Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

STATUS PRAESENTS – El CripleBro CD 2013, vlastní náklad (Kubrt bratři DIY crew)

I když pražská kapela působí už od roku 1996 a natočila již pět řadových alb, tak se s hudbou STATUS PRAESENTS setkávám poprvé. Prošel jsem doma ve skříni kompilační CD, zda nějakou jejich nahrávku nenajdu... nic jsem nenašel. Prošel jsem na internetu snad všechny dostupné audio-videoklipy, zda si na něco nevzpomenu... nic neviděl a neslyšel... A to se mi jejich některé skladby zdály sympatické... Jak je to možné?

K CD „El CripleBro” jsem přistupoval  trochu s odstupem a očekávajíc, co se na mě po spuštění kotouče vyvalí. No nedivte se. Název alba a kýčovitý booklet… Nevím, co mám od toho vůbec očekávat. Nesuď lidi podle vzhledu, knihu podle obalu. Čili CD podle obalu. Když jsem u toho obalu, tak album bylo vydáno pouze v pošetce, a i když se dnes vydávání CD ve slušném obalu nenosí, tak mně prostě chybí informace o albu, sestavě, či textech. Škoda. Apropo sestava: Pro neznalého kapely je takřka velká neznámá. Kapela album nahrávala jako kvarteto, v současnosti by měla v sestavě působit ještě druhá kytara. Sestavu jsem sice nějakou našel, ale jestli je aktuální nebo z roku XY, to se mi nepodařilo zjistit.

Po spuštění CD v úvodní „Schweinhazard” se na mě vyvalilo slušné hardcore s velmi pěkným zvukem. S další písní „WayNochka” jsou obavy rozptýleny a nahrávka si získává můj respekt. Pěkné perkuse, podupuji si nohou, pokyvuji hlavou, výborné hutné spodky, které přecházejí do klidného tempa a uřvaný HC vokál se mění v příjemně zabarvený klidný zpěv. V „Summer Time” se přitvrdí. Je to punkovo-metalová skladba s hardcorovou tvrdou slupkou. Odlehčení je v částečně rapující písní „Mr. Serje”. Tvrdá píseň se skotačivým refrénem, basa a bicí ovšem drží pořád hutné tempo. To pravé odlehčení však nastává v titulní „El CripleBro“. Já se nacházím někde v Andalusii, neustále si podupuji nohou a přímo taky skotačím. Rockové flamenco „Prezentům” přímo žeru.

„Roll the Dice“ je návrat k tvrdému jádru. Svižná píseň, částečně v refrénu říznutá melodickou linkou neopunkových kapel typu THE OFFSPRING a jim podobných. Pryč s neopunkem, s „Wonderman & BrokenBack” se ocitneme opět ve víru tvrdého naštvaného hardcore okořeněné o metalové riffy. A následuje další odlehčení, které „Prezentům” sosám sic míň než flamenco, ale pro pobavení „Ytvil” s ochutnávkou ruské častušky plus (dodám později) to beru. Další volnější skladbou se sborovým zpěvem je „Shitty Country”. Příjemná rocková „balada” naladěná do country. V podobném, ale svižnějším duchu pokračuje deska dál. Jsme dublinském pubu, popíjí se Guiness a posloucháme „Rocky Road to Brnochuan”. Nebo jedeme po tankodromu do Brna? Ten irský nádech je slyšet také už v kombinaci s častuškou „Ytvil”. A opět se vracíme ke komerčnější poloze punku ve skladbě „Openator”.

Předbonusová skladba je pro mě příjemné překvapení. I když album překvapuje a baví doposud. Rozvážnou skladbu „Black Nigga Bear” vede okouzlující zvuk temného a tajemného violoncella. Ústřední motiv doplňuje básnický, potemnělý zpěv, který je doplněn hlasem Morgan (Five O´clock Tea), který k nám z dálky líbezně doléhá. Poslední dvě skladby jsou bonusové. První „Vertigo“ zní více punkově a závěrečná „So Say We All“ je naopak ráznější nakládačka. A opět bych obě skladby posunul někde do období anebo na stejnou linii tvorby THE OFFSPRING, ale tentokrát více říznuté s východní scénou amerického hardcore.

Album „El CripleBro” se příjemně poslouchá a to i díky odlehčeným „lidovkám“ a jejími různými národopisnými hudebními vlivy, které byť přes prvky, které jsou staršího data, hudbu osvěží. Hudbě přes různá změny temp, zpomalení zůstává švih a sálá z ní pozitivní energie. Skladby jsou přijatelně na albu rozloženy tak, aby nenudily a posluchač zůstal naladěn až do konce poslechu. Osobně bych se, ale přiklonil k pomyslné první polovině alba zhruba po častušku, která mně připadá více výživná než druhá měkčí část. Jako dobré skladby považuji první čtyři skladby, které vévodí techničtější „WayNochka“ a moc se mi líbí překrásná „Black Nigga Bear“.

Seznam skladeb:

  1. Schweinhazard
  2. WayNochka
  3. Summer Time
  4. Mr. Serje
  5. El CripleBro
  6. Roll the Dice
  7. Wonderman & BrokenBack
  8. Ytvil
  9. Shitty Country
  10. Rocky Road to Brnochuan
  11. Openator
  12. Black Nigga Bear
  13. Vertigo (Bomus 1)
  14. So Say We All (Bonus 2)

Čas: 43:25

http://www.statuspraesents.cz/
http://bandzone.cz/statuspraesents


Zveřejněno: 28. 11. 2013
Přečteno:
3724 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář