Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

VIOLATOR – Scenarios Of Brutallity LP/CD 2013, Kill Again Records

Vždy, když se chystá vydání nové desky mé oblíbené party, jsem v očekávání. Pořád mě neopustil ten pocit zvědavosti a natěšení. Existují ale kapely, u kterých to platí dvojnásob. Jelikož bych se mohl zařadit mezi fans, kteří se svezli na vlně retro thrashe, najdu takové kapely i mezi mladými puškami. VIOLATOR jsou pro mě společně s MUNICIPAL WASTE a TOXIC HOLOCAUST vrchol nové thrashové vlny a tak jsem vydání jejich druhé velké desky netrpělivě vyhlížel. Album mělo vyjít už loni, ale po komplikacích jsme se nakonec dočkali letos v létě na CD a na podzim i na vinylu. VIOLATOR zůstali věrní osvědčenému labelu Kill Again Records a svou novinku pojmenovali „Scenarios of Brutality“. Dopředu říkám, že hned první poslech mě posadil na prdel.

Už obal výborně vystihuje název alba. Pouliční násilí v temném průchodu, krev, uniformy. Vrchní kreslíř thrash metalových obalů Andrei Bouzikov se opět vyznamenal. Výborné barevné provedení a tentokrát modré logo VIOLATOR. Po prohlídce obalu pojďme na obsah. Brazilští kluci si nachystali devět skladeb, které celkem dávají dohromady sedmatřicet minut. A hned od začátku je laťka opravdu vysoko. Úvodní „Echoes of Silence“ startuje bez intra a okamžitě pálí ostrými. Bez přípravy, ale se zatraceně přesnou muškou. Kousající, štípající a řezající thrash metal v té nejvyšší syrovosti a brutalitě. Výborné riffy a zvuk kytar si prostě zapamatujete po prvním poslechu. VIOLATOR nikdy nehledali prostor pro odpočinek, ale vždy směřovali co nejrychleji a nejničivěji k cíli. Podobně je na tom i druhý vál „Endless Tyrannies“. Po krátkých vyhrávkách VIOLATOR zařazují forsáž a já mám pocit, že mi Baterův kopák prorazí lebku. K tomu přidejte štěkavý vokál Pedra Arcanjoa, který je nebezpečně nakažlivý. Zvlášť při refrénech, kdy se přidají i doprovodné vokály. Ve středně rychlém tempu začíná „Dead to This World“, jenže to, co se děje o několik vteřin později, jde jen těžko popsat. Sypačka přímo vybízející k šíleným skokům z pódia a řádění v circle pitu. „Respect Existence or Expect Resistance“ snad ještě více ničí už tak vyčerpané thrashery v kotli. Vždyť VIOLATOR nedopřejí ani vteřinu k nádechu a drží nás přikované svým old school thrash metalem, jehož nejsilnější ingredience je agresivita. „Waiting to Exhale“ bych přejmenoval na „Waiting to Death“, protože já mám dost. Nekompromisní bicí artilerie ostřeluje zákopy po celé frontě a palba neutichá. Tyhle šrapnely z daleké Brazíle jsou hlasité, ničivé a nezastavitelné. Pokud ses dostal do cesty VIOLATOR, neuhneš. Šestý zásek na desce je instrumentálka „Death Descends (Upon This World)“. Nečekejte však žádné intro nebo plouživou vybrnkávačku. Kluci se do toho znovu opírají a výsledkem je vypleněná krajina za necelé tři minuty. Následuje „Colors of Hate“. Miluji tady to krátké zařvání „arrrghh“, po kterém se to na Vás začne sypat ze všech stran. Impuls k divokému moshování. Předposlední vál má znovu výstižný název – „No Place for the Cross“. A znovu masírující thrash metal od začátku do konce a neustále gradující pasáže, které vždy na pár vteřin utnou kytarové vyhrávky. Závěr obstarává pět a půl minuty dlouhá skladba „Unstoppable Slaughter“. A jedná se o skutečná jatka na závěr. Chuťovka pro všechny fandy thrash metalu!

Celé album „Scenarios of Brutallity“ provází výborný a správně nasraný zvuk, kvalitní produkce a především chytlavý a perfektní materiál. VIOLATOR vyzráli. Ze svých předešlých nahrávek vytáhli to nejlepší, k tomu přidali ještě více nasranosti a agresivity a hlavně jsou kluci o kus dále po instrumentální stránce. Také texty zaslouží respekt. VIOLATOR se přehrabují v celosvětových problémech. Popisují násilí a faleš, které jsou každý den kolem nás. Ostrými náboji pálí po politicích i fízlech

VIOLATOR si upevnili své postavení na thrash metalové scéně. I přes velkou záplavu kapel si dokázali vytvořit vlastní ksicht a zvuk, podle kterých jsem kapelu okamžitě schopný identifikovat. Takhle to má vypadat, když hudbu dělají srdcaři ve vestách pošitých nášivkami svých vzorů. Desítku dávám velmi zřídka, ale „Scenarios of Brutallity“ si ji u mě zaslouží. Ať už desku poslouchám doma, na cestách, po ránu, nebo před spaním, vždy mě svou neuvěřitelnou energií smete a nadopuje. Po tom, co MUNICIPAL WASTE na posledních nahrávkách ubrali z hardcoru a WARBRINGER se na novince ubírají spíše heavy/thrashových směrem, zůstali u mě VIOLATOR z mladé vlny na pomyslném vrcholu – stále divocí a stále autentičtí! Co víc si přát? Snad jen, aby VIOLATOR konečně zavítali do Česka a všichni thrashers si mohli tuhle rubanici užít naživo. THRASH!

Seznam skladeb:

  1. Echoes of Silence
  2. Endless Tyrannies
  3. Dead to This World
  4. Respect Existence or Expect Resistance
  5. Waiting to Exhale
  6. Death Descends (Upon This World)
  7. Colors of Hate
  8. No Place for the Cross
  9. Unstoppable Slaughter

Čas: 37:18

Sestava:
  • Batera - bicí
  • Capaça - kytara
  • Pedro "Poney Ret" Arcanjo - vokály, baskytara
  • Marcio Cambito - kytara


http://violatorthrash.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Violatorthrash
http://www.violatorthrash.com/

Zveřejněno: 23. 12. 2013
Přečteno:
3348 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 12. 2013 10:44 napsal/a immortal
Hoši...
já si tu fošnu budu muset asi sehnat. Díky Peťanovi za tip. Tvoje thrashovky nikdy nezklamou.
23. 12. 2013 14:50 napsal/a Asphyx
THRASH
Tak tohle je thrash jako prdel! Osobně to dávám z thrashe nejvíce s novými Protector! je zde vše potřebné k tomu, abych si ukroutil hlavu. Baví, baví a ještě jedbnou baví! Masakr a pěkná recenze. A víte co?, jdu si to pustit! Takhle k vánocům ideální:))
23. 12. 2013 11:52 napsal/a skipi
Tak
deset asi u mně osobně nee :-). Tak na 8 bych to viděl, ale řeže to krásně, o tom žádná. Osobně v tom čichám dost starou Sepulturu, ale od brazilců je to ok :-).