Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

FANTHRASH – Apocalypse Cyanide EP 2013, Rising Records

Celosvětový návrat thrash metalu do popředí zájmu metalových fans  i kapel způsobil reuniony nejedné thrashové legendy. Vracejí se ale i spolky, které toho na přelomu let osmdesátých a devadesátých mnoho nenahrály. Jedním z nich je kapela FANTHRASH z polského města Lublin. Tahle parta fungovala v letech 1986 – 1992 a za tu dobu nahrála pouze čtyři dema. V Polsku stejně jako u nás ještě vládl bolševik a tak nahrání desky nebyl jednoduchý úkol. Album však nepřišlo ani po převratu a kapela ukončila činnost. O to více překvapuje návrat kapely v roce 2007. O čtyři roky později pak FANTHRASH přicházejí s prvním albem „Duality of Things“. Po debutu si tak letos připisují další zářez do diskografie v podobě EP „Apocalypse Cyanide“.

Když jsem recenzoval „Duality of Things“, hodnotil jsem podprůměrem. U novinky tomu nebude jinak. I když jistý progres FANTHRASH prodělali, ale nejsem si jistý jestli správným směrem. Znovu velmi vydařený obal CD, uvnitř booklet s texty. Chybí sice foto členů kapely, ale graficky se jedná o velmi zdařilé dílko. Hudebně je to o něco horší. FANTHRASH do svých řad přibrali tři nové členy – bubeník, jeden z kytaristů a především zpěvák Eagle. Zřejmě tato trojice má také vliv na současnou tvorbu kapely a moderna je z jejich metalu cítit prakticky všude. Ten thrash metalový základ tam drží pouze původní členové Greg (kytara) a Mary (basa). EP „Apocalypse Cyanide“ obsahuje pouze tři skladby, které svou délkou atakují přijatelnou čtvrthodinku. První a titulní skladba „Apocalypse Cyanide“ se vyznačuje melodickými kytarami. Pomalý a hutný riff, melodický vokál v angličtině a tak trochu vliv moderního metalu. Nechybí dlouhé kytarové sólo a pak znovu ta samá houpačka k cíli. Strašně chaotické, rozhárané. Spíš než thrash v tom cítím mix moderního heavy/power/metalcore. Druhá skladba „Vitality“ je hned od svého úvodu mnohem svižnější. Jenže když už se skladba rozjede, následují utahané pasáže s melodickým zpěvem ne zrovna líbivého vokálu. Ta barva mi vůbec nesedí a nezachrání to ani konečně trochu thrash metalový dojezd. Třetí a poslední „Outcasts from Cassiopeia“ nijak nevybočuje od dvou předešlých. Utahaný vokál znovu vše šeredně sráží.

Celkový dojem z EP „Apocalypse Cyanide“ není moc pozitivní. Všechny tři skladby mi přijdou takové kostrbaté. Jako by se do nich kapela snažila nacpat vše možné i nemožné a neměla žádnou svou kostru. Několikrát bylo dokázáno, že méně někdy znamená více. Hudbu FANTHRASH podle mého navíc sráží vokál, který se do dané „škatulky“ absolutně nehodí. Předchozí nahrávka byla o kousek lepší, ale ani to nebyla žádná sláva. Metal možná, thrash nikoliv.

Seznam skladeb:
  1. Apocalypse Cyanide
  2. Vitality
  3. Outcasts From Cassiopeia

Čas: 14:50

Sestava:
  • Mary - baskytara
  • Greg - kytara
  • Less - vokál
  • Pilate - kytara
  • Radd - bicí

https://myspace.com/fanthrashband

Zveřejněno: 16. 11. 2013
Přečteno:
3436 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář