Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

LAHAR/EXORCIZPHOBIA LP/CD 2013, Doomentia Records

Žně. Zatímco zahrádkáři a zemědělci mají dávno po sezóně, pro mě přichází žně právě v těchto dnech. Během měsíce vyjdou alba kapel, které v posledních letech považuji za to nejlepší, co tuzemská scéna nabízí. DYING PASSION, HEIDEN, INSANIA, LAHAR, SIX DEGREES OF SEPARATION (řazeno abecedně) se sice nedomluvili, že listopad je tím nejlepším měsícem pro vydání nových songů, přesto se jejich nosiče objeví právě v tomto měsíci, navíc k mé nemalé radosti třikrát nejen na CD, ale i na vinylu.

Jako první vyrukovali s novinkou LAHAR, se kterými se o společný nosič dělí EXORCIZPHOBIA. O obou kapelách už jsem v minulých letech napsal celkem dost pochvalných slov a jejich kooperaci považuji za vcelku logickou – na naší thrashové scéně jde o nejsilnějšího hráče a nadějnou mladou krev.

„Je lepší vládnout v pekle, než sloužit v nebi.“ /LAHAR, „Neviditelná fronta“/
Na minulé jednostranné gramodesce „Až přijde čas“ nasadili LAHAR laťku hodně vysoko, vyprodukovali v podstatě dokonalou nahrávku, na které jsem nenašel nic, co by mi překáželo. Ne, že bych měl obavy, jestli to jihočesko-pražská parta zvládne i potřetí („Umění strachu“ z roku 2011 se mi líbilo taky a taky hodně), ale spíš mi vrtalo hlavou, jestli kapela udělá něco jinak, nebo vsadí na prověřené postupy a zase všechno převálcuje slayerovským nářezem. A odpověď na obě části otázky je ano. Ano, opět je vsazeno na prověřené postupy, opět je tu rychlopalný thrash metal, takový, který američtí vrahouni valili v období „Reign In Blood“; a ano, je tu něco jinak, a pro mnohé to asi bude znít překvapivě.
Možná si někdo mohl myslet, že se LAHAR vrátí trochu zpátky, přidají více hardcore na úkor metalu, ale skutečnost je úplně opačná. LAHAR přitvrdili a koketují s death metalem. Klidně mě sežerte, ale v první zpívané skladbě „Ouroboros“ je muzika pod refrénem (Banánovi pomohl Iny z GRIDE a RADIOLOKÁTOR) mixem thrash a death metalu, pasáž po refrénu pak death metal ze starých časů jak vyšitý. Samozřejmě jej záhy střídá thrashová mydlenice a hned dvě úplně rozdílná sóla, ale ten předchozí úsek je prvním krokem jinam. Naopak při starém zůstalo navazování skladeb na sebe prakticky bez pauzy – a tady už tak spokojený nejsem. Jestliže album „Až přijde čas“ bylo v tomto směru ukázkou toho, jak to jde udělat úplně perfektně, tak tentokrát to tak nevyšlo – škuba mezi „Ouroborem“ a „Jít cestou slepou“ je nepřeslechnutelná a delší mezera by asi prospěla, stejně tak mezi třetí a čtvrtou stopou. I „Jít cestou slepou“ nabízí kromě thrashové divočiny trochu jinou muziku, pomalejší, uvolněnou, možná by se dalo říci heavymetalovou. Pozvolna začíná i poslední „Neviditelná fronta“, ale je tu pár sekaných riffů a po nich ultra smršť, ale taky další zvolnění, prostě LAHAR kombinují a kombinují zajímavě, není to jen o té rychlosti, ale posluchač se může nadechnout, což hlavně na koncertech ona „neviditelná fronta“, které je závěrečný flák věnován, jistě ocení.
Tři zpívané skladby (a zajímavé intro) jsou nejspíš posledním zářezem LAHAR s Banánem u mikrofonu. A je to loučení se ctí, tři skvělé nespoutané songy plné zajímavých nápadů, srozumitelného řevu a překvapivých momentů. O tom, že i texty sekají do živého a zvuk z Hellsoundu je perfekt, je skoro zbytečné psát, tak už to bylo minule a předminule.
9/10

„Světe supů, už tě dál nemůžu živit“ / EXORCIZPHOBIA, „Ministry Of Truth“/
Po loňském CD „Something Is Wrong“ se o EXORCIZPHOBII začalo mluvit silnějším hlasem, minimálně česká thrashová sekce o téhle družině dobře ví. A myslím, že díky tomuto splitku se o Východočeších bude mluvit pěkně nahlas. Ve srovnání s minulým albem sice nedošlo k žádnému stylovému přemetu, ale skladby jsou jednoznačně mnohem vyspělejší. Hlavně „Corrupting Your Mind“ a „Ministry Of Truth“ obsahují překvapivé pasáže, z mého pohledu velmi podařené, až skvělé. Ono to zpočátku tak nevypadá, ale když se po standardním thrash/crossoverovém začátku „Corrupting Your Mind“ posune do poloviny, nastoupí parádní sólíčko, jehož nadstavba (druhá část, pokračování, nebo jak to popsat...) mi přijde výtečně vymyšlená. EXORCIZPHOBIA je proti LAHAR o poznání pomalejší, ultrarychlé nářezy „nechává“ kolegům a staví spíše na středně rychlých tempech. Často by člověk řekl, že se muzika odvíjí tak nějak obyčejně, ale v každém songu se objeví něco, co tohle tvrzení popře a skladbu vytáhne z průměru o dvě patra výš. Třeba kvílivé krátké sólíčko v „Ministry Of Truth“, které se nečekaně vrací; prostě je slyšet, že pánové nad muzikou přemýšlí a snaží se ji zpestřit, samozřejmě v rámci stylu.
Skořího zpěv je zvláštní, možná nebude každému po chuti, ale já jsem si na něj zvykl už minule a jeho zvláštní barva hlasu se pro mě stává poznávacím znamením kapely. Zajímavé je i to, že většinou Skoří opravdu zpívá, řevu je minimum, to už se spíše ozývá nějaké to skandované hulákání (zase mě nenapadá lepší termín). Celkově se mi aktuální EXORCIZPHOBIA líbí víc než třeba poslední deska DR. LIVING DEAD!.
Zvuk z Davosu je o třídu lepší než minule, texty mi (soudě hlavně podle překladů) až tak zajímavé nepřijdou, některé fráze už jsem slyšel stokrát („Pokud se neubráníš, zlo si veme tvoji duši“, „žít bezvýznamný prázdný život vyvolává v duších spor“), nesedí mi ani střídání spisovných a hovorových tvarů slov (opět v překladech) a hlavně mi vadí ošklivé hrubky... „jsme mrtvý“, „aby jste byli slepý“. Opět volám po úctě k mateřštině, a abych jen nekecal, nabízím, že to příště za bednu piva (úsměv) zkontroluji, a když mi něco „uteče“, budu si veřejně nadávat.
7/10

Cover desky (vyšlo ale i CD) je jedním slovem thrashový. Dva rozzlobení thrasheři dávají nějakému šéfovi na srozuměnou, že teď tu vládnou oni, jejich skateboardy a kytary. Oba výtržníci jsou stylově oděni v džínových vestách s nášivkami WEHRMACHT, KREATOR, NUCLEAR ASSAULT, D.R.I., VOIVOD..., kšilty mají ohnuté nahoru a triko jednoho zdobí logo SLAYER. Řemeslně kvalitní práce (opět Andrei Bouzikov), stylová, podobně jako zadní strana přebalu s fotkami kapel a seznamem skladeb – vše odkazuje na časy dávno minulé. Vnitřní příloha obsahuje texty včetně překladů (u LAHAR z češtiny do angličtiny, u EXORCIZPHOBIE samozřejmě naopak), děkovačky a další potřebné informace, vše zřejmě někdo napsal rukou pěkným písmem.

Seznam skladeb:

LAHAR:
  1. Intro
  2. Ouroboros
  3. Jít cestou slepou
  4. Neviditelná fronta

EXORCIZPHOBIA:
  1. Intro
  2. Game Ends, Secret Is Revealed
  3. Corrupting Your Mind
  4. Ministry Of Truth

Čas: cca 13 min. + cca 15 min.

Sestavy:

LAHAR:
  • Banán – zpěv
  • Žrout – bicí
  • Gizbern – basa
  • Korek – kytara
  • Kozel – kytara

EXORCIZPHOBIA:
  • Tomáš Skořepa – zpěv, kytara
  • Josef Valkoun – kytara
  • Jan Erben – basa
  • Martin Šotola – bicí

www.myspace.com/laharfastcore
www.bandzone.cz/exorcizphobia
www.doomentia.com


Zveřejněno: 25. 11. 2013
Přečteno:
3430 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 11. 2013 15:08 napsal/a immortal
Pěkná práce.
Nechci nějak polemizovat, ale ještě že Johan napsal v úvodníku, že vyjde to co on považuje za nejlepší. Je jasné, že toho vyjde resp. vyšlo více než jen jmenované smečky, což považujeme za nejlepší i my ostatní :-)) . Jinak co se týče Lahar, u nich nebylo slabé desky a vinyly jsou umělecká díla a skvosty, jak graficky, tak hudebně.