Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

15.11.2013, Plzeň - Divadlo pod Lampou

Nevím, jestli to bylo nastavením hvězd, erupcemi na slunci, nebo jsem jen dospěl do stádia, kdy jsem potřeboval dostat zase po čase do žil pořádný živý nářez, ale v pátek jsem měl neskutečnou chuť na pivko a thrash metal (a samozřejmě na death). Z práce jsem doslova běžel. Předtucha večerního běsu mi vyvolávala od rána úsměv na tváři, že si někteří mí kolegové v práci a rodina museli myslet, že už mi definitivně přeskočilo. Najeden, navnaděn a spokojen se pomalu blížím do Divadla pod Lampou.  Mám přesně tu správnou náladu na pořádné inferno. Je pátek a běsy můžou začít! Jdeme na to! Po vstupu se ihned přisaju k oblíbené (a dobré) sklenici plzeňského a od té doby se vlastně celý večer jen bavím. Co víc vlastně chtít? Pivo, dobrá muzika, pohoda, klídek. Masakr může začít. A že také začal.  (Asphyx)

Moje koncertní minitour pátek – neděle začínalo v Plzni, kam si v rámci svého tour po Česku dali dostavení švédští thrasheři DR. LIVING DEAD. Tuhle mladou partičku mám moc rád. Živočišný a veselý crossover thrash ve stylu D.R.I. mě před dvěma roky v Praze moc bavil a když k tomu v rolích supportů přidáte BRUTALLY DECEASED a především LAHAR, máte jasno. V pátek vyrážím už ve tři odpoledne směr Plzeň narvaným rychlíkem, po příjezdu sraz s Anet a v útulné hospůdce dáváme základ na večer – mexický fazole s ultra chilli omáčkou + tři plzeňské dvanáctky. V sedm jsme Pod Lampou, lidi se pomalu trousí, potkáváme se s kámošema (především z jihu) a na osmou je naplánován start. (Peťan)

Neumím moc sledovat svoji oblíbenou hudbu v pozici „střízlivý, solný a hodně kritický sloup“ a tak prosím o trošku té tolerance. Přeci jen, některé momenty večírku mám již v lehce mlhavém oparu. Ale hlavně jsem si to šel stejně užít a ne za každou cenu sledovat, zda se někde někdo přehmátl na kytaře nebo bouchl trošinku mimo rytmus. Tak a dost povídání, vás asi zajímá spíš muzika, co? Tak tedy…byl sychravý listopadový večer, Plzeň se zmítala v opilé křeči, protože ten den byla výplata ve všech velkých firmách. V jednom malém klubu kousek od centra si dali dostavení všichni, kteří potřebují (stejně jako já) jednou za čas naládovat do hlavy pár decibelů... (Asphyx)

Zrušte práci, zrušte všechny povinnosti! My chceme thrash metal každý den! Je pátek odpoledne, po těžkém a náročném pracovním týdnu. Vyrážíme ve třech, já, Mařenka a Míra. Cesta se zdá v pohodě, ale jen do doby, kdy vyjedeme z Budějc mimo město, kde silnici neosvěcují kandelábry, a zjišťujeme, že nesvítí přední světla, haha. Zajíždíme mimo silnici a téměř hodinu se snažíme situaci vyřešit. Vyndaváme a zandaváme pojistky, ale bez výsledku. Návrat nepřichází v úvahu. Zapínáme mlhovky, díky kterým vidíme metr před auto, to musí stačit. Měli jsme štěstí v neštěstí, za celou cestu jsme nepotkali jediné policajty. (KubaAjz)

V pět hodin odpoledne mě vyzvedli Mařenka s Kubajzem a jelo se do Plzně. K naší smůle se nás potkala kletba – auto z pekel. Tentokráte nesvítila dobře světla a k tomu se přidalo nevlídné počasí. Naštěstí se jelo dál a cesta ubíhala jak měla. Cestou jsme potkali velorex a o retro nebylo nouze. Zda to byl falešný vrchní, nebylo poznat. (úsměv) V Plzni jsme chvilku hledali, kde zaparkovat. Nakonec se malý prostor našel a tak Kubajz rozjel tetris s autem. (Míra)

V pořádku přijíždíme na místo určené, ke klubu Pod Lampou. Platíme vstup a slyšíme, že LAHAR už hrají. Od vstupu rovnou do kotle! Klub je řádně zaplněný. Mosh pit valí na plné obrátky! Zabírám si místo v zadních řadách a vychutnávám si energický set. Zaznívají i nové songy z aktuální nahrávky, příjemné osvěžení setu. (KubaAjz)

Po zaplacení vstupného se okamžitě sešlo dolů na LAHAR. Ti započali svůj set a my jsme akorát zastihli jeho první třetinu. Pod Lampou jsem byl poprvé a tak mě překvapil menší prostor. O to více mě potěšilo početné publikum. Píseckého fast-thrash komandu trochu hapruje zvuk, ale nejen já znám většinu skladeb z hlavy, tak mi nedělá problém si užívat hitovky jako „Řecko“, „Fekete Peter“ a „Oběti doby“. Set stejně jako v Českých Budějovicích obsahuje nové pecky z aktuálního splitka, které jsem si ihned po konci setu zakoupil. Do rukou se mi dostal krásný limitovaný asfalt v rudé barvě. LAHAR nakopli každého, kdo přišel, už v začátku. Fanoušci šíleli a kapela s nimi. Banán se při posledním koncertu v Plzni důstojně rozloučil. (Míra)

Jako první jdou na věc LAHAR. Už si nevzpomínám, kdy jsem naposled takhle řádil na první kapelu večeru. Poctivý fast thrash plný nekompromisních riffů a energie. Každý ve slušně zaplněném klubu LAHAR dobře zná, rozjíždí se mosh, řvou se texty. Chvíli je sice zvuk trochu nařvaný, občas se zvuk tříští, ale mně to nevadí – znám to nazpaměť (úsměv). LAHAR jako vždy předvedli výborný set plný koncertních tutovek – „Fekete Peter“, „Řecko“ nebo „Oběti doby“. Nechyběly ani nové vály z aktuálního splitu – čistokrevný a poctivý thrash metal, který zpestřují i pomalejší pasáže. Kupte si desku! (Peťan)

Role „rozehřívací“ kapely se ujali LAHAR O téhle kapele jdou v kuloárech neskutečné zvěsti, jak jsou jejich vystoupení divoká a šílená. Přiznám se (a asi budu za totálního neznaboha), že jsem je viděl naposledy již před lety. Byl jsem tedy natěšen jako kněz na první zpověď. Legendy samozřejmě nelhaly. Bylo to šílené, stejně jako v mnohých reportech mých kolegů. LAHAR jsou přesně tím typem kapely, která naživo zkrátka řeže. Bylo to skvělé, divoké, dynamické, řezající vystoupení. Pod pódiem se rozhořel kotel a i já jsem se nechal strhnout. Moc pěkné vystoupení. Odcházel jsem na další pivo spokojen. (Asphyx)

Pohrobci švédské „chřestící“ školy BRUTALLY DECEASED hráli jako druzí. Jejich old school death metal byl ten večer mému srdci nejbližší a tak jsem byl ve svém živlu. V kapse se mi hřálo zbrusu nové splitko s INTERMENT na CD. Samotné vystoupení bylo jako vždy takovým časovým přesunutím na jeden nejmenovaný švédský hřbitov, kde kdysi hráli party jako GRAVE, DISMEMBER, ENTOMBED, INTERMENT apod. BRUTALLY DECEASED otevřeli pořádně zatuchlé hroby. A já se budu zase muset opakovat. Pro mě se v současnosti jedná o jednu z nejlepších českých death metalových kapel. V Plzni jsem tam zase to „Švédsko“ cítil a muselo se dokonce přidávat. Vynikající hrobnická práce! (Asphyx)

Při BRUTALLY DECEASED pořád ještě vydejchávám předchozí nálož. Ovšem v případě BRUTALLY se opět jedná o tuzemskou špičku – tentokrát death metal. Abych byl přesnější – old school deathu. A přesně ten, kdo má rád švédskou scénu v čele s ENTOMBED a DISMEMBER, si musí chrochtat blahem. Odkaz těchto kapel s vlastním ksichtem dělá z BRUTALLY DECEASED death metalovou mašinérii toho nejvyššího kalibru. Nechyběly starší skladby, vály ze splitu s INTERMENT ani připravované novinky Chvíli brutální death metal, chvíli punk (úsměv). Paráda! (Peťan)

Vinyl jsem si dal do auta, abych si ho nezničil a okamžitě jsem se jal družně povídat s kolegou Asphyxem. Než se člověk nadál, už se na place pohybovala zabijácká parta z Pardubic BRUTALLY DECEASED. Death metal ze staré školy importované ze Švédska měl dobrý zvuk a neskutečnou energii. Nedávno jsem je zastihl na akci na Garáži u Kubajze. Tohle vystoupení bylo naprosto zničující. Nový materiál štípal kosti a sloupával kůži. Jen škoda, že po LAHAR to trochu prořídlo před pódiem. Byl tak aspoň větší prostor na protřepání makovice. Těším se na nový věci a určitě si je pořídím pro domácí hudební knihovnu. (Míra)

Druzí jdou na věc old school death metalisté BRUTALLY DECEASED. Převážně thrashové publikum se trošku uklidňuje a do prvních řad se hrneme my fanoušci chrastivého švédského death metalu. Asphyx rozpouští svojí hřívu, je čas si pořádně zatřepat kedlubnami (smích). Páteří setlistu jsou aktuální songy ze split LP s INTERMENT. Nakonec si vyřveme ještě přídavek, jako vždy zabijácký set! (KubaAjz)

Headlineři DR. LIVING DEAD! rozjeli svůj set ve velkém stylu. Čtyři týpci v maskách vypadají stále vesele a s překvapivě pořád stejným úsměvem, haha. Bandany, kšilty, podkolenky a syrový HC/thrash jako z osmdesátek. Doktoři v první polovině koncertu sypali převážně skladby z poslední desky „Radioactive Intervention“, která je podle mého názoru slabší, než nahrávky předešlé. Spíše „uhlazené“ skladby, ve kterých nechybí střední tempa nebo delší kytarové vyhrávky. Druhá polovina setu byla postavená na největších peckách kapely z jejich dvou demáčů a debutové desky „Dr. Living Dead!“. Koncert nabral ještě vyšší obrátky, vrhám se po hlavně z pódia, circle pit jako na povel a zaplněný klub se baví. Přímočarý hardcore/thrash amerického střihu s velkou dávnou nadhledu a vtipu. Nechybí přídavky a DR. LIVING DEAD! se s Plzní loučí. Dva roky starý koncert v pražské Vopici překonali několikanásobně! Mosh! (Peťan)

Před doktory bez thrashových hranic se šlo načerpat energii do baru. Pivo, samozřejmě to plzeňské, teklo proudem. Po nabití energie se okamžitě skočilo do centra dění. DR. LIVING DEAD! navlékli své masky lebek a rozjeli „kick-ass“ thrash crossover. Tahle mladá švédská partička drtí mix S.O.D., D.R.I. , M.O.D. či  CRYPTIC SLAUGHTER v energickou směs, kterou pak ve svých injekcích aplikuje. Od minulého vystoupení v Praze v roce 2012 je vidět větší zkušenost a dávka drzosti, které z toho udělaly pro mě zatím nejlepší doktorské vystoupení. Přátelský mosh pit byl povinnost a po vyhecování jsem si i skočil mezi thrashery. Set byl promíchán z obou výborných studiovek. Já se však těšil hlavně na  hitovky „World War 9“ a „UFO Attack“ . Ty rozproudily krev každému, kdo si šel pro thrashovou medicínu. Po konci jsem těžko popadal dech.  Skvělá thrash/death metalová jízda v pátek v Plzni! Hned jsem běžel do merchandise si koupit DR. LIVING DEAD! čepici, abych měl svůj šatník dokonalý. Cesta nazpátek utekla jako voda a po rozloučení s Mařenkou a Kubajzem jsem si dal spánek. Bylo třeba nabrat zbytek sil, protože den potom se konal thrashový ples v Písku. (Míra)

Dnešní večer uzavírají Švédští „lebkouni“ DR. LIVING DEAD!. Živelný crossover thrash metal s jemnou příchutí klasického heavy metalu. Pod podiem se spouští nezastavitelná lavina circle pitů. Z thrasherů stříká pot a odlítávají placky. Peklo, které si tahle vynikající partička rozhodně zaslouží. Krátký přídavek a je konec. Kupuji si od Doomentia Lukase split LP LAHAR/EXORCIZPHOBIA. A s Mírou kupujeme i Dr. Living dead čepice, které dneska šly opravdu na odbyt a pořídil si jí snad každej, hehe.  Hromadná thrasherská fotka a hurá domů. Řízení je na mě, protože Mařenka měla s Aphyxem na baru nějaké nevyřízené účty z minula (smích). Jedu jak drak a ve 3 ráno už ležíme v pelechu a natěšeni na zítřejší pokračovaní v Písku usínáme. (KubaAjz)

Následující DR. LIVING DEAD! byli hlavními hvězdami večera. Nikdy jsem díky své váze nemohl jezdit na skateboardu, ale ten večer jsem měl sto chutí si ho jít ihned koupit (smích). Thrash metal čerpající z kapel jako D.R.I., S.O.D., WEHRMACHT nebo SUICIDAL TENDENCIS mi dělal vždy dobře. Kapela měla na obličejích masky ve tvaru lebek a od prvního songu se fanoušci mohli „přetrhnout“. Bylo vše, co má u správného thrashového koncertu být. Circle pit, mosh pit, stage diving a abych pravdu přiznal, i když jsem stál kousek stranou, ke konci jsem již nemohl. Byla to pěkná divočina.  DR. LIVING DEAD hráli, jakoby měli vypustit duši a museli také dát přídavek. Parádní vystoupení, během kterého zazněly všechny zásadní songy. THRASH U.F.O. ATTACK! (Asphyx)

Jak už bývá v tomto klubu dobrým zvykem, celý večer provázel všechny kapely velmi dobrý zvuk. Co se týká návštěvnosti, zaslechl jsem něco o 150 platících, což je na Plzeň vynikající číslo.(Asphyx)

Původní záměr dne byl splněn zcela beze zbytku. Setkal jsem se všemi, které jsem chtěl vidět (obzvláště příjemné byly chvilky s jihočeskými thrashers, ti nikdy nezklamou - smích), slyšel jsem tunu dobré muziky a moje hlava je opět plná nových zážitků. Jsem moc rád, že jsem vyrazil. Vše totiž tak nějak sedělo pohromadě a plynulo v absolutním pořádku (nebo já to tak alespoň slyšel a viděl). Asi byla opravdu ta správná „konstelace hvězd“. Jen při odchodu z klubu jsem musel na zpáteční cestu zapnout autopilota, který mě navedl bezpečně domů. Velmi příjemný večer! (Asphyx)

Páteční nálož v Plzni vyšla na výbornou. Tři výborné bandy v čele s DR. LIVING DEAD!, výborná návštěvnost (prý 149 platících) a skvělá atmosféra, kdy žádná z kapel nehrála do prázdného kotle. Underground jak se patří! Popíjíme a po jedné mizíme. Druhý den nás čeká přesun do písecké thrashové kotliny. (Peťan)

Fotky: Asphyx, Mařenka

Asphyxova galerie

Mařenčina galerie

Asphyxova videa


Kabriova galerie

Zveřejněno: 18. 11. 2013
Přečteno:
3518 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 11. 2013 15:15 napsal/a immortal
No...
nevím kde schrastíme ty pionýrky, ale uvítací výbor bude určitě a chléb, sůl a fernet nebude problém, aby bylo nějaké to veselí :-)) .
19. 11. 2013 07:07 napsal/a Asphyx
ano
byla to vydařená taškařice po všech stránkách. Peklo mám v navigaci už dlouho, ale sladit plány bývá často velmi náročné. každopádně, pokud budou u vchodu na jaře pionýrky v sukýnkách, uvítací výbor a chleba se solí a fernet...:)) Bude moje navigace nasměřována do Pekla:)) Jinak jihočeský \"fenomén\" uvítáme v Plzni vždy rádi. Bez vás bývají ty koncerty tak nějak komornější:))
18. 11. 2013 21:14 napsal/a immortal
Ták konečně...
jste se v hlavním městě piva co do návštěvnosti předvedli :-)). Jen by nebylo od věci dodat kolik fans dorazilo z naší jihočeské kotliny :-)) . My s Johanem už máme zkušenosti, že to tam u Vás jihočeši zachraňujou :-)). Jinak koukám, že jsi si to Asphyxi řádně užil, příště tedy zapni opět autopilota a přistaň u nás na Pekle!