Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

7.12.2013, Praha; 8.12.2013, Plzeň

Den první: 7.12.2013, Praha

Naše turné s brněnskými depresivními rockery HEIDEN mělo premiéru v sobotu 7.12. v pražském HooDoo. Do vinohradského klubu dorazila ne sice příliš početná, za to však vytříbená společnost doomařů a dalších fanoušků tvrdší hudby, kterým patří náš obrovský dík za to, že proti veškerým pravidlům zdravého rozumu dali, na rozdíl od 16 tisíců lidí, přednost nám, učinkujícím kapelám, před BLACK SABBATH, kteří v tu chvíli hráli o pár kilometrů dál v O2 Aréně. My si ale stejně daleko víc vážíme emocí, než chladného rozumu... což se konec konců dá usoudit právě podle toho, že jsme koncert zorganizovali ve stejný den. (úsměv) (Zdeněk /ET MORIEMUR/)

Začátek vystoupení byl na plakátu uveden na sedmou, ale tím, že se lidé trousili jen pomalu, jsme se rozhodli posunout start na pozdější hodinu. Datel se ujal úkolu udělat ve všem jasno a iniciativně napsal na papír u vstupu, že první kapela začne hrát v devět. Později toho měl možnost hořce litovat, protože od té chvíle k němu neustále chodili lidé a ptali se ho, proč až v devět, že je to docela pozdě, proč ne alespoň v půl deváté atd. Poté, co jej oslovila zhruba dvacítka přítomných, kterým s rostoucí nevolí odpovídal pořád to samé („tak můžeme začít samozřejmě dřív, záleží, kolik bude lidí“), moudře opravil čas na 20:15. Zcela se ale uklidnil až později večer za pomoci domácí slivovice, kterou dostal k narozeninám. (Zdeněk)

Vše odstartovali před poloprázdným sálem plzeňácí a kamarádí LLYR. Velice mne baví sledovat jejich vývoj. Z death/doomových počátků mi už zbyla spíše jen nostalgická vzpomínka, protože po výměně na postu bubeníka začali LLYR směřovat trochu jiným směrem. K osobitějšímu a nepochybně kvalitnějšímu výrazu. A to mi na obou koncertech jasně potvrdili. Abych použil poetičtější výrazivo, vezmu jej z úst zpěváka Kaťase. Během rozhovoru o příjemném rozporu v náladových kytarových plochách tvořených kytaristkou Martinou a agresivnějším přispěním zbytku kapely prohlásil: „Jó, kamaráde, LLYR, to je jako rum s colou“. O den později v Papírně a zároveň po roce v Plzni podali z mého pohledu ještě přesvědčivější výkon, ač to měla kapela samotná dle kytaristy Franty naopak. (Aleš /ET MORIEMUR/)

Sestava byla stejná, jako o den později v Plzni, tedy LLYR, HEIDEN a ET MORIEMUR (jen v Plzni hráli EM jako poslední). O jednotlivých vystoupeních se zde rozepisovat nebudu, soudě však dle reakcí přítomných a kapel se večer opravdu vydařil. Bylo to také naše první vystoupení s novým kytaristou Honzou (PANYCHIDA). (Zdeněk)

Luxusní tečka za večerem byla možnost potkat a pokecat si s kamarády, kteří nás od začátku věrně sledují, za což mají naši totální úctu. (Zdeněk)


Den druhý: 8.12.2013, Plzeň

Během zvukovky HEIDEN se v Papírně o patro výš konal proslov plzeňského primátora na vernisáži. Po jeho řeči byl odměněn výborným setem kaBrňáků představujících novou desku. Plzeňskou sekci fanoušků nadchli úvodním Tmářem a nutno podotknout, že se zlou by se potázali, kdyby nezazněl. A tak zhasla všechna světla, zašlapán byl den a naštváni snad byli fotografové jen. Oproti Praze jsem od Papírenského setu dostal, co jsem chtěl. Jedinečnou atmosféru, kterou Heiden dokážou vytvořit a výborným zvukem vytažené veškeré elementy, které mne na této kapele tolik baví. (Aleš)

