještě za dalších 15 roků a THE WITCH v roce 2029 oslaví třicetileté výročí? (smích)

Vzhledem k tomu, že mi v roce 2029 bude skoro 50, tak fakt nevím. Ale možné je všechno. Zatím nás to baví a končit nehodláme.

Vyjma práce v domovské partě jsi v minulých letech dělal i na svém vlastním projektu, nazvaném VOGELGREIF, kde ses plánoval prezentovat trochu jinou muzikou i textovou složkou. Nakonec z toho ale nic moc nevzniklo a projekt byl uložen k ledu. Co bylo hlavní příčinou ukončení prací na tomhle materiálu?

VOGELGREIF měl být projekt na bázi epických alb BATHORY, s texty o Šumavě, kterou mám moc rád. Natočil jsem dva songy, ale nesehnal jsem vhodného vokalistu, tak jsem to nařval sám. Pak jsem VG uložil k ledu a asi to tak zůstane. Nápady, co jsem měl pro VG, jsem pak v pozměněné verzi použil pro THE WITCH. Byl to jen takový pokus, věnovat se skladatelsky hodlám už jen THE WITCH.

Z mé strany je to všechno, na závěr bych už Ti jen rád poděkoval za rozhovor a popřál hodně zdaru do další práce.

Já děkuji za prostor a Tobě i Fobii přeji hodně zdaru a úspěchů.

www.bandzone.cz/thewitch

videa:

"Škodná"
"Chčiju na Tvůj hrob"
"Rakovina mozku"
"Volání rodu"

Zveřejněno: 26. 01. 2014
Přečteno:
4005 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář