Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

22.11.2013, Brno - Fléda

Když vyrazit do Brna na koncert, tak na INSANII!

Je známým faktem, že INSANIA je na domácí půdě milována, zatímco s první výpadovkou za Brnem její popularita klesá. Ne že by neměla zástup věrných jinde po republice (znám nás dost), ale mě z neznámého důvodu na tuhle brněnskou legendu prostě tolik lidí jako v Brně nikde jinde nepřijde. Zažil jsem několik koncertů INSANIE v Praze, Plzni, Českých Budějovicích a čert ví kde ještě, ale to co se děje v Brně, jinde v republice nezažijete. Když se naskytla možnost navštívit brněnský koncert ku příležitosti křtu nové desky, neváhal jsem ani minutu. A dobře jsem udělal. Jako každý muslim by měl jednou za život vykonat pouť do Mekky, každý větší fanoušek INSANIE by měl podniknout cestu na její koncert do Brna.

Čas uzrál, den D je tady. Pátek byl ve finále mnohem hektičtější než jsem čekal, ale jsem tu. Najít klub by ještě po jednom zeptání šlo, ale parkování v blízkosti Flédy je docela oříškem. I tato zapeklitost se ve zdaru vyřešila a po chvíli přicházím do Flédy, a nestačím se divit jaké velkorysé prostory tento klub Brňanům poskytuje. Kroutím hlavou nad tím, že tady jakoby nic hraje INSANIA, navíc když k tomu připočtu, že už kolem půl deváté je v klubu tolik lidí... Super, tohle jsem si vždy přál zažít.

Před devátou se na pódium poskládala předkapela a zahřívači večera TISÍC LET OD RÁJE. A ti splnili svou funkci na výbornou. Sedmihlavá saň se v průběhu koncertu rozrostla dokonce o osmou hlavu. Naštěstí díky obřímu pódiu se bez problému všichni vešli. „Tisícovky“ jsem vždy chtěl vidět, ale nějak jsme se míjeli. Jenže doba, kdy u mě tahle tužba převládala, je už trochu zanesená prachem. Navíc jejich poslední deska, to už je let co vyšla, mě už tak úplně nenaplňuje. Nejraději vzpomínám na demáček „Trees“, který mě ve své době dokonale převálcoval, tu kazetu bych ještě někde doma vyštrachal (úsměv). Koncert nebyl špatný, ale ať je to jak chce, těžko se plně soustředit na hudbu, když na pódiu nevíte kam dřív koukat. Vyfešákovaný, víc herec než zpěvák, Křeček, k němu zpěvule Dasha s Dorkou a jejich blbiny na pódiu. TLOR si koncert evidentně užívali, a i přes „zlo music“ se často objevoval muzikantům úsměv na tváři. Divadlo sice zvítězilo nad hudbou, ale i tak jsem rád, že jsem je konečně viděl na živo.

Po relativně krátké pauze jsem se ocitl v hudebním ráji. Na pódiu hraje vaše nejoblíbenější kapela, vedle vás lidi na stejné vlně, všude samá trička INSANIA a všichni společně s klukama zpívaj texty... paráda. Měl pravdu ten menší, kulatý chlapík stojící vepředu, když při nástupu INSANIE vykřikoval: „To nejsou lidi, to jsou bozi.“ (úsměv) Poctivá příprava je grunt a tak mi týden před akcí hrála doma nová deska k snídani, obědu i večeři a sem tam i ke svačince. Tudíž jsem si s chutí zařval další zásadní hesla typu: „Jsme čistej bioprodukt podsvětí“, atd. Novinka byla představená šesti skladbami. Nepřekvapily ty dříve zveřejněné „Bioprodukt podsvětí“, Nejsvětější trojice“ a klipovka „Božská komedie“. To, že zazní „Ať shoří v pekle všechny kapely světa!“, bylo také víceméně jasné. Zařazení nakažlivé „Sfoukni za mě svíci“ ale hlavně věci „Neprojdou“ jsem neočekával. Přehrát při křtu půlku alba je podle mě tak akorát. Tím pádem ze standardního playlistu musely některé šlágry zmizet, a tak z geniální „Rock´n´Freud“ zazněly jen „Je mrtvá“ a Večer, kdy Freud zpíval basem“, a opět se nedostalo na nic z „Out“, škoda. K playlistu snad dodám ještě jednu myšlenku a tu, že bych klidně oželel punkovky „Vraždu ve staré hvězdárně“ a „Hell knows who we are“, při kterých se sice rozjel slušný kotel, ale třeba taková „Jsme na černé listině“ by mě potěšila víc a byla by změnou. Kotel svého bodu varu dosáhl při hitu „Rouhání je pro nás evergreen“, kdy se strhl takový mosh pit, jaký jsem zažil minulý týden na LAHAR v Písku, a na bránu pekelnou bušil snad celý klub.

Očekával jsem, že ku příležitosti křtu se objeví nějaká specialitka v podobě hosta, třeba Liduška a nový song „Píšu ti švabachem“. Jak ale Poly vysvětlil, překvapení připravené měli, ale kvůli všude přítomné nemoci plány byly rozmetány. Jelikož se sluší desku pokřtít, tento akt si vzal na starost producent desky Tom Šlápota (DARK GAMBALLE), který se snažil desku pokřtít tím, že ji zapálí. Nepodařilo se. Další nový poznatek – INSANIA je nehořlavá! (úsměv) Dvojitý přídavek obstaraly nesmrtelné šlágry „U.R. Dead“ a hlavně „Zimní varování“, které je díky Tudyho klávesám ještě o kus lepší než původní verze. Úplný konec pak patřil punku a již zmiňované „Hell knows who we are“. Ta necelá hodina a půl strávená v přítomnosti své srdcové kapely, v plném koncertním sále (neznám kapacitu Flédy, ale fakt přišlo hodně lidí), utekla strašně rychle. Navíc je venku nová deska. Co chtít víc? Snad jen, aby se INSANII dařilo dělat svým věrným radost jako doposud. Tenhle pátek mi jí udělala. Díky za to.

Fotoreport na Photomusic


Zveřejněno: 26. 11. 2013
Přečteno:
4208 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 12. 2013 11:05 napsal/a Johan
Malá oprava...
provedena.
07. 12. 2013 16:42 napsal/a Garfield
Insania stále ve formě
Souhlasím, taky bych uvítal skladby z alba OUT, ale jinak povedené. Hudebně i textově navazují na Kult hyeny, třeba příště i víc překvapí. TLOR mě moc nezaujali. Jen malá oprava: \"Vražda ve staré hvězdárně\"