Přestože jsme si všichni vystoupení v Praze výborně užili, Plzeň se znovu ukázala jako město posmutnělému rocku/metalu zasvěcené. Tamní fanoušci v neděli večer Papírnu zcela zaplnili a atmosféra byla, jako vždycky, úžasná. (Zdeněk)

Během večera jsem měl tu čest poznat Datlova bodyguarda (!) – jmenuje se Sláva – a za naše vystoupení jsme dostali marhulový džem od chlapíka, který se zrovna vracel z nákupu v nedaleké Bille. Když uslyšel hudbu linoucí se z nedaleké Papírny, dorazil na koncert a náramně si ho užil. Tento dárek byl svěřen do spolehlivých (...) rukou našeho basáka Kabria a bude zkonzumován až poté, co v březnu nahrajeme novou desku spolu s borovičkou, kterou jsme dostali na Slovensku od ABSTRACT... Už teď je mi z té kombinace zle... (Zdeněk)

Kluci z HEIDEN v ten večer kromě mimořádného hudebního nadání předvedli také výjimečný obchodní talent, páč se jim podařilo prodat ŠEST našich triček – absolutní rekord za jeden koncert!  (Zdeněk)

(Na níže přiložené fotografii lze vypozorovat, že pět těchto triček se dostalo na bedra barmanů a jejich přátel z Alcatrazu, které tímto zdravím a děkuji za podporu. Jde o naší domovskou hospodu šířící z reprobeden hudební kulty, pozn. Aleš)

ET MORIEMUR v aktuální sestavě, kterou podpořil kytarista Honza z plzeňské Panychidy, bylo možné zatím slyšet jen o den dřív v Praze. Vzhledem k Datlově německému bydlišti zkoušek moc nebylo, takže nějaká ta chyba se občas vloudila, vzhledem k používaným disharmoniím v naší hudbě to ale nakonec mohlo vyznít jako chtěná součást. Díky podpoře lidí v zaplněné Papírně a radosti, že stojíme po dlouhé době zase na podiu, jsme si hraní neskutečně užili. Teď už nám nezbývá nic jiného, než se těšit na pokračující koncerty v Brně a Ostravě. Po našem setu se ke mě donesla informace, že jeden z návštěvníků propadl depresi a byl nucen v půli našeho setu odejít. Nastolilo mi to pseudointelektuální otázku pro doomaře. Máme za to být rádi? Snažíme se zhudebnit depresi a melancholii, ale když to na někoho opravdu zapůsobí, máme za to být snad rádi? P.S.: Sbohem a díky za tu mlhu! (Aleš)

Na závěr mi nezbývá, než poděkovat všem, kteří dorazili, a pozvat vás 21. prosince do Brna a 22. do Ostravy na závěrečnou část našeho turné za podpory vynikajících MORGUE SON! (Zdeněk)

Fotky: Oskar
999


Brněnská FB událost:
https://www.facebook.com/events/536751719751954/?fref=ts

Ostravská FB událost :
https://www.facebook.com/events/332185143591837/?fref=ts


Zveřejněno: 11. 12. 2013
Přečteno:
3397 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 12. 2013 11:45 napsal/a audiokazeta.cz
LLYR v Praze
Malá vzpomínka na pražské vystoupení kapely LLYR. http://www.youtube.com/watch?v=d3VVcXMfEBs
11. 12. 2013 10:10 napsal/a Coornelus
Heiden
Mě to teda pěkne štve, že jsem se nedostavil, ale Sabbati za to nemohli. Jelikož u nás padaly pěkný sračky a představa, že v nich pojedu 70km tam a zpátky na ledě, se mi nelíbila. Snad někdy jindy.
11. 12. 2013 09:11 napsal/a Bhut
Praha
sice to vypadalo, že akci nestihnu, ale nakonec jsem přece jen dorazil (v půlce setu EM). Účast žalostná, co si budem povídat. Kapely naopak vynikající! Jen Kverd to (zpěv) na živo jednoduše nedává, ale to bych mu za zlé rozhodně neměl. Jsem rád, že jsem tam nakonec ohřál. Zážitek to byl silný.