Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

WARBRINGER – IV: Empires Collapse CD 2013, Century Media

Na nové WARBRINGER jsem se hodně těšil. Tahle mladá parta je u mě hodně vysoko a svým debutem u mě získala status „nejlepší debut mladé kapely z nové thrashové vlny“. Kapela pak společně s charismatickým zpěvákem Kevillem umí naživo pořádně topit pod kotlem. Před vydáním desky s jednoduchým názvem „IV: Empires Collapse“ se však mnohé změnilo. Mimochodem se jedná o první CD, které nemá v začátku písmo W. Personálně se kapela otřásla, zůstali jen John Kevill a kytarista John Laux. Následně se na novince změnilo logo; a obálka, ta více sedí pro post-metal kapelu (můj pocit).

Letos celkově vyšlo hodně dobrých thrashových desek. Ať už od veteránů scény, nebo jejich mladších kolegů. Podzim nabízel dvě (pro mě) očekávané novinky z thrashe. První pro mě byli rodáci z Kalifornie (pro jistotu, kdyby někdo neměl jasno, samozřejmě WARBRINGER) a to druhé „Chemistry Of Consciousness“ od TOXIC HOLOCAUST. Joel Grind se vrátil ke starému logu a ke špinavému punku. Výsledkem je prdel nakopávající materiál! Nyní jsou na řadě Kevill a spol.

Ještě jednou si prohlížím obal a logo. Již zmínění TH také změnili logo a výsledná deska „Conjure and Command“ zní trochu jinak, ale i tak jsem si ji oblíbil. Novinku mlaďochů ze slunné Kalifornie jsem si poslechl několikrát a dokonce si udělal menší pauzu, abych zkusil poslech opakovat. To u mě není obvyklé, protože většinou jsem si jistý po pár posleších. Tady mám ale v uších plno rozporů. Tahle deska je prostě jiná a větší důraz je kladen na melodie. Personální zemětřesení, nebo to byl tvůrčí záměr? Na nové členy bych to nesváděl, protože domovská kapela zbylých třech mušketýrů MANTIC RITUAL patří také do útočného thrashe. Již na dřívějších sourozencích jsou melodie, ale tamta dítka měla energii a kopala do všeho kolem.

Vezmu-li začátek, tak zaujme hned první „Horizon“ a pak v hlavě utkví až chorály v „One Dimension“. Ti „staří“ WARBRINGER se připomenou skvělou akční peckou „Hunter-Seeker“, která vzpomene na starší hit „Jackal“. V přímočarém vypalovacím thrash metalu pokračuje i „Black Sun, Black Moon“. Pak bych vypíchl propracovanost u „Dying Light“. Střídání poloh, kousavé riffy, hutná atmosféra a skvělý ječák Kevilla. Začínám „prdět slastí“, tak jako tomu bylo dříve. Přes melodičtější heavy metal „Iron City“ (CITRON by měl radost) se opět rozprostře hutnější a na sekavých riffech postavený „Leviathan“.

Ale je tady i kámen úrazu. I po několika posleších je materiál nevyrovnaný a pořád cítím, že i dost měkký. Důkazem je punková jednohubka „Off With Their Heads!“. Desku pak zavírá vypalovačka „Towers of the Serpent“. Po tolika posleších se můj dojem nemění. Nejde ani tolik o změnu grafiky a loga, které jsem vypíchl v začátku. Aktualita do diskografie ve mně budí dojem, že se napůl snaží být jinou deskou. Je tu ten starý WARBRINGER jako na dřívějších třech materiálech, ale také je tu ten nový, který sází více na melodie, chytlavost (viz chorály a mnoho zvonících kytar) a je to daleko mnohem heavy.

Zajímala by mě živá prezentace těchto nových válů. Jestli se opět přidá na otáčkách a dravosti, pak by snad mohlo být moje thrashové srdéčko spokojené. Doposavad mě na koncertě nezklamali a do této chvíle ani z desek. Nyní jsem rozpůlen vedví. Je to WARBRINGER, ale také není. Hodně těžké sepsat recenzi v takové náladě. Každopádně jsem si po delší pauze rozmyslel horší verdikt. Za prvé je to moje srdcová kapela a za druhé to není totálně odfláknutá záležitost. Měl jsem jen bohužel velká očekávání.

Čtvrtá studiovka „IV: Empires Collapse“ od jednoho z typických představitelů nové vlny se snaží odlišit od zbylé diskografie. Změn je na jednu chvíli tolik, že fanoušek musí mít hlavu kolem. Grafiku, logo a snad i překopání sestavy by se dalo přežít, ale hudební hybrid už těžko. Nezaujatý posluchač by u prvního setkání s touto kapelou snad i dal lepší hodnocení a bude se mu to líbit. Nebudu se mu divit, protože je to i přes schizofrenii dobře zahrané a koneckonců melodický thrash metal dokáže přitáhnout.

Seznam skladeb:
  1. Horizon
  2. The Turning of the Gears
  3. One Dimension
  4. Hunter-Seeker
  5. Black Sun, Black Moon
  6. Scars Remain
  7. Dying Light
  8. Iron City
  9. Leviathan
  10. Off with Theri Heads!
  11. Towers of the Serpent

Čas: 41:28

Sestava:
  • John Kevill – zpěv
  • John Laux – kytara
  • Jeff Potts – kytara
  • Ben Mottsman – basa
  • Carlos Cruz – bicí

http://www.facebook.com/Warbringermusic
http://www.warbringermusic.com/
http://www.myspace.com/warbringer
http://www.last.fm/music/Warbringer



Zveřejněno: 20. 12. 2013
Přečteno:
3456 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 02. 2014 20:55 napsal/a Peťan
S odstupem času
musím říct, že mě deska baví! Poslechl jsem si album po delší době a opravdu v mých uších uzrálo. Je jiné, ale dokáže nakopávat zase jinak, než drtivou thrashovou řezničinou. Pestrý album, určitě se k němu budu vracet!!!
20. 12. 2013 16:25 napsal/a KubaAjz
war
hm hm, poslech sem to zatím jen jednou ale vůbec nic mě nenavnadilo poslech opakovat. Obal nehodnotím. V únoru si je dám živě ve Zlíně a uvídím jestli po koncertu dostanu chuť se albu vrátit.
20. 12. 2013 13:01 napsal/a Peťan
logo, obal, progrese
já bych to neviděl zase tak černě :-) John Kevill prohlásil, že chtěli přijít s něčím novým a říct metalovýmu fandovi \"vole, Warbringer tu jsou\". Jak jsem psal níže, nevím zda se jim to povedlo, ale je možný, že někteří fans nad nimi zlomí hůl. Naopak, deska je stravitelnější, takže otevře cestu jiným posluchačům. Sám nevyvrátil, že návrat k původnímu logu nastane (o něčem svědčí i nová trika s motivem Empires Collapse, ale starým logem) a také návrat k přímočarýmu thrash metalu. A k tomu všemu - jak sám Kevill přiznal - po odchodu 3 členů reálně hrozilo, že Warbringer definitivně skončí. Buďme rádi, že kluci jedou dál....
20. 12. 2013 12:47 napsal/a Asphyx
jestli se
nepletu (nemám teď CD u sebe), tak obal dělala mě do té doby absolutně neznámá slečna/paní Adrienne Rozzi. A ta to holt vidí asi jinak:)) Já jen doufám, že se časem neposunou WARBRINGER do \"progresivních\" vod....Konkrétně u téhle smečky by mě to hodně mrzelo:))
20. 12. 2013 12:29 napsal/a skipi
njn
Není to žádný skvost, to je pravda :-). Taky mám rád, když je CD, LP domyšleno jako celek a ne jen hudba a obal nám pořídí firma. To je na houby :-).