Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Německá death metalová kapela REVEL IN FLESH vyznává švédský old school death metal. Letos vydala skvělé album Manifested Darkness a tak jsme se kapely zeptali na spoustu zajímavých věcí. Odpovídal vokalista Ralf Haubersson.

Ave REVEL IN FLESH! Na začátek bych poprosil, abys našim čtenářům představil kapelu. Všude jste totiž uváděni jako členové jen dva (Haubersson, Maggesson), ale na fotkách je vás vždy pět. Tak jak to tedy je? Jak to řešíte při živém hraní? 

Haubersson: Zdravím Jakube & FOBIA Zine! Máš pravdu, po internetu a v určitých materiálech kolují rozdílné údaje k line-upu REVEL IN FLESH. Je pravda, že jsme začínali jako duo a ve dvojici nahráli i debut „Deathevokation“(2012). Už po jeho realizaci jsme line-up rozšířili, abychom mohli hrát naživo. Prozatím jsme úplná kapela, která je kompletně k vidění na aktuálních fotkách. Aktuální line-up REVEL IN FLESH vypadá následovně:

Maggesson – kytara
Vögtsson – bicí
Götzberg – baskytara
Hermmannsgard – kytary
Haubersson – zpěv

Máte právě venku novou desku „Manifested Darkness.“ Jaké máte ohlasy? Co recenze, fanoušci apod.?

Haubersson: „Manifested Darkness“ vyšla v dubnu 2013. Album představuje další krok REVEL IN FLESH, na jedné straně co se týká psaní textů, na straně druhé produkce. Myslím si, že REVEL IN FLESH díky reakcím na toto album ještě o něco vyrostli. Odehráli jsme s touto deskou miniturné, vystupovali jsme na SUMMER BREEZE festivalu, PROTZEN Open Air atd. – jde to tedy dobře.

„Manifested Darkness“ má skvělý zvuk. Stojí za ním legendární Dan Swano. Jak vlastně nahrávání probíhalo? Mluvili jste mu do jeho práce, dal na vše připomínky apod.? Zajímalo by mě, jestli se Dan zúčastnil vlastního nahrávání nebo na to má své lidi a vše jen řídí? Proč jste si ho vlastně vybrali?

Haubersson: Abych vysvětlil nedorozumění – album jsme nahráli ve studiu VAULT M., které patří našemu kytaristovi Maggessonovi. Výsledek nahrávání pak převzal k mixu a masteringu Dan Swanö v UNISOUND studiu.

Dan Swanö udělal pro tohle album ďábelskou práci! Co se týká produkce zní „Manifested darkness“ mnohem víc brutálně než náš debut. Dan Swanö je přesně náš člověk pro tenhle zvuk a jeho práce z dřívějška jsou ještě dnes non plus ultra.

Již podruhé jste spolupracovali na obalu s Juanjem Castellano. Opět se jedná o nádherný obraz v hnědé barvě. Jak jste na Juanja přišli, proč právě on?

Haubersson: Juanjo Castellano dělal i na coveru k našemu debutu „Deathevokation“. Tenkrát jsem ho kontaktoval, když jsme hledali nějakého vhodného umělce pro vytvoření obalu. Byl jsem tehdy úplně hotovej z věcí, který dělal pro BLASPHERIAN,  SATHANAS atd.!!! Mezi tím udělal Juanjo nějaký návrhy triček pro REVEL IN FLESH – on umí dát naší hudbě vizuální „ksicht“. Dělá skvělou práci!!!

Znamená to, že ta hnědá barva (na obalu) bude poznávacím znamením všech vašich alb?

Haubersson: Nech se překvapit!!! Každopádně si chceme uchovat pro budoucnost určité poznávací znamení.

„Manifested Darkness“ vyšlo také na krásném vinylu. Poslední dobou dochází ke „znovuzrození“ tohoto nosiče. Jak se prodává? Některé kapely tvrdí, že dnes prodají více vinylů než CD. Jaký je vůbec tvůj vztah ke gramodeskám?

Haubersson: Ano, vinyl je v undergroundu příšerně oblíbený – vlastně není žádný koncert, na kterém bychom vinyl neprodali. Vinyl je formát pro správné „tvrďáky“ & sběratele – srdcaře!!! Celkem jasně jsme my sami taky sběratelé…

Obě alba jste vydali u firmy F.D.A Rekotz. Proč právě tento label? Nelákala vás nějaká „větší“ společnost?

Haubersson: Ano, obě alba vznikla do nynějška u FDA REKOTZ. Víc ke společnosti, ke vzájemné spolupráci atd. říct NECHCEME!!!

Jako kapela uvádíte rok vzniku 2011. Od té doby jste vydali dvě alba a jedno splitko s REVOLTING. Kapely většinou vydávají tak po dvou až třech letech nová alba. To jste měli tolik nashromážděných nápadů? Nebo se každý rok dočkáme nového cd (smích)?

Haubersson: Let the metal flow! Po vydání „Deathevokation“jsme měli, co se psaní songů týče, ten pravý proud nápadů. Songy píšeme přímo ve VAULT M. studiu, což je velmi efektivní způsob práce. Kvalita je pro nás důležitá, myslím si ale, že u death metalu je důležitá taky spontánnost, nemám rád, když se songy/nápady vypracují až k „dokonalosti“ a přitom nedávají žádný smysl. Chceme dělat, co nás baví – ve zkratce: Dokud máme nápady, tak bude taky nový materiál REVEL IN FLESH.

Ralf se podílel i na novém albu JUST BEFORE DAWN. Je jedním z několika zpěváků. Jak se vůbec k té spolupráci dostal a jak vůbec probíhala? To album je vynikající. Přijde mi, že na co sáhne Rogga a nebo Anders Biazzi (Blood Mortized), tak je skvělé? Nechystá se nějaká další spolupráce? Bude mít vůbec tento projekt pokračování?

Haubersson: Anders Biazzi (BLOOD MORTIZED) mě pozval, abych nazpíval „Guestvocals“ na debutu JUST BEFORE DAWN. Všechno to byla relativně spontánní záležitost. Momentálně Andreas právě pracuje na druhém albu., na které jsem zase udělal jeden příspěvek. Tenhle projekt neuvěřitelně roste. Jsou na něm věci od Dava Ingramma ((BENEDICTION), Ricka Rozze (MASSACRE) – mějte oči i uši otevřené!!!

Ralf hrál na basu v kapele IMMORTAL RITES. Ta by se dala zařadit spíše do melodického death metalu. Ten způsob skládání je asi hodně jiný nebo se pletu? Fungují ještě vůbec, už dlouho jsem o nich nikde neslyšel?

IMMORTAL RITES se rozešli začátkem roku 2012. Byl jsem ve skupině od roku 1996 až 2012 – velmi dlouhá doba, během které proteklo hodně energie a krve. Společně jsme vydali 3 cdčka, dřív než všechno postupně vyšumělo. IMMORTAL RITES byli pro můj hudební vývoj důležitou školou, ale REVEL IN FLESH byla ta skupina, kterou jsem vlastně mít chtěl!!!

Když už jsme u toho skládání…Jak vlastně probíhá tvorba nových songů u REVEL IN FLESH? Snažíte se co nejvíce „přiblížit“ muzice, zvuku, postupům švédského death metalu nebo se chcete jít svojí cestou? Ptám se, protože pro spoustu kritiků budete jen ti, co „hrají, jako se hrálo dřív“.

Haubersson: My nechceme znovu objevovat Ameriku a dáváme to celkem jasně najevo pisálkům v časopisech, kteří hledají a možná i nacházejí srovnání, ale proč se kvůli tomu máme zbláznit!?! Jsme fanoušci DEATH METALU a to ze starý školy!!!
Závěr: Naše muzika zní jednoduše OLD SCHOOLOVĚ!!! Berte nebo nechte být!

Poslední dobou jsem zaregistroval u vás v Německu „novou vlnu old school death metalu.“ Vy, LIFELESS, CHAPEL OF DISEASE, DESERTED FEAR apod. Proč myslíš, že je tomu tak? Jedná se většinou o mladé muzikanty, kteří hrají „starou muziku“. Osobně my tyto „návraty“ dělají velice dobře a snažím se je podporovat, ale překvapuje mě ten boom. Čím si to vysvětluješ? 

Haubersson: Většina z REVEL IN FLESH je ve věku kolem 35 – takže sami sebe nevidíme jako „mladou skupinu“. Vyrostli jsme na death metalu 90tých let, milujeme jí a na naší muzice je slyšet, že jsme praví  fanoušci a žádní pozéři, kteří prorazili krátce na momentálním módním trendu!!! Nejsme kapela, která by se dostala nahoru díky nějaké reklamě. Co dělají jiný kapely je nám jedno!!! REVEL IN FLESH = To the bone Death Metal (smích).

Když zůstaneme u vaší scény…mám z posledních let zafixované Německo také jako zemi, kde je spousta koncertů, scéna tam žije a fanoušci jsou šílení. Je tomu tak? U nás se kolikrát stává, že na koncert přijde jen pár lidí.

Haubersson: To se může stát i v Německu, taky u nás je hodně velká nabídka koncertů, festivalů, kapel atd. – spíše se to hodně týká hlavně těch dobrých. Bohužel tím trpí i undergroundová scéna a co se týče Německa, jsou v regionech značné rozdíly.

Inspiraci čerpáte z kapel, jako jsou GRAVE, DISMEMBER, ENTOMBED, NIHILIST apod. Jsou ale některé nové, mladé kapely, které tě za poslední dobu oslovily? Určitě posloucháte spoustu muziky, doporuč nám, prosím, nějakou.

Haubersson: Wow, já poslouchám nepřeberné množství extrémního metalu.  Momentálně poslouchám rád nový věci od TRIBULATION, TORMENTED, COFFINS, GHOST, DEAD LORD, KRYPTS, GRAVE MIASMA, NECROS CHRISTOS a mnoho dalších. Mám rád například českou kapelu BRUTALLY DECEASED a k mým starým hrdinům patří taky KRABATHOR!!!

Nedá mi to a musím se zeptat. Pocházíte z Německa, a přesto hrajete švédský death metal. Úplně popíráte teorii o tom, že dobře může hrát tento styl jen kapela ze Švédska (smích).  Máte na to nějaký recept, postup, návod? Prozraď nám, jak znít „švédsky“? Proč jste si vůbec vybrali tento styl? Dnes se snaží hrát death metalové kapely spíše co nejvíce „technicky.“

Haubersson: Já osobně nemám rád příliš technický death metal!!! Hodně techniky podle mě zabíjí feeling – death metal pro mě musí být dobrý na omak, temný a přímý. Pokud jde o švédský zvuk: Zrovna teď používáme klasický Boss HM2 Guitar Distortion Pedal a každá kapela, která jede v tomhle kytarovým zvuku, má nevyhnutelně nějaký „švédský srovnání“ na krku. Mysli si to nebo ne, děláme si vše po svým,  jsou sice slyšet naše kořeny, ale já si myslím, že REVEL IN FLESH konkrétně s „Manifested darkness“ získali větší vlastní kouzlo.

Hráli jste již někdy po boku slavných kapel, které stály u počátku švédského death metalu. Řekl vám z nich někdo třeba, pánové, zníte dobře!

Haubersson: Právě jsme koncertovali s kapelami jako PUTERAEON, PAGANIZER nebo EVOCATION, kteří nás také chválili za naší muziku. V první řadě děláme muziku sami pro sebe a při společných koncertech je pro nás důležité, že si s lidmi z jiných kapel dobře sedneme, užijeme si skvělý večer a pivo teče proudem!!!

Název kapely jste si zvolili podle stejnojmenného songu ENTOMBED z alba Left Hand Path. Ale co logo? Kdo je jeho tvůrcem? Jak vznikalo?

Haubersson: Logo nám nakreslil americký umělec Mark Riddick – spolupracoval už se skupinami jako PUTE.RAEON, PAGANIZER nebo EVOCATION.

Dnes již klasická otázka. Co REVEL IN FLESH a stahování muziky? Jak se k této problematice stavíte?

Haubersson: Kopírování muziku zabíjí!!! Nejde o to, aby člověk měl doma vystavené originály s bookletem. Na internetu je dobrý, že už dnes není problém poslechnout si nové nahrávky a udělat si svůj názor. To redukuje počet špatných koupí. Ha! Ha!

Co vůbec říkáš na poslední desky slavných švédských kapel? Třeba takoví GRAVE jsou podle mě vynikající, vrátili se ENTRAILS, INTERMENT apod.…člověk se sice neubrání srovnávání se starými alby, ale doba je dnes již dávno jinde…Posloucháš, kupuješ si cd?

Haubersson: Jasně, že pro „starý hrdiny“ je těžké překročit své meze z 90tých let, ale GRAVE to dnes  dělají velmi dobře. ENTRAILS jsou kapelou, která se v průběhu několika málo let svými kvalitními alby dostala hodně daleko nahoru. ENTRAILS dělají příšerně dobré kompozice. INTERMENT jsou jednoduše kapela, kterou „tvrdé jádro“ švédských death metalových fanoušků prostě uznává…Díky Johanovi (smích).

A co českou scénu, sledujete? Máte nějaké kapely, které znáte a posloucháte od nás z České republiky?

Haubersson: Jasně, že jo!!! BRUTALLY DECEASED, KRABATHOR, MASTERS HAMMER, HYPNOS... mám rád většinou kapely s klasickým úderem v death metalu, přesně old school flair.  Brutal, gore, grind atd., do toho se osobně pouštím míň, i když na této scéně jsou dobré skupiny jako FLESHLESS, INGROWNING oder ISACCARRUM.

Rád bych si vás poslechl někde v nějakém klubu. Nechystáte na podporu nového alba nějaké turné? Zastavíte se i u nás v České republice?

Haubersson: Pokud dostaneme nějakou vhodnou nabídku, velmi rádi bychom udělali pár koncertů i u Vás v Česku!!!

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, spokojených, věrných fanoušků a brzy na slyšenou na nějakém koncertě.

My děkujeme Tobě, Jakube!!! Tento rok vyjde ještě splitko 7“EP s PUTERAEON. Sledujte pravidelně aktuality na našem Facebooku!!! Všem českým old schoolovým death metalovým fanouškům: „Poslouchejte REVEL IN FLESH, pijte pivo & HAIL THE DEATHCULT!!!“

Přeložila Susan.

FACEBOOK

http://revelinflesh.jimdo.com/

http://www.myspace.com/revel_in_flesh
http://www.reverbnation.com/revelinflesh
http://www.fda-rekotz.com/gx/

RECENZE Manifested Darkness

RECENZE Deathvevokation


Zveřejněno: 01. 12. 2013
Přečteno:
3926 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 12. 2013 06:45 napsal/a Asphyx
díky
Díky. Tentokrát to šlo jako po másle:))) Já bych byl taky hodně pro, aby tahle kapela trošku rozvířila stojaté vody českého koncertního prostředí, kdy se pořád chodí na ty \"stejné\" kapely. Tak snad se zadaří. Ono já vůbec nechápu, proč sem víc nezvou německé spolky, které to mají kousek za hranice a tamnější scéna je velmi bohatá a to nejen na death metal. Otázkou samozřejmě je, zda by na tom český pořadatel neprovařil kalhoty, protože zde lidé žádají \"to své\":))
08. 12. 2013 20:27 napsal/a Peťan
Revel..
Fajn rozhovor! :-) Doufám, že se u nás co nejdříve objeví. Deathevokation mě hodně baví a letošní Manifested Darkness je výborný následovník :-)