Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Na otázky odpovídal basák Timotej Strieš.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Jano Šteňo a Martin Stavrovský sa stretli niekedy začiatkom roku 2000. Ja som do kapely prišiel na inzerát v lete toho istého roku. Začínali sme ako klasická mládežnícka skupina, t. j. hrávali v škole na požičanej aparatúre, učili sme sa rockové pecky od Led Zeppelin, Deep Purpel či Jimiho Hendrixa. Ale hneď od začiatku sme sa snažili robiť aj vlastné veci. Časom prišli nové inšpirácie v podobe kapiel hrajúcich progresívny rock, ako Dream Theater či Emerson, Lake & Palmer, alebo legendárnych Fermata či Collegium musicum. Odvtedy sme sa aj na skladanie piesní pozerali trochu inak. Viac sme skúmali rytmickú a harmonickú stránku. Skladby sa predlžovali, opúšťali sme klasickú štruktúru, hľadali sme vlastný zvuk a výraz. Ďalší veľký posun nastal príchodom dvoch nových členov - klaviristu Adama Kuruca a gitaristu Martina Hubu, vynikajúcich hudobníkov, s ktorými sme dali dokopy náš prvý album a odohrali zopár vydarených koncertov. V tomto čase sme aj zmenili názov z Persona non grata na Persona grata. Ďalšia veľká etapa nastala príchodom Mateja Miklosa - súčasného klávesáka, a gitaristu Petra "Piťu" Luhu, tiež úžasných muzikantov. Spolu robíme na druhom a asi už aj treťom albume (úsměv), k tomu staviame.
 
Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Martin "Stavro" Stavrovský, frontman, spevák, gitarista, hrá a spieva dlhý čas. Venuje sa rôznym hlasovým a speváckym technikám. Podľa mňa vie Stavro skladať najkrajšie refrény široko-ďaleko (úsměv). Na gitaru chodil pár rokov k učiteľovi Edovi Vizvárimu. Martin sa z veľkej časti podieľa aj na nahrávaní a “demáčovaní” kapely. V bežnom živote je programátor a nadšený psičkár (úsměv). Má 30 rokov, žije v Prahe.

Ján Šteňo, bubeník, hra na bicích myslím od roku 1999. Chodil k viacerým učiteľom. Čo sa týka nepravidelných rytmov a polyrytmov, je samouk a musím povedať, že je v tom naozaj doma. Je to práve Jano, koho v kapele najviac baví experimentovanie s rytmikou. Jano má veľký podiel na aranžovaní našich skladieb. Profesijne je konzultant v automobilovom segmente. Je fanúšik počítačových hier a obrovský labužník a pôžitkár (úsměv). Má 30 rokov, žije v Bratislave.

Matej Mikloš, klávesák a vokalista, hrá a autorsky pôsobí v troch zoskupeniach (Persona Grata a dva jeho ďaľšie, výborné projekty Sisterhood of klangpedal a Cieľová skupina) plus hráva alebo hosťuje v ďalšej asi desiatke kapiel. Je to muzikant telom aj dušou, určite najväčší bohém z kapely (úsměv). Pracuje ako finančný analytik. Je pôvodom z malebného Leopoldova, teraz žije v Bratislave.

Peter “Pitu” Luha, gitarista a vokalista, je naša najnovšia akvizícia. Peťo hra na gitare asi od narodenia... geniálny gitarista a hudobník, určite jeden z najlepších na Slovensku. Ovláda azda všetky gitarové techniky. Sám hru na gitare aj vyučuje. Je tiež štúdiový hráč a koncertný umelec. Pôvodom z Bratislavy, vďaka hudbe pochodil kus sveta, momentálne žije a pôsobí v Štúrove.

Timotej Strieš, basák, na basu hrám asi od 15 rokov. Tiež som chodil k učiteľovi Edovi Vizvárimu. Basovými linkami kopírujem najmä stopu bicích, aby rytmika vytvárala poctivý základ pre harmóniu kapely. Súhlasím so slovami klasika, že „basa nie je harfa“, preto basové party nemusia byť vyslovene zložité... Hudobne sa venujem skoro výlučne Persone grata. V pracovnom živote sa venujem online/mediálnemu biznisu. Okrem iného som veľký nadšenec futbalu.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?


Základ sme nahrali v dnes už neexistujúcom štúdiu v Lieskovci pri Bratislave za asistencie Martina Čemu a Ďuriho Velčovského. Treba poďakovať aj Jožkovi Šimčákovi, ktorý vlastne nahrávanie albumu inicioval. Všetky ďalšie plochy, spevy, vokály a aranžmány sme robili u Jana doma. Finálny mix a master sa robil tento rok u Michala Kolejáka. Spokojní, samozrejme, sme (úsměv), ohlasy sú výborné. Prehnane povedané, album si žiadajú ľudia z celého sveta... Iste, nie sú to milióny predaných nosičov (úsměv), ale ten záujem veľmi teší. Dnes je pre kapelu úspech pokrytie nákladov na nahrávanie a výrobu albumu. Vydanie albumu si realizujeme sami. Cena CD je 10 eur.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky? Kdo je autorem slov a kto je autorem hudby?

Priznám sa, že toto sme nikdy príliš neriešili. Angličtina je rockový jazyk a je univerzálna. Máme ambície dostať sa aj za hranice Česka a Slovenska, angličtina je preto jasná voľba. Texty píšu Martin a Jano. Hudbu vždy skladáme celá kapela spolu na skúškach.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorom loga albumu, ako aj celého obalu na CD je dizajnérka Andrea Stavrovská. Web robila naša manažérka. Prezentácia kapely je veľmi dôležitá. Popri hudbe je to jedna z kľúčových vecí.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Niektoré som už spomenul, určite treba doplniť kapely Pink Floyd, Muse, Yes, Queen, Beatles, Radiohead, Anglagard, Pain of salvation či Messugah... Samozrejme, každý z nás počúva veľa rôznej muziky.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

CD sme posielali do viacerých portálov a magazínov na recenzie. Ohlasy z celého sveta sú veľmi pozitívne (úsměv), zatiaľ sa hodnotenia albumu držia veľmi vysoko.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?


Kapela prechádzala personálnymi zmenami. Naša hudba je hráčsky náročná, preto je niekedy ťažké nájsť adekvátnu náhradu napríklad na post sólového gitaristu. Boli obdobia, keď sme nejaký čas mali koncertnú pauzu. Našťastie momentálne sme v parádnej zostave a čakajú nás koncerty na Slovensku aj v Česku - na čo sa veľmi tešíme! (úsměv)

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Áno, samozrejme. (úsměv)

Plány do budoucna...

Plány sú veľké. Poviem to však jednoducho - koncerty a komponovanie ďalšej dobrej muziky. (úsměv)

www.personagrata.sk


Zveřejněno: 30. 01. 2014
Přečteno:
3885 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář