Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

DEATH ANGEL – The Dream Calls for Blood LP/CD 2013, Nuclear Blast

Pro mě je vždycky velká událost, když některá z legend Bay area thrash metalu vydává novou desku. Drtivá většina kapel, které tuto odnož metalu formovaly, je stále aktivní, nebo hlásí návrat na scénu. Reunion postihl v roce 2001 také DEATH ANGEL.

Parta kolem Marka Oseguedy a Roba Cavestanyho se letos v létě zavřela do studia, aby nahrála svou sedmou studiovku. Předchozí počin „Relentless Retribution“ z roku 2010 je pro mě spíše průměrná deska a docela jsem se obával, že následovník pojede v podobných kolejích. DEATH ANGEL sice nikterak nevybočili z roky prověřených postupů, ale nová deska je trochu jiná než ostatní. Stejně jako všechna alba po návratu kapely, vyšlo i „The Dream Calls for Blood“ pod taktovkou gigantu Nuclear Blast.

Novince jsem věnoval opravdu hodně poslechů. Po těch úplně prvních jsem byl trochu v rozpacích, co že to ti DEATH ANGEL nahráli. Jenže jak už to bývá, když desku posloucháte častěji i v různých rozpoloženích, postupně se do ní dostáváte. Přesně tohle je případ „The Dream Calls for Blood“, což rozhodně není album na první poslech. I při desátém poslechu jsem objevoval další a další zajímavé momenty, které jsem před tím přeslechl nebo nevnímal. Už úvodní skladba „Left for Dead“ je vzorovou ukázkou toho, co na novince najdeme. DEATH ANGEL v žádném případě neopustili svůj ksicht a znovu dokážou řezat pekelně rychlý a nakopávající thrashing. A znovu vyniká kytarová práce obou kytaristů. Sekající a řezavé riffy k téhle partě ze zálivu vždycky patřily a když to DEATH ANGEL sypou, opravdu si to užívám. Jenže tohle nikdy nebyla kapela, která to jen napálí. DEATH ANGEL na „The Dream Calls for Blood“ více než kdy jindy koketují s typickým heavy metalem. Objevuje se více melodií, pomalejších pasáží nebo kytarových sól, která jsou divoká a gradují v pomyslné zvukové spirále. Některá sóla jsou pomalejšího charakteru a dokáží v tom tempu sluchovody pěkně pohladit. Také Mark Osegueda zpívá čistěji než kdy jindy. Ubral na svém „skřípotu“ a nebál bych se ho označit za čistě heavy zpěváka. Nějaký záchvatový ječák ale nečekejte, pořád jsme v thrash metalu. Jednotlivé skladby jsou pestré a i přes stejnou strukturu je každá skladba trochu jiná. Kompozice celé desky se mi moc líbí! Kromě zmíněné „Left for Dead“ bych určitě vyzdvihl trojku „Fallen“, která v circle pitu spolehlivě zatočí s každým thrasherem. Oproti tomu „Execution - Don’t Save Me“ začíná vybrnkáváním na akustickou kytaru, aby se po chvíli přehoupla do thrashingu kříženým s melodickým heavíkem. „Caster of Shame“ mě zase svou úderností na tři a půl minuty přiková a vydechnout mi DEATH ANGEL dávájí až v poslední „Territorial Instinct / Bloodlust“. Pomalá, melodická a dlouhá skladba, která pomalu graduje kytarovými sóly. Ale masakrujícího thrash metalu si zde moc neužijete.

Deska „The Dream Calls for Blood“ se svými deseti záseky je u konce a já jsem spokojený. DEATH ANGEL se vydali cestou, ve které se snaží do své hudby dostat nové a nové prvky. A v jejich případě se to daří na výbornou! Ortodoxní thrashers sice možná nad „The Dream Calls for Blood“ budou ohrnovat nos, ale ten kdo DEATH ANGEL zná, dobře ví, že typický thrash metal nikdy nehráli. „The Ultra-Violence“ je sice pouze jedno, ale „The Dream Calls for Blood“ je album, které má v diskografii DEATH ANGEL své pevné místo. A rozhodně se k němu budu rád vracet. Thrash!


Seznam skladeb:
  1. Left for Dead
  2. Son of the Morning
  3. Fallen
  4. The Dream Calls for Blood
  5. Succubus
  6. Execution - Don’t Save Me
  7. Caster of Shame
  8. Detonate
  9. Empty
  10. Territorial Instinct / Bloodlust

Čas: 47:25

Sestava:
  • Rob Cavestany - kytara, vokály
  • Mark Osegueda - vokály
  • Ted Aguilar - kytara
  • Damien Sisson - baskytara
  • Will Carroll - bicí

https://www.facebook.com/deathangel
http://www.deathangel.us/
https://myspace.com/deathangel

Zveřejněno: 30. 12. 2013
Přečteno:
3447 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2014 15:10 napsal/a Asphyx
tahle deska taky baví. Jen si říkám, že bych ocenil trošku ještě \"větší\" nářez:)) S hodnocením souhlasím. Já mám pro mrtvýho anděla velkou slabost. Jsem moc zvědavý, jak budou nové songy znít naživo...
30. 12. 2013 19:52 napsal/a KubaAjz
Anděl smrti
Mě to chytlo na první poslech! Pro mě nejlepší album od reunionu!