Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

13 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE III - Část 12. Máš nějakou oblíbenou recenzi, kterou jsi v minulosti napsal, a kterou považuješ za hodně podařenou, třeba si ji trochu ješitně čteš? A máš nějakou takovou, kterou si pamatuješ od některého kolegy?

Možná si ještě někdo pamatuje na ankety, které se věnovaly redaktorům FOBIE, jejich vkusu a názorům. Tentokrát to bude o něčem trochu jiném, o recenzích. Ty tvoří hlavní náplň tohoto webzinu a tak snad bude někoho zajímat, jak recenze vznikají, jak kdo přistupuje k poslechu nahrávek, na jakých aparátech desky, cédéčka, kazety a empétrojky točíme, v jakém rozpoložení nejraději píšeme...

Za inspiraci bych chtěl poděkovat Šakalovi, který něco podobného před časem podnikl ve svém papírovém xerox zinu Noise Master, odkud je část otázek se svolením jejich autora převzata.


Máš nějakou oblíbenou recenzi, kterou jsi v minulosti napsal, a kterou považuješ za hodně podařenou, třeba si ji trochu ješitně čteš? A máš nějakou takovou, kterou si pamatuješ od některého kolegy?

Mikael: Recenzi asi ne, spíše si považuju pěkných a zajímavých rozhovorů, k čemuž pochopitelně musí přispět i dotazovaná strana. Co se týče kolegů, tak mám určitě oblíbené autory, od kterých si vždycky rád přečtu jejich názor, ale jména uvádět nebudu, aby nezpychli (smích).

Opat: Své recenze si znovu většinou nečtu, určitě ne z potřeby nějaké masturbace ega, ale poměrně spokojen jsem například s tou na poslední SATYRICON nebo DARKTHRONE. Ale jak jsem již psal, spíš jsem ke svému psaní kritický. Z ostatních mi na mysl vylezla Johanova nedávná recenze na dema MASTER’S HAMMER, která mne hodně bavila. Ale sedí mi styl většiny kolegů.

Johan: Asi ani ne, já si totiž ani pořádně nepamatuju, co jsem napsal před rokem, natož před deseti, a ani si nemyslím, že by moje recenze byly něčím výjimečné.  Ale když se jó přinutím, tak si myslím, že se mi povedla recenze na poslední velkou desku MASTER´S HAMMER „Vracejte konve na místo“, které jsem věnoval hodně času a do které jsem sepsal i slovníček pojmů, protože v textech se to hemží nepříliš známými výrazy.
Obdobně to mám s recenzemi kolegů, pamatuji si pár posledních recenzí, které vyšly, ale abych jmenoval jednu... Spíš bych mohl jmenovat své oblíbené autory recenzí, ale je jich hodně, nerad bych zrovna teď na někoho zapomněl... tak radši jmenovat nebudu. Ale klidně uvedu největšího zoufalce: Alan Rohan.

Peťan: Určitě se najdou povedenější kousky, ale rozhodně se k nim nevracím.

4horsemen: No je je… a je to nedávno, to se musím pochválit… PERSEFONE – „Spiritual Migration“. Recenzi jsem psal s přestávkami delší dobu, je jedna z těch obsáhlejších a je dobrá. (úsměv) Našly by se další. Debut SPREADING DREAD a DMC, recenze na KYPCK anebo AWRIZIS. Někdy se k recenzi vrátím, při psaní jiné anebo další recenze alba stejné kapely.
A od kolegy? To je moc recenzí, těžké odpovědět. Ale vybavuje se mi z minulého roku MORTIFILIA s „Fate“ od kolegy Asphyxe. CD jsem si pořídil, prakticky jen na základě recenze.

Coornelus: Na tu hodně vydařenou neustále čekám (úsměv). Na starší recenze se občas mrknu, ne kvůli ješitnosti, ale občas si to po sobě prostě přečtu. Od kolegů mám rád hodně recenzí, ale že by byla jedna jediná, na kterou bych vzpomínal, tak to asi ne. U nás si přečtu rád všechny recenze. Ostatní kvalitnější weby čtu pravidelně. Nejvíc se mi momentálně líbí Echoeszine, protože tam recenzují věci, které mi jsou hodně blízké, a nezaměřují se jen na metal. Jinak kvalitních recenzentů, kterých si vážím je napříč naším UG spektrem hrozně moc, kdybych měl všechny jmenovat...

Asphyx: Ne, nejsem ješitný, raději koukám dopředu. To, jestli se mi něco povedlo, musí posoudit jiní. Vím, že každý názor, recenze, report je silně subjektivní a pokud se stane, že se zrovna ten můj shoduje s názorem někoho jiného, je to samozřejmě příjemné. Všeobecně si vždy rád přečtu recenze svých kolegů Opata, Míry a Peťana. Píší totiž o muzice, která mě zajímá a kterou rád vyhledávám. Nesmím ale zapomenout na kouzelné reporty KubaAjze a Mařenky z jejich cest. Líbí se mi i recenze ostatních kolegů, ale většinou se samozřejmě jedná o muziku, která mi není příliš vlastní (chudák Johan odnese vše, co nikdo jiný nechce a já obdivuji, jak dovede kolikrát uplést z hovna bič, to bych nedokázal (smích)).

Mafek: Určitě jsou recenze, které se psaly tak nějak samy a naopak recenze, které byly těžce „vydřené“. Všechny stavím na stejnou úroveň a za všemi si dodnes stojím. Mám pár oblíbených kolegů, od kterých si rád něco přečtu a obdivuju jejich neutuchající zapálení pro danou věc.

Kubánec: Svoje výtvory nehodnotím, ale tak určitě jsou recenze, za které se stydím míň.:o) Díky tomu, že u mě převažuje ta pocitová stránka, tak je jasné, že s odstupem času bych některé věci napsal jinak, stejně tak když jsem s kapelou ve studiu, ale nějak zásadně to neřeším. Je to pro mě obraz doby kdy jsem o daném výtvoru psal a to vnímám jako důležité. A nikdy se mi nestalo, že bych se s tím co jsem napsal nemohl ztotožnit, ani po čase.

Luma: Určitě mám jeden, nebo dva kousky, o kterých si myslím, že se mi docela povedly. Ale ne zase tak, abych si je musel číst. Své recenze zpětně čtu, jen když vytáhnu kdysi hodnocené cd z regálu a během poslechu si říkám, jak jsem jej tehdy asi vnímal. Většinou ale zjistím, že se mé pocity k té hudbě na dané nahrávce nezměnily. A co se týká hodnocení kolegů, tak od těch jsem četl spoustu hezky napsaných a trefných recenzí, ale žádná mi nijak výrazně neutkvěla v paměti.

Míra: Z mých recenzích na Fobii se mi hodně líbí ta na finské thrashery LOST SOCIETY. Od ostatních bych nyní vyzdvihl recenzi na MOTÖRHEAD – Aftershock, kterou napsal Asphyx.

Zveřejněno: 02. 12. 2013
Přečteno:
3344 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář