Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

11.12.2013, Plzeň - Pod Lampou

Trojice depresivních black metalistů TOTALSELFHATRED (Finsko), MORTIFERA (Francie) a FREITOD (Německo) vyrazila na prosincové evropské turné s názvem Winter of Despondency Tour 2013. Díky dvěma plzeňským fantomům mohli fanoušci žalozpěvů přivítat tuto soupisku také v plzeňském klubu Pod Lampou a prožít tak středeční večer na vlně melancholické a zádumčivé. (Opat)

Na plzeňskou zastávku prosincového turné německých FREITOD, francouzské MORTIFERY a finských TOTALSELFHATRED jsem se těšil již od jejího ohlášení. Nejvíce určitě kvůli poslední jmenované kapele a jejich famózní eponymní desce. Druhá a zatím poslední „Apocalypse in Your Heart“ mne baví již o poznání méně, slyšet ale tuto kapelu naživo se jen tak nepovede, takže jsem byl zvědav, jak celý večírek dopadne. (Aleš)

Nutno říci, že já jsem se na koncert vydal spíše ze zvědavosti a za rozšířením obzorů. TOTALSELFHATRED sice znám a jejich debutovka je opravdu chuťovka, druhá deska už mne taktéž příliš nezaujala. MORTIFERU jsem zběžně poslechl den před koncertem a z jejich nové desky „Bleüu de morte“ jsem byl pln rozpačitých dojmů a FREITOD pro mne byli absolutní neznámou až do středeční osmé hodiny večerní. (Opat)

Následná čtyřicetiminutovka mne ale přesvědčila o tom, že byla velká chyba tuto německou bandu přehlížet. Od začátku byl naprosto perfektní zvuk, který nechal vyniknout nádherným melodiím kytaristy Larse Lüttgeho, jehož šestistrunná zbraň hrála v hudbě FREITOD hlavní roli. Stačilo zavřít oči a zasnít se… Dalším poznávacím znamením FREITOD je bezesporu vokál G. Eisenlauera, jenž se pohyboval mezi blackovým skřehotem a čistým zpěvem. V některých momentech byl tento zpěvák a zároveň kytarista v čistých polohách trochu falešný, o žádné extrémní výkyvy však nešlo a naopak jsem střídání vokálních poloh kvitoval. G. Eisenlauer totiž disponuje velice osobitým hlasem a jeho barva mi vcelku sedla. Vrcholem celého setu FREITOD pro mne byla skladba „Neue Wege“ z druhé a zatím poslední desky Němců „Regenjahre“. FREITOD mi opravdu sedli a každý tón jsem si naprosto užíval, velice příjemné překvapení. (Opat)

Po nezbytné beforeparty v Alcatrazu jsem dorazil do Lampy přesně na začátek FREITOD směřovaný na osmou hodinu večerní. O této partě jsem nevěděl zhola nic, jen o její existenci. Během koupě piva při prvním songu ke mně doléhal z dáli čistý vokál, který mi přišel decentně falešný. Přesunul jsem se tedy před podium, zaposlouchal se a veškeré pochybnosti se rázem vypařily. FREITOD hrají příjemný střednětempý depressive black, nejedná se o žádné instrumentální orgie, ale o dobře komponovanou hudbu s hlavním důrazem na melancholickou atmosféru a silné melodie. Sólová kytara obsluhovaná holohlavým chlapíkem mi občas silně připomínala počátky KATATONIE. Obzvláště v „Regenjahre“, úvodní skladbě stejnojmenné desky z roku 2008. Během ní jsem byl již z kapely bezmezně nadšen. Kombinace dvou blackových vokálů a občasné čisté zpěvy dodaly FREITOD nezaměnitelné kouzlo. Závěrečná a zasněná „Abwärts“ pak navíc způsobila, že se nyní od jejich hudby ještě stále nemohu odtrhnout. (Aleš)

Následující MORTIFERA pokračovala s trochu agresivnějším pojetím depressive blacku. Oba kytaristi zůstali po celou dobu otočeni a věnovali se vlastním myšlenkám, zpěvák se potácel po podiu a s nešťastným výrazem pouštěl do světa svůj vokál, který se mi k jejich hudbě dosti zamlouval. Zhruba v půli setu se z depressive blackových vod přesunuli k zvláštnímu mixu punku, blacku a zčistajasna mne přestali bavit. Do konce koncertu už mne nedokázali jakkoliv zaujmout, šel jsem tedy zapít žal. (Aleš)

Jak už jsem zmínil v úvodu, MORTIFERA mne svým novým počinem příliš nezaujala. Takový průměrný pomalejší black metal. Často mne však kapela, jejíž deska mi úplně nesedne, dokáže naživo naprosto rozsekat a přesvědčit mne o tom, že jí mám dát ještě šanci. Bohužel, případ této čtyřčlenné formace to není. I v koncertním provedení mi hudba MORTIFERY přišla téměř bez energie, nějakého výraznějšího momentu a po několika skladbách jsem to tak nějak vzdal. Mimochodem, hlavní mozek MORTIFERY Noktu Geiistmort je také ústřední postavou kapely CELESTIA, jejíž tvorba mne baví o mnoho více a rozhodně má něco do sebe. Fanoušky ALCEST by také mohlo zajímat, že Neige v MORTIFEŘE působil v letech 2001 až 2005 a slyšet jej můžete i na debutovce „Vastiia Tenebrd Mortifera“. (Opat)

A konečně nastoupili TOTALSELFHATRED. Tři kytary, klávesy... pánové spustili absolutní peklo a já byl nadšen už při zvukovce. Je tedy možné, že kdybych nevěděl, že jsou to opravdu oni, skoro bych je ani nepoznal. Zvuk byl oproti deskám čitelnější a byly z něj patrnější post metalové postupy. Přišlo mi, že ta padesátka lidí, která se v Lampě ve středeční večer objevila, šla hlavně na ně. Sálem se neustále ozývalo z různých míst výkřik „Ruoska“, dokud touto skvělou skladbou kapela fanoušky neoblažila. Výborné instrumentální výkony, skvělá atmosféra, jedinečný zážitek. (Aleš)

Ano, TOTALSELFHATRED zase zvedli míru zajímavosti vystoupení o několik levelů výše. Navíc vidět tuto finskou šestici naživo je spíše svátkem, což si jistě uvědomovalo i několik desítek přihlížejících a nenasytných fandů. S kolegou se můžu rozhodně shodnout, že atmosféra byla výtečná. Jestli totiž hudba TSH něco nepostrádá, tak tu správně depresivní atmosféru a kontrastní pasáže, kdy se chvíli unášíme na obláčcích tvořených z vybrnkávaných akustických pasáží, abychom byli zanedlouho zasaženi blesky v podobě black metalových riffů a žalostných vokálů. S čím už tolik souhlasit nemohu je zvuk – dále od pódia byl poměrně v pořádku, ale když jsem se vydal dopředu trochu hodit palicí, tak jsem neslyšel vůbec nic, pouze hradbu valících se kytar. Takže zase honem rychle dozadu, kde mi dojem z vystoupení nic nekazí a já mohu s odstupem času jen chválit. (Opat)

Mé díky opět patří dvojce z týmu Phantoms, která měla celý večer na starosti a zároveň i v reportech stále častěji zmiňovanému nejmenovanému plzeňskému fotografovi, který opět nezklamal a předvedl svůj tradiční punkový výkon v první řadě a v neposlední řadě pak i o pár hodin později na afterparty v Alcatrazu. (Aleš)

Úderem jedenácté je ukončena další povedená akce, jejíž součástí jsem mohl být. I já děkuji pánům Sinneralovi a Honzovi, kteří si pro nás připravili další lahůdku a jako jedni z mála se neustále snaží oživovat plzeňské kluby zajímavými jmény z black metalového undergroundu. Jen těch lidí mohlo přijít o něco více, i když se akce konala ve středu, nekončilo se nijak extra pozdě. (Opat)

Fotky: Kabrio

Zveřejněno: 14. 12. 2013
Přečteno:
3630 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář