Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

20. 12. 2013, Praha - Exit-us

Rok 2013 se pomalu chýlí ke svému konci a nutno říci, že nám v něm bylo nabídnuto ohromné množství akcí se zajímavými jmény. Hlavně jeho druhá polovina byla metalovými koncerty přímo nabitá. Ani prosinec není výjimkou, po dvojité návštěvě Plzně (HEIDEN a spol., TOTALSELFHATRED a spol.) znovu dostala prostor Praha, kam dorazilo velmi zajímavé jméno z Německa – melancholičtí black metalisté IMPERIUM DEKADENZ. A vzhledem k tomu, že tři členové ID působí také ve formaci VARGSHEIM, mělo několik desítek návštěvníků klubu Exit-us možnost zhlédnout také jejich vystoupení. Německá dvojice byla doplněna o duo české – black metalové NAURRAKAR a old school thrashery HELLOCAUSTOR.

První jmenovaní započali celou akci chvíli po půl osmé. Před několika týdny vyšla debutová deska NAURRAKAR „Epilog lidstva“, koncertní set tak byl logicky naplněn převážně skladbami z novinky. Vzhledem k tomu, že už ji mám celkem solidně naposlouchanou, věděl jsem, do čeho jdu. Možná teď budu trochu předjímat, jelikož mám v plánu na „Epilog lidstva“ sepsat recenzi, ale z pražského koncertu jsem měl podobné dojmy, jako právě z desky. Totiž rozporuplné. NAURRAKAR rozjeli set skladbou „Dědicové jaderného věku“, která mne jako jedna z mála dokázala pořádně nakopnout i při studiovém poslechu. Podobně tomu bylo i naživo, jenže jak mi na „Epilogu“ automatické bicí vůbec nevadí, zde byly téměř neslyšitelné, a tak jsem se při poslechu trochu ztrácel. Vím, že NAURRAKAR živého bicmana neshání, ale pokud automat, tak čitelnější a výraznější. Čas plynul, zaznělo ještě dalších několik věcí z novinky (př. „Ke zdi!“ či titulní „Epilog lidstva“), nějaký výraznější moment (až na vtipné vsuvky týkající se světel) se ale nekonal. Až na úplném konci se NAURRAKAR vytasili s cover verzí skladby „Astral Path to Supreme Majesties“ mých oblíbených INQUISITION, která byla provedena více než solidně. Znovu jsem však měl dojmy z vystoupení NAURRAKAR spíše rozpačité, třeba v lednu názor změním.

Po NAURRAKAR se začala připravovat první zahraniční horda, a to VARGSHEIM. Neměl jsem ponětí, co od této bandy očekávat. Trio Kaelt, Harvst, Naavl, jak jsem již nastínil, je součástí živé sestavy IMPERIUM DEKADENZ  (ani jeden z nich ale není stálým členem), a to bylo asi tak to jediné, co jsem o VARGSHEIM věděl. Před tím, než mi trojice dala okusit své black metalové umění, následovala ale poněkud dlouhá, snad až hodinová příprava. Až už nastávaly pochyby, zda vůbec VARGSHEIM začnou hrát. Nakonec se však kolem deváté rozezněly tóny libozvučné a VARGSHEIM mne od počátku velice příjemně překvapovali. Spíše pomalejší black metal občas proříznutý nějakou tou sypačkou, příjemné kytarové melodie a ryky Kaeltův i Harvstův se vzájemně dobře doplňovaly. Občas mi přechody z rychlejších pasáží do pomalejších přišly trochu násilné a poslepované, jinak ovšem nemám hudbě VARGSHEIM, co bych vytknul. Není to nic, co bychom neslyšeli u vícero truchlivějších black metalových part, ale německé trio mne prostě bavilo. A to tak, že jsem si následně zakoupil letošní desku „Erleuchtung“.

Setlist VARGSHEIM:
  1. Betet, Oh Herr
  2. Flamme zum Nichts
  3. Führ mich zum Grund
  4. Dein Ende
  5. Götter von Staub
Poměrně překvapivé bylo zařazení žateckých thrash metalistů HELLOCAUSTOR do tohoto jinak black metalového večera. Je pravda, že mi chvíli trvalo, než jsem se dostal na thrashovou vlnu, ale mám tu jejich zběsilou staroškolskou jízdu dost rád, a tak mne čtveřice přece jen dostala na svou stranu. Jak je jejich zvykem, předvedli řádně energickou show a bez zbytečných průtahů sypali jednu pecku za druhou. Hudba silně ovlivněná legendami jako SLAYER, KREATOR nebo SODOM, plná řezavých riffů z rukou Vlada Blasphemera a Onslaughtera, strhla alespoň několik thrashových maniaků k pařbě před pódiem. HELLOCAUSTOR již nějakou dobu vystupují bez baskytary, což trochu ubírá na intenzitě jejich tvorby, i tak ale předvedli další ze zběsilých koncertů. Na Phantoms of Pilsen mne ale bavili o něco více.

IMPERIUM DEKADENZ poprvé v České republice! To byl rozhodně důvod do Exit-usu dorazit. Tři roky zpátky mne tito Němci uzemnili deskou „Procella Vadens“, které jsem se nemohl pěkných pár týdnů nabažit, do „Meadows of Nostalgia“, jež vyšla letos v březnu, jsem se už tolik nedostal. Jedním jsem si ale jist – po pražském koncertu dám novince určitě ještě šanci. Pódium obohacené o helmy a kůly ověšené listy se zahalilo do téměř naprosté tmy a zůstalo v ní po celou show IMPERIUM DEKADENZ. Pětice svůj set započala skladbou „Brigobannis“ a nezbývalo, než ihned zaujmout místo přímo u pódia. Od počátku totiž Němci dokázali navodit tu správnou atmosféru a já hltal každý riff a každou melodii. Polovinu setlistu tvořily skladby právě z poslední „Meadows of Nostalgia“, tři pecky zazněly z mé milované „Procella Vadens“ („An Autumn Serenade“ bych nazval vrcholem celého vystoupení) a po jednom songu IMPERIUM DEKADENZ zahráli z prvních dvou desek „…und die Welt ward kalt und leer“ (2006) a „Dämmerung der Szenarien“ (2007). Každopádně, ať se hrálo cokoliv, bylo to naprosto úžasné. Plné emocí a nálad. Absolutně jsem zapomněl na jakoukoliv únavu, která se průtahy v harmonogramu násobila, a oddával jsem se žalozpěvům IMPERIUM DEKADENZ. Nádhera!

Setlist IMPERIUM DEKADENZ:

  1. Brigobannis
  2. Aue der Nostalgie
  3. Lacrimae Mundi
  4. Reich der Fahlen Seelen
  5. Schwarze Wälder
  6. An Autumn Serenade
  7. Striga
  8. Tränen des Bacchus
  9. A Million Moons
  10. Aura Silvae
Ačkoliv se muselo dlouho čekat, než večer dostál svého vrcholu, nakonec jakékoliv chmury šly stranou (přestože IMPERIUM DEKADENZ k nim svou hudbou občas vybízí). Jen škoda, že ani v pátek večer si nenajde víc lidí čas na návštěvu koncertu kapely, jež se tady objeví opravdu zřídka a která za vidění rozhodně stojí. Děkuji pořadatelům za další příjemný prosincový hudební zážitek. Letos bude sestavování žebříčku TOP koncertů extrémně složité.

Zveřejněno: 22. 12. 2013
Přečteno:
3267 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář