Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

20.12.2013, České Budějovice - Mighty bar Velbloud

Pohled první: Aphyx

Na náměstí umírají kapři, všichni propadají předvánoční panice v nejdelších nocích roku a vedle na baráku leze zase ten hnusný americký strejda Santa Klaus. Sedím doma a přemýšlím, rekapituluji letošní rok, co se týká mé návštěvy koncertů. S hrůzou zjišťuji, že v mém soukromém setlistu chybí oblíbení HYPNOS. Prohledávám v databázi koncertů, kde nejblíže bych je mohl ještě do konce roku vidět a jako jediné vhodné datum a místo připadá na České Budějovice. Zamítám ihned kvůli svému slabšímu zraku a nemožnosti dát si pivo cestu autem a volím dvouhodinový zážitek s Českými dráhami. Obrněn trpělivostí a se sbalenou svačinou usedám do přistavených vagónů a nasazuji sluchátka plná letošního death metalu. Kolem mě dozadu utíkají stromy a do uší mi buší noví MASTER, IMMOLATION, DEEDS OF FLESH, HAIL OF BULLETS, DEICIDE a samozřejmě HYPNOS s KRABATHOR. Inu, dobrá společnost, říkal jsem si. Death metalová inspekce v jižních Čechách mohla začít (smích).

Na nádraží v Budějovicích na mě čekají další členové naší úderné skupiny Míra a KubaAjz s Mařenkou. Jdeme hned na nejedno pivo do Horor baru. Po chvíli zjišťuji, že mi je celé vánoční šílenství na chvilku zase u zadnice a propadám vášnivé i obohacující diskuzi o tom, proč jsem vlastně také přijel. O našem milém death/thrash/heavy metalu. Musím zde rovnou poděkovat za velmi příjemnou společnost. Bylo mi opět ctí, přátelé! Ještěže jsem se přemluvil a vyrazil, bylo to super i díky vám.

Mighty bar Velbloud jsem navštívil poprvé v životě a líbilo se mi tam. Příjemná obsluha. Jen ta lahvová Plzeň nemusela dojít. Mé výhrady vůči Budvaru zůstávají stále stejné (smích). Se zvukem jsem byl během celého večera až na drobnosti spokojen.

THE AGONY jsou pražská hard rocková kapela složená ze samých pohledných děvčat. Abych se přiznal, tak podobně laděnou smečku jsem neslyšel už opravdu hodně dlouho. Většinou se pohybuji mezi samými hudebními „zvířaty“ a jejich pro mě jednoduchý, poměrně neostrý rock´n´roll mě příliš nezaujal. Teď nemyslím, že by holky hrály nějak špatně, to zase ne. Jen jde o ten styl muziky, která už tolik let leží mimo mě, že jsem se nedovedl příliš soustředit. Možná k tomu přispělo i to, že dívčích kapel tolik není, nevím, ale já nějak nemám moc rád ženské hlasy v muzice (i když zde to bylo vcelku dobré). Každopádně jsem si poslechl pár songů a raději se soustředil na pěnivý mok. Přeci jen, v hard rocku už mám svá slavná jména, která mám rád a ty u mě už asi nikdo nepřekoná. THE AGONY mě neurazili, ani nenadchli. 

MATER MONSTIFERA hrála jako druhá. Tahle kapela jde díky svému „jemnějšímu“ black metalovému zaměření také více méně mimo moje hudební zaměření. Zde se ale oproti předchozí dívčí smečce alespoň trošku přitvrdilo a já jsem se pokoušel hledat v jejich symfonickém black metalu kousky pro sebe. Něco málo bych si vyzobal, to nepopírám. Dokonce bych řekl, že takhle naživo to nebylo vůbec špatné. Snažím se k muzice přistupovat pozitivně a pouštím si kolikrát rád k tělu i záležitosti, které by mě jinak doma ani nenapadlo poslouchat (zkrátka není čas), a i když u toho mnohokrát bývá přítomen démon alkohol, většinou si to užiji. MATER MONSTIFERA musí být určitě koncertní jistotou pro milovníky „přívětivějšího“ black metalu. Pro ně to jistě bylo velmi dobré vystoupení. Já bych ocenil více ostřejšího koření, ale to víte, starého deathaře novým kouskům nenaučíte (smích). Verdikt je z mé strany jednoznačný. Pěkné vystoupení, které šlo opět mimo mě.

HYPNOS jsou death metalová ikona, kult, kapela, která je už trošku jiná liga než dvě předchozí smečky. Jejich někdejší návrat byl pro mě velmi radostnou událostí. Od té doby jsem je viděl několikrát a pokaždé mi přišlo, že jsou více sehraní, silnější, zuřivější a že si to víc užívají. Baví mě v jejich death metalu ta černá aura, která se v jednotlivých skladbách vznáší všude kolem. HYPNOS se stali mojí srdcovou kapelou již v dobách svých začátků a přijel jsem vlastně jen na ně. A jak vypadlo budějovické vystoupení? První dva songy nebyl příliš slyšet utopený bubeník, ale jinak se jednalo o klasické inferno Made in HYPNOS. Hrálo se rychle, energicky a celé vystoupení nepostrádalo náležitý náboj. A já jsem jejich muzice opět zcela propadl. Chvílemi jsem zapomínal fotit a málem jsem si ukroutil palici (smích). HYPNOS mě vzali, vyždímali, zmuchlali a na konci vyhodili totálně vyčerpaného. Bylo to hodně divoké a já si tenhle temně „šílený“ set náležitě užil. Skvělé!

Co se týká organizace, tak vše probíhalo jako po másle. Chtěl jsem původně „machrovat“, že jsem přijel „až z Plzně“. Jenže mi vytřel zrak kolega, který dorazil z Ostravy, a dva kluci, kteří si udělali výlet z Jihlavy. Samotní budějovičtí sice dorazili poměrně v hojném počtu (tedy na takto malý klub – ten se zdál zaplněn), ale dovedl bych si představit i více lidí.

Bloudím končící nocí po Českých Budějovicích a čekám na zpáteční ranní vlak do Plzně. Jako ctiteli cestopisů ze severských zemí mi v hlavě koluje jediná myšlenka. Nesmím si nikde sednout, jinak umrznu. Když pak konečně byly otevřeny brány budějovického nádraží, udělal jsem tu chybu, že jsem na chvilku zamhouřil svoje oči a upadl do lehkého spánku. Probudil mě pokus tří bezdomovců okrást mě o moji tašku. I když znaven, ubránil jsem se a dal jim co proto (ne nadarmo mi v mládí říkali Old Shatterhand). Těch mých undergroundových fotek by byla škoda,  ne (smích)? Raději jsem začal zase chodit v kruzích kolem nádraží. Kdybyste ty mnou vyšlapané obrazce viděli z letadla, určitě byste pojali podezření, že nás navštívili mimozemšťané (smích).

Cestou domů usínám ve vlaku a zdá se mi, že jsem se na stará kolena naučil hrát dobře na kytaru (což mě po probuzení pořádně vyděsí). Nasazuji raději opět sluchátka a z posledních sil se doplazím z nádraží v Plzni domů.

Znáte to dnes již „cimrmanovské“ zlidovělé přísloví o tom, že „v Českých Budějovicích by chtěl žít každý, tedy kromě mě“? Tak si zapište za uši, že v metalu to neplatí. Výlet to byl sice v mém věku již hraničící se zdravým rozumem a fyzickými možnostmi, ale ty zážitky budu mít v hlavě ještě hodně dlouho. A v „Budějkách“ se mi moc líbilo. Moje hlava a mysl opět „našla na chvíli svůj klid“, krásně jsem si zase utřídil myšlenky a „odpočinul si“. Za svoji maličkost vám všem přeji hezké nejen old school death metalové vánoce a budu se těšit zase někde pod pódiem plným dobré muziky! Na jihu ten večer vládli HYPNOS a skvělá společnost! Velmi vydařená akce!


Pohled druhý: Míra

Do Českých Budějovic po dlouhých letech přijela tuzemská jednička v death metalu – HYPNOS. Ten pátek byl však ještě unikátní v jedné věci. Do metropole jižních Čech přijel i Asphyx! K tomu se přidal i můj kamarád ze Studénky, který tak vyfoukl Asphyxovi triumf, kdo že přijel z větší dálky na HYPNOS.

Ještě před akcí se jde do Horor baru popít a vést filozofické diskuze. Tam se k nám připojí cestovatelské duo Mařenka – Kubajz. Po pár pivech se přesunujeme do míst konání. Po osmé už začala hrát dívčí formace THE AGONY. Nevím, zda to dělalo několik piv ve mně, či dívčí šarm, ale jejich rock´n´roll mě celkem bavil. Holky do toho dobře bušili a rozhodně si zasloužili nemalé ovace. Pak se opět zašlo k baru a do rukou přistával Jágr (trénink na olympiádu v Soči!) a plzeňské pivo. Bylo ho třeba, protože následná kapela mě opravdu nebavila. MATER MONSTIFERA mě upřímně nebaví ani z desek, ani na koncertech. Mám však onu elementární slušnost, kdy se nesnažím fanouškům jiných kapel nadávat a hulákat. Kapela měla dost fanoušků a ti si jejich set užili. Tečka!

Pro mě samozřejmě byla jen jediná temná hvězda večera – HYPNOS. Naposledy jsem je viděl tři roky zpět na festivalu BRUTAL ASSAULT a ještě nikdy v klubu. Jakmile přišli Bruno a spol. na plac, tak jsem se změnil death metalovou obdobu fanynek THE BEATLES. Třepal jsem hlavou, máchal rukou a hlavně si neskutečně užíval tuzemskou jedničku. Bylo mi jedno, že to nebylo jako z CD. Na to nemusím chodit na koncerty! Energie a drive strhávaly všechny v klubu. Jen se nikdo neujal moshpitu? Tak jsem rázem s kamarádem a jedním fanouškem v tričku POWERWOLF (čtete dobře) dal taneční volenku. Dostal jsem i jeden primát, kdy jsem byl jediný letec mezi lidi. Nikdo mě nechytil, ale to mně nevadilo. Naprosto skvělý koncert kapely, která u nás nemá takové uznání, jaké by si zasloužila.

Po konci se ještě prodrbala hudební a žurnalistická scéna s Asphyxem, aby se pak po druhé ranní vyšlo do hajan. Jemu, Mařence a Kubajzovi děkuji za skvělý páteční večer. Moc jsem si vážil, že Bruno mi pochválil džísku!


Fotky: Asphyx

Asphyxova galerie


Mařenčina galerie

Video HYPNOS

Zveřejněno: 23. 12. 2013
Přečteno:
3397 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 12. 2013 18:14 napsal/a KubaAjz
Mařenčiny fotky
http://manato.rajce.idnes.cz/20.12.2013_-_CB%2C_Velbloud_-_The_Agony%2C_Mater_monstifera%2C_Hypnos/
25. 12. 2013 18:36 napsal/a Opat
...
To bych zvracel tejden :D
25. 12. 2013 16:21 napsal/a immortal
Neudělá
Jde o zvyk a ve Strakách vaří dobré pivo. Za pár hodin jich na Satanovi polknu až, až a nic mi nebude :-)) . My (a to hovořím za Johana a Davea) pijeme Otavského zlatého a Klostermanna (třináctku) a je to ready. A hlavně má strakonická 12 větší volume než Plzeň, ale je to hořké pivo, tak že no problém. Na druhou stranu po Plzničce ti díky pH nikdy nic nebude, to je No.1 mezi pivy. Mně se sice jednou udělalo trochu zle a bylo to zrovna před rokem, jenže uznejte, že to byla na jeden večer šílená kombinace: 8 Plzní, 7 velkejch Tulamorek, něco Fernetu a Slivovice z flašky, 3 velké zelené a 1/4 litru jakési domácí banánovice. Jj bylo to náročné :-)) .
25. 12. 2013 14:09 napsal/a Asphyx
Dudák
Měl jsem s tímto \"pivem\" (Dudák) již jednou čest na nějaké akci a měl jsem po něm skoro týden porušenou střevní mikroflóru, proto určitě lahvovou Plzeň ocením:)) Ono je to pro nás z Plzně někdy nezvyk. Kupříkladu v Budějovicích měli v Horor baru dobré Svijany a ve Velbloudu mu rovnou bylo kolegy řečeno, že mám kupovat lahvovou Plzeň:)) Kterážto pak díky nám velmi brzy došla. A nádledný lahvový Budvar... no..NO comment:)) A co si budeme povídat, k dobré muzice zkrátka dobré pivo patří:))
25. 12. 2013 13:53 napsal/a Peťan
Dej si Dudáka,
udělá z tebe chudáka :-) Apshyxi, ač jsem strakoňák, místnímu pivu nehodluji. Oni tě jen straší, na Pekle je k dostání i lahvová Plzeň ;-)))