Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

AVENGER, PUSTINA, RETROPROTEST, HIROSHIMA NIGHTMARE

Z další jihočeské undergroundové sešlosti tentokrát přinášíme trochu jinak pojatý report, postupně si budete moci přečíst, jak to viděli spoluorganizátor, redaktor a členové vystupující kapely.


Pohled první: Johan, spoluorganizátor

Možná si někdo vzpomene, jak jsem na jaře popisoval pořadatelské peripetie kolem šestého Pekla. To sedmé jsme naplánovali na začátek listopadu a jako vždycky jsme se snažili pozvat kapely, které nás baví, které nám přijdou zajímavé, taky s ohledem na to, aby přišli lidi. Většinou se domluvíme s dvěma „většími“ jmény a dvěma nadějnými, stylově pokud možno pestrými, aby si na své přišli příznivci všech metalových subžánrů (s nějakým přesahem k HC či punku). Tentokrát jsme měli velice brzy potvrzené AVENGER, k nim jsme hodně chtěli GRIDE, kteří ve Strakonicích nehráli strašně dlouho. Když klapli GRIDE, napadla nás PUSTINA, projekt muzikantů z LAHAR a ex-člena MOTHER či THEMA ELEVEN, soupisku uzavřeli HIROSHIMA NIGHTMARE, mladá nadějná partička, která na sobě maká. Všechno domluveno, aparát slíbili AVENGER, neměl by tedy nastat žádný problém.

První malá komplikace se objevila v létě, kdy se AVENGER ocitli bez bicmena, ale řešení se našlo hned, kluci prostě bicí party začali pouštět z playbacku. Týden před akcí jsme pak museli přeházet pořadí, původně měli hrát první HIROSHIMA NIGHTMARE, ale basák AVENGERU Míra potřeboval v neděli odjet ráno do zahraničí a vcelku pochopitelně se chtěl aspoň trochu vyspat. Tím pádem se AVENGER přesunuli z posledního na první místo, HN na druhé, GRIDE měli akci uzavřít.

Krize, jak už to tak bývá, přišla z ničeho nic den před akcí k večeru, kdy zavolal bubeník GRIDE Čert, že ho bolí noha a že neví, jestli bude v sobotu schopný koncert odehrát. Co teď? Žhavil jsem telefon s ostatními kolegy z DéPéHá a s Coornelusem, jak z prekérky ven, samozřejmě, že by bylo dobré sehnat náhradu, pokud možno stylově příbuznou. Leč INGROWING ani ISACAARUM nemohli, až Coorneluse napadli RETROPROTEST, projekt členů GRIDE, UCHÁZÍM a dalších punk/HC kapel. Ti měli čas i chuť a šli do toho i s tím, že jim to potvrdíme v den koncertu dopoledne. Což se stalo, protože ráno Čert napsal, že to nedá a jde k doktorovi pro berle. Jenže... i RETROPROTEST chtěli hrát brzy, protože museli ráno do práce... Takže „chudáci“ HIROSHIMA NIGHTMARE se museli posunout zase jinam, na závěr. Když jsem to KubaAjzovi volal, tak mi říkal, že jsou s Mařenkou hodně nastydlí, ale že to dají. Ještě že tak, jinak už bych asi hledal nějakou bytelnou větev a kus lana. (úsměv)

Během sobotního dopoledne jsme zaplavili internet informací o změně kapely a snížení vstupného, obvolal jsem i pár známých, aby to třeba řekli dál. Pak už jsme si jen říkali, že nějací lidé snad přijdou, že kapely jsou i tak zajímavé, já třeba RETROPROTEST ještě neviděl a hodně jsem se na ně těšil, podobně i Peťan. Večer jsme se na Křemelku vypravili vyzbrojeni slivovicí, informačními letáky s oznámením změny kapely a padesáti dvacetikorunami, abychom mohli vrátit padesáti příchozím – tak nějak jsme odhadovali návštěvnost a právě tu padesátku jsme brali jako úspěch, kdyby přišlo méně, mrzelo by nás to, ne kvůli nějakému prodělku, ale kvůli kapelám.

O tom, jak to na Křemelce nakonec vypadalo, si můžete počíst níže, já jen doplním, že přišlo 86 platících, což je parádní číslo, které znamenalo, že kapely hrály pro solidní návštěvu; trochu zamrzelo, že nikdo nepařil a všichni spíše poslouchali, ale atmosféra byla jinak výborná, stejně jako zvuk. Poděkování patří AVENGERU za aparát, RETROPROTESTU za záskok, Romanovi za skvělý zvuk a všem kapelám za výborné koncerty. Čertovi pak přejeme rychlé uzdravení.


Pohled druhý: Peťan, redaktor

Není to tak dávno, kdy jsem na strakonickou Křemelku chodil každou chvíli na koncert metalového, grindového nebo hardcorového ražení. Nečekal jsem, že dnes to budou maximálně dva až tři koncerty za rok. Klub, ve kterém jsem „vyrůstal“, metal téměř nehostí; výjimkou jsou každoročně dvě Pekla pánů z DéPéHá Prodakšn a Mistra Coorneluse. Sedmé pokračování Pekla nad Otavou znovu lákala na výbornou sestavu kapel a hlavně dobrou společenskou událost nejen u panáků slivovice dovezené z Dobříše. (úsměv) V jedenáct ráno mi volá Johan, že původně plánovaní jihočeští nestoři GRIDE odpadají kvůli Čertovo problémům s kopýtkem (čti nohou) a jako náhrada jsou narychlo do zbraně povoláni RETROPROTEST. Sestava tak čítá čtyři kapely a může se v klidu začít. Do Rokáče přicházíme už něco po sedmé a já tak ani nestíhám dokoukat Arsenal – Liverpool. Místo toho krátce po příchodu hraju už 1:1 na slivovice s Coornelusem. Jedná se o průběžné skóre, které nakonec nikdo raději nepočítá. Ještě odchytávám Korka, od kterého kupuji vzácné zboží v podobě novotou vonícího vinylu LAHAR/EXORCIZPHOBIA.

Jako čerti z děr vylézají po schodech klubu samé známé tváře jihočeské scény a tak něco kolem půl deváté mohou začít AVENGER. Tuhle volyňskou legendu není třeba nijak představovat. Každý viděl a slyšel. AVENGER hrají tentokrát pouze ve třech, bicí z playbacku a za tympány také nikdo nestál. AVENGER do svého setu zařadili několik nových věcí, vedle kterých nechyběly klasické skladby z diskografie kapely. Nevím přesně, jak dlouho set AVENGER trval, něco kolem hodinky, ale opravdu mě bavil. Velkou měrou přispěl výborný zvuk, dobrá nálada kapely a poctivý black/death metal, jaký všichni na Křemelce dobře znali. I v okleštěné sestavě se jednalo o parádní koncert!

Jako druzí se na pódium vrhli prachatičtí RETROPROTEST. Pro mě se jednalo o premiéru, protože i když jsem se pohyboval na akcích, kde kapela hrála, nějakým záhadným způsobem jsem ji vždy prošvihl. Set téhle party tvoří covery starých československých hardcore-punk kapel. Jízda od začátku do konce. Správně nasraný punkový zvuk, zdánlivá jednoduchost, přímočarost, žádný prostor pro promýšlení a tak jsme si užili výborné covery kapel jako KRITICKÁ SITUACE, TELEX nebo ZÓNA A. RETROPROTEST mají u mě za jedna a rád si je zopakuju. Výborná náhrada za odpadnuvší GRIDE. Takový punkový RADIOLOKÁTOR! (usměv)

Po další pauze nastupuje mnou nejočekávanější parta večera – PUSTINA. Spíše projekt než kapela členů LAHAR a MOTHER nastupuje ve tříčlenné sestavě zpěv – kytara – bicí. Kukly na hlavách a už se na nás valí syrový a neurvalý black metal bordel. Banán s mikrofonem po chvíli slézá z pódia, pobíhá jako v transu a ve výsledku vytahuje s kapsy nůž, který drží v zubech a za chvíli ho zabodne do podlahy. Žrout drtí bicí a i když je to chvílemi o uši, je to přesně ten bordel, který jsem po poslechu kazety očekával. Skladby proložené intry a po zhruba dvaceti minutách je hotovo. PUSTINA je ZLO!

Na závěr nastupuje budějovická HIROSHIMA NIGHTMARE. Kubajz i Mařenka jsou nachlazení, na výkonu to není nijak znát. Už v trochu podroušeném stavu poslouchám tenhle mix punku, HC a thrashe. Mařenka pod pódiem jako vždy plná úsměvů. Na závěr už tradičně HIROSHIMA NIGHTMARE přidává cover „Zombie Attack“ od německých „veterans thrashers“ TANKARD. Opět kvalitní zvuk a výborná tečka za sedmým Peklem.

Nezbývá než poděkovat pořadatelskému sboru za akci, slivovici a fajn zábavu. Křemelka po čase opět ožila metal/punkovým undergroundem, návštěvnost byla slušná, zvuk kvalitní, společnost excelentní. Takže v březnu na Pekle nad Otavou 008, kde k poslechu a tanci zahrají thrashová komanda RADIOLOKÁTOR a ASMODEUS. A Johan říkal i něco o SLAYER (smích).


Pohled třetí: KubaAjz, kytarista a zpěvák HIROSHIMA NIGHTMARE


Tohle bylo skutečně peklo se vším všudy. Já i Mařenka jsme podlehli nachlazení a chřipce. Takže nám není zrovna do zpěvu. Zvažujeme, že bychom hraní odřekli, ale nechceme pořadatelům přidělávat další vrásky do jejich ustaraných tváří. Vyrážíme tak, abychom všechno krásně stihli a přijeli hodinku před začátkem. Ujedeme ale jen 400 metrů a thrashportér se poroučí a je z něj deathportér. Odtáhneme ho domů a redukujeme vybavení jen na absolutní základ, takže doma zůstávají kytarové boxy a bubenické stojany, všechno nám půjčují AVENGER, díky moc! Nakládáme věci do fiatu marea, s kterým Mařenka jezdí do práce. Auto není zrovna ve stavu na delší cestování. Je nám to moc líto, ale musíme tímto odříct spolujízdu Mírovi, který už na nás čekal na smluveném místě. Nabíráme Jenze a Váňu v Budějcích a vydáváme se na cestu. Auto jede úplně hrůzně a podivně se celé třese a tak od Vodňan pokračujeme v cestě autem basáka Satáňi. Na místo dorážíme zrovna, když jsou AVENGER v polovině setu. Rychlá zdravice se všemi kamarády, ale dnes se pokecu spíše vyhýbám, po zdravotní stránce je mi opravdu nanic. AVENGER se stejnou oslabenou sestavou jako před týdnem v Plzni. Tu půlku co jsme stihli, jsem si pěkně vychutnal. Ale publikum je dnes poněkud ospalé, takže se žádné prudké pohyby pod podiem nekonají. Druzí jsou RETROPROTEST. Věrohodně podané punkrockové covery. Tohle jde mimo mě, takže se pozdržím dalších komentářů. PUSTINA svým vystoupením splnila zadání akce dokonale, protože teď se skutečně rozpoutalo pravé Peklo nad Otavou. Složení bicí-kytara-vřískot. Fast black, co běžně příliš nevyhledávám. Zpěvák téměř celý koncert šermoval nožem před očima prvních řad, z kterých šel vyčíst nepokrytý strach. Snad každému v hlavě několikrát prolétla myšlenka: „co když mu opravdu rupne v bedně a ten nůž mi bodne do břicha“. Nehledě na to, že kdykoliv mohl někdo do někoho drbnout a k neštěstí by tak nechybělo daleko. Proto za mě tento výstup hodnotím negativně, show je show, ale já se radši na koncertech cítím bezpečně. Co se hudby týče, šlo převážně o zběsilé blackové rubanice. Nejvíc se mi líbil až poslední song, který strukturou připomínal BURZUM. Večer uzavírá HIROSHIMA NIGHTMARE. Po dvou letech zpátky ve Strakonicích. Mařenka má hlas v háji, já jsem rád, že stojím na nohách, ale jdeme do toho. Pokazili jsme kde co. Dáváme dva nové songy, které jsme taky řádně dokurv… Mařenka signalizuje, že je u konce s dechem, a tak zkracujeme set a loučíme se coverem TANKARD. Přiznávám, že asi nejsme ten typ kapely, kde všichni jedou bezchybně jako stroje, ale to „srdíčko“ ze sebe do toho dáváme, co to jde (smích). Johan nám dává jednou tak vetší cesťák, než jsme chtěli, takže děkujeme moc! Respekt! Za celých 5 let, co hrajeme, na nás žádný pořadatel nebyl tak štědrý. Zcela běžné je dostat půlku a méně smluveného cesťáku (smích). Lidí se sešlo požehnaně, organizace nikde nevázla a vše šlo, jak po drátkách. Na místě dokonce bylo skvěle distro s vinyly, které všichni 3 vinylomaniaci z HN (Já, Jenz a Váňa) vzali útokem a každý jsme si něco málo nakoupili do svojí sbírky. Já jsem si konečně pořídil moje oblíbené album od OBITUARY „Frozen in time“, které mi kdysi nasvítilo mojí cestu z punku do metalu (úsměv). Balíme a vyrážíme domů. Za volant usedám já, Mařenka si léčila hlasivky Plzničkou. Ve 3 hodiny ráno už ležím pod dekou a kurýruju chřipku z těla ven.  

Pohled čtvrtý: Jenz, kytarista HIROSHIMA NIGHTMARE


Na tomto koncertě měl původně vystoupit prachatický soubor GRIDE, hrající extrémní grind/HC s přesahy do jiných škatulek. Pořadatelé DéPéHá Prodakšn + Coornelus po výpadku bubeníka GRIDE sehnali náhradní spolek RETROPROTEST, punkcover band také z Prachatic. My máme zpoždění už před odjezdem a cesta nám háže pod kola problém za problémem. Přijíždíme tak v půlce setu death-blackmetalistů AVENGER. Dnes bez tympánů a místo bubeníka nahrané bicí z Hellsoundu. Jdeme hned pod pódium a vychutnáváme si metalové hymny. Zvuk je jak jinak než parádní. Jsem spokojen a ke konci setu jdu utrácet prachy do distra. Druhá banda RETROPROTEST má nelehký úkol zastoupit GRIDE, ale s hity od DAVOVÉ PSYCHÓZY, H.N.F, F.P.B., ŠANOVA, P.S., STOOGES to jde. PHR chystá vydání LP desky. Já se dobře bavím a pár hitovek odzpívám taky. Poměrně velká (tak 80 až 100 lidí) návštěva poslouchá, ale do macho poga se nikdo nepouští. PUSTINA je poměrně krátkou dobu hrající banda, ale je složená s ostřílených muzikantů. Black metal zahraný bez příkras, ořezaný do morku kostní dřeně. Líbilo se mi stoprocentní nasazení všech tří členů, zpěvák, bubeník a kytarista. Skromná sestava odehrála frenetický koncert plný vzteku a zla, všichni v kuklách a zpěvák (Mr. Banán) šermující s nožem. Noise vložku před posledním válem už pozoruji jen vsedě a hledám zbytky sil na náš výstup. Chvíli po půlnoci začínáme s HIROSHIMA NIGHTMARE, dnes prvně zkoušíme dva nové vály, Mařenka i KubaAjz jsou marod, proto krátíme set. Největší bordel je samozřejmě na cover od TANKARD. Pár lidí zůstalo, takže dobrý. Celkově vydařená akce, je skvělý zahrát si s takovýma bandama.

Fotky: Coornelus

Celá galerie



Zveřejněno: 04. 11. 2013
Přečteno:
3350 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 11. 2013 11:54 napsal/a Asphyx
mrzí, že jsem opět nemohl a to jsem se chystal, co to šlo:)) Každopádně na jaře snad přijedu (to bude samo o sobě událost:)). Jen doufám, že budou hrát Návrat krále:))
05. 11. 2013 11:26 napsal/a Johan
Immortale,
žádnej rozhovor nebude, ale Ty dostaneš na příštím Pekle veřejnou důtku za opuštění paluby před potopením lodi, to kapitán nedělá, ani když mu v břuchu rejdí třeba dva vetřelci :-) Příště ti vezmu svačinu, aby ses nemoh vymlouvat :-))
05. 11. 2013 11:07 napsal/a immortal
Akce výborná.
Peklo se opět povedlo i přes v reportu již popsané problémy. Fans také dorazili v hojném počtu (pro ně to vlastně také děláme). Kapely zahrály perfektně a patří jim velkej dík (Retroprotestu zvlášť za rychlej záskok), velkej dík Romanovi za zvuk, Avengeru za aparát atd. atd. Jen omlouvám mou maličkost za to, že jsem kvůli žaluděčním problémům nevydržel až do úplného závěru (holt na lačno se slivovice pít nemá, už bych také já starej kozel mohl mít rozum a buď pořádně promastit žaludek, nebo nepít. Jsem myslel, že mám v břuchu vetřelce, kterej co nevidět vyskočí (smích), ještě celou neděli mi bylo šoufl). Již nějakou dobu mám v hlavě návrh pro Johana, jestli by (až bude novinářská okurková sezóna) nechtěl udělat rozhovor a pořadatelským komandem a nechal tak trochu nahlédnout pod pokličku této zatím pokaždé vydařené akce, určo by po sedmi pokračováních bylo o čem hovořit a psát. To ale musí odklepnou další dvě třetiny DéPéHá a Mr. Coornelus. Díky všem za report - respekt.
05. 11. 2013 06:45 napsal/a Asphyx
pěkný
report pánové, díky. Vypadá to, že to byla pěkná akce. Ta PUSTINA mě mrzí, tu bych chtěl vidět. A pořád koukám, jak Strakonice vedou v návštěvnosti nad Plzní. U nás chodí i na o hodně slavnější kapely tak o polovinu lidí méně. Každopádně jsem si takhle ráno ke kafi hezky početl:))