Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

13 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE III - Část 1. Pro jaká periodika momentálně recenze píšeš? Pro jaká jsi psal v minulosti? Proč už nepíšeš pro ta minulá? Byla to tvá iniciativa, že jsi začal recenze psát, nebo tě do toho někdo „uvrtal“?

Možná si ještě někdo pamatuje na ankety, které se věnovaly redaktorům FOBIE, jejich vkusu a názorům. Tentokrát to bude o něčem trochu jiném, o recenzích. Ty tvoří hlavní náplň tohoto webzinu a tak snad bude někoho zajímat, jak recenze vznikají, jak kdo přistupuje k poslechu nahrávek, na jakých aparátech desky, cédéčka, kazety a empétrojky točíme, v jakém rozpoložení nejraději píšeme...

Za inspiraci bych chtěl poděkovat Šakalovi, který něco podobného před časem podnikl ve svém papírovém xerox zinu Noise Master, odkud je část otázek se svolením jejich autora převzata.


Pro jaká periodika momentálně recenze píšeš? Pro jaká jsi psal v minulosti? Proč už nepíšeš pro ta minulá? Byla to tvá iniciativa, že jsi začal recenze psát, nebo tě do toho někdo „uvrtal“?

Mikael: Momentálně píšu recenze pouze pro Fobii, což mi bohatě stačí, jelikož z časových důvodů bych toho více ani nestihnul (úsměv). V minulosti jsem psal pro tištěný fanzin Pentagram, jenž jsem zároveň i vydával a který svou činnost ukončil koncem roku 1998. Pak jsem znovu začal psát až v roce 2011, kdy mě oslovil šéfredaktor Fobie Johan.

Opat: V současnosti píšu pouze a jen pro Fobii. Dříve jsem si dělal své stránky, následně jsem přešel na metalista.cz, kam jsem psal několik let. Jednou mi však napsal Johan ohledně Fobie a byl jsem tak nějak hned rozhodnut, byl to krok dál. Na metalistovi určité věci nefungovaly tak, jak měly. Byla to moje iniciativa, recenze mne vždy bavilo číst, a když se naskytla taková příležitost, rád jsem ji využil.

Johan: Momentálně píšu pro Fobii, do Pařátu a velice nepravidelně a velmi málo na Vinyl Disk Musick. Dřív jsem něco napsal pro slovenský webzin Incipitum, ale to bylo v „pravěku“, ještě před Fobií, přestal jsem tam přispívat právě po „přestupu“ na Fobii. Nejdřív jsem psal jen reporty, jeden jsem iniciativně poslal Mártymu a ten mě do Fobie přijal. A do recenzí mě trochu uvrtal právě Márty, i když je pravda, že jsem se nebránil. (úsměv)

Peťan: Píši pouze pro Fobii. Dříve jsem psal pro Hard-Music-Base odkud jsem odešel nejen kvůli neshodám mezi některými členy redakce, ale kvůli celé „filozofii“ webzinu, která se neztotožňuje s mými názory na určitá témata. Psát pro zin byla má iniciativa ve snaze podpořit především méně známé kapely a scénu.

4horsemen: Píšu jen pro Fobiazine, což momentálně považuji za „srdeční“ záležitost a dělá mi to radost. Než jsem začal psát pro Fobii, poslal jsem nějaké reporty do dvou, tři e-zinů z pozice fanouška na koncertě. Uvrtal jsem se do toho sám z vlastní iniciativy, s doporučením basáka Tomáše Kotrby z F.O.B. Ale ten prvotní impuls, dodání „odvahy“, mi dal po přečtení jednoho reportu spolužák Honza Sedlák, redaktor Jabloneckého deníku a časopisu Spark.

Coornelus: Píšu pouze pro web Fobiazine. V minulosti jsem nikdy nikam nepsal, a po pravdě, nikdy jsem ani takové ambice neměl. Začít psát pro Fobii mou iniciativou rozhodně nebylo, byl jsem uvrtán a zároveň poctěn za projevenou důvěru, kterou se snažím splácet dotyčnému „uvrtavovátorovi“ dodnes. (úsměv)

Asphyx: Psal jsem, píšu a budu psát jen pro Fobiazine. Psát jsem začal tak, že mě oslovil samotný fobiácký guru Johan, kterému se asi líbily moje „chytré“ připomínky v diskuzi. Já jsem původně sháněl někoho, kdo by mě vzal do Prahy na koncert. Nikdo nejel, ale slovo dalo slovo a já to prvně zkusil a pak již nemohl jinak (smích). Nakonec z toho vzniklo to, co můžete v pravidelných intervalech číst pod nickem Asphyx. Zajímavé je, že mě to pořád baví a dává mi to určitý kus „svobody“ a příjemný relax s muzikou. Je to koníček jako každý jiný. Pro mě je to hlavně velmi příjemné v tom, že se mohu setkávat se zajímavými lidmi, bavit se o muzice a zažít spoustu nejen hudebních záležitostí (třeba pivo a tak (smích)).

Mafek: V dnešní době píšu aktivně jen do Fobie. Přiznám se ale bez mučení, že poslední dobou nestíhám všechno úplně tak, jak bych si představoval a jsem rád, že jednou za čas nějakou tu „recku“ vypotím. Koketoval jsem i s kultovním fanzinem Metal Breath, ale satanžel to bylo už v době, kdy zpíval svou labutí píseň. Přesto jsem za to rád, neboť právě i Metal Breath přispěl značnou měrou k tomu, že jsem se začal před léty zajímat o metalovou muziku. Od té doby bylo vždy mým tajným snem, že snad někdy v budoucnu budu mít svůj vlastní zin, nebo budu alespoň někam svojí troškou přispívat. To první mi nikdy nevyšlo, ale druhá reálnější varianta se mi záhy splnila. A to víceméně díky mému dlouholetému příteli Gorovi, který to tehdá nadhodil před Mártym a hotová věc byla zpečetěna.

Kubánec: Sem tam czechcore.cz, fobiazine.net a na papír to hážu v Hluboké orbě. Dřív jsem psal pro Antitrend zine, sám jsem měl chabé pokusy (Špatný dojem, Zlo), Disbullterier, mangelcrusties.sk Není a nebylo to nikdy nic velikého. Iniciativa to je většinou moje, i když za tenhle web mě oslovil Johan a pak sám Hluboká orba boss, takže tak... :o)))

Luma: Momentálně píšu jenom pro Fobii a myslím, že mi to i stačí, protože pro víc zinů bych to stejně kvůli práci ani nestíhal. A ano, byla to moje iniciativa, protože jsem měl vždy chuť lidem říct, jak hudbu vnímám já.

Míra: Píši jen pro Fobiazine. Dříve jsem psal pro metalista.cz, který pak zanikl (nedávno se opět vrátil). Pak jsem psal pro Hard-Music-Base, kde jsem však vlivem různých okolností a kvůli několika lidem nenašel stejné slovo a porozumění. Psát jsem začal sám, protože mě baví psát recenze nejen na hudbu, ale i na filmy.

Zveřejněno: 07. 11. 2013
Přečteno:
3539 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář