Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Ač jsou varnsdorfští SECRET OF DARKNESS kapelou, jíž se personální obměny rozhodně nevyhýbají, stále mají velké množství energie a chuti vyvíjet se a experimentovat. O událostech minulých i plánech do budoucnosti se rozpovídal zpěvák Vojta.

Mezi EP „…and the Dark Begins“ a „(In)Humanity“ je rozdíl nejen tří let, ale hlavně rozdíl hudební. Zatímco na EP jste se prezentovali melodickým black/doom metalem s klávesami, debutovka je spíše melodic death metalové dílo. Co bylo za takovou stylovou změnou?

Byl to naprosto přirozený vývoj. Mezi „…and the Dark Begins“ a „(In)Humanity“ byla totiž ještě jedna éra SOD, která není žel zaznamenaná, kde spíše dominoval pagan metalový nádech. To vše nakonec vykrystalizovalo v SOD dnes. Chci tím říci, že jsme kapela, která je pořád na jisté cestě. Neustále hledáme a experimentujeme. Ne ovšem proto, že bychom nemohli nalézt. Prostě se nebráníme novým možnostem, které, si myslím, nejsou vůbec na škodu. Jsou kapely, které mají svůj zvuk a styl, díky kterému je poznáš na první poslech, ale pak se stane to, že na většině desek Ti to splývá do jedné kaše. A to my právě nechceme. Snažíme se, aby skladby nezapadaly do jedné. Chceme, aby posluchač po nějaké době neztrácel přehled.

V roce 2009 od vás odešel klávesista Jiří a dalšího už jste nepřijali, měli jste už v té době v hlavě to, že chcete jít hudebně trochu jinam? V témže roce odešli i bubeník Honza a basák Tomáš, neshodovali jste se v názorech na další směřování?

Tak krom osobních důvodů Jirkův odchod urychlilo i to, že jsme pomalu začali pracovat na konceptu „(In)Humanity“, kde necítil už tolik prostoru. Honzův odchod – který nás dodnes mrzí a jsme stále výborní přátelé, byl také ovlivněn tím přerodem. Totiž, celé aranžování skladeb se úplně změnilo a hlavně jsme zvýšili nároky na rychlost bubeníka. Žel Honza pro smůlu nás všech vycítil, stejně jako Jirka, že jeho možnosti nenaplňují tenkrát budoucí tvář SOD a dal příležitost jinému bubeníkovi. Měnil se i způsob existence tehdejších SOD a přišla nabídka od MetalGate na nahrání CD. Tím se nám úplně převrátil svět a z kapely hrající v okrese a s velkým vděkem občas v Praze nebo jiném větším městě jsme chtěli udělat něco víc a té podané ruky se pořádně chytit. To nebyly zrovna Tomášovo ideály a rozhodl se také odejít, to ale byl spíše takový katalyzátor. Z větší části to bylo spíše z jeho osobních důvodů a kvůli jinému směru jeho života. S klukama máme ale výborné vztahy a scházíme se pořád. To, co nás spojilo zrodem SECRET OF DARKNESS, je mezi námi pořád.

Čas letí a od vydání vaší první plnohodnotné desky jsou to již více než dva roky. Komponujete už nový materiál pro následovníka „(In)humanity“? Chcete se nadále držet cesty, kterou jste debutem nastolili, nebo se hodláte vydat do nových vod a trochu zaexperimentovat?

Ano, už se poctivě a tvrdě pracuje na novém materiálu. Řekl jsi to krásně! Protože následovník „(In)humanity“ to bude doslova a do písmene. Bude se jednat o volné a koncepčnější pokračování příběhu, jenž se udával právě na této desce. A přesně jak jsem Ti odpovídal v první otázce. Opět nás naše cesta zavádí trochu jinam. Myslím si, že to bude žánrově trochu jiné, ale pořád melodické. Otevřeli jsme trochu prostor experimentu s jinými styly malinko na úkor třeba té blackové šťávy. Ale pořád to budou SOD. Víc Ti k tomu říci nemohu, sleduj a čtenáři též naše sociální sítě a MetalGate. Informace za nějakou dobu vystřelíme do světa.

Desku jste natáčeli ve studiu Šopa v Lipově. Chtěli byste i svůj druhý počin nahrávat právě tam, nebo máte chuť zkusit něco nového? Máte také myšlenky na nahrání fošny v zahraničí, jako to udělali například vaši labeloví kolegové TORTHARRY?

V plánu bylo rovnou naskočit se vším do zahraničí stejně jako TORTHARRY. Z mnoha důvodů, které byly proti, jsme se nakonec rozhodli zůstat ještě doma a udělat náběry znovu u Staňi Valáška v Šopě. Pro nás je to záruka obrovské kvality. Už jenom proto, že ten chlap Tě nenechá nahrát nic špatně. Klidně Tě v tom vykoupe celý den. To se nám zrovna u něj stalo. Ne, že bych na to rád vzpomínal, ale zpětně je to legrace. Slyší chybu i tam, kde by ses hádal, že je vše v pořádku. Tenkrát to pro nás byla velká škola. Jen škoda, že Ti kluci, co tam s námi byli, se na hraní téměř do jednoho úplně vys****. Je to škoda. O tom ale víc v další otázce, jak tak koukám. Mix a mastering potom pošleme ven. Ne, že bychom Staňovi nevěřili, ale hledáme nové zkušenosti a možnosti pro příští kroky. Chceme trochu zaexperimentovat se zvukem.

V poslední době vás znovu provázely poměrně značné personální změny. V roce 2012 odešli kytarista Karel a basák Tom. Co stálo za jejich odchodem? Nahradili je Johnny (kytara) a Deemon (basa), druhý jmenovaný už zase v kapele není. Jak jste se dostali ke vzájemné spolupráci a proč byla s Deemonem tak krátká?

Příjde mi to tak trochu, že to je prokletí kapely. Karel ovšem odcházel už dlouho. Domluvili jsme se nakonec, že s námi dojede ještě celý rok 2012. Za což mu jsme samozřejmě vděční! Ztratil úplně zájem o hraní a vše pak rozprodal. Náhrada za něho byla více než přínosná. Honza je mladý talentovaný kytarista, který do kapely vnesl čerstvou a energickou atmosféru. Nejen svou hrou, žánrem, ale i způsobem života. S Davidem (s Vojtou poslední původní člen SOD) jsme si mysleli, že jsme viděli a zažili s kapelou spoustu věcí. Vedle Honzy jsme přišli na to, že vše teprve začíná (smích). Basák Tom neodešel. Dělal vše pro to, abychom ho vyhodili. Bylo to od něj trošku nedůstojné a jak jsem ho měl rád, tak dnes si tohodle kluka nevážím. I když bych chtěl. Je tam spousta věcí, které tam mezi námi jsou (a nejen mezi námi, prošel i jinými kapelami a všude se zachoval stejně). To ale ventilovat nebudu. Sem to rozhodně nepatří! No a s Deemonem (MATER MONSTIFERA) to byla nešťastná “láska“ v dobrém slova smyslu. S ním jsme si jako lidé neskutečně sedli. O tom, jaký to je muzikant, ani nemluvím. Oslovil jsem ho, jestli si nechce u nás zahostovat na koncert, kde jsme předskakovali ROTTING CHRIST. To neodmítl a týden před koncertem přijel na jednu jedinou zkoušku. Nedovedeš si představit, jaký jsem měl z toho strach. Bál jsem se, že to bude trapas. Nechtěl jsem totiž uvěřit tomu, že se to za jeden týden naučí! Všechny nás posadil na prdel. Následně na koncert přijel s horečkami. Deemon je srdcař a člověk, na kterého se dá spolehnout. Monstifeře ho dost závidim. Nikdy nebyl ale stálý člen. Hrál s námi důležité koncerty. Nakonec se rozhodl věnovat Monstifeře naplno. No a to ses ani nezmínil, že jsme stačili v létě vyhodit a přijmout nového bubeníka (smích). Za tím stály znovu vnitřní spory mezi námi a Ondrou. Díky tomu jsme museli odehrát jeden koncert s vyexportovanými bicími ze Šopy. Tam nás ale hned po našem vystoupení oslovil Míra (INTERNERV), že by s námi chtěl hrát. Je to další pozitivní změna a přínos do kapely. Jeho zkušenosti např. z ISACAARUM, kde dříve drtil škopky, přidaly SOD na dynamice. No a taky díky němu už nás těžko rozhodí nějaká chilli paprička (smích).

Jste pod českým labelem MetalGate. Jak jste se spoluprácí s touto stále více se rozvíjející firmou spokojeni? Cítíte od ní velkou podporu?

No, já si nemůžu stěžovat! Ale to je o úhlu pohledu. Jestli třeba někdo říká něco jiného, tak je to zase jeho pohled. Pro nás udělali víc, než je snad možné. A pořád dělají. Navíc jak říkáš, je to firma, která pořád sílí a zvětšuje se a já jim strašně fandím. Ani ne kvůli tomu, že jsme pod nimi. To, co dělají, dělají pro radost. Což v dnešním světě tak trochu nechápu a cením to! Proto jim fandím! A nemluvím jenom za sebe. Myslím si, že mi dají za pravdu ostatní stájoví kolegové, pro které MetalGate dělají, co je v jejich silách.

„(In)Humanity“ bylo zabaleno v pěkném digipaku, kdo je autorem obalu a celého grafického provedení?

To dělal David. Je grafik a živí se tím, takže si to vzal pod křídla on. I když jsem zpočátku byl toho názoru, že to je trochu prvoplánové (tenkrát nás dost tlačil čas), tak nakonec to špatné není. Další desku bude zpracovávat taky on a navíc se od té doby výrazně zlepšil a vyzrál, takže se bude rozhodně na co těšit.

Kdo je u SECRET OF DARKNESS hlavním skladatelským mozkem? Pracujete na skladbách společně, nebo máte nějaké tahouny? A texty jsou prací koho? A co je jejich náplní?

Vesměs na tom pracujeme pohromadě. Kluci něco složí, všem se to pak pošle a potom o tom diskutujeme společně. O všem. Zpěvy, kytarové aranže, bicí apod. Tím potom vzniká právě ta rozmanitost. Každý z nás vnese do děje své zkušenosti a pocity. Co se týká organizace apod., tak to řešíme vesměs s Davidem sami. A s naší managerkou (smích). Snad jen texty a celý koncept dělám sám. Je to určitý odraz mého znechuceného pohledu na svět a události, které se dějou okolo mého úzkého, ale i širokého okruhu. U nás žádnou krev, obrácené kříže a pentagramy nenajdeš. Spíš to jsou hlubokomyslné texty, které nesou mé vize. Snažíme se vysmívat určitým pravidlům, která v dnešním světě (myšleno od počátku lidstva) určují náš chod a dělají z nás v podstatě úplně to samé, co my děláme z chovné zvěře... Zbytek ale s novým materiálem (úsměv).

Odehráli jste vystoupení po boku kapel jako SODOM, PARADISE LOST nebo PESTILENCE. Podívali jste se také do Německa či Norska. Vystoupili jste na velkých festivalech jako Brutal Assault nebo Gothoom Open Air. Všechny tyto zkušenosti pro vás musely být ohromně přínosné a úžasné. Je však nějaký koncert, který se vám v srdci zaryl z nějakého důvodu více?

Nedávno jsem na podobnou otázku odpovídal do Německa. Pro nás je každý koncert přínosný právě pro to, co říkáš ve své otázce. Zkušenosti! Je jedno, jestli hrajeme pro 15 lidí, nebo třeba 500! Každý koncert přináší jisté pohledy na věc. Někde zažijeme např. supr organizaci a někde naopak třeba hrozný zvuk a z toho všeho si vždy něco vezmeme a poučíme se do budoucna. Pořád je, co se učit! Ale asi vím, jak tu otázku myslíš. Pro mě osobně to bylo Norsko! Bylo to něco neskutečného. Počínaje přírodou, která tam všemu dominovala, konče těma lidma! Nechali jsme tam téměř všechen merchandise, co jsme s sebou vezli. Ti lidé nás tam brali úplně jinak, než tady v ČR. Připadali jsme si tam jako domácí kapela. Přitom jsme tam byli prvně. O přístupu organizátorů a zvukařů ke kapelám snad ani mluvit nebudu. Tady se máme ještě hodně co učit! Super samozřejmě byl Brutal Assault, kde to byl neskutečný mazec! Tady ti lidé byli také přehnaní! Doslova nás strhli. Ještě jednou bych chtěl tady za ně poděkovat. Větší show jsme asi ještě nezažili! DÍKY!

Můžete vyjmenovat nějaké kapely, které vás ovlivnily? Ať už při vašich začátcích s hrou na nástroj, nebo při tvorbě pro SECRET OF DARKNESS.

Těžko říci (smích). Je toho spousta. Já když kdysi začínal se zpěvem, tak jsem byl ovlivněn např. DIMMU BORGIR, MAYHEM a IMMORTAL. Dodnes mě třeba fascinují CANNIBAL CORPSE. Ale je toho vážně hodně. Pro inspiraci si chodím třeba i do žánrů, jako je americký blues rock, chill out, ambient nebo DnB. Nejsem stylově vyhraněný a myslím si, že mluvím za všechny z nás. Nechci se zmiňovat moc o kapelách. Lidé by si pak mohli ukazovat. Myslím si ovšem, že ten skandinávský vliv asi nezapřeme (smích).

Podle mě je uplynulý rok hodně nabušený, co se týče nových metalových nahrávek, které za to opravdu stojí. Jak jste na tom vy, které desky roku 2013 vás nejvíce zaujaly? Zajímáte se určitě i o tuzemskou scénu, která kapela na vás svým počinem udělala letos největší dojem?

Ze zahraničních alb mě docela potěšili KALMAH a hlavně AS I LAY DYING! Naopak jsem vůbec nepřišel na chuť novým SATYRICON... Z tuzemské scény mě hodně zajímá „The Hike & Other Laments“ od SIX DEGREES OF SEPARATION. Letos, i když vím, že těch alb je spousta, tak moc naposloucháno nemám. Prostě na to není nějak moc čas. Takže když si většinou něco pustím, je to hudba, u které nemusím přemýšlet o tom, co se mi tam líbí, co nesedí a co je super.

Ve vašem domovském Varnsdorfu se 28. prosince konal třetí ročník festivalu Blacksun. Kromě vás na něm vystoupili němečtí SEPULTURE OF SILENCE a Češi DEATHSTAR, EMPYRION a UNAFFECTED EVOLUTION. Podílíte se nějak na pořádání tohoto festu? Pokud ano, podle čeho vybíráte kapely, snažíte se držet nějakého konceptu?

Blacksun je ryze náš festival, který je ale v úplném základu. Navíc loni jsme moc nestíhali, takže jsme dělali všechno na poslední chvíli. Kapely vybíráme vždy podle toho, abychom v rámci možnosti obsadili sestavu tak, aby vyhovovala co nejvíce lidem. Nechceme dělat vyhraněný festival pouze pro jeden žánr. Snažíme se to oživit i kapelama ze zahraničí. Na pražské verzi jsme měli kapely např. i z Norska nebo Itálie.

Jaké jsou vaše plány na rok 2014? Na Bandzone máte pouze dva koncerty v prosinci, na příští rok zatím nic domluveného?

Na pár věcech se pracuje, ale díky tomu, že teď řešíme a zařizujeme věci okolo materiálu na nové album, neměli jsme dost času dát dohromady jiné věci. Ale věřím, že brzy dáme zase nějaké koncerty do kupy. Primárním cílem je ovšem skládat a připravovat materiál na nové album.

Děkuji za vaše odpovědi a čas, poslední slova jsou vaše.

Já a SECRET OF DARKNESS děkují za super rozhovor! Čtenářům a fanouškům za Vaši přízeň. Sledujte SOD a brzy se dozvíte víc!

http://www.secretofdarkness.com/

https://www.facebook.com/secretofdarkness

RECENZE

Zveřejněno: 19. 01. 2014
Přečteno:
3397 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 01. 2014 16:29 napsal/a Marty
zahranici
Vratme se nohama na zem, je hodne malo ceskejch kapel, ktery se opravdu prosadily v zahranici a nemyslim tim to, ze nejake zahranicni distro vymenilo s ceskym CD....
23. 01. 2014 11:33 napsal/a Johan
Alan = znalec
Tady je někdo těžce mimo... Já mít kapelu, tak budu nadšenej, když mi MG vydaj CD. Proč agro? SDOS, ISACAARUM, SOD, TORTHARRY, KOR, FOB - tohle je agro? Proč by měly jiné české firmy nabízet tituly MG? Na netu si to objednáš přímo, na větších festech má MG stánek... Smutný je akorát to, že víš prd!
23. 01. 2014 10:14 napsal/a Alan
Metalgate
Kapela by si určitě zasloužila lepší label než je agro záležitost Metalgate.... Metalgate sice pořádaj svoje užasný soutěže, ale jejich distribuce a propagace za hranicema je nulová a tím zabíjí potenciál vlastních kapel. Koneckonců ani v čechách není mnoho firem či dister, které by nabízely tituly Metalgate... Proč tomu tak je? těžko říct, ale v každém případě to je smutný!!!