Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

INTERMENT / BRUTALLY DECEASED – Glory Days, Festering Years CD 2013, Doomentia Records

Přichází zima a tak není od věci zase jednou otočit svoji tvář směrem na sever, abychom věděli, odkud vlastně ten mráz přichází. Všichni to již samozřejmě dávno víme, jedná se o zemi death metalu zaslíbenou. O Švédsko. Tato země je protkána dobrými kapelami, jako starý hrob pavučinami. Jedněmi z nejpovolanějších v tomto stylu jsou legenda a kult INTERMENT. Smečka soustředěná kolem undergroundového mága Johana Janssona vždy uměla pořádně muzikou zmrazit naše zkažená srdce. Obzvláště jejich kolekce demo nahrávek z devadesátých let je jedním z vynikajících příspěvků švédské scény. Letos se tihle vyznavači starých hrobek spojili na splitku s českými pohrobky BRUTALLY DECEASED, kteří vyznávají neméně chladný styl. Po vložení CD do přehrávače na mě rovnou dýchl studený severský vítr. Pokud máte podobné záležitosti v oblibě,  můžete si rovnou připravit náčiní. Bez pořádné lopaty, krumpáče a něčeho, čím byste mohli otevírat rakve vás nechci u vašich hi-fi věží vidět.

INTERMENT přispěli stejně jako jejich kolegové z naší země třemi hrubozrnnými songy, plnými hnusu, špíny, umírání a strachu. Jedná se opět o velmi temnou a nadupanou muziku, při které praskne nejedna kost. Nahrávalo se v Erebus Odora studiu a byla odvedena pořádně hnilobná práce. Zvuk zabíjí na potkání vše živé a co se týče nápadů, jestli jste tuhle smečku měli rádi v dobách, kdy spatřily  světlo světa demo nahrávky jako „Where Death Will Increase“ (1991), „Forward to the Unknow“ (1992) nebo „The Final Chapter“ (1994), budete spokojeni i letos. Jen je vše malinko čistší a přehlednější. To ale vůbec neznamená, že by songy náležitě nedrtily. Naopak. Připadám si jako nějaká oběť připoutaná hlavou dolů na hřbitovních vratech a ještě přitom na mě někdo hází zetlelou hlínu našich předků. Tři songy, tři hřeby do rakve. A všude okolo smrt. Kult!

BRUTALLY DECEASED pokračují v započaté práci neméně zarputile. Tahle smečka je současným vývozním artiklem českého undergroundu a pokud bych měl nějak porovnat s předchozí vynikající deskou „Dead Lovers´Guide“ (která nejen mně časem uzrála v dobře uleželou a často v přehrávači hranou mršinu), cítím z nových skladeb určitý příklon k „mrazu“ a melodii. Nemusíte se ale bát nějakého „zvolnění“, pořád je to kopanec do obličeje s rozběhem. Spíše bych viděl lehký „vývoj v rámci stylu“ v tom, že nyní máme více co do činění s větším chladem a temnotou. Nahrávalo se ve studiu Davos, mixoval Jindřich „Otyn“ Tománek a abych pravdu řekl, odvedl velmi dobrou práci. Sice je určitý „zvukový skok“ mezi oběma kapelami znát, ale i tak vše náležitě „chřestí a řeže“ jak má. 

Hlavním nosičem určeným pro poslech je vinyl (vyšlo u Doomentia Records), který jsem viděl jen v rukách svých kamarádů a tak nebudu nijak hodnotit (majitele prosím o popis v diskuzi, děkuji). Každopádně recenzované CD je provedeno sice jednoduše, ale vše potřebné si tam najdete. Pod obalem je podepsán Rafal Kruszyk a jedná se o takovou „švédskou“ klasiku. Motiv se jen tak neokouká a je hned od prvního pohledu jasné, co se na desce bude odehrávat za muziku. Osobně mám podobné černobílé covery ve velké oblibě. Za mě tedy jednoznačně palec nahoru.

Nevím, jak na tom jsou INTERMENT s novým albem, ale BRUTALLY DECEASED by měli již brzy přijít s novým dlouhohrajícím počinem. Co jsem měl možnost slyšet při živých vystoupeních, je opět na co se těšit. Tři chladivé, temné a řezající songy, které jsou obsaženy na recenzovaném CD, jsou velmi příjemným příslibem do budoucna a mně nezbývá nic jiného, než se těšit na novou nahrávku jako kněz na svůj první pohřeb. Bodové hodnocení si tentokrát schovám až na celou desku. Každopádně, už tato morbidní ochutnávka ve mně vzbuzuje jen samé „dobré švédské old school death metalové emoce“.

Seznam skladeb:

  1. INTERMENT – Among the Dead
  2. INTERMENT – Faces of Death
  3. INTERMENT – Cranial Putrefaction
  4. BRUTALLY DECEASED – Deceased
  5. BRUTALLY DECEASED – Bloodstreams
  6. BRUTALLY DECEASED – Waking the Lifeless

Čas: 24:12

Sestava:

INTERMENT:

  • Johan Jansson - kytara, zpěv
  • Kennet Englund - bicí
  • Martin Schulman - basa
  • Torbjorn Brynedal  - kytara


BRUTALLY DECEASED:

  • Michal Štěpánek - zpěv
  • Tomáš Halama - kytara
  • Marek Štembera - kytara
  • Vít Bureš - basa
  • Zdeněk Štefánek - bicí


INTERMENT:
http://www.interment.se/
https://www.facebook.com/interment
http://interment666.bandcamp.com/

BRUTALLY DECEASED:
https://www.facebook.com/brutallydeceased
http://bandzone.cz/brutallydeceased
http://www.last.fm/music/Brutally+Deceased
http://www.reverbnation.com/brutallydeceased
http://brutallydeceased.bandcamp.com/

http://www.doomentia.com/


Zveřejněno: 28. 11. 2013
Přečteno:
4216 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář