Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Novoroční rozhovor s R. X. Thámem...

BRATRSTVO LUNY za šest let existence ušlo hodně zajímavou cestu. Začalo jako studiový projekt, vydalo demo, neprodejné EP, debutové CD „Goethit“ a dosavadním vrcholem tvorby novodobých trubadúrů je skvostný 2CD book „La Loba Ante Portas“. K tomu je třeba připočítat pořádání exkluzivního festivalu stylově nazvaného Magická noc trubadúrů, k němuž dokonce vyšly speciální noviny Trubadúr... Ale co bude dál? Lze vůbec ještě přijít s něčím „větším“? Něčím, co by všechny takzvaně posadilo na zadek? Nejen tyhle otázky zodpověděl R. X. Thámo, verbální i producentská duše kapely.


Když se ohlédneš za těmi šesti roky, které uběhly od vydání dema „Gotická duše“, musíš být spokojený. Z „ničeho“ se vám podařilo vybudovat „pojem“, kterým dnes BRATRSTVO LUNY na gotické scéně bezesporu je. Když se vrátíš zpět k vašim začátkům, dovedl sis tehdy představit, kam až se dokážete dostat?


Cesta, kterou jsme za tu dobu ušli, patří svou fantasmagorickou náplní spíše do oblasti splněných snů, než představ, u kterých usiluješ o jejich naplnění. Vidět v roce 2006 některé výjevy ve věštecké kouli, asi bych se na „nadpřirozeno“ naštval, že si z nás utahuje. Když nad tím uplynutým časem rozjímám, tane mně na mysl jediné – vše bylo možné jen proto, že nic z toho, co přišlo, nebylo vykalkulovaným záměrem… Je to jako když lezeš v těžším skalnatém terénu na nějakou turisticky nepřístupnou horu. Soustředíš se na každý pohyb, úchyt, myslíš jen na ten okamžik, ve kterém se právě nacházíš. A vše si nesmírně užíváš, stojí tě to mnoho sil, ale miluješ tento způsob vydávání energie, nejde ti tupě o čárku, že vylezeš na kopec a pak budeš všude vyprávět, jak jsi „dobyl vrchol“… a najednou se ti třeba začnou rozestupovat i mraky a ty hltáš to fascinující neuchopitelno… A BRATRSTVU LUNY byly dopřány takové rozhledy, že se až bojím, jestli jsme nejeli u Fortuny na dluh. (úsměv)

Když jsme spolu mluvili naposledy (po vydání „La Loba Ante Portas“), sliboval jsi koncertní bonbonek. Jak snad všichni naši čtenáři vědí, šlo o Magickou noc trubadúrů, o které jsme toho napsali dost. Chybí jen Tvůj komentář.... (úsměv) Jak s odstupem času akci hodnotíš?


… teď jsem si dělal s jedním kámošem v hovoru legraci, že mi v životě nevyšly již dvě organizační sebevraždy – mistrovství světa juniorů v hokejbalu (2000) a Magická noc trubadúrů (2012). Na hodnocení akce se dívám ze tří pohledů: jako pořadatel, vystupující a fanoušek. Když začnu od toho, jak akce působila na diváky, tak se maximálně podařilo naplnit zamýšlený záměr podtitulu muzika –divadlo – magie. Zpětné vazby od návštěvníků mě moc potěšily. V superlativech byla akce hodnocená i prostřednictvím reportů, kterých vyšlo nezvykle požehnané množství. Nad všemi ale čněl dvoustránkový reportérský výlev Blackmoona pro SPARK, který akci udělil nejvyšší hodnocení (600V, kremace!). Neskutečné byly ohlasy od všech účinkujících. Když použiji metaforu, byl jsem pro akci tou pomyslnou špicí organizační pyramidy, ale zároveň i základem, který nese břímě celého velkorysého konceptu, za který jsem do skončení akce sklízel spíše slova hanlivá, shrnuto – že to prostě v Kralupech nedopadne a skončí to průserem! Jako pořadatel jsem udělal i mnoho chyb, které si plně uvědomuji a nebudu je při přípravách druhého ročníku opakovat. Musíte umět důsledně oddělovat role, aby v logické pavučině vztahů nevznikaly trhliny – což je to nejtěžší, čemu ve finále čelíte! A samozřejmě musím dodat, že za úspěchem akce stojí celý team lidí – hlavně z KaSS VLTAVA a mnoho dalších nezištných pomocníků. Hodnocení skončím pohledem z pódia. Vystoupit na domácí scéně po boku žánrové legendy, mnoha spřízněnců a skvěle zaplněného sálu – to byl splněný sen, ve kterém chyby a únavu vstřebalo neopakovatelné kouzlo okamžiku! Kdo se chce do atmosféry festivalu ponořit více a nechat si dokreslit předcházející slova audiovizuálním dílem, doporučuji zhlédnutí profesionálního půlhodinového dokumentárního filmu MUSICA, THEATRUM, MAGIA VE MĚSTĚ NAD VLTAVOU.

K Magické noci vyšel speciální DVD box, který není v běžném prodeji. Proč? Zpracování je kvalitní, obsah zajímavý...

2DVD bych spíše nazval neoficiálním kompletem. V první řadě jsem chtěl mít ucelený materiál pohromadě, abych mohl akci prezentovat potenciálním partnerům či účinkujícím dalších magických dýchánků a fascinující natočená data neskočila v digitální žumpě. Zkrátka nenabízet jen fantasmagorické vize, ale ukazovat, jak vypadá jejich realizace v praxi – to je veliký posun!!! No, když jsme to dostříhali, tak mně samotnému došlo, co jsme to spáchali za monster akci. (úsměv) V této chvíli mě napadlo udělat takový distribuční kompromis a zakoupení DVD jednorázově nabídnout lidem, kteří jsou našimi Chráněnci Luny (uložili si e-mail na našem webu a mají tedy nadstandardní info o dění v táboře BRATRSTVA). Všechny jsem férově upozornil, že DVD je vypalované a nabídl ho jen za výrobní náklady. Zájem mě mile překvapil. Jít do oficiálního vydání se mi nechtělo. Nevěřím, že by se náklady na lisované DVD vrátily, dále bych musel řešit práva na zveřejnění některých skladeb apod. Ti, kteří naši dráhu sledují, vědí, že většina materiálů z DVD je k dispozici na youtube. I když mě třeba mrzí, že úžasné předtančení Taneční skupiny Naděje na skladbu SISTERS OF MERCY „Temple of Love“ – natočenou v HD dvěma kamerami, jsme museli po upozornění serveru na porušení autorských práv odstranit. Fanoušky fajnšmekry ale mohu navnadit, že při nějaké bilanční příležitosti se některé natočené věci na profesionálním nosiči zřejmě objeví…

Příliš koncertů jste nikdy nehráli, každý je takovým malým svátkem. Docela mě překvapilo, že jste se objevili na Basinfirefestu. Znám tamní prostředí dobře, jde o multižánrovou akci, což mi vzhledem k vašemu dosavadnímu působení trochu vypadává z kontextu. Za prvé proč, za druhé jak jste s tím byli spokojeni?

Ano, každou koncertní nabídku pečlivě zvažujeme a přemýšlíme o jejím přínosu pro náš ansámbl. Basinfirefest je skvěle organizovaný, tradiční festival s propracovaným systémem včetně propagace. Nabídka od produkce nás nesmírně potěšila. V sympatickém duchu proběhlo i komplexní probrání podmínek vystoupení, jehož důsledkem bylo jediné – potvrzení účasti! Z mého pohledu jsme určitě nevykročili mimo kontext BRATRSTVA LUNY, neboť naší filosofií je hrát na akcích, kde může naše komunikace s publikem vyznít – klíčové je tedy i celkové vybavení stage! Důležitá pro nás byla i kladná reference od XIII. STOLETÍ, které zde s úspěchem vystoupilo minulý rok. Co se dramaturgie festu týče, do určité nejistoty jsme vkročili, to přiznávám, ale snažili jsme se ji eliminovat. Například i výběrem songů. Nabídli jsme na naše poměry energický setlist, který byl velmi sympaticky přijat. Mediální i fanouškovská zpětná vazba nás přesvědčila, že Basin byla pro nás jednoznačně správná volba!

Mnohem zajímavější asi bylo pozvání od XIII. STOLETÍ na jejich domácí půdu do Polné. Jak tam akce dopadla?

Basinfirefest byl pro nás obrovská zkušenost a čest. Už jsme s žádným dalším koncertem v letošním roce nepočítali, protože pilně pracujeme na vstupu do „nové doby“. Rukavice od Petra Štěpána přišla „jak blesky z nebe“, jak zpívá maestro ve své „Vendetě“. Vylíčení pocitu z tohoto pozvání, samotná příprava koncertu i jeho průběh, to je téma na „fejetonové zpracování“, nikoliv na jednu otázku. Určitě skvělé téma třeba pro druhé vydání TRUBADÚRA. (úsměv) Celá akce v prostředí nádherného zámeckého klubu byla skvělá, znalci vědí, že to je takové kultovní koncertní místo jihlavské Třináctky. Náš zpěvák Maestro Xpíl trefně glosoval, že ho velmi mile překvapilo, jaký k nám měl Petr úžasný „tatínkovský přístup“. I zpětná vazba na naše vystoupení od frontmana Třináctky byla velmi milá. Po splnění snu vystoupit se Třináctkou na jednom pódiu přišlo něco, v co jsem se snad ani neodvážil doufat, pozvání na společný koncert do lůna větrných kopců Vysočiny. Pokud chcete více nasát atmosféru koncertu v Polné, přijměte pozvání na zhlédnutí galerie talentovaného fotografa Aleše Enochiana Komárka, který zachytil i přítomnost „dvou čtyřnohých vlčích kmotrů“ přímo na pódiu při křtu nové knihy našeho vlčího bratra Monte Kvasnici „Vlci přicházejí s větrem“ .

Minule i předminule jsme končili tím, že jsme se ptal, jestli je možné překonat předchozí materiál, nejen co do hudební stránky, ale i do té grafické. Říkals, že ano...


… ještě mně dej Johane rok a pak to seriózně probereme. (úsměv) Kdyby člověk nešel do nových projektů s vizí, že pracuje na něčem jedinečném – kde by bral energii, vůli a sílu k tomu, aby vyrazil na tu strastiplnou cestu, na které se padá na držku vyčerpáním s finanční ztrátou na hrbu? Již dva roky pracujeme na nové desce, jejíž zamýšlený komplexní výstup označuji za epitafní! Moc bych si přál dojít „do cíle“ (= vydání nahrávky) s plnou parádou a bez kompromisů. Ono skloubit všechny tyto vize, plány a cíle s chodem rodiny, funkčností v zaměstnání, studiem a dalšími tvůrčími či občansko-společenskými závazky, není opravdu nic jednoduchého. Nejsem žádný rentiér, ani z komunismu nakopnutý kapitalista, abych nepřemýšlel nad tím, kam s kterou stokorunou… Na druhou stranu mám svoje velké tvůrčí pnutí, touhy a ty si žádají svého ukojení. Vždyť jak pravil můj oblíbenec Lord Henry v Dorianu Grayovi: „Jediný způsobe, jak se zbavit pokušení, je vzdát se mu. Odolejte mu a vaše duše onemocní…“ Nemám tolik sil, abych si vytloukl z hlavy sen o dalším jedinečném projektu BRATRSTVA LUNY, kterým by mělo být naše nové CD. Mě ta dobrodružná cesta zrodu nahrávky přináší tolik rozkoše, že u mě můžete diagnostikovat určitou formu posedlosti „donkichotskými činy“. Ale to už přece za ty léta víte. (smích)

Můžeš prozradit, jak? Minule jsi (mimo záznam) přemýšlel o vydání vinylu, ještě máš podobné nápady? (úsměv)

Zatím bych o formě vydání nového materiálu mluvil nerad. Nechci vzbudit přehnaná očekávání. Dnes už za málo kým stojí vydavatel, nebo silný sponzor, aby „věci byly tutovější“. Ono se také může stát, že žádný z našich plánů již nevyjde… Nejsem pesimista, ale bez „přízně hvězd“ nejsou malé-velké činy možné! Pro nás je výhodou, že už máme něco za sebou a tak jsme pro scénu „čitelnější.“ Moc mě těší, že si lidé stále píší o demo „Gotická duše“, které je dávno rozebrané. Ke stejnému osudu se chýlí i další dvě naše céda „Goethit“ a „La Loba“. Každou novou nahrávku jsme chtěli překonat tu předchozí. Je jasné, že tento chronologický řetězec bude jednou přetržen. Mé tvůrčí chvění však do světa volá, že naše nové „epitafní album“ bude tím nejlepším, které zrodil svit bratrské Luny a jemu věrných! Ještě paralelně pracuji na jedné věci týkající se BRATRSTVA, jejíž dotažení by mohlo být rovněž zařazeno do pantheonu splněných snů… ale nechci zcela obnažit všechny naše plány na rok 2014. Mám rád moment překvapení, nikoliv únavné avizování…

Už máte hotový k připravovanému albu koncept, ideové pozadí, nebo jak to lépe vyjádřit? Budete na jeho vizualizaci opět spolupracovat s Deatherem? Jak jste vůbec s jeho výkony spokojeni? Podle mě odvedl na „Vlčici“ skvělou práci!

… samozřejmě. Vše je promyšlené, sednuté a nyní se už jen dolaďuje. Posluchače tentokrát provedeme mezi póly dávné minulosti a predikcí budoucnosti. Indicií k uchopení našeho filozofického konceptu alba je verš, jehož čtení významu se napříč staletími velmi zneklidněně posunulo. Jeho autorem je básník antického světa Horatius. Ale na další podrobnosti si počkejte do října a hlavně nám držte palce, ať je nám přáno vše dotáhnout do podoby hudebního nosiče. Deather samozřejmě zůstává i nadále dvorním grafikem BRATRSTVA LUNY. Ta spolupráce je úžasná, velmi si rozumíme, čehož důkazem je, že naše spolupráce i v rámci jiných projektů trvá již čtrnáct let… Je pro mě obrovskou ctí a radostí, že i Jaromíra to s námi baví. „La Loba“ v procesu tvorby hodně bolela, ale výsledek je úžasný. Kdybych nebyl s podobou nosičů spokojen, nezadám je do výroby. To je jedna z mála výhod toho, být sám sobě vydavatelem. (úsměv) Ovšem co se týče ztvárnění coveru pro novou desku, mám vizi dvou cest. Už asi rok se zabýváme první cestou a pokud se nakonec rozhodneme pro ni, bude náš team „grafické tváře projektu“ posílen. To ovšem nic nezmění na tom, že Deather zůstane direktorem designu!

Co další Magická noc, bude? V roce 2013 jste si dali pauzu, chtělo by to pokračování...

Je hodně pravděpodobné, že se ho dočkáme. Pracuji na tom už asi půl roku a dost podstatných věcí je, řekněme na dobré cestě. Hlavní je pro mě podpora domácích subjektů a tu mám. Bylo by asi jednodušší přesunout koncertní gró do některého z pražských klubů, myslím hlavně z pohledu diváků a řešení technického zázemí akce. Ale protože jsem kralupský patriot, jsem přesvědčený o tom, že Magická noc trubadúrů patří do města nad Vltavou! Podpora domácího kulturáku má samozřejmě  výhody, které jsou provázány zejména k přípravě nadstandardní produkce a doprovodného programu. Ještě ale čekám na nějaké dost podstatné informace. Úplně jasno bude snad někdy v průběhu března. Předpokládaný datum Magické noci trubadúrů je stanoven na sobotu 18. 10. 2014.

Už určitě přemýšlíš o kapelách, které by měly zahrát... Můžeš nějakou odtajnit? A co další náplň akce?

Mám vizi i víru. Věřím, že vše popadne OK, nechci si pouštět k tělu žádnou jinou variantu. Už je hodně kolem druhého ročníku odpracováno, takže také nechci, aby tato vynaložená energie vyšla vniveč. Program se bude znovu snažit naplnit dramaturgický koncept – hudba, divadlo a magie. Budeme znovu účastni besed se spisovateli, bude se šermovat, tancovat, věřím, že i nakupovat na tématicky zaměřeném jarmarku. A také poslouchat skvělá hudba na  nadstandardně připraveném jevištním zázemí… Můžete se těšit na trojblok: XIII. STOLETÍ, LAHKÁ MÚZA a BRATRSTVO LUNY. O doplnění kvarteta jednáme v zahraničí… Více v premiéře druhého čísla gothic rockových novin TRUBADÚR, které vyjdou přesně v den letního slunovratu…

… mám to chápat tak, že budete nahrávat desku, připravovat Magickou noc, takže se live ukážete fanouškům až za tři čtvrtě roku?

Takoví neřádi přece jen nebudeme. (smích) 21. 6. 2014 se vrátíme na Vysočinu. S velkou radostí zahrajeme na pátém ročníku Tolenstein festu v Dalečíně. Moc se na tuto koncertní misi, která se koná v malebném prostředí zříceniny hradu, těšíme. Mohu prozradit, že se zde znovu potkáme na jedněch prknech se XIII. STOLETÍM a dalšími skvělými kapelami, které pořadatelé brzy zveřejní.

www.bratrstvoluny.com

Zveřejněno: 01. 01. 2014
Přečteno:
3475 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 01. 2014 21:20 napsal/a immortal
:-))
Jeden den a co to udělá :-))
01. 01. 2014 21:10 napsal/a immortal
Magická noc
Magická noc jednoznačně do Kralup, v Práglu by se právě to magično zcela vytratilo a odcizilo. Fanoušek si cestu na tuto akci určo najde, já sám ač nejsem orthodoxní fanda gothic rocku rád dorazím, vloni to nemělo chybu.