Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

13 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE III - Část 10. Recenzují se ti snadněji nahrávky tvému srdci (vkusu) nejbližší, nebo spíš ty, které ti nic moc neříkají? Už se ti stalo, žes vůbec nevěděl jak recenzi začít, nebo co o té nahrávce vlastně psát?

Možná si ještě někdo pamatuje na ankety, které se věnovaly redaktorům FOBIE, jejich vkusu a názorům. Tentokrát to bude o něčem trochu jiném, o recenzích. Ty tvoří hlavní náplň tohoto webzinu a tak snad bude někoho zajímat, jak recenze vznikají, jak kdo přistupuje k poslechu nahrávek, na jakých aparátech desky, cédéčka, kazety a empétrojky točíme, v jakém rozpoložení nejraději píšeme...

Za inspiraci bych chtěl poděkovat Šakalovi, který něco podobného před časem podnikl ve svém papírovém xerox zinu Noise Master, odkud je část otázek se svolením jejich autora převzata.


Recenzují se ti snadněji nahrávky tvému srdci (vkusu) nejbližší, nebo spíš ty, které ti nic moc neříkají? Už se ti stalo, žes vůbec nevěděl jak recenzi začít, nebo co o té nahrávce vlastně psát?

Mikael: Určitě je fajn psát o něčem, co člověka baví a co má pod kůží, pak ta recenze vzniká daleko jednodušeji a myslím, že je i kvalitnější. To, že jsem nevěděl, jak článek začít, není nic neobvyklého (smích).

Opat: Rozhodně se mi lépe recenzují desky mému vkusu blízké. Je to také tím, že se v některých žánrech docela dost „přehrabuji“, neustále vyhledávám něco nového, zkouším, a tak si trochu doplňuji rozhled a tedy mohu pak i recenzovanou fošnu různě porovnávat atd. Pokud píšu desku žánru, kterému jsem až tolik nepropadl, je to obtížnější. Dost záleží na tom, zda mne i tak dokáže deska vtáhnout. Pokud ano, problém není, v opačném případě často zdlouhavě hledám slova. Stalo se mi to několikrát, překvapivě například u black metalových RAGNAROK a jejich poslední desky. Původně jsem měl v plánu napsat jednoslovnou recenzi s textem „Průměr.“, nakonec se z toho něco přece jen vylouplo, ale to byla zrovna jedna z recenzí, se kterou jsem s odstupem určitě spokojen nebyl. (smích)

Johan: Ono je to taky ošidné. Někdy mám problém recenzi na své oblíbence napsat, a i když se mi nahrávka hodně líbí, tak těžko hledám slova. A naopak, slabší věc sepíšu relativně rychle. Ale obecně samozřejmě raději píši své oblíbené žánry. To, že hledám slova na začátek recenze, se mi stává, ale nějak to vždycky zlomím. (úsměv) Obecně v poslední době nejlehčeji píšu recenze na punkové nahrávky, ani nevím proč, jde mi to většinou tak nějak samo, rychle, aniž bych to (doufám) šidil.

Peťan: Jasně, že když píšeš recenzi na oblíbenou kapelu, jde to líp a víc se do toho člověk dostane. Nikdy nevím jak začít s recenzí, když se mi do rukou dostane nějaký metalcore. To je problém se i k poslechu dokopat a následně album doposlouchat (úsměv).

4horsemen: Hmm… teď nevím, co psát…
Spíše, co mi nic neříkají. I když je to sporné. Dobré album se vždycky dobře napíše… a špatné také. Někdy je to dané tím, jestli někoho z kapely znáš… a tady bych měl nějaké pocity dát stranou a přenést se přes to. Příklad. Místní kapela natočila minulý rok demo a já jsem recenzi „odmítl“. Nedávno vydali dvojku a řekl jsem si, že to napíšu a to i přesto, že jsem věděl, že recenze nevyzní až moc dobře. Trochu jsem narazil, protože jsem dlouho uvažoval, co právě napíšu.
Jasně, už se to stalo, že jsem nevěděl, jak začít, ale pokud se rozepíšu, tak to jde vcelku samo.

Coornelus: Určitě, když mě něco nadchne, je to jednoduší a naopak, když se jedná o zlo, holt to musí ze mě ven, s tím nic neudělám. (úsměv) I když kolikrát jsem byl vostrej a zřejmě i trapnej. Ano stalo se mi, že jsem nevěděl jak začít, a co o dané desce psát, na to jsou nejhorší čisté průměry. Ani blbost, ani žádná paráda. Neurazí, nenadchne.

Asphyx: Já se pořád nepovažuji za recenzenta. Jsem jen obyčejný a snad pokorný posluchač, který se svými slovy snaží vyjádřit svůj názor a pocity z desky. Lépe se mi tak samozřejmě recenzují CD, která si sám koupím, na která se již dopředu těším a jedná se o muziku, která je mi blízká. Chtěl jsem napsat kupříkladu recenzi na poslední album CARCASS. Ale jednoduše mě nic nenapadlo. Seděl jsem a vše kolem probíhalo bez čehokoliv, co by mě jakkoliv zasáhlo, žádné emoce, NIC. Zaplať Satan se nejednalo o zaslané CD od Fobie (smích), takže jsem nic psát nemusel. Velmi těžko se mi píší recenze na CD, které obsahují styly, které mi nejsou příliš blízké. Mám pak pocit, že na recenzi nemám nastudováno „dostatek“ informací. A někdy mě už jen jejich další shánění hodně bolí a jsem z toho otrávený.

Mafek: Jasná věc, myslím, že každý z nás má oblíbený určitý žánr, ve kterém se cítí jako ryba ve vodě a naopak styly, které zrovna dvakrát nemusí. Vždy se lépe píše na kapelu, jejíž styl tě baví a rád si ji poslechneš třeba i mimo recenzi. Ano, stává se mi téměř u každé recenze, že nevím, o čem budu vlastně psát :o). Čím já jenom začnu? Jde o to jen se chytit a pak už to jde většinou celkem rychle.

Kubánec: Samozřejmě, že radši píšu o tom, čemu rozumím. Ale pokud už píšu o něčem, co není tak úplně „pro mě“, tak se tomu snažím o to víc věnovat a hledat v dostupných pramenech, i když většinou vzpomenu, že to není tak úplně můj šálek čaje (kávu nepiju :o). Kolikrát už se mi stalo, že jsem objevil velice zajímavé informace. Pokud mě to obohatí, je to super.

Luma: Tak samozřejmě se mi lépe recenzují nahrávky, které se mi líbí. Protože vím, co se mi na nich líbí. A jestli se mi stalo, že jsem nevěděl jak recenzi začít? No jéje. To se mi stává většinou u těch nahrávek, u kterých mám pocit, že to je jen slátanina a já nevím, kde s recenzi začít.

Míra: Je dvousečné psát o oblíbencích, protože se mi stane, že raději pořád a pořád poslouchám jejich desku a na psaní kašlu. Někdy bych nejraději napsal, jak doma celou dobu mlátím hlavou do rytmu.

Zveřejněno: 27. 11. 2013
Přečteno:
3276 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